forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - pentax ist dl

marian102 - Nie 25 Mar, 2007
Temat postu: pentax ist dl
Dobry wieczór. Jestem tu nowy. Mam pytanko: co możecie powiedziec o sprzęcie pentax IST DL{28-80] 1450zl cena porównywalna z dobrej jakości kompaktami. Co wybrać? Jestem amatorem foto to będzie mój pierwszy aparat. Zdjecia głównie chce robić rodzince w domu i na podworzu, czasami wakacje. Co radzicie kupić tego pentaxa, czy dobrego kompakta? Na razie stać mnie na wydatek ok. 1500zł.
Żaba - Pon 26 Mar, 2007

Pentax IST DL to dobry aparat, ale ma swoje ograniczenia. Jak na lustro ma wolny AF i gorsze od konkurencji jpg (lepiej robic zdjęcia w RAW) - taka przynajmniej krąży wśród pentaksiarzy opinia. Zapraszam na forum pentax.org.pl tam znajdziesz sporo informacji na temat tego aparatu (polecam opcje szukaj :wink: ). Obsługa dość wygodna i intuicyjna.
jeżeli traktujesz fotografie jako hobby lustro jest zdecydowanie lepszym wyborem niż kompakt. Na twoim miejscu poszukał bym jednak Pentaxa DL2 lub DS2 (nowsze konstrukcjie), ewentualnie ich odpowiedników Samsung GX-1L i GX-1S (identyczny sprzet tylko z innym znaczkiem)

pozdrawiam