forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Rozmazane, nieostre zdjęcia - Canon Powershot SX 100is

krystian_ - Sob 26 Wrz, 2009
Temat postu: Rozmazane, nieostre zdjęcia - Canon Powershot SX 100is
Witam serdecznie!

Od paru tygodni mam problem z aparatem, gdyż wykonuje on nieostre zdjęcia.
Nie zawsze jednak występuje ten problem, czasem gdy na przykład obiektyw oddalę o parę centymetrów, zdjecie jest wystarczająco ostre. To samo tyczy się zarówno trybu makro, jak i automatycznego. Niedawno aparat spadł mi z komody (ok. 0,7 m) - nie wiem, czy to może mieć związek z tymi nieostrymi zdjęciami? Zaznaczę jednak, że jak już wspomniałem rozmazane zdjęcia się pojawiają dość często, ale są też fotografie zupełnie dobrej ostrości. Gdzie doszukiwać się błędów lub usterek - z mojej strony, czy ze strony sprzętu?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

hijax_pl - Sob 26 Wrz, 2009

Wrzuć jakieś przykładowe - zobaczy się wtedy co i jak.
krystian_ - Sob 26 Wrz, 2009

Ok, zrobiłem tak na szybko dwa zdjęcia takiego "słomianego pana" z mojej kuchni xD

Oba zdjęcia zostały wykonane trybem portretowym, z lampą błyskową, bez dokonywania żadnych modyfikacji w ustawieniach, z włączoną stabilizacją obrazu.

Jak widać, drugie zdjecie wyszło bardziej ostre. Zaznaczę jeszcze, że nie jestem całkowitym laikiem, bo zdjęcia robię już od paru lat - i zawsze, gdy robiłem je na tym programie portretowym, to nie było problemów. A teraz średnio co drugie, trzecie zdjęcie nadaje się do kosza z powodu niskiej ostrości i rozmazania. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak temu zaradzić?

Z góry dziękuję.

hijax_pl - Nie 27 Wrz, 2009

krystian_, a z jakiej odległości robiłeś? to pierwsze jest wyraźnie bliżej. Czy ten kompakcik ostrzy od takiej odległości?
krystian_ - Nie 27 Wrz, 2009

Różnica jest na pewno parenastu centymetrów, ale zawsze aparat mi ostrzył z takiej odległości, a teraz pojawia się problem... Co uznać za przyczynę tego problemu? Sam nie wiem, czy warto oddać aparat do naprawy? A może nie ma sensu naprawiać i lepiej rozglądnąć się za nowym... ? Kupno nowego aparatu nie byłoby mi jednak teraz za bardzo na rękę, bo ten mam od prawie 1,5 roku, więc wcale nie aż tak długo...
h.s. - Pon 28 Wrz, 2009

A aparat potwierdza ustawienie ostrości? /zielony kwadracik/
piwonia - Nie 25 Paź, 2009

Podejrzewam, że to kwestia zbyt bliskiej odległości od przedmiotu albo tego, że lampa nie zdążyła się naładować po poprzednim zdjęciu. Zanim zrobisz zdjęcie popatrz na wyświetlacz czy ostrość jest ustawiona a lampa gotowa do strzału. Po 1,5 roku uzywania stabilizator obrazu mógł ześwirować :wink: