forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 1000D - kilka pytań

BlackHeroine - Sro 23 Wrz, 2009
Temat postu: Canon 1000D - kilka pytań
Dzień dobry wszystkim.
Dopiero zaczynam swoja przygode z lustrzanką, a raczej zacznę jak ją tylko zakupię... Wybrałam na swojego "pierwszego partnera" Canona EOS 1000D + 18-55mm IS i tu moje pytania.
Co sądzicie o body? Co sądzicie o obiektywie? Wiem, że warto zapewne zainwestowac w lepszy jednak to postaram się zrobić z czasem. W końcu obiektywy do tanich nie należą.

PS. Moglam poszukac tematów z tym związanych i szperałam ale założyłam swój z andzieja, że wszystko uzbiera się w jednym miejscu a ja otrzymam odpowiedzi na pytania które mnie nurtują.

MasterB - Sro 23 Wrz, 2009

Sądzę że 1000d + 18-55 to dobry zestaw na początek dla kogoś kto nie chce wydawać za dużo pieniędzy...
Body jest plastikowe, wydaje się że gorzej wykonane niż 450D ale to chyba pozory. Brakuje skóropodobnych oklein itp, ale to kwestia drugorzędna.
Dla mnie istotny by był brak punktowego pomiaru światła - ale bez tego też da się żyć.
Obiektyw - w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz, jest całkiem przyzwoity.
Czy bierzesz pod uwagę inne systemy niż Canon?

MasterB napisał/a:
Sądzę że 1000d + 18-55 to dobry zestaw na początek dla kogoś kto nie chce wydawać za dużo pieniędzy...
Body jest plastikowe, wydaje się że gorzej wykonane niż 450D ale to chyba pozory. Brakuje skóropodobnych oklein itp, ale to kwestia drugorzędna.
Dla mnie istotny by był brak punktowego pomiaru światła - ale bez tego też da się żyć.
Obiektyw - w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz, jest całkiem przyzwoity.
Czy bierzesz pod uwagę inne systemy niż Canon?

Wygląd body jest jak dla mnie najmniej ważny. Przeciez tu chodzi o zdjęcia a nie lans z drogim aparatem:)
Hmm a jak się poratować brakiem punktowego pomiaru światła? Jestem w tym jeszcze nieogarnięta i dopiero staram się wszystkiego dowiedzieć.
Wiem, że w tej cenie lepszego nie znajdę i zakupię lepszy z pewnoscia jak przybędzie trochę gotówki a mi doświadczenia:)
Hmm brałam pod uwagę w sumie Canona i Nikona, ale Nikony są jednak droższe:)

krewzszafy - Sro 23 Wrz, 2009

w podobnej cenie z obiektywami są sony alfa a200, nikon d3000, olympus e520, pentax k-m. udaj sie do sklepu, przymierz który Ci się najwygodniej trzyma i obsługuje. wtedy zdecyduj.
MasterB - Sro 23 Wrz, 2009

Zamiast pomiaru punktowego jest podobny, z tym że zbierający dane z większej powierzchni matrycy (10% bodajże?).
Do nauki jest jak najbardziej OK, mój szwagier właśnie wrócił ze swoim 1000D z miesięcznej wyprawy do Chin i jest zadowolony :)
Możesz też kupić używkę 450D... Mam do sprzedania jeśli jesteś zainteresowana daj znać na priva

Tak czy inaczej, krewzszafy ma rację, najlepiej "przymierzyć się" do aparatu przed kupnem.

Hmm zastanowie sie jeszcze nad Nikonem d3000. Co do Twojej oferty chetnie bym ją wzieła pod uwage ale pieniżki dostaje od władzy wyższej i dali mi jeden warunek - aparat musi być nieużywany (nie wiem czemu ale się uparli).

Oczywiście, że zanim zakupię to chciałam się nim "pobawić" w sklepie. Już słyszałam od kilku osób, że warto najpierw zrobić małe przymiarki przed podjęciem decyzji.
Cytat:
Zamiast pomiaru punktowego jest podobny, z tym że zbierający dane z większej powierzchni matrycy (10% bodajże?).

No dobrze. Teraz już powoli ogarniam. Chociaz i tak rpzeczuwam, że czeka mnie jeszcze kilka godzinek czytania teorii z fotografii. :zalamany:

Baku - Sro 23 Wrz, 2009

Przede wszystkim należy się przymierzyć do możliwie dużej liczby korpusów w jakimś sklepie. Jeśli weźmiesz do ręki korpus i od razu palce Ci się na nim ułożą do robienia zdjęcia a układ guziczków będzie na tyle jasny, że od razu pojmiesz co jest do czego bez zaglądania do instrukcji - to jest aparat dla Ciebie.

Zazwyczaj najpierw należy doradzić zrobienie przeglądu obiektywów pod kątem wyspecjalizowanych potrzeb (landszafty, portrety, ptaki, reporterka, sport - wszystko robi się innymi obiektywami). Jednak w przypadku wchodzenia dopiero w świat lustrzanek opieramy się na ciemnych, tanich zoomach z szerokim kątem.
Jeśli masz jakiś preferowany typ fotografii to koniecznie o tym napisz, bo niektóre systemy nadają się do pewnych zastosowań lepiej od innych. Jeśli chcesz robić wszystkiego po trochu i dopiero szukasz swojej drogi, to w zasadzie każdy z systemów jest Ci w stanie zagwarantować podobnie dobry start oraz jakość za podobną cenę. A w takiej sytuacji szczególnie istotne wydaje się wybranie takiego systemu, który odpowiada Ci pod kątem ergonomii - patrz pierwszy akapit.

Canon 1000D i 18-55IS to dość dobry zestaw. Taki start u Canona. Za podobną (+200 zł) kwotę można mieć też Olympusa e520 z dwoma obiektywami, a taki e520 jest jednak znacznie bardziej rozbudowanym korpusem od 1000d (choćby posiada wspomniany wcześniej pomiar punktowy).

Cytat:
Przede wszystkim należy się przymierzyć do możliwie dużej liczby korpusów w jakimś sklepie. Jeśli weźmiesz do ręki korpus i od razu palce Ci się na nim ułożą do robienia zdjęcia a układ guziczków będzie na tyle jasny, że od razu pojmiesz co jest do czego bez zaglądania do instrukcji - to jest aparat dla Ciebie.

Mam zamiar to zrobić jak tylko wybiorę się na dokonanie zakupu:)
Cytat:
Zazwyczaj najpierw należy doradzić zrobienie przeglądu obiektywów pod kątem wyspecjalizowanych potrzeb (landszafty, portrety, ptaki, reporterka, sport - wszystko robi się innymi obiektywami).

Wiem i jestem przygotowana na to, że z czasem będzie trzeba dokupić odpowiedni obiektyw do robionych i preferowanych przez moją osobe zdjęć.
Cytat:
Jeśli masz jakiś preferowany typ fotografii to koniecznie o tym napisz, bo niektóre systemy nadają się do pewnych zastosowań lepiej od innych. Jeśli chcesz robić wszystkiego po trochu i dopiero szukasz swojej drogi, to w zasadzie każdy z systemów jest Ci w stanie zagwarantować podobnie dobry start oraz jakość za podobną cenę. A w takiej sytuacji szczególnie istotne wydaje się wybranie takiego systemu, który odpowiada Ci pod kątem ergonomii - patrz pierwszy akapit.

W sumie rozważam reporterkę, portrety/fashion. Ogólnie fotografia ludzi mnie interesuję.
na aparat mam przeznaczone 2000 +/- to co sama sobie dorzuce czyli jakieś 500 zł.

Wujek_Pstrykacz - Sro 23 Wrz, 2009

Olympus w zestawie to dobra propozycja, chociaż model e-520 nie jest pierwszej świeżości. Canon 1000d to bardzo podstawowy aparat, do nauki wystarczy, brak pomiaru punktowego nie jest aż takim bólem, da sie bez tego robić fotki. Ja bym brał tego Canona, jeżeli ma służyć do nauki robienia fotek, a nie do lansu to nadaje się znakomicie. :smile:

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ja bym brał tego Canona, jeżeli ma służyć do nauki robienia fotek, a nie do lansu to nadaje się znakomicie.

No do lansu z pewnościa nie chce żeby służył. Wtedy to lepiej brać coś droższego :mrgreen:
Hmm w sumie mówią, że dobry fotograf to i kompaktowym zrobi świetne zdjęcie, no ale zdecydowanie łatwiej jest robić zdjęcia lustrzanką i dzięki temu zagłębiac się w tajniki fotografii.

BlackHeroine napisał/a:
rozważam reporterkę, portrety/fashion

jeśli masz sie zmieścic do 2500zł to może e520 z kitem i lampą na początek. skoro fashion i portrety to lampa sie przyda a e520 ma możliwośc sterowania bezprzewodowo lampą fl36R jeśli sie nie mylę. do nauki m sam raz

krewzszafy napisał/a:
jeśli masz sie zmieścic do 2500zł to może e520 z kitem i lampą na początek. skoro fashion i portrety to lampa sie przyda a e520 ma możliwośc sterowania bezprzewodowo lampą fl36R jeśli sie nie mylę. do nauki m sam raz

póki co musze się w takiej kwocie zmieścić. Na szczęscie mam możliwość pożyczania lampy więc z epwnością nie ucierpiałabym przez kilka miesięcy bez własnej prywatnej. Myślę, że do Canona mogłabym ja dokupic juz za 3-4 miesiące.

BlackHeroine napisał/a:
Mam zamiar to zrobić jak tylko wybiorę się na dokonanie zakupu:)

to powinnaś zrobić w pierwszej kolejności zanim zabierzesz sie za zadawanie pytań na forum

krewzszafy napisał/a:
to powinnaś zrobić w pierwszej kolejności zanim zabierzesz sie za zadawanie pytań na forum

Jednak wolałam się najpierw zapytać, żeby wiedziec co sądzicie o danym modelu a także jakie wysuniecie inne propozycje. Chciałam uniknąc błędu i zakupeinia aparatu dobrze układającego się w dłoniach a jednak niezbyt dobrego.

Baku - Sro 23 Wrz, 2009

Do zdjęć portretowych na APS-C na pewno warto mieć w systemie Canona dwie stałki: 50/1.8 i 85/1.8. Obydwie (wersje - nówki) można nabyć w sumie za ok. 1900 zł.
Są też oczywiście cudeńka pokroju 85L i 135L, ale to już inna bajka.
A kit 18-55 do pozostałych zastosowań - na wycieczkę i do wnętrz.

Za około 1500 PLN można na allegro nabyć 30D. To korpus sprzed lat ale nadal spotykany i - jak sądzę - wart rozważania jako alternatywa dla 1000d. O ile nie przeraża Cię wizja używanego korpusu.

lupo57 - Sro 23 Wrz, 2009

1000D na początek to dobra wybór, zresztą jak by nie patrzeć inne firmy w tym segmencie proponują prawie to samo, sprawdz koniecznie ergonomie puszki i jak jest OK to bierz. Jak zależy Tobie na cenie możesz rozważyć jeszcze C 400D lub troszkę drożej C 450D
pozdrawiam

tommi - Nie 01 Lis, 2009

witam ja własnie z takim pytanie czy warto dołozyc 300 pln do canona 450d czy kupic canona 1000d obydwa z takim samym kitem dodam ze to bedzie moja pierwsza lustrzanka
lupo57 - Nie 01 Lis, 2009

zacytowałbym siebie :wink: sprawdź ergonomie bo te 2 puszki oferują podobny poziom, jak jeszcze to będzie Twoja pierwsza lustrzanka to nie poczujesz między nimi różnicy
pozdrawiam

tommi - Nie 01 Lis, 2009

dzieki lupo57 wlasnie canon 450d jakos lepiej mi lezy tylko wszedzie pisza ze plastik taki sam jak w 1000d a jednak lepiej lezy mam tylko nadzieje ze 450d w miare dobry dla amotora i bede zadowolony brałem tez inne pod uwage pentax k200 (niestety mało juz dostepny)nikony 3000 i 5000kłopoty chyba z softem jesli sie nie myle ale one maja jakies takie ciemne wizjery tak mi sie wydaje i brak srubokreta byl tez 500d ale przeraza mnie ta matryca i szumy a i na poczatku alfa a300 ale sony juz mam telewizor :-) do olympusów zrazila mnie natomisat ta matryca 4/3 czy jakos tak a i tak moim marzeniem jest nikon d 90 z obiektywem 18-105vr lub canon 40d ale na to nie mam kasy no w 40d ten wyswietlacz moze i waga ale mam nadzieje ze dobrze wybralem chyba ze macie jakies sugestje bo ja jestem zielony na razie i sorry jak jakies bledy czy glupoty napisalem hehe pozdrawiam
lupo57 - Nie 01 Lis, 2009

jak jesteś zdecydowany na 450 to super nic tylko robić zdjęcia
ps zawsze sie znajdą lepsze aparaty :wink: ideałem byłoby 40D :wink:
ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma
pozdrawiam

komor - Pon 02 Lis, 2009

tommi napisał/a:
ale one maja jakies takie ciemne wizjery

Nikony mają ciemne wizjery jak są bez zasilania, gdy leżą zdechnięte w Miejskiej Macalni lub Saturnie :) Ze sprawną baterią wizjer jest normalny, myślę, że D3000 czy D5000 ma wizjer niegorszy niż 450D czy 1000D.

MasterB - Pon 02 Lis, 2009

komor napisał/a:

Nikony mają ciemne wizjery jak są bez zasilania, gdy leżą zdechnięte w Miejskiej Macalni lub Saturnie :) Ze sprawną baterią wizjer jest normalny, myślę, że D3000 czy D5000 ma wizjer niegorszy niż 450D czy 1000D.

:shock: A dlaczego bez baterii wizjery Nikona są ciemne? Przy wyłączaniu przymykają przysłonę na maxa, czy coś w ten deseń?

hijax_pl - Pon 02 Lis, 2009

MasterB, bo wizjer ma naklejony cienkowarstowwy wyiświetlacz lcd. Wyświetlający coś więcej niż tylko punkty AF. I nie chodzi o wyłączenie ale o wyjęcie baterii.

A przyłona jest domyślnie otwarta na maksa. Bez prądu też ;)

tommi - Pon 02 Lis, 2009

dzieki panowie komor hijax lupo57 za wyjasnienia eh całe zycie sie czlowiek uczy dobrze ze sa ludzie którzy w razie czego pomoga no wlasnie lupo57 jestem zdecydowany na 450d chcialem jednak przed zakupem skonsultowac sie z ludzmi obeznanymi w swiecie fotografi wiec zdecydowałem sie napisac tu czy warto kupic ten aparat choc zawsze sie znajdzie aparat lepszy o kilka stówek drozszy od poprzedniego i tak dojdziemy do canonów jednocyfrowych a tu niestety portfel pozwala na trzycyfrówki ale i tak jak dla mnie straczy;-) ale pobiegne do he he miejskiej macalni:-) zobaczyc sobie jeszcze te nikony z wlozona bateria tylko juz ogladanie sprzetu z dyszacym na plecach sprzedawca nie jest taki komfortowy :-) a własnie wszedzie chwala 40d on jest naprawde taki super? jeszcze raz dziekuje za pomoc i pozdrawiam
komor - Pon 02 Lis, 2009

tommi napisał/a:
a własnie wszedzie chwala 40d on jest naprawde taki super?

Ma super stosunek jakości do ceny. Bo wady ma także, jak zresztą wszystko…

MC - Pon 02 Lis, 2009

Ostatnio widzialem uzywke, w bardzo dobrym stanie i z niskim przebiegiem za wyraznie mniej niz 2tys. Zdecydowanie warto.
tommi - Pon 02 Lis, 2009

własnie o taki stosunek jakosci do ceny mi chodzilo w miare mozliwosci najlepszy ale niestety za mało sie znam na aparatach aby zaryzykowac kupno uzywki :neutral:
Sejthan - Sro 04 Lis, 2009

To poszukaj w swojej okolicy kogoś kto się zna :)

40D na początek to dużo zabawy i poznawania aparatu. 450D to szybkie pierwsze kroki ze zdjęciami w dobrej, a nawet bardzo dobrej jakości.
Ja zaczynałem na 450D, teraz mam 50D. Chwalę to sobie, bo teraz skupiam się na nowych możliwościach, a nie uczę obsługi bardziej zaawansowanego korpusu.

Baku - Sro 04 Lis, 2009

Nie popadajmy w przesadę :smile:
Można jako pierwszy aparat kupić sobie 50D i też robić dobre zdjęcia. Mechanizm poznawania lustrzanki jest w zasadzie taki sam bez względu czy mamy 1000D, 50D czy 5D (ten ostatni nie ma programów tematycznych). Zaczyna się od programu "P", śledzi to co ustawia aparat, a jak się załapie korelację między czasem/przysłoną/czułością i zaczną wychodzić nieporuszone zdjęcia, to się można w "M" pobawić.
Jakbym miał wybrać między nowym 450D a używanym 40D to bym wybrał używkę 40D. To wytrzymałe korpusy i o ile nie mają zajechanej migawki (co można sprawdzić) oraz innych śladów świadczących o kąpieli/upadku/etc.. to można brać.
450D ... wolę na jego temat nic nie pisać, bo tylko zamieszam w głowie. Na początek może być.

tommi - Czw 05 Lis, 2009

Sejthan no własnie nie mam wśród znajomych nikogo kto by sie znał na aparatach Baku uzywkw jak w necie to nie za bardzo sprawdze no chyba ze na gieldzie pozdrawiam
Baku - Pią 06 Lis, 2009

Jak używka w necie, to trzeba się tak umawiać że:
'Przyjadę i sprawdzę. Jak będzie ok to wezmę, a jak nie będzie ok to się rozstajemy w przyjaźni, zwracam koszt aukcji/ogłoszenia i pa pa'.

Misek - Pią 06 Lis, 2009

Baku napisał/a:
Jak używka w necie, to trzeba się tak umawiać że:
'Przyjadę i sprawdzę. Jak będzie ok to wezmę, a jak nie będzie ok to się rozstajemy w przyjaźni, zwracam koszt aukcji/ogłoszenia i pa pa'.

A niby czemu ja mam coś zwracać?? Sorry jak się ściemnia to potem się za to płaci. Prędzej bym żądał zwrotu kasy za mój stracony czas/paliwo/bilety. Ja już raz tak odbierałem osobiście, gość naściemniał to jeszcze negatywa dostał na dowidzenia.

MasterB - Pią 06 Lis, 2009

Misek, to chyba nie do końca tak. Jeden taki delikwent przyjechał do mnie kiedy sprzedawałem 450D. Pomacał, ponarzekał że taki mały (sic!), i w końcu nie wziął.
Dlaczego zakładasz że to sprzedający ściemnia?

Baku - Pią 06 Lis, 2009

Aukcja kosztuje. Wystawiam towar i mogę sobie zastrzec: "wpłata z góry na konto, wysyłka kurierem - opłaca klient". To gest ze strony sprzedającego, że daje możliwość sprawdzenia sprzętu osobiście, co oszczędza stronie kupującej na koszcie przesyłki i daje możliwość zapoznania się z towarem.
Żeby nie było nieporozumień zawsze trzeba się wcześniej na takie rozwiązania umawiać telefonicznie ze sprzedającym ZANIM weźmie się udział w aukcji.

tommi - Sob 07 Lis, 2009

witam no i pomacałem poogladalem poczytałem i jednak wybrałem 450d z kitem ze stabilizacja :mrgreen: teraz tylko kupic i pstrykac w moim miescie Krakowie znalazłem najtaniej z odbiorem na miejscu za 2179 ,2150 lub 2129 mam nadzieje ze nie bede załował sklep na miejscu pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc na razie mam karte sd 2gb ze starego kompaktu tylko nie wiem jaka ma szybkosc ale mam nadzieje ze na razie wystarczy ale po kolei musze dokupic karte gdzies 4 gb torbe i lampe a wlasnie mozecie cos z czystym sumieniem polecic? zastanawiam sie tez nad drugim akumlatorkiem no a później szkiełka szkiełka i szkiełka :roll: