forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon 40D - problem ze wspomaganiem AF na zewnętrznej lampie

komor - Sro 23 Wrz, 2009
Temat postu: Canon 40D - problem ze wspomaganiem AF na zewnętrznej lampie
Wczoraj ostatecznie zweryfikowałem, że mam następujący problem: moje 40D nie chce generować wspomagania AF przy pomocy lampy wpiętej w stopkę. Ustalone jak dotąd fakty:

- przyczyną nie jest raczej moja 580 EX II, bo z 580 EX I kolegi jest to samo (czyli nie ma wspomagania AF), a moja II działa z body kolegi OK, (czyli wspomaga AF na innym body, 30D);
- lampa kolegi również nie wspomaga AF na moim body;
- problem jest niezależny od użytego obiektywu (sprawdzałem na Sigmie 30 i Canonie 70-200 - bez różnicy);
- ustawienia C.Fn. body i lampy zresetowałem i ustawiłem ponownie - nic nie pomogło;
- na pewno w C.Fn. body włączone jest wspomaganie AF przez zewnętrzną lampę i podobnie w C.Fn. mojej lampy jest włączone to samo;
- żeby było śmieszniej w trybie zielonego kwadracika wspomaganie działa, podobnie na tych ikonkach portretowych, sportowych itd. - nie działa w trybach PASM.

Ktoś ma jakiś pomysł?

dr11 - Sro 23 Wrz, 2009

Jaki masz firmware w 40D? Nie pamietam, czy czasem Canon nie wypuscil poprawki w nowym.

EDIT: Wersja 1.1.1 wprowadzila:
Cytat:
Modifies the level of subject brightness that causes the AF-assist beam to fire when using an external Speedlite.

Rozumiem, ze w totalnej ciemnicy tez nie rzuca wzorka? Mysle o progu, po przekroczeniu ktorego to aparat decyduje o zalaczeniu wspomagania.
Po poludniu moge cos sprawdzic, akurat taki zestaw mam dostepny :)

komor - Sro 23 Wrz, 2009

Kurczę, aparat zostawiłem w domu i firmware’u nie sprawdzę, ale wydaje mi się, że mam najnowszy :)
Co do progu to w totalnej ciemnicy też nie działa, stąd zauważyłem problem. Poza tym bez zmiany warunków oświetleniowych przełączam się na zielony kwadracik i wspomaganie od razu się pojawia.

40D jeszcze na gwarancji, ale tyle się naczytałem o Żytniej…

B o g d a n - Sro 23 Wrz, 2009

komor napisał/a:
przełączam się na zielony kwadracik i wspomaganie od razu się pojawia.

Chociaż jedna dobra rzecz z tym zielonym trybem. :mrgreen:
A tak na poważnie: rozumiem, że wcześniej wspomaganie też nie działało, albo nie miałeś świadomości, że nie działa? Czy tak?

hijax_pl - Sro 23 Wrz, 2009

komor, miałem tak kiedyś w moim nikonie. Zrestartowanie puchy pomogło - zaczęła lampa rzucać wzorek ;)
dr11 - Sro 23 Wrz, 2009

hijax_pl, czytałeś?:
Cytat:
- ustawienia C.Fn. body i lampy zresetowałem i ustawiłem ponownie - nic nie pomogło;
- na pewno w C.Fn. body włączone jest wspomaganie AF przez zewnętrzną lampę i podobnie w C.Fn. mojej lampy jest włączone to samo;

komor, Przy C.Fn 8: 0, w lampie, C.Fn III - 5: 0 lub 2 w puszce, wireless - off, mode - ETTL II, powinno działać. Jeśli nie, spróbuj zapakować od nowa firmware 1.1.1 na aparat. Jeśli nie, obawiam się że serwis :( Na chwilę obecną nic innego do głowy mi nie przychodzi.

hijax_pl - Sro 23 Wrz, 2009

dr11, tak - ja pisałem o zresetowaniu body a nie ustawień. U mnie (w nikonie) powrót do wartości domyślnych nic nie dał. Ale reset puchy - dał.

Hard Reset w Canonie 40D:
Turn the camera OFF. Pull lithum battery out, the CF card, and the main battery. Turn it ON, wait about 5 minutes, then turn it OFF. Put the lithium battery back in, then the main battery. Turn the camera ON

dr11 - Sro 23 Wrz, 2009

Acha, hijax_pl mi przypomniał. AF ma być w One Shot :)

No ale to podstawa z manuala ;)

komor - Sro 23 Wrz, 2009

B o g d a n napisał/a:
rozumiem, że wcześniej wspomaganie też nie działało, albo nie miałeś świadomości, że nie działa?

Kiedyś na pewno działało, ale nigdy nie było mi potrzebne więc nie zwracałem na to uwagi. Potem nie działało, ale używałem głównie Sigmy 30/1,4 i pomyślałem że może wredny Canon deaktywuje tę funkcję w obiektywach „wrogich” :D Ale wczoraj miałem możliwość pofocenia trochę w ciemnym klubie i okazało się, że wspomaganie nie działa wcale, nawet z obiektywami Canona i tylko na mojej puszce bez względu na egzemplarz i model lampy, jak to opisałem powyżej.

Ale tymczasem sprawa załatwiona bo…

hijax_pl napisał/a:
restartowanie puchy pomogło - zaczęła lampa rzucać wzorek

…no właśnie! Ponownie zainstalowałem firmware 1.1.1 (który już miałem wgrany do puszki), zrestartowałem puszkę zgodnie z procedurą, wybrałem jeszcze funkcję Clear All Camera Settings i po podpięciu lampy bangla! Uff.. Rzuca wzorek, także z obiektywem Sigmy. Problem rozwiązany!

dr11, dzięki za zainteresowanie:

dr11 napisał/a:
Przy C.Fn 8: 0, w lampie, C.Fn III - 5: 0 lub 2 w puszce,

Tak, to sprawdzałem po pięć razy, używałem funkcji Flash Control → Clear ext. flash C.Fn. set. oraz C.Fn. → Clear all custom Func.. Być może wczoraj nie użyłem funkcji Clear all camera settings z menu Set-up 3 i to dziś pomogło, nie wiem. Być może niezbędne było ponowne posadzenie firmware’u, co zresztą też zasugerowałeś.

dr11 napisał/a:
wireless - off, mode - ETTL II, powinno działać.

Z ciekawości sprawdziłem: w Wireless → Master wspomaganie też działa, lampa w trybie M (a nie E-TTL II) też działa. W sumie nie widzę związku z TTL, więc mnie to nie dziwi.

dr11 napisał/a:
AF ma być w One Shot

W AI Focus też działa, nie działa tylko w AI Servo, czego w sumie nie wiedziałem :)

Dzięki wszystkim za zainteresowanie!