|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - 180 stopni na APS-C ?
myrha - Czw 24 Wrz, 2009 Temat postu: 180 stopni na APS-C ? Chciałem kupić sigmę 10 mm f/2.8 FISHEYE ale na moim Canonie 40D da pole widzenia 167 i zacząłem się wąchać. Potrzebuję obiektyw FISHEYE do panoram 360 stopni VR i do sportu więc światło ma duże znaczenie. Jakie szkło na APS-C da pole widzenia 180 stopni?? Czy do panoram 360 VR wystarczy 167 stopni?
hijax_pl - Czw 24 Wrz, 2009
myrha, do panoram możes użyć każdy obiektyw. Zależy czy to panorama tatr czy małego pokoju
Co do 180 stopni rozejrzyj się za Samyangiem 8mm
MC - Czw 24 Wrz, 2009
Nasuwa mi sie tylko pytanie czy fiszajka jest najszczesliwszym obiektywem do sklejania panoram... Mi sie bardziej podobaja robione "normalnym", szerokim szklem.
MC, jestem tego samego zdania.
myrha - Czw 24 Wrz, 2009
Tak chodzi mi o panoramy głównie wnętrz. Pewnie, że szkłem 17-55 też można zrobić ale będzie potrzeba mnóstwa zdjęć a ja chcę ich zrobić możliwie najmniej więc potrzebuje FISHEYE o polu widzenia 180 stopni na APS-C najlepiej z AF i dobrym światłem.
MasterB - Czw 24 Wrz, 2009
myrha, tak jak koledzy podpowiadają obejrzyj sobie samyanga 8mm. Co prawda nie ma AF, ale nie jest on niezbędny... Na APS-C ten obiektyw daje 180 stopni (oczywiście po przekątnej...)
palindrom - Czw 24 Wrz, 2009
myrha,
obawiam się że nie skleisz rozsądnie wyglądającej panoramy obiektywem fish-eye. Przydałoby się raczej coś o trochę mniejszej dystorsji, czyli zwykły obiektyw szerokokątny.
myrha - Czw 24 Wrz, 2009
on da obraz kołowy na aps-c? obraz będzie taki jak na testowym nikonie D200 (chodzi mi o pole widzenia)??
myrha, a co Ci przeszkadza duża liczba zdjęć?
Używając 180 stopniowego fishaya ile chcesz zrobić zdjęc?
Przy ogniskowej 8mm i przesłonie dajmy na to f4 na APS-C głebia ostrości rozciąga się od 40cm do nieskończoności. Więc po prostu ustaw ogniskową na około 1m i zapomnij o ostrzeniu
[ Dodano: Czw 24 Wrz, 2009 09:50 ]
myrha, chcesz panoramę sklejać z fisha kołowego?
Samyang 8mm to fish diagonalny a nie kołowy....
myrha - Czw 24 Wrz, 2009
Duża liczba zdjęć oznacza dużo danych (przy HDR się potraja), dużo obliczeń dla programu, dużo roboty z ustawieniami głowicy, dużo potrzebnego czasu itd czyli same problemy, a przy wirtualnych wycieczkach to tragedia. Przy 180 stopniach wystarczy 6 zdjęć dokoła, jedno sufitu i jedno podłogi (to oczywiście wersja minimum) to super że diagonalny bo nie chce kołowego
Kurcze właśnie mam problem ze zrozumieniem tej zależności przysłona+ogniskowa i od jakiej odległości będzie ostro (nie pomaga mi nawet ten kalkulator do odległości hiperfokalnej). Szkoda że nie mam Nikona bo bym miał kłopot z głowy...
dr11 - Czw 24 Wrz, 2009
Zaraz, czy Wy tu mówicie o panoramach sferycznych robionych fisheye?
myrha napisał/a: | Duża liczba zdjęć oznacza dużo danych (przy HDR się potraja), dużo obliczeń dla programu, dużo roboty z ustawieniami głowicy, dużo potrzebnego czasu itd czyli same problemy, a przy wirtualnych wycieczkach to tragedia. |
No przecież nie robisz tego ręcznie. Prawdę mówiąc nie rozumiem. Skoro to jest taki wielki problem to kup sobie taką przystawkę do robienia panoram jednym pstrykiem
myrha napisał/a: | Kurcze właśnie mam problem ze zrozumieniem tej zależności przysłona+ogniskowa i od jakiej odległości będzie ostro (nie pomaga mi nawet ten
kalkulator do odległości hiperfokalnej). |
Pomoże Ci definicja odległości hiperfokalnej
myrha napisał/a: | Szkoda że nie mam Nikona bo bym miał kłopot z głowy... |
A w czym Ci Nikon pomoże?
dr11 - Czw 24 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | myrha napisał/a: | Szkoda że nie mam Nikona bo bym miał kłopot z głowy... |
A w czym Ci Nikon pomoże? | Nikon ma mnożnik 1.5, Canon 1.6
myrha, nie problem, że 167. Podnosisz zestaw 7 stopni w górę i robisz 6 zdjeć dookoła, jedno nadiru ze statywem i jedno bez. Oczywiscie mając odpowiednią głowicę, która pozwala na umieszczenie punktu nodalnego w centrum obrotów.
MasterB - Czw 24 Wrz, 2009
myrha napisał/a: | Duża liczba zdjęć oznacza dużo danych (przy HDR się potraja), dużo obliczeń dla programu, dużo roboty z ustawieniami głowicy, dużo potrzebnego czasu itd czyli same problemy, a przy wirtualnych wycieczkach to tragedia. Przy 180 stopniach wystarczy 6 zdjęć dokoła, jedno sufitu i jedno podłogi (to oczywiście wersja minimum) to super że diagonalny bo nie chce kołowego |
180 stopni po przekątnej, więc i tak będziesz musiał zrobić 9 zdjęć dookoła...
dr11 - Czw 24 Wrz, 2009
MasterB, ja robię 6, co 60 stopni i wystarcza.
Bez zenitu i nadiru wygląda to tak: http://img43.imageshack.u...3/pano4cfll.jpg
myrha - Czw 24 Wrz, 2009
Tak chodzi o panoramy 360 VR czyli sferyczne. A co się stanie gdy podepnę Nikkor 10.5mm do 40D bo słyszałem o przejściówkach?? Jakie będzie pole widzenia??
dr11 a czym robisz panoramy VR?
myrha, dla ogniskowej 10.5mm kąt widzenia obiektywu jest koło 270 stopni. Dzielisz to przez współczynnki cropa - w przypadku Canona APS-C = 1.6 i wychodzi jakies 168 stopni
dr11 - Czw 24 Wrz, 2009
myrha napisał/a: | Tak chodzi o panoramy 360 VR czyli sferyczne. A co się stanie gdy podepnę Nikkor 10.5mm do 40D bo słyszałem o przejściówkach?? Jakie będzie pole widzenia??
dr11 a czym robisz panoramy VR? |
Nikkor da Ci 180 po przekątnej na Nikonie, na Canonie 167.
Ja robie Canonem 15.
Sunders - Czw 24 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | dla ogniskowej 10.5mm kąt widzenia obiektywu jest koło 120 stopni. Mnożysz to przez współczynnki cropa - w przypadku Canona APS-C = 1.6 i wychodzi jakies 190 stopni |
Czyli na APS-C poszerza się kąt widzenia
Sunders, racja... mój błąd poprawiłem swój post
dr11 - Czw 24 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | myrha, dla ogniskowej 10.5mm kąt widzenia obiektywu jest koło 270 stopni... |
Osz w mordę, ja taki chcę
myrha - Czw 24 Wrz, 2009
dr 11
a jak podniosę zestaw 7 stopni w górę i jak później zrobię zdjęcie podłogi to PTGui mi to złoży do kupy bez problemów??
dr11, to tylko matematyka, dokładnie wychodzi w poziomie 235.99° dla FF
dr11 - Czw 24 Wrz, 2009
myrha, tak. Będziesz miał tylko horyzont niżej na zdjęciu. Czy 7 stopni? Tak powiedziałem ale chyba palnąłem z marszu W każdym razie możesz podnieść tak, żeby u góry nie było dziury po sklejeniu.
Tak sobie myślę, że jak po przekątnej będziesz miał mniej niż 180, to w pionie mniej niż... ~140. Czyli musisz mocno pochylić do góry. Wtedy horyzont będzie nisko i żeby zrobić dół, będziesz musiał się mocno nagimnastykować. Także chyba będzie wygodniej zrobić w linii horyzontu a potem zenit i 2x nadir.
Obejrzyj http://www.fototv.pl/wide...anetki-hdr.html , przystępny tutek.
hijax_pl, ja nie wiem co Ty tam sobie liczysz Nikkor 10,5 nie kryje pełnej klatki a na systemowym cropie 1.5x ma po przekątnej 180 stopni.
Sorki za OT
dr11 napisał/a: | hijax_pl, ja nie wiem co Ty tam sobie liczysz Nikkor 10,5 nie kryje pełnej klatki a na systemowym cropie 1.5x ma po przekątnej 180 stopni. |
dr11, licze czysto teoretycznie... Jedyny znany mi taki gigant o kącie >200stopni dla FF to stary nikkor 6mm
myrha - Pią 25 Wrz, 2009
Podpinając do 40D Nikkora 10,5 stracę AF??
dr11 - Pią 25 Wrz, 2009
AF z pewnością. To, czy będzie potwierdzanie ostrości, zależy od przejściówki. Ale jeśli to mają być panoramy, to bez AF można się obejść
hijax_pl - Pią 25 Wrz, 2009
Dodam tylko, że obiektyw Nikkor 10.5 mm F2.8 AF DX to wersja G - czyli pozbawiona pierścienia przesłony
myrha - Pią 25 Wrz, 2009
a brak pierścienia przysłony wiąże się z ??
ghost - Pią 25 Wrz, 2009
koniecznością podpinania do aparatów systemu nikona. na przejściówkach itp nie ma jak sterować przesłoną.
myrha, przez przejściówkę podepnieszy tylko obiektywy bez literki G, stare czy nowe, z AF czy bez - nie ma to znaczenia - wszystkie na Canonie będą działać jako full manual.
myrha - Pią 25 Wrz, 2009
Dzięki za pomoc hmm a podpinając Samyanga 8mm dane exif nie będą zawierać ogniskowej bo ten obiektyw nie ma elektroniki ?? jak na to zareaguje PTGui??
myrha, wpiszesz ręcznie
edmun - Pią 25 Wrz, 2009
wpisujesz rozmiar sensora i ilosc mm z obiektywu proste.
sklejalem ostatnio panoramke z samyanga 8mm... efekt dosyc mizerny, trzeba bedzie sporo wyciac i pozostawic raczej centrum kadru gdyz dol jest mocno rozjechany przez efekt paralaksy (chyba)
palindrom - Pią 25 Wrz, 2009
edmun,
paralaksa to coś innego Fish-eye ma po prostu z definicji monstrualną dystorsję beczkowatą i to jest właśnie problem.
BeCkS - Pią 25 Wrz, 2009
Każdy Fish-eye ma straszną beczkę więc nie ma się czemu dziwić. Wiadomo, że nie stosuje się takich obiektywów do wszystkiego lecz tylko w szczególnych sytuacjach. Ja jednak nie widzę u siebie zapotrzebowania na takie szkło - szkła.
dr11 - Pią 25 Wrz, 2009
palindrom napisał/a: | edmun,
paralaksa to coś innego Fish-eye ma po prostu z definicji monstrualną dystorsję beczkowatą i to jest właśnie problem. |
Ale jaki problem, z czym macie problem?
BTW. Co sądzicie o tym?
http://www.speedyshare.com/192363289.html
Polecam odpalać w DevalVR
myrha - Nie 27 Wrz, 2009
Super wyszło! 5D+Canon 15mm?? jeszcze mam pytanko odnośnie Samyanga Podpinając go do 40D, wnioskuję, że będę pozbawiony pomiaru światła i co mniej istotne potwierdzenia ostrości?? Dobrze myślę?
MM - Nie 27 Wrz, 2009
Dlaczego masz być pozbawiony pomiaru światła?
myrha - Nie 27 Wrz, 2009
Bo ten obiektyw nie ma elektroniki, a co mylę się?
MM - Nie 27 Wrz, 2009
myrha napisał/a: | Bo ten obiektyw nie ma elektroniki, a co mylę się? |
A jak podłączysz szkło M42 pod Canona to też nie masz pomiaru światła?
myrha - Nie 27 Wrz, 2009
Ja nie wiem dlatego pytam bardziej doświadczonych kolegów Proszę o odp hehe. Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie jak to jest możliwe, że to samo szkło na Nikonie i Canonie ma pole widzenia 180 stopni? No chyba, że wersja do Nikona i Canona czymś jeszcze oprócz bagnetu się różni, jak to jest?
[ Dodano: Pon 28 Wrz, 2009 09:20 ]
chalo chalo jest tam ktoś??
edmun - Pon 28 Wrz, 2009
jest. pomiar masz taki jak zawsze. elektronika w obiektywie nie ma tutaj nic do rzeczy jeśli chodzi o pomiar światła. masz w aparacie światłomierz i on wskazuje pomiar.
co do nikona czy canona.
różnica występuje w bagnecie
hijax_pl - Pon 28 Wrz, 2009
edmun napisał/a: | co do nikona czy canona.
różnica występuje w bagnecie |
Sam bagnet to tylko mechaniczne mocowanie. I co najwyżej ograniczenie geometrii matrycy. Ale ważna jest też odległość płaszczyzny ogniskowej oraz wielkość sensora - to dyskryminuję budowę obiektywu.
To znaczy - nie da się zrobić identycznego obiektywu który na APS-C nikona i canona będzie dawał ten sam kąt widzenia. Dlatego właśnie to co na nikonie da 180 stopni na canonie będzie miało 168 stopni.
dr11 - Pon 28 Wrz, 2009
myrha napisał/a: | Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie jak to jest możliwe, że to samo szkło na Nikonie i Canonie ma pole widzenia 180 stopni? No chyba, że wersja do Nikona i Canona czymś jeszcze oprócz bagnetu się różni, jak to jest? |
hijax_pl napisał/a: | To znaczy - nie da się zrobić identycznego obiektywu który na APS-C nikona i canona będzie dawał ten sam kąt widzenia. Dlatego właśnie to co na nikonie da 180 stopni na canonie będzie miało 168 stopni. |
Wystarczy zobaczyc co ma producent do powiedzenia
http://www.syopt.co.kr/common/pdf/f=8mm.pdf
myrha napisał/a: | Super wyszło! 5D+Canon 15mm?? |
Tak, 3x6 kadrow.
Producent pokazuje tylko tyle, że Canon matrycę ma ciut mniejszą, iż specjalnie dla Canona nie będzie robił szkła
dr11 - Pon 28 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: |
Producent pokazuje tylko tyle, że Canon matrycę ma ciut mniejszą, iż specjalnie dla Canona nie będzie robił szkła |
Dokladnie.
Teoretycznie moglby wraz z bagnetem zmieniac np. ostatnia grupe soczewek. Ale sie nie opyla
Czyli wracajac do tematu watku, przychodzi mi na mysl jedna, smutna odpowiedz - "nie"
Nie wyklucza ona jednak zastosowania tego typu obiektywow do celow okreslonych przez autora.
myrha - Pon 28 Wrz, 2009
Ale lipa Wszędzie w materiałach podają 180 stopni, dopiero w tym pdfie widać prawdę, tylko przy sigmie 10 mm podają prawdę od początku. Zasrany marketing!
Hm... gdzieś widziałem coś w stylu 180° (Canon 167°)
W każdym razie masz racje - w przeważającej ilości sklepów jest napisane 180
Wniosek - jeśli ten sam obiektyw z mocowaniem dla Nikona i Canona ma ten sam kąt - to jest coś nie tak
I tak jak mówi dr11 - nadal możesz używać go do panoram
dr11 na tym pdfie co podałeś linka widać jeszcze coś ciekawego. Obiektyw był przygotowywany, że tak powiem... "pod nikona"
Chodzi mi o to że bagnet kompensuje różne odległości od matryc przy różnych bagnetach
myrha - Pon 28 Wrz, 2009
Czy to nie jest wprowadzanie w błąd? cytaty ze stron partnerów optyczne.pl:
„Obiektyw został zaprojektowany w sposób umożliwiający uzyskanie kąta widzenia równego 180 stopni w lustrzankach z matrycą APS-C (np. Canon 450D, Nikon D90, Sony A350).”
„Współpracuje tylko i wyłącznie z lustrzankami cyfrowymi Canon z matrycą APS-C. Kąt widzenia wynosi 180 stopni.”
„Obiektyw oferuje pole widzenia 180 stopni dla aparatów APS-C, dzięki temu fotografie wykonane z jego pomocą zyskują zupełnie nowy wymiar.”
|
|