|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw 50 mm do Canona?
Alf182 - Wto 29 Wrz, 2009 Temat postu: Jaki obiektyw 50 mm do Canona? W tym temacie scalone jest kilka podobnych wątków, dotyczących wyboru obiektywu stałoogniskowego 50 mm do systemu Canon EOS. Jest też tutaj trochę informacji uniwersalnych, niezależnych od systemu.
Pokrewne wątki:
50 mm f/1.4 Sigma czy Nikkor
Stałoogniskowe 50 mm do Sony Alfa
50 mm f/1.4 Zeiss czy Sigma?.
– komor
—————————————————————————————
Witam chcę kupić 50mm f1.4 i nie wiem którą. Czytam fora testy i nadal nie wiem. Jeśli ktoś miał te szkła w ręku albo przynajmniej jedno to piszcie, wady i zalety. To ma być szkło na koncerty i do portretów pod APS-C.
Sunders - Wto 29 Wrz, 2009
Sigma lepsza optyczne, ale ma problemy FF/BF które mogą skutecznie do niej zniechęcić.
Canon trochę słabszy optycznie-ale tych problemów nie ma.
Szninkiel - Wto 29 Wrz, 2009
też mam ten problem, chciałbym sigme ale jak czytam o problemach z Canonem więc sam raczej skuszę się na 50/1,4 canonowskie
MasterB - Wto 29 Wrz, 2009
A nie łatwiej byłoby po prostu dobrać odpowiednią sztukę tej sigmy? O ile dobrze kojarzę to jest optycznie sporo lepsza od canona (sam na nią zbieram)
MasterB napisał/a: | A nie łatwiej byłoby po prostu dobrać odpowiednią sztukę tej sigmy? |
Niestety nie jest to takie proste. Najprościej wysłać aparat z obiektywem do kalibracji-z tego co czytałem też nie zawsze załatwia sprawę w sposób zadowalający użytkownika.
P.S.W dobieraniu egzemplarzy sigm "dobrą rękę" ma komor-może można się do niego zwrócić o pomoc
dr11 - Wto 29 Wrz, 2009
Alf182, mini porownanie mozesz znalezc np. tu: http://www.canon-board.in...t=31838&page=47 Posty 467 i dalsze.
Jak Ci sie trafi Sigma z idealnie wspolpracujacym AF to poliki Cie rozbola od usmiechania Jesli nie, skazujesz sie na mozliwosci serwisu...
A Canon nie jest zly, ponizej crop 100% z 5D i f/1.4. W okolicach nieskonczonosci.
MasterB - Wto 29 Wrz, 2009
W jakim sensie nie jest to proste? Ostatnią sigmą jaką wybierałem była (nieodżałowanej pamięci) 30/1.4. Z trzech sztuk wybrałem taką która nie miała FF ani BF. Zresztą tylko jedna z tych trzech miała taki problem.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to brak sklepu w okolicy który miałby na stanie kilka sztuk danego obiektywu...
MasterB napisał/a: | Jedyne co mi przychodzi do głowy to brak sklepu w okolicy który miałby na stanie kilka sztuk danego obiektywu... |
Dlatego napisałem, że nie jest to takie proste
Szninkiel - Wto 29 Wrz, 2009
Ładny crop, niestety u mnie też nie ma w bliskim pobliżu sklepu z kilkoma sigmami, a na net się nie skuszę
Sejthan - Sro 30 Wrz, 2009
Ja jestem zdecydowany na Canona, bo bardziej mi się obrazki z niego podobają, a rozdzielczości spokojnie wystarczy. Do tego pewność AFu.
Paweł_G - Sro 30 Wrz, 2009
Miałem ten sam dylemat i po próbach celoności af na kilku Sigmach kupiłem Canona. Sigma to 50 która obecnie daje najlepszy obraz na rynku, szkoda że jest to z Canonem obiektyw manualny.
B o g d a n - Pią 02 Paź, 2009
Alf182 napisał/a: | Witam chce kupić 50mm f1.4 i nie wiem którą czytam fora testy i nadal nie wiem | Nie zastanawiaj się dłużej, tylko kup Canona EF 50mm f/1,4.
Alf182 napisał/a: | to ma byc szkło na koncerty i do portretów pod APS-C | Nie jestem tylko pewnien, czy na matrycy APS-C będzie to dobre szkło na koncerty. Raczej obejmiesz nim tylko większe fragmenty (zależy oczywiście od podejścia) niż wydłubierz co ciekawsze i bardziej kreatywne kawałki z koncertu.
tkosiada - Sob 03 Paź, 2009
Szninkiel napisał/a: | :-D też mam ten problem, chciałbym sigme ale jak czytam o problemach z Canonem więc sam raczej skuszę się na 50/1,4 canonowskie |
to wobec tego przeczytajcie na forum nikona jak działa D700 z nową 50
poraża
konczako - Sob 03 Paź, 2009
B o g d a n napisał/a: | Alf182 napisał/a: | Witam chce kupić 50mm f1.4 i nie wiem którą czytam fora testy i nadal nie wiem | Nie zastanawiaj się dłużej, tylko kup Canona EF 50mm f/1,4.
Alf182 napisał/a: | to ma byc szkło na koncerty i do portretów pod APS-C | Nie jestem tylko pewnien, czy na matrycy APS-C będzie to dobre szkło na koncerty. Raczej obejmiesz nim tylko większe fragmenty (zależy oczywiście od podejścia) niż wydłubierz co ciekawsze i bardziej kreatywne kawałki z koncertu. |
Nie zastanawiaj sie dużej i kup Sigmę 50/1.4... bije Canona na głowe cudownym bokehem, ostrością i kontrastem... Co za problem przetestować?? Dużo zależy od AF body... z moim 350D Sigma bardzo się myliła ale z 50D kolegi śmiga aż miło. Obrazek jaki daje ta Sigma to coś niesamowitego...
DARECKISON - Pon 02 Lis, 2009 Temat postu: 50 mm do Canona - EF 50/1.4, EF 50/1.8 czy Sigma 50/1.4? Witam wszystkich. Noszę się z zamiarem kupna obiektywu stało ogniskowego ,
który by był uzupełnieniem mojego zestawu z korpusem Canona 500 D .
W kręgu moich zainteresowań są trzy stałki 50 mm:
1. Canon EF 50 mm f/1.4 USM
2. Canon EF 50 mm f/1.8 II
3. Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM .
Proszę o radę, który z nich najlepiej nadawałaby się do korpusu 500 D ?
Budżet jakim dysponuję to około 1100 zł . Fotografuję okazyjnie , amatorsko [ uroczystości , wycieczki itp.]
Inne sugestie mile widziane .
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Dariusz
MC - Pon 02 Lis, 2009
Z takim budzetem to o Sigmie nawet nie masz co myslec. Uzywanego 50/1.4 Canona kupisz za 1200zl.
DARECKISON - Pon 02 Lis, 2009
W sumie to gdyby sigma zasługiwała na dodatek do mojego budżetu to może bym i dołożył , tylko pytanie czy warto ?
lupo57 - Pon 02 Lis, 2009
napiszę tak:
1. Canon EF 50 mm f/1.4 USM racjonalnie
2. Canon EF 50 mm f/1.8 II budżetowo
3. Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM artystycznie
MC - Pon 02 Lis, 2009
Ja bym sobie podarowal dokladanie do Sigmy. Lepiej za roznice w cenie kupic Falcona 8mm.
B o g d a n - Pon 02 Lis, 2009
DARECKISON napisał/a: | W kręgu moich zainteresowań są trzy stałki 50 mm |
A dlaczego właśnie 50mm?
Dla małej matrycy APS-C, "standardowa" stałka mieści się mniej więcej w zakresie 28 - 35mm. No chyba, że chcesz wykonywać portrety, to wtedy jak najbardziej 50 lub nawet 85mm.
MC - Pon 02 Lis, 2009
W sumie to do 2tys ladnie sie miesci Sigma 30/1.4 --> bardzo fajne szkielko.
MC napisał/a: | W sumie to do 2tys ladnie sie miesci Sigma 30/1.4 --> bardzo fajne szkielko. |
Do 2000 zł. to zmieści się też Canon EF 28mm f/1,8 USM --> też bardzo fajne szkiełko.
Tylko, że DARECKISON ma na zakum 1100 zł.
MC - Pon 02 Lis, 2009
Ale rozwaza tez Sigme 50/1.4, ktora jest drozsza niz Sigma 30/1.4
A to, ze Canon 28/1.8 jest fajny to wiem, bo jest na mojej liscie zakupow. Tylko ten egzemplarz, ktory w lapach mialem blikowal niemilosiernie.
MC napisał/a: | Tylko ten egzemplarz, ktory w lapach mialem blikowal niemilosiernie. | Polecam osłonę przeciwodblaskową EW-63II - 96 zł. w optycznych na Kartuskiej w Gdańsku.
MC - Pon 02 Lis, 2009
Na razie niestety sa to plany dosyc odlegle w aspekcie temporalnym
Niemniej jednak - dziekuje.
DARECKISON - Pon 02 Lis, 2009
Każdy obiektyw mogę kupić dla siebie taniej ponieważ handluję tym asortymentem , dlatego dla mnie 1100 zł. to cena ok. 1500 zł.
[ Dodano: Pon 02 Lis, 2009 22:05 ]
Wydaje mi się ,że najwięcej za jest na C 50 1.4 USM
DARECKISON napisał/a: | Wydaje mi się ,że najwięcej za jest na C 50 1.4 USM |
Ja też tak kiedyś wybrałem, ale niektórym osobom, posiadającym aparaty z matrycą APS-C, przeszkadza miękkość obrazu na pełnym otworze. Ten obiektyw pokazuje pazur dopiero na 5D. Według mnie, za cenę 1400 zł. brutto nie ma się co zastanawiać. Jak odliczysz VAT i wliczysz w koszty firmy, to wyjmie Ci z prywatnej kieszeni ok. 930 zł.
d.prowadzisz - Wto 03 Lis, 2009
28/1.8USM
komor - Wto 03 Lis, 2009
DARECKISON, zmieniłem tytuł tego wątku na bardziej adekwatny do treści - pamiętaj o regulaminie.
Ponadto polecam lekturę wątku: Obiektyw 50 mm - Sigma vs Canon.
Sejthan - Wto 03 Lis, 2009
Mając 50 i 85 to oddałbym tą 50kę za S30 albo C28. Jednak tysiąca brakuje
Mimo wszystko Canon 1.4 moim zdaniem najlepszy w całokształcie.
B o g d a n - Wto 03 Lis, 2009
komor napisał/a: | zmieniłem tytuł tego wątku na bardziej adekwatny do treści | Nowy tytuł jest co prawda bardziej adekwatny do treści pierwszego postu, ale do treści całego wątku, już chyba nie.
Sunders - Wto 03 Lis, 2009
DARECKISON napisał/a: | Wydaje mi się ,że najwięcej za jest na C 50 1.4 USM |
DARECKISON, to obecnie najlepszy wybór jeśli chodzi o 50mm do canona jeśli nie bierze się pod uwagę 50/1,2L. Sigma jest ostrzejsza, ale jej AF jest kiepski i to psuje przyjemność obcowania z tym obiektywem-chyba, że bierzesz pod uwagę używania go jako manualnego. 50/1,8 jest od 50/1,4 "mniej solidnie wykonany", AF ma kiepściejszy i swiatła 1,4 nie ma nawet mydlanego. Jak możesz kupić z 1100pln, to bierz 50/1,4. Jak byś miał mozliwość kupić dwa, to może i ja bym się przyłączył
MC - Wto 03 Lis, 2009
Sunders napisał/a: | Sigma jest ostrzejsza |
Na podstawie wlasnych doswiadczen czy testu?
MC napisał/a: | Na podstawie wlasnych doswiadczen czy testu? |
MC, nie sprawdzałem sam ostrości sigmy, bo kłopoty z jej AF dla mnie ją dyskwalifikują. To, ze sigma jest ostrzejsza od canona potwierdza nie tylko test optyczne.pl, test na photozone.de wypadł podobnie i w podsumowaniu tego testu też ostrzegaja przed kłopotami z AF-em.
MC - Wto 03 Lis, 2009
Sunders, pisze o tym dlatego, ze mialem z kolega przyjemnosc sprawdzac wlasnie taka Sigme zarowno na mojej A700 jak i jego A900. W obu przypadkach AF dzialal bez zarzutu, ale tego samego nie mozna bylo powiedziec o ostrosci. Do f1.8 wlacznie bylo zwyczajnie mydlo. Wyraznie gorzej niz Sony 50/1.4, a on tez na pelnej dziurze nie jest jakis wybitny.
Co do testow - czasami zycie je weryfikuje. Nie pamietam gdzie (chyba na CB) widzialem porownanie na pelnej dziurze Canona i Sigmy. Canon wyszedl zdecydowanie lepiej. Nie zapominajmy tez, ze Canona mozna kupic za ok. 1400zl, a Sigme za 2tys. Roznica wyrazna.
komor - Wto 03 Lis, 2009
MC, gdyby Sigma 50/1.4 nie bywała ostrzejsza od przeciętnego egzemplarza Canona o tych samych parametrach to nikt by się nad nią nie zastanawiał, bo jeszcze jest droższa. Nie wiem jak w porównaniu do Sony, ale w stosunku do Canona powinna by ostrzejsza, w przeciwnym przypadku trzeba wypróbować następny egzemplarz.
MC - Wto 03 Lis, 2009
Ja sie moge tylko wypowiadac na podstawie tego co mialem w rekach. Sigmy mnie nie powalily, choc jakosc wykonania byla wzorowa. 3 Canony z kolei byly bardzo dobre - jeden w sklepie, jeden kolegi i wreszcie moj wlasny.
krzys13k - Wto 03 Lis, 2009
Sunders napisał/a: | Sigma jest ostrzejsza, ale jej AF jest kiepski i to psuje przyjemność obcowania z tym obiektywem-chyba, że bierzesz pod uwagę używania go jako manualnego. |
To samo mogę powiedzieć o Canonie 50/1.8 II. Słaby AF uważam za nawet większą wadę niż plastikowa, tandetna obudowa. W większości przypadków używam go ostrząc ręcznie i wydaje mi się, że mam dzięki temu większą skuteczność od jego AF. Autofocusa używam tylko tam gdzie ręcznie bym nie zdążył.
Sigmy nie miałem nigdy w rękach, ale jeśli też jest podobnie, to chyba najlepszym wyborem będzie Canon 50/1.4.
komor napisał/a: | gdyby Sigma 50/1.4 nie bywała ostrzejsza od przeciętnego egzemplarza Canona o tych samych parametrach to nikt by się nad nią nie zastanawiał, bo jeszcze jest droższa |
Dokładnie tak, ale znalezienie sigmy 50/1,4 ostrej i bez FF/BF jest niezwykle trudne. Na CB takich co twierdzą, ze taki egzemplarz znaleźli jest kilku, a takich co szukali, próbowali i się zniechęcili wielu.
komor, czy masz "osobiste" doswiadczenia z tą sigmą i czy miałeś w rękach taki "dobry" egzemplarz
MC napisał/a: | 3 Canony z kolei byly bardzo dobre |
"Powtarzalność" jakości canona to jego mocna strona-jeśli nie chce się mieć problemów z 50, to póki co pozostaje wybierać któryś z obiektywów canona.
[ Dodano: Wto 03 Lis, 2009 20:58 ]
krzys13k napisał/a: | To samo mogę powiedzieć o Canonie 50/1.8 II. Słaby AF uważam za nawet większą wadę niż plastikowa, tandetna obudowa. |
krzys13k, sigma kosztuje ok. 5x więcej od 50/1,8 i w jej przypadku nie da się powiedzieć/jak można moim zdaniem w przypadku 50/1,8/, że dostałeś to za co zapłaciłeś
komor - Wto 03 Lis, 2009
krzys13k napisał/a: | Słaby AF uważam za nawet większą wadę niż plastikowa, tandetna obudowa. W większości przypadków używam go ostrząc ręcznie i wydaje mi się, że mam dzięki temu większą skuteczność od jego AF |
Z jakim body go używasz? Ja na 400D i teraz na 40D nie mam jakichś specjalnych problemów. Ale ja zawsze, metodą MM, doostrzam ze dwa razy i przeważnie używam AF-Continuous a nie Single.
Sunders napisał/a: | komor, czy masz "osobiste" doswiadczenia z tą sigmą i czy miałeś w rękach taki "dobry" egzemplarz |
Nie mam bezpośredniego porównania do EF 50/1.4 USM, Sigmę w ręku miałem jedną, ale w ciemnej knajpie i nie mam pewności czy była dobra czy słaba. Trochę naczytałem się, jak wszyscy tutaj…
chesky - Sro 14 Kwi, 2010
Witam,
ostatnio zakupiłem C 550d + 50/1.8 II dla żony która namiętnie fociła sony r1. Poza wyższym ISO, i AF nie widzę ( być może trafił się mydlany 50/1,8 II ) plusów 550d nad starą hybrydą. Dziś postaram się wkleić kadry tych samych ujęć z 550d i R1. Proszę, wskażcie mi obiektyw który będzie tak ostry i dobry jak ten w R1 bo mnie stałka + ten canon po prostu odstraszył.Sony R1 rozłożyło go na łopatki.
pozdr
CHESKY
komor - Sro 14 Kwi, 2010
chesky, a na jakich przysłonach jest ten 50/1,8 rozkładany na łopatki? W RAW-ach czy JPG-ach (a jeśli to drugie to przy jakich ustawieniach wyostrzenia?). I jeśli Twoja żona bawi się na małych przysłonach (a więc małej głębi ostrości) to czy upewniłeś się, że na pewno chodzi o nieostrość obiektywu a nie o błędy fotografa? Przy małej GO nawet jak korzystasz z celnego AF to można własnym wahnięciem ciała zepsuć ujęcie. I ostatnie pytanie: na jakie odległości ustawiana jest ostrość przy małej głębi? Bo z moich doświadczeń z tym obiektywem wynika, że jak się ostrzy dalsze obiekty bez przymykania to efekty bywają kiepskie, szczególnie przy niskiej temperaturze na dworze.
W pomieszczeniu, na bliskich odległościach „portretowych” mnie wystarczy to, co ten obiektyw robi na f/2 lub f/2,2. Po domknięciu do f/2,8 czy wyżej jest żyleta.
Dokleiłem Twój post do tematu o pięćdziesiątkach do Canona, choć być może należy rozważyć inne ogniskowe, ale to już musi być Twoja/żony decyzja (do czego to szkło). No i jaki budżet?
Komor,
postaram się dziś wkleić porównanie tylko powiedz mi jaki format ma być. Czy rawy'y wywolywane tym samym softem ( musi działać na Snow Leo bo nie chce zasmiecać sobie systemu a niewiele na razie wywolywuje cr2 tego canona ) czy JPG'i ( bedzie mało miarodajne ). Zdjecia będą zrobione w tych samych warunkach.
Powiem szczerze, że jestem zniesmaczony na obecną chwile obrazkiem z tego obiektywu i aparatu.
pozdr
chesky
P.S. budzet w okolicach 24-105L bo jesli mam kupic obiektyw za grube pieniadze zeby miec jakosc sony r1 to wysiadam...poczekam.....postoje
komor - Sro 14 Kwi, 2010
chesky, z tymi JPG-ami i RAW-ami to chodzi o to, że różne aparaty różnie standardowo wyostrzają. R1 ma porządną optykę, jeśli do tego trochę wyostrzy i głębia ostrości jest spora to fotki po prostu wyglądają ładnie.
Co to formatu to jeśli masz możliwość to zrób wycinki z pełnych plików (te miejsca, gdzie wg. Ciebie powinno być ostre) zapisz jako JPG z dobrą jakością (lub PNG?) i wrzuć na forum jako załączniki lub zalinkuj z jakiegoś serwera.
Aha, skoro masz pliki CR2 to masz pewnie zainstalowanego DPP (działa na 10.6). A jeśli to wszystko co piszę jest niezrozumiałe to zaspamuj mi maila kilkoma RAW-ami, dziś powinienem mieć chwilę czasu to przygotuję i wrzucę na forum.
Jak masz budżet rzędu 24-105L to określ czy chcesz żonie kupić stałkę czy zooma i wtedy pogadamy, wątków odpowiednich jest zresztą sporo.
mavierk - Sro 14 Kwi, 2010
chesky napisał/a: | zeby miec jakosc sony r1 to wysiadam...poczekam.....postoje | nie 24-105 a 15-85 da Ci to samo, co Sony R1.
Moim zdaniem wybrałeś źle - w tym przypadku Carl Zeiss 16-80 byłby idealnym zamiennikiem dla S R1. Tak ode mnie jeszcze Nikkor 16-85VR dałby radę (z d90).
Tak po za tym to jak porównywać 24-120mm z 80mm
komor, hej,
za jakis czas podeśle Cie pliki raw z obu w takich samych warunkach. Nie jest to lab ale chodzi mi o jakosc Zdjecia ze statywu.Jak marude jak stara baba w oresie menopauzy to pisz mu od razu a nie bede dalej ciągnąć wątku.
pozr
Przemek
]
[ Dodano: Sro 14 Kwi, 2010 12:12 ]
mavierk napisał/a: | chesky napisał/a: | zeby miec jakosc sony r1 to wysiadam...poczekam.....postoje | nie 24-105 a 15-85 da Ci to samo, co Sony R1.
Moim zdaniem wybrałeś źle - w tym przypadku Carl Zeiss 16-80 byłby idealnym zamiennikiem dla S R1. Tak ode mnie jeszcze Nikkor 16-85VR dałby radę (z d90).
Tak po za tym to jak porównywać 24-120mm z 80mm |
Mavierk,
jestem na etapie sprzedazy R1 i nie chce pierwsze primo ładować moją żonę w błoto posiadając nikona d300.
pozdr
chesky
Znaczy nikon to błoto? Moim zdaniem nawet 18-70/3.5-4.5 ma podobne właściwości optyczne, co szkło z R1.
komor - Sro 14 Kwi, 2010
mavierk, taką ciemnicę polecasz?
Szkło od Sony R1 ma 2.8-4.5, więc różnicy nie ma za dużej
Chyba, że miałeś na myśli po prostu Sigmę 17-70
mati83 - Sro 28 Lip, 2010 Temat postu: Jaki obiektyw 50 mm do Canona? Witajcie, potrzebuję jakiegoś dobrego szkła do portretów dla systemu Canon 40D i 7D na które mogę przeznaczyć maksymalnie 2500 zł. Zaznaczam, że raczej Canon 85mm f/1.8 mnie nie interesuje bo jest zbyt ciasnym szkłem przy matrycy oferowanej przez ww system dlatego pozbyłem się tego szkła jakiś czas temu. Dzisiaj spędziłem sporo czasu przeglądając testy różnych szkieł o ogniskowej 50mm gdyż raczej na taką ogniskową się skuszę. Stanąłem w końcu przed dylematem. Moją uwagę zwróciły 3 modele :
Canon 50mm f/1.4
Sigma 50mm f/1.4
Carl Zeiss Planer 50mm f/1.4
A w szczególności ten ostatni gdyż jego rozdzielczość jest porównywalna do Canon 50mm 1.2 L, która kosztuje około 5tys zł. Jedynym minusem tego szkła jak doczytałem jest brak AF, a co myślę, że nie przeszkadzałoby mi to gdyż 50 będę wykorzystywał głównie do sesji z modelkami i fotografii obiektów nieruchomych.
Jakie jest Wasze zdanie, co możecie mi sensownego polecić do 2,5 tys zł ?
MC - Sro 28 Lip, 2010
Ja bym wziął Zeissa ZE. Wystarczy do ręki wziąć, aby się zakochać.
jaad75 - Sro 28 Lip, 2010
Najsensowniejszym wyborem wydaje się być Sigma, choć osobiście wziąłbym Zeissa...
[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 18:09 ]
BTW, jest jeszcze bardzo fajny Voigtlander 58/1.4...
MC - Sro 28 Lip, 2010
W zasadzie to Zeiss jest jedynym z podanych obiektywów, gdzie mamy pewność co do działania AFa. Z C/S bywa bardzo różnie.
sigmiarz - Sro 28 Lip, 2010
zeiss jest manualny, musiałbym obejrzeć zdjęcia z sigmy i zeissa, canona 50-tki chyba nie warto brać pod uwagę.
mavierk - Sro 28 Lip, 2010
jaad75 napisał/a: | BTW, jest jeszcze bardzo fajny Voigtlander 58/1.4... | Czasem do Canona nie potrzeba będzie przejściówki?
Jeśli interesuje Cię naprawdę ostry środek kadru - rzeczywiście Zeiss byłby tutaj najbardziej opłacalnym wyborem, natomiast jeśli chcesz w miarę równe szkło i AF - wtedy raczej Sigma.
Ale osobiście kupując manualną 50tkę do Canona wziąłbym albo Takumara 50/1.4SMC (M42) albo CZ Planar 50/1.4 lub 50/1.7 T* pod bagnet C/Y + dandelion.
mati83 - Czw 29 Lip, 2010
Jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju, a mianowicie jeśli zdecydowałbym się na sigmę 50 to czy je tez trzeba selekcjonować tak jak to jest z Tamronami ? jeśli tak to w jakim sklepie najpewniej kupić ?
komor - Czw 29 Lip, 2010
mati83, najlepiej w Sigma Pro Centrum, chyba, że ma się zaufany sklep, który wie co sprzedaje. A sztukę, owszem, lepiej jest sobie wybrać. Ze względu na korelację działania AF i żeby mydła jakiegoś nie złapać.
jaad75 - Czw 29 Lip, 2010
mavierk napisał/a: | Czasem do Canona nie potrzeba będzie przejściówki?
| Masz rację, zapomniałem, że nie wypuścili jeszcze wersji pod Canona...
MM - Czw 29 Lip, 2010
Bawiłem się wszystkimi obiektywami o ogniskowej 50mm jakie ma na myśli autor wątku, 50/1.4 mam na stałe a pozostałe gościły po kilka/kilkanaście dni w moim domu. Canon 50L nie jest wart tych pieniędzy, Sigma jest nawet fajna choć ma tak naprawdę delikatnie mniej niż 50mm i nie ma tych kolorów co Canon 50/1.4. Ten też nie jest rewelacją choć optycznie nawet fajny. Niestety tak naprawdę działa od minimum f/2-f/2.5. Pora na referencje - dla mnie to Zeiss. AF potwierdza ostrość i da się z tym pracować. Mechanicznie zbudowany bajecznie, optycznie rewelacyjny. To jest chyba jedyny Zeiss którego mam ochotę zakupić do Canona, czyli naprawdę mocno polubiłem ten obiektyw a byle co nie zwraca mojej uwagi. Ten kto mnie zna ten wie o co chodzi
Jeżeli zdjęcia nie będą dynamiczne i możesz ostrzyć manualnie (naprawdę nie jest to wielki kłopot z taką ogniskową) to ja bym kupił Zeissa.
sigmiarz - Czw 29 Lip, 2010
jest jeszcze 50mm makro-plannar f2
hemoglobina - Wto 03 Sie, 2010 Temat postu: Obiektyw 50mm - lepsza Sigma czy Canon? Hej,
jestem tu nowa i przeglądając posty w tym dziale nie zauważyłam problemu podobnego do mojego, więc pytam:)
Otóż sprawa dotyczy obiektywów 50mm. Mam Olympusa E510 + dwa obiektywy do niego 1-42mm i 40-150mm (czyli typowy zestaw jaki sprzedają). Trochę pobawiłam sie już tym body więc postanowiłam zaplanować kupno nowego, ale już nie Olympusa tylko Canona. Zanim jednak będę mogła wydac taką sumkę na body, chciałabym nowy obiektyw i tutaj zaczyna się istota mojego pytania. Zdecydowałam się na jasny obiektyw Canon EF 50 mm F1.4 L USM, jednak moją ouwage przyciągnęła też Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM, bo z tego co się orientuję mogłabym ją użyć teraz w Olumpusie i później w Canonie, który planuje kupić. Pytanie do Was jest takie: czy lepiej poczekać z kupnem tych obiektywów i póxniej kupić ten Canonowski, czy Sigma jest podobnie dobra do Canona i warto kupic ją teraz żeby używać również potem do Canona? Jeśli kupię obiektyw Canona to nie użyje go do Olympusa, bo z tego co wiem to inny system mocowań, ale z drugiej strony kusi mnie zabawa z tym rodzajem obiektywu juz teraz przez zakupem body Canona (na które pewnie trochę poczekam).
Co sądzicie?
Czekam na jakieś rady.
Dzięki wielkie!
moronica - Wto 03 Sie, 2010
ta sigma jest dostepna z mocowaniem olympus, canon i kilkoma innymi. ale to nie znaczy, ze ten sam obiektyw bez przejsciowek bedziesz mogla uzywac i w olku i w canonie. chyba ze o czyms nie wiem
Wujek_Pstrykacz - Wto 03 Sie, 2010
nie ma tak dobrze, Sigma jest sprzedawana z różnymi mocowaniami, a nie jednym uniwersalnym
hemoglobina - Wto 03 Sie, 2010
więc nie wiedziałam podstawowej rzeczy...zostanie mi chyba poczekać na body Canona, bo jaki sens ma kupowanie obiektywu którego potem do niego nie użyje..
candy - Wto 03 Sie, 2010
no to jak już kupisz body to możesz inwestować w Sigmę
sam mam tę 50tkę i jest super,ale byłem w serwisie do regulacji(miałem FF jakieś 25mm)
swoją drogą to ciekawy masz obiektyw:
hemoglobina napisał/a: | 1-42mm |
oranżewski - Wto 03 Sie, 2010
candy napisał/a: | swoją drogą to ciekawy masz obiektyw:
hemoglobina napisał/a:
1-42mm
| zazdrościsz, co?
hemoglobina napisał/a: | bo jaki sens ma kupowanie obiektywu którego potem do niego nie użyje.. | tym bardziej, że cena może się zmienić (złoty osłabnie i co wtedy? )
hemoglobina - Wto 03 Sie, 2010
widziałam ten błąd, ale uznałam, że każdy kto to czyta skojarzy o jaki chodzi, dla tych mniej bystrych 14-42mm;) nie ujmując nikomu
Candy - masz obiektyw Sigmy czy Canona?
Poczekam chyba, kupię body Canona i od razu obiektyw 50mm Canona...ale to spory wydatek;) Olympus nie bardzo mi pasuje, nie wiem czemu, ale zdjęcia które nim robię, przy średnim świetle są przeciętnej jakości (musi być super światło, żeby zdjęcia zachwyciły), lepsze już daje kompakt Canona IXUS 80IS
komor - Wto 03 Sie, 2010
hemoglobina napisał/a: | przeglądając posty w tym dziale nie zauważyłam problemu podobnego do mojego, więc pytam |
Najwyraźniej słabo szukałaś, bo ja znalazłem bodaj trzy podobne wątki i właśnie niniejszym je scaliłem do tego tematu. Masz tu teraz wypowiedzi za i przeciw: Canonowi EF 50/1,8 II, 50/1.4, Sigmie 50/1.4 oraz manualnemu Zeissowi 50/1.4.
Ponadto pokrewne wątki:
50 mm f/1.4 Sigma czy Nikkor
Stałoogniskowe 50 mm do Sony Alfa
50 mm f/1.4 Zeiss czy Sigma?.
sigmiarz - Wto 03 Sie, 2010
jeśli masz pieniądze i nie zraża Cię manualność Zeissa to CZ to chyba najlepszy wybór,
50 Sigmy jest najlepsza jak potrzebujesz AF-a, dopiero na końcu są 50-tki canona
jak potrzebujesz napisu Canon albo o zgrozo czerwonego paska na obiektywie, o zgrozo - bo ta elka nie jest zbyt dobra. Gdzieś między CZ a Sigmą są stałki Voigtlandera i tu masz bardzo fajne szkło http://www.voigtlaender.d...fdih7b4lns.html
40 mm, do tego nie wiem czy wiesz że canon ma większy obrazek od olka więc 50mm to nie jak w przypadku olka 100mm dla FF tylko 80, chyba ze kupujesz 5d lub innego FF-a, wtedy tym się nie przejmujesz. Poza tym dlaczego akurat 50 ? jeśli chcesz neutralnego kąta widzenia dla aps-c to to powinna byc jakaś 28 mm, co daje 44 mm, a to jest bliskie ideału.
candy - Wto 03 Sie, 2010
no 40mm Voiga za 519E to rzeczywiście świetna opcja dla kogoś kto waha się pomiędzy Sigmą za 1800 a Canonem za 1400
Sunders - Wto 03 Sie, 2010
sigmiarz napisał/a: | Gdzieś między CZ a Sigmą są stałki Voigtlandera |
Ultron 40/2SL II Aspherical cenowo "mieści się" między sigmą 50/1,4 a canonem 50/1,4. Do CZ 50/1,4 Planara T 50/1,4ZE trzeba dołożyć ok.700pln.
sigmiarz - Sro 04 Sie, 2010
ja nie miałem na myśli ceny.
hemoglobina, wyraźnie bierze pod uwagę tą "grubą" cenowo elkę.
Sunders - Sro 04 Sie, 2010
sigmiarz napisał/a: | hemoglobina, wyraźnie bierze pod uwagę tą "grubą" cenowo elkę. |
Chyba jednak nie
hemoglobina napisał/a: | Zdecydowałam się na jasny obiektyw Canon EF 50 mm F1.4 L USM, jednak moją ouwage przyciągnęła też Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM |
Sunders napisał/a: | Chyba jednak nie |
"przyciągnęła też" nie oznacza "zdecydowałam się"
hemoglobina napisał/a: | Poczekam chyba, kupię body Canona i od razu obiektyw 50mm Canona. |
a potem jeszcze coś takiego, Sunders, prześpij się, albo zrób sobie mocną kawę.
[ Dodano: Sro 04 Sie, 2010 02:56 ]
chyba wynika z tego jednoznacznie że stać ja i na planara http://www.skapiec.pl/szu...arl+zeiss+50+mm
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Sie, 2010
sigmiarz napisał/a: | hemoglobina, wyraźnie bierze pod uwagę tą "grubą" cenowo elkę. |
Chyba jednak nie bierze pod uwagę grubo cenowej eLki, skoro pisze o Canonie 50/1,4 USM popełniając literówkę w postaci dodania literki L. Ten obiektyw nie jest eLką.
A swoją drogą 50/1,2 L jest świetnym obiektywem, ale nie do fotografowania tabelek.
a ja myślę że popełnia literówkę pisząc 1.4 a nie 1.2
|
|