|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Takumar 28mm/1:2.8 i 28mm/1:3.5 - który lepszy?
tosiu - Pon 28 Wrz, 2009 Temat postu: Takumar 28mm/1:2.8 i 28mm/1:3.5 - który lepszy? Witam wszystkich forumowiczów:) Jestem tutaj nowy, ostatnio wkręciłem się w fotografię manualami z gwintem m42 na pentaksie "kadyszce". Posiadam między innymi stareńkiego srebrnego Biotara 5,8cm/1:2 wykręconego z zaciętej lustrzanki Contaxa. Super ostry (kit pentaxa i pentacon 135mm/1:2.8 chowają się za 7-ma górami), nie łapie blików, powłoki jakieś są (niebieskawe) jednak kolorki nie takie jak trzeba i dla mnie za wąski troszkę. Poza tym jest bardzo mały i posiada bardzo małą średnicę tubusa, stąd żeby go blokować w korpusie (konieczne bo pierścień ostrości chodzi z dużym oporem) musiałem wykonać niezgrabną, dokręcaną aluminiową obejmę aby zatrzaskiwać go na bolcu. Trochę za dużo w tym zabawy... Stąd pomysł, żeby zakupić coś szerszego i od razu z bagnetem K z haczykiem do przysłony. Tych takumarów, szczególnie ze światłem 2.8 jest sporo na allegro i w niezłej cenie do 250zł. Wiadomo, ma lepsze światło od 28/3.5 ale na tym jak wiadomo dobroć szkiełka się nie kończy. Stąd moje zwątpienie co wybrać i czy aby są to udane obiektywy (skoro takie popularne w handlu z drugiej ręki...)
Przykładowy link:
Takumar-A 28mm/1:2.8
|
|