forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Torba czy plecak? Do 200zł

GrayHorse - Nie 27 Wrz, 2009
Temat postu: Torba czy plecak? Do 200zł
Tak jak w temacie, co wybrać torbę czy plecak. Budżet ok. 200zł. Mam Canona 450d z kitem, zamierzam rozbudowe systemu ale to w przyszłosci ;) Z gory dziekuje za pomoc :)
hijax_pl - Nie 27 Wrz, 2009

Zależy do czego Ci potrzebna będzie. W niektórych warunkach lepszy będzie plecak, w niektórych torba, a w niektórych wystarczy mały toploader.

Ale tak na początek mogę polecić Ci Lowepro Fastpack 200

MC - Nie 27 Wrz, 2009

Najlepiej i to i to. Zalezy jaka "okazja".
B o g d a n - Nie 27 Wrz, 2009

GrayHorse napisał/a:
Tak jak w temacie, co wybrać torbę czy plecak.

To jest pytanie podobne trochę do tego, czy potrzebujesz ołówek, czy długopis. Jak już napisał MC, najlepiej mieć i jedno i drugie, aby używać w zależności od potrzeb.

Na wędrówki w plener, czy na rower, wygodniejszy będzie plecak, ale do cioci na imieniny, lepsza torba. :wink:

Jest jeszcze trzecie wyjście, a mianowicie zakup czegoś pomiędzy torbą, a plecakiem. W cenie do 200 zł. możesz kupić np. Lowepro SlingShot 100AW, http://www.ceneo.pl/159572
Na stronie producenta możesz obejrzeć zdjęcia, jak łatwo sie z niego korzysta: http://www.lowepro.com.pl...hot_100_AW.aspx

dr11 - Pon 28 Wrz, 2009

B o g d a n napisał/a:
Jest jeszcze trzecie wyjście, a mianowicie zakup czegoś pomiędzy torbą, a plecakiem. W cenie do 200 zł. możesz kupić np. Lowepro SlingShot 100AW, http://www.ceneo.pl/159572
Na stronie producenta możesz obejrzeć zdjęcia, jak łatwo sie z niego korzysta: http://www.lowepro.com.pl...hot_100_AW.aspx

Popieram :) Bardzo wygodne rozwiązanie, a jak 100 za mała to 200 będzie w sam raz ;)

ghost - Pon 28 Wrz, 2009

ja miałem 200 i szczerze mówiąc mnie nie zachwyciła. po wyładowaniu sprzętem do pełna robiło się po prostu niewygodnie. ale taka lżejsza i mniejsza 100 - czemu nie.
Tranquilizer - Pon 28 Wrz, 2009

ghost napisał/a:
ja miałem 200 i szczerze mówiąc mnie nie zachwyciła. po wyładowaniu sprzętem do pełna robiło się po prostu niewygodnie. ale taka lżejsza i mniejsza 100 - czemu nie.

Mam 100 AW i też jakoś ten plecak nie wydaje się wygodny po zapakowaniu w niego do pełna. Body z podpiętym obiektywem jest całkiem ok do noszenia C40D+C28-135 albo z obiektywem C16-35.

Jednak po wypchaniu do pełna lepiej mieć tradycyjny plecak foto np lowepro fastpack 200. Choć na sam początek to będziesz w nim nosił powietrze + body z obiektywem ;-)

Ale też trzeba iść do sklepu pomacać, poprzymierzać.

GrayHorse - Pon 28 Wrz, 2009

Dzieki, a jakas propozycje takiej tradycyjnej torby moglibyscie podac?? ;)
hijax_pl - Pon 28 Wrz, 2009

Np Hama Defender 180 - mam i jest bardzo fajna :)
Paweł_G - Wto 29 Wrz, 2009

Hama faktycznie jest niezła bo ją oglądałem. Sam mam jednak Lovepro Nova 3 AW.
MC - Wto 29 Wrz, 2009

Ja mam Nova 190 i 170. Ta pierwsza miesci wszystko co posiadam, drugiej uzywam na "niezobowiazujacy" spacerek nad morzem albo w lesie gdy nie chce mi sie targac wszystkich gratow, bo i tak beda niepotrzebne. No i jeszcze Computrekker, szczegolnie przydatny w gorach.
Szninkiel - Wto 29 Wrz, 2009

Ja używam na krótkie spacery ;-) torbę Lowepro Nova160 - jest mała, na body plus np uniwersalny 17-50/2,8 natomiast w plener czy większe fotografowanie plecak Kata DR465 zapakowany do pełna, jest wygodny i nadaje się na w miarę ekstremalne cudowanie w terenie
B o g d a n - Wto 29 Wrz, 2009

GrayHorse napisał/a:
Mam Canona 450d z kitem, zamierzam

Torby Hama Defender 180, czy Lowepro Nova 3 są dla Ciebie dużo za duże. Według mnie potrzebujesz bardziej dopasowanych wymiarów. Z Lowepro zerknij na Nova 1 lub nawet Mini, czy Micro - http://www.lowepro.com.pl...ags/allWeather/

GrayHorse napisał/a:
zamierzam rozbudowe systemu ale to w przyszłosci

Jak dokupisz szkieł, to wymienisz sobie torbę na większą, a ta zostanie do przysłowiowej cioci na imieniny (boody + 1 szkło).

Polecam, jak zawsze pójść do sklepu, posiadajcego duży wybór (hipermarkety - niestety), zwróć uwagę, aby komora wewnętrzna miała co najmniej 0,5cm pianki z każdej strony i aby sprzęt w niej nie latał. Torba powinna oprócz funkcji noszenia, ochronić Ci sprzęt przy uderzeniu lub upadku na glebę. Torby na ramię są szczególnie na to narażone.
Nie kupuj toreb z logo firmowym typu Canon, Nikon, Sony bo kuszą nieuczciwych ludzi.

Jak wybierzesz torbę i sklepie, to kup ją w necie bo będzie 20-30% taniej.

hijax_pl - Wto 29 Wrz, 2009

B o g d a n, a w którym hipermarkecie jest duży wybór porządnych toreb foto?
B o g d a n - Wto 29 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n, a w którym hipermarkecie jest duży wybór porządnych toreb foto?

Kiedyś byłem zaskoczony w Electroword wielkim wyborem Lowepro, od torebek po plecaki SlingShot. Myslę, że MediaMarkt też coś mają. Można sprawdzić w necie przed wyjściem z domu.

MC - Wto 29 Wrz, 2009

Nawet w torunskim, niezwykle pod wzgledem fotograficznym ubogim, MM maja bardzo duzo toreb Lowepro.
Wujek_Pstrykacz - Wto 29 Wrz, 2009

B o g d a n napisał/a:
Nie kupuj toreb z logo firmowym typu Canon, Nikon, Sony bo kuszą nieuczciwych ludzi.

Ja jestem uczciwy, mnie nie kuszą te torby :wink:

GrayHorse - Sob 03 Paź, 2009

A mam pytanie czy Lowepro Fastpack 200 nadaje sie na wyprawy np. w gory czy do lasu?? W sensie jak z wygoda i ochrona przed deszczem ?? ;>
B o g d a n - Sob 03 Paź, 2009

GrayHorse napisał/a:
A mam pytanie czy Lowepro Fastpack 200 nadaje sie na wyprawy np. w gory czy do lasu??
To drugie na pewno, to pierwsze, to zależy co masz na myśli wyprawa w góry. :?: Co oprócz aparatu bierze się w góry pewnie wiesz, więc raczej plecak wybiera się dla innych rzeczy i wygody, a aparat jest dodatkiem. Chyba, że mówimy o spacerku po Dolinie Kościeliskiej.
GrayHorse napisał/a:
ochrona przed deszczem ??
Ten sprzet raczej ochrone specjalnej nie ma. Możesz w sklepie turystycznym kupić pokrowiec na dowolny plecak, albo wybrac zupełnie inny model Lowepro z serii z literami AW, które posiadają juz taki pokrowiec. Proponuje zajrzeć do działu plecaków: http://www.lowepro.com.pl...cks/allWeather/
Cała seria ... Trekker AW, powinna być wygodna również na niedługie wycieczki w góry.

cotopaxi - Pią 09 Paź, 2009

Zgadzam się z przedmówcami. Dopiero plecak i torba pozwalają dostosować się do okoliczności. Na co dzień używam plecaka, na wyjazdy - torby chowanej do plecaka.

Trochę ogranicza Cię to kryterium do 200 zł. Osobiście jestem zwolennikiem wyrobów firmy KATA. Ich produkty sa w róznych przedziałach cenowych, ale wykonanie jest jeszcze lepsze niż Lowepro. Rozwiązania KATY są nowatorskie i część produktów tej firmy jest po prostu pancerna. Za jakość niestety płaci się więcej.... Polecam stronę Katy - bardzo sugestywne porady co z czym, wsparte dobrymi zdjęciami produktów.

Do moich potrzeb używam plecaka Kata 1-N-20 oraz torby Kata H-14 - jestem bardzo zadowolony