forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test Falcon 8 mm f/3.5 ED MC Aspherical Fish-eye

RobertO - Pon 28 Wrz, 2009
Temat postu: Test Falcon 8 mm f/3.5 ED MC Aspherical Fish-eye
Ponieważ ostatnio pojawiło się sporo pytań i wątpliwości dotyczących tego, czy produkty oznaczone logo Falcon są tym samym, co produkty sprzedawane pod nazwą Samyang, zdecydowaliśmy się wyjaśnić tą kwestię. Zapraszamy więc do lektury testu obiektywu Falcon 8 mm f/3.5 ED MC Aspherical Fish-eye.

http://www.optyczne.pl/17...l_Fish-eye.html

komor - Pon 28 Wrz, 2009

No i świetnie, wygląda na to, że jest prawie :) jak Samyang z dokładnością do egzemplarza. W sumie to dobra wiadomość, bo przynajmniej nie trzeba się martwić czy aby to jest na pewno to samo, co było w teście.
hijax_pl - Pon 28 Wrz, 2009

Cytat:
Różnice te były największe, co oczywiście nie dziwne, w okolicach f/3.5 i właśnie tam wynosiły mniej więcej tyle, ile odnotowaliśmy w przypadku Falcona i Samyanga.

No i wyszło że to Samyang ma rozrzut sam z siebie... :)

Chciałbym tylko nadmienić że dla Vivitara, Samyang nadrukowuje na tym szkłe 7mm ;) http://www.vivitar.com/pr...=71&dirprod=248

Arek - Pon 28 Wrz, 2009

No bo może Vivitar ma jakiś element inny albo inaczej położony i może ma faktycznie 7 mm. Kiedyś kolega rozkroił Pelenga 8 mm, rozsunął niektóre elementy, zmontował i miał 6 mm ogniskowej. To tylko potwierdza, to że fabryka Ci wyprodukuje to co zamówisz.
dr11 - Pon 28 Wrz, 2009

Arek, pytanie:
Podaliscie, ze Falcon i Samyang maja 180 stopni na APS-C.
W szczegolnosci Samyang, na Canonie 20D:
http://www.optyczne.pl/16...nietowanie.html

Tymczasem producent dla Canona wyraznie podaje 167 stopni:
http://www.syopt.co.kr/common/pdf/f=8mm.pdf

O co chodzi? :roll:
Pomierzyliscie te katy czy skad dane w tescie?

Arek - Pon 28 Wrz, 2009

dr11, 180 stopni to one mają na matrycy o mnożniku 1.5x. Na Canonie (mnożnik 1.6x) to jest owe 167 stopni.

Arek napisał/a:
No bo może Vivitar ma jakiś element inny albo inaczej położony i może ma faktycznie 7 mm. Kiedyś kolega rozkroił Pelenga 8 mm, rozsunął niektóre elementy, zmontował i miał 6 mm ogniskowej. To tylko potwierdza, to że fabryka Ci wyprodukuje to co zamówisz

Może i tak.. choć z drugiej strony dziwne, że resztę oferty swojej pozostawili bez zmian: 85/1.4 lustra 500i 800 f/8 no i rurę 650-1300...

Tak z ciekawości - sprawdzacie czy deklarowana ogniskowa pokrywa się z wynikami testów?

dr11 - Pon 28 Wrz, 2009

Arek napisał/a:
dr11, 180 stopni to one mają na matrycy o mnożniku 1.5x. Na Canonie (mnożnik 1.6x) to jest owe 167 stopni.

A, dzieki, nie zauwazylem, ze test obu koreanskich ryb byl robiony na Nikonie :)
Cos zle zrozumialem :P

Arek napisał/a:
180 stopni to one mają na matrycy o mnożniku 1.5x. Na Canonie (mnożnik 1.6x) to jest owe 167 stopni.

A to by było dobrze sprecyzować w tekście.. Z innego wątku zaczynają dochodzić głosy, że sklepy wprowadzają klientów w błąd - wszystkie podają 180 stopni dla Canona

dr11 - Pon 28 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
Arek napisał/a:

A to by było dobrze sprecyzować w tekscie.. Z innego wątka zaczynają dochodzić głosy że sklepy wprowadzają kleintów w błąd - wszystkie podają 180 stopni dla Canona

Bo w tabeli jest 180 dla APS-C/DX :neutral:

Arek - Pon 28 Wrz, 2009

Zmieniłem w tabeli. O każdorazowe doprecyzowanie trudno, bo trudno podawać, że na DX Nikona/Sony/Pentaxa jest tyle, na APS-C Canona tyle, na Foveonie Sigmy tyle, a na 4/3 tyle. Ludzie muszą miec świadomość, że wielkość detektora determinuje im pole widzenia.
dr11 - Pon 28 Wrz, 2009

Arek napisał/a:
Zmieniłem w tabeli. O każdorazowe doprecyzowanie trudno, bo trudno podawać, że na DX Nikona/Sony/Pentaxa jest tyle, na APS-C Canona tyle, na Foveonie Sigmy tyle, a na 4/3 tyle. Ludzie muszą miec świadomość, że wielkość detektora determinuje im pole widzenia.

O! Teraz jest jasno :)
Wiesz, moze maja nadzieje, ze wraz z bagnetem zmieniany jest design szkla tak, zeby uzyskac te same parametry (w tym przypadku 180 stopni).

myrha - Pon 28 Wrz, 2009

Arek napisał/a:

Właśnie mam taką świadomość i ździwił mnie fakt, że każdy sprzedawca podaje, że na APS-C czy tam canonie pole widzenia to 180 stopni, cytaty ze stron partnerów optyczne.pl (rzecz dotyczy saymanga 8mm):
„Obiektyw został zaprojektowany w sposób umożliwiający uzyskanie kąta widzenia równego 180 stopni w lustrzankach z matrycą APS-C (np. Canon 450D, Nikon D90, Sony A350).”

„Współpracuje tylko i wyłącznie z lustrzankami cyfrowymi Canon z matrycą APS-C. Kąt widzenia wynosi 180 stopni.”

„Obiektyw oferuje pole widzenia 180 stopni dla aparatów APS-C, dzięki temu fotografie wykonane z jego pomocą zyskują zupełnie nowy wymiar.”

ghost - Pon 28 Wrz, 2009

bo mało kto rozróżnia aps-c w wykonaniu canona (~x1.6, 22.2x14.8mm) od reszty (~x1.5, 23.6x15.8mm)
Arek - Pon 28 Wrz, 2009

APS-C to pojęcie obecnie dość szerokie. Oryginalne APS-C miało przecież rozmiar 25.1 × 16.7, a więc mnożnik 1.4x czyli bliższy obecnemu DX Nikona/Sony niż detektorom Canona.
Szninkiel - Pon 28 Wrz, 2009

ghost napisał/a:
bo mało kto rozróżnia aps-c w wykonaniu canona (~x1.6, 22.2x14.8mm) od reszty (~x1.5, 23.6x15.8mm)

Towar się lepiej sprzedaję gdy jest napisane 180 stopni, użytkownik Canona powinien wiedzieć co i jak... powinien ;-)

Arek, chodziło mi bardziej o to, że sklepy rozróżniają obiektyw po bagnecie. Klikasz w Samyanga 8mm (moc Canon) i widzisz w tabelce.. 180 stopni.

Zgadzam się, że powinniśmy być świadomi :)

Ale wracając do tematu... Cieszę się że Falcon i Samyang to +/- ta sama jakość. To bardzo dobra wiadomość :)

myrha - Pon 28 Wrz, 2009

Nie mówię że jestem specem, ale ja jako wasz czytelnik, na podstawie waszych artykułów wyrobiłem sobie pojęcie że APS-C to format niepełnoklatkowych matryc Canona (mnożnik 1,6x) natomiast DX to format niepełnoklatkowych matryc Nikona (mnożnik 1,5x). Właśnie dlatego też, w innym wątku zadałem pytanie czy budowa obiektywu Samyang różni się czymś w wersji dla Canona i Nikona bo wszędzie gdzie czytałem pisało że to obiektyw pod APS-C i jego pole widzenia wynosi 180 °, na którym mi bardzo zależy (panoramy VR). Nigdzie natomiast nie znalazłem informacji, że na canonie będzie 167 °, dopiero kolega dr11 mnie uświadomił pokazując dokument PDF ze strony Samyang Optics link za co mu dziękuję. Pochwalam szybką reakcję i podanie w opisach pola widzenia 167° dla C, bo w rybie to bardzo istotne, przynajmniej dla mnie.

myrha, kąt widzenia wylicza się z ogniskowej obiektywu bardzo prosto.

kąt = 2 * atan( d / (2 * f) ); gdzie d - przekątna matrycy, f - ogniskowa

Po prostu trzeba to robić samemu a nie wierzyć sklepom ;)

Swoją drogą weź pod uwagę że w Canonie masz dwa rozmiary niepełnej matrycy, z cropem odpowiednio 1.3x i 1.6x

myrha - Pon 28 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:

oo dzięki :grin: ale co to jest "atan" :?:

arcus tangens
myrha - Pon 28 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:

Jeszcze mam takie małe pytanko, dlaczego na matrycy DX Samyang 8 mm da takie same pole widzenia jak Nikkor 10.5 mm skoro to inne ogniskowe?

ghost - Pon 28 Wrz, 2009

przy samyangu zdaje sie była teoria że chodzi o inne odwzorowanie, czyli inność rybiego oka.

Moment...

Wzór który podałem sprawdzi się dla większości obiektywów, gdzie odwzorowaniem obrazu jest prostokąt. W obiektywach szerokokątnych odwzorowaniem jest wycinek kuli, a dokładniej prostokąt rzucany na kulę, tzw prostokąt sferyczny.

O ile dobrze pamiętam wzór się zmieni na 4 * asin( d / (4 *f)) - ale nie pamiętam dokładnie - może mnie ktoś poprawi ;)

A odpowiadając na Twoje pytanie - Arek doskonale to opisał we wstępie do Samyanga 8mm http://www.optyczne.pl/16...Wst%C4%99p.html

ghost - Pon 28 Wrz, 2009

fisheye dający prostokąt powinien mieć 180 st. po przekątnej.
tu jest o odwzorowaniu
----
hijax już podlinkował ;)

myrha - Pon 28 Wrz, 2009

Wszystko już rozumiem :grin: dzięki chłopaki!
komor - Wto 29 Wrz, 2009

Szninkiel napisał/a:
Towar się lepiej sprzedaję gdy jest napisane 180 stopni

Niepotrzebna teoria spiskowa. Myślę, że to kwestia oprogramowania sklepu, gdzie często nieświadomy tych niuansów programista wprowadza jedno pole w bazie danych (kąt widzenia) i nie ma możliwości rozróżnienia formatów matryc. Ewentualnie równie nieświadomy sprzedawca kopiuje te same dane do wszystkich wersji produktu i zmienia tylko opis mocowania na Canon/Nikon/…, pomimo, że ma możliwość wpisania innego pola widzenia w każdej wersji.

hijax_pl - Wto 29 Wrz, 2009

komor, może i nieświadomi... szkoda że nawet tu http://www.samyang.pl/pro...l_if_mc_fisheye

;)

Wizjerioner - Wto 29 Wrz, 2009

Dzięki za test. Chyba zakupię sobie takie szkło! 800 zł i fisheye. To jest naprawdę rozsądny zakup. Zastanawiałem się kiedyś nad Tokiną, ale nie wiem czy warto na fisheye'a wydawać tyle kasy (mówię o swoich potrzebach oczywiście).
komor - Wto 29 Wrz, 2009

hijax_pl, no dystrybutor mógłby już jednak wiedzieć co sprzedaje. To fakt :)
MasterB - Wto 29 Wrz, 2009

Komor, z ciekawości wysłałem maila do samyang.pl z pytaniem o pole widzenia na Canonie. Poniżej odpowiedź:

samyang.pl napisał/a:

Wiadomość:Witam, Jestem zainteresowany obiektywem fish-eye 8mm. Posiadam aparat Canon 30D, i jak rozumiem obiektyw ten pozwoli na uzyskanie pola widzenia 180 stopni po przekątnej? pozdrawiam

Odpowiedź Samyang.pl:

Witam,
dokladnie tak.
--
Pozdrawiam
Karol Piętka
www.samyang.pl

No i co? :lol:

hijax_pl - Wto 29 Wrz, 2009

taaaa... I pozamatane :D
Arek - Wto 29 Wrz, 2009

Dokładnie tak, z dokładnością 13 stopni ;)
dr11 - Wto 29 Wrz, 2009

Normalnie temat dla Mythbusters lub Urban Legends :grin:
Monastor - Wto 29 Wrz, 2009

Cytat:
Dokładnie tak, z dokładnością 13 stopni ;)

W granicach błędów pomiarowych :)
Przy pomiarze palcami wyciągniętej naprzód ręki.