forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D5000 czy 500D na sportowo

karol85 - Wto 29 Wrz, 2009
Temat postu: D5000 czy 500D na sportowo
Witam.

Przeczytałem już na forum chyba wszystkie tematy o tych aparatach, ale nie mogę tam znaleźć odpowiedzi.

Potrzebuję aparatu do zdjęć makro przyrody oraz do zawodów sportowych na hali lub na otwartym terenie.

Który aparat polecacie i jakie obiektywy szczególnie do sportu. Np. siatkówka na hali, żeby można było spokojnie z pewnej odległości robić ładne ostre zdjęcia.

Dodam jeszcze, że komplet chciałbym kupić tak do 3500pln czyli body + 2 obiektywy.

hijax_pl - Wto 29 Wrz, 2009

karol85, skoro nikt sie nie kwapi to może zacznę ;)

Po pierwsze to .. pewny jesteś kwoty którą chcesz wydać?

1)
Cytat:
siatkówka na hali

To znaczy - jasny obiektyw
2)
Cytat:
z pewnej odległości

To znaczy - tele, tak przynajmniej do 200 albo 300mm
3)
Cytat:
ostre zdjęcia

To znaczy - profesjonalne szkło

Cieniutko to widze za 3500zł, no chyba że sam obiektyw...

Zestaw lekko karkołomny...
D5000 + N70-300VR + Raynox i robić zdjęcia w hali na ISO3200 i odszumiać...
no ale to wychodzi jakieś 4,5 tyś zł, co prawda netto to jakies 3,6 tyś ;)

MM - Wto 29 Wrz, 2009

Aparat jak aparat, obojętnie który kupisz. To podobna półka i można tym zrobić dobre zdjęcia. Problem jest obiektyw. 70-200/2.8 do hali do podstawa. Prawdziwe macro pominę milczeniem. Za 3500 takiego zestawu nie kupisz. Kropka.

Uuu no to nieźle.
Tylko taki obiektyw kosztuje tyle samo co aparat ok 3300 pln z tego co widzę.

A taki zestaw

Sigma Nikon D5000 + AF-S DX 18-55mm VR + 70-300/4-5,6 APO DG MACRO Nikon

Nie nadawał by się ani do jednego ani do drugiego?

Chodzi mi o takie trochę makro, a nie super :)

A co do ostrych zdjęć sportowych to obiektyw musi być 2,8 rozumiem tak?

MC - Wto 29 Wrz, 2009

Do troche makro to sie ta Sigma nadaje. Ale to sportu i to w hali? Zapomnij. Posluchaj przedmowcow. Na powaznie z taka kwota to nie ma co startowac.
MM - Wto 29 Wrz, 2009

Takie troszkę macro z tego będzie. Jakąś powolną kopaninę na boisku zrobisz. Halę sobie odpuść.

karol85, to będzie Twoj pierwszy aparat?

MC napisał/a:
Do troche makro to sie ta Sigma nadaje. Ale to sportu i to w hali? Zapomnij. Posluchaj przedmowcow. Na powaznie z taka kwota to nie ma co startowac.

Ehh no to mnie załamaliście :(
Tylko pozostaje czekać dzisiaj do 22.00 na losowanie :]

Szninkiel - Wto 29 Wrz, 2009

Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED-IF VR to już ładnie kosztuje, do macro Nikkor 60mm f/2.8G ED AF-S Macro od 2,0 tys, a taki Tamron 90/2,8 już od 1,7 tys.... ufff

hijax_pl napisał/a:
karol85, to będzie Twoj pierwszy aparat?

Tak lustrzanka pierwsza.

Do tej pory miałem canona A85. Zdjęcia makro robi bardzo fajne (szczególnie jak ostatnio zacząłem robić przez szkło powiększające :) ) no ale do dali się nie nadaje więc chciałem wejść na wyższy poziom wtajemniczenia no ale nie aż za 7000pln.

Sunders - Wto 29 Wrz, 2009

karol85, do nikona to nawet nowego obiektywu 70-200/2,8 za 7000pln nie kupisz :wink:
Szninkiel - Wto 29 Wrz, 2009

To może kupić puszkę plus jakiś w miarę uniwersalny obiektyw, a potem zobaczysz jak się fotografuje lustrzanką i czy to wciągnie, bo nie ma odwrotu i zacznie się góra zakupów :-D
obiektywy, filtry, torba/y, statyw, może grip itd itp :lol:

czyli co taki zestaw

Sigma Nikon D5000 + AF-S DX 18-55mm VR + 70-300/4-5,6 APO DG MACRO Nikon

nadaje się do robienia zdjęć widoków z pałacu kultury?
To już lepiej sobie jakiś automat za 300pln kupić :(

No to może od początku.
Który aparat jest lepszy do normalnego robienia zdjęć na wyjazdach, a następnie co i za ile by trzeba dokupić aby nadawał się do robienia zdjęć makro i do sportu w hali lub tenisa na otwartym korcie.

karol85 napisał/a:
Który aparat jest lepszy do normalnego robienia zdjęć na wyjazdach

Jak już napisał MM oba są zbliżonej klasy.
karol85 napisał/a:
co i za ile by trzeba dokupić aby nadawał się do robienia zdjęć makro i do sportu w hali lub tenisa na otwartym korcie.

Do sportu w hali obiektyw 70-200/2,8, do makro najlepiej obiektyw makro np.nikkor micro 105/2,8 albo canon 100/2,8 macro.

karol85, każdy z tych obiektywów który Sunders podał kosztuje ponad 3tyś
komor - Wto 29 Wrz, 2009

Chłopaki, dajecie porady jakby karol85 chciał zawodowe zdjęcia do gazet robić w dowolnych warunkach oświetleniowych. :) Do amatorskiego focenia dla siebie (czasem się uda a czasem nie) weź sobie Nikona z obiektywem typu 18-105 lub coś podobnego (zaraz nikoniści Ci doradzą) i już. Makro tym niestety nie zrobisz i tym się różni lustrzanka od kompaktu, że do makro to albo są potrzebne dedykowane obiektywy (2 posty wyżej masz podane przykłady, a tematów na temat w dziale Pomagamy w wyborze obiektywu jest parę), albo możesz zacząć od amatorskich półśrodków, jak to niektórzy nazywają.
Jak zależy Ci na makro to zamiast 18-105 weź zoom standardowy Sigma 17-70 z funkcją makro (w Nikonie będzie miał prawdopodobnie sprawniejszy AF niż w Canonie, bo wersja HSM) a do tego jakieś niedrogie tele potem sobie dokupisz. Wszystkiego w jednym nie dostaniesz, bo nie po to zresztą są lustrzanki, żeby było wszystko w jednym.

Ano właśnie widzę. Czyli aparatem z obiektywem za 3500pln nie można robić zdjęć makro ani z dobrym zoomem?

Czyli do wyboru jest jakiś automat za 300pln a potem dłuuuugo nic i dopiero lustrzanki za >7000pln?

I co tu robić?

[ Dodano: Wto 29 Wrz, 2009 15:20 ]
komor napisał/a:
Chłopaki, dajecie porady jakby karol85 chciał zawodowe zdjęcia do gazet robić w dowolnych warunkach oświetleniowych. :) Do amatorskiego focenia dla siebie (czasem się uda a czasem nie) weź sobie Nikona z obiektywem typu 18-105 lub coś podobnego (zaraz nikoniści Ci doradzą) i już. Makro tym niestety nie zrobisz i tym się różni lustrzanka od kompaktu, że do makro to albo są potrzebne dedykowane obiektywy (2 posty wyżej masz podane przykłady, a tematów na temat w dziale Pomagamy w wyborze obiektywu jest parę), albo możesz zacząć od amatorskich półśrodków, jak to niektórzy nazywają.
Jak zależy Ci na makro to zamiast 18-105 weź zoom standardowy Sigma 17-70 z funkcją makro (w Nikonie będzie miał prawdopodobnie sprawniejszy AF niż w Canonie, bo wersja HSM) a do tego jakieś niedrogie tele potem sobie dokupisz. Wszystkiego w jednym nie dostaniesz, bo nie po to zresztą są lustrzanki, żeby było wszystko w jednym.

Dzięki. Wreszcie jakaś pozytywna odpowiedź :)

Widziałem coś takiego jak soczewki makro do nikona. Czy w połączeniu z D5000 + 18-55 AF-S będzie to w miarę uniwersalne połączenie. Na razie pomijając zdjęcia z zoomem. Będzie to porównywalne ze zdjęciami makro z kompakta?

Jeszcze napisałeś, że w lustrzankach wszystkiego w jednym nie dostanę. Skoro z lustrzanek powoli robią kamerę skoro można robić filmiki to czemu nie zdjęcia makro? :)

hijax_pl napisał/a:

Nie każdy:
http://www.pixmania.com/p...&&CodePromo=oui
:smile:
Zamiast nikkora micro 105 mozna kupić tamrona 90/2,8 macro i też będzie taniej
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,6657s,380d

Sunders napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

Nie każdy:
http://www.pixmania.com/p...&&CodePromo=oui
:smile:

O żesz... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sunders napisał/a:
Zamiast nikkora micro 105 mozna kupić tamrona 90/2,8 macro i też będzie taniej http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,6657s,380d

I będzie też super ostro :)

karol85 napisał/a:
Czyli aparatem z obiektywem za 3500pln nie można robić zdjęć makro ani z dobrym zoomem?

Można. Do makro można kupić makrokonwerter lub pierścienie pośrednie za relatywnie niewielkie pieniądze. Co do zdjęć zoomem, też można ale nie w hali bo oświetlenie jest zwykle za słabe, a jasne obiektywy są drogie. Co innego na świeżym powietrzu przy lepszym oświetleniu-tam można użyć tańszego ciemniejszego obiektywu o odpowiedniej ogniskowej.

Np jaki bym musiał mieć obiektyw w lustrzance, żeby zrobić takie zdjęcia jakie robię kompaktem. Ten uniwersalny 18-55 nawet z tymi soczewkami makro styknie?

np. TAKIE to jest strata pieniędzy czy można się tym pobawić w makro?

Ciemniejsze obiektywy czyli? 4-5,6 będą dobre na otwarty teren?
A na hali jest ciemniej niż na powietrzu? Powiedzmy nie w takiej w szkole tylko gdzie TV relacjonuje.[/code]

W hali jest ciemniej. Nie doceniasz potęgi słońca ;)

Żeby zrobić takiego borowiczka trzeba mocno przymknać obiektyw, żeby głebia ostrości nie była grubości kartki. A to oznacze że może będzie trzeba coś doświetlić lampą, najlepiej zewnętrzną. A kompaktem robisz pstryk i juz masz.

Te soczewki z linka nie dadzą ci satysfakcjonującej jakości. Nie mówiąc już o skali odwzorowania. Ale pobawić się w soczewki można. Z tym że polecałbym Ci raczej Raynox'a DCR-250. To da Ci +8 dioptri przy całkiem zacnej jakości.

karol85 napisał/a:
Ciemniejsze obiektywy czyli? 4-5,6 będą dobre na otwarty teren?

Generalnie rzecz biorąc tak, chociaż będzie to jeszcze zależeć od pory dnia i pogody.
karol85 napisał/a:
A na hali jest ciemniej niż na powietrzu?

W dzień tak, w nocy niekoniecznie :smile:
karol85 napisał/a:
jaki bym musiał mieć obiektyw w lustrzance, żeby zrobić takie zdjęcia jakie robię kompaktem

To zależy od tego jaki masz kompakt.

komor - Wto 29 Wrz, 2009

karol85 napisał/a:
Czyli do wyboru jest jakiś automat za 300pln a potem dłuuuugo nic i dopiero lustrzanki za >7000pln

Nieprawda, jest jeszcze kilka zacnych hybryd za 2-3 tysiące, które są uniwersalne :)

karol85 napisał/a:
Jeszcze napisałeś, że w lustrzankach wszystkiego w jednym nie dostanę. Skoro z lustrzanek powoli robią kamerę skoro można robić filmiki to czemu nie zdjęcia makro? :)

Można. Lustrzanką zrobisz najlepsze zdjęcia makro na świecie :) tylko musisz kupić obiektyw makro :)

karol85 napisał/a:
Np jaki bym musiał mieć obiektyw w lustrzance, żeby zrobić takie zdjęcia jakie robię kompaktem.

Takie makro zrobisz byle Sigmą 17-70, którą poleciłem Ci jako standardowego zooma. Ale rzeczywiście głębia ostrości w lustrzance jest znacznie mniejsza niż w kompakcie, co akurat w przypadku makro jest wadą (najczęściej), więc spodziewaj się lepszej jakości niż w kompakcie, ale także innych problemów i wyzwań.

karol85 - Sro 30 Wrz, 2009

Dzięki wam za wszystkie odpowiedzi ale tak prawdę mówiąc to jestem bardziej zdezorientowany niż przed założeniem tematu. Miałem nadzieję, że wybór lustrzanki będzie prosty, a tym czasem sama lustrzanka to w sumie nic, a najważniejsze są obiektywy.

O których niestety dużo nie wiem, więc ciężko mi się nawet odnieść do waszych wypowiedzi.
Jest może na forum jakiś "łatwy" do czytania temat o obiektywach? Jaki do jakich zdjęć i dlaczego? Szczególnie o te ogniskowe mi chodzi bo raz czytam, że do makro najlepsze 10-20, a raz żeby wybrać 100 więc już sam nic nie wiem.

A jak teraz jeszcze popatrzyłem na hybrydy kompakty to się zupełnie załamałem.
Np. taki Nikon P90 ma obiektyw 26-624mm f/2,8-5 (w przeliczeniu na lustrzanki rozumiem, że to jest to 4,6-110,4mm) i kosztuje 1400pln.

Pomocy..... :zalamany:

MC - Sro 30 Wrz, 2009

karol85 napisał/a:
sama lustrzanka to w sumie nic, a najważniejsze są obiektywy.

Moze nie tyle, ze nic, ale obiektywy faktycznie sa wazniejsze.
karol85 napisał/a:
bo raz czytam, że do makro najlepsze 10-20

No to juz bzdura roku...
karol85 napisał/a:
Np. taki Nikon P90 ma obiektyw 26-624mm f/2,8-5 i kosztuje 1400pln.

Owszem, ale wez pod uwage jakosc otrzymywanych zdjec. Najwiekszy "zoom" najczesciej oznacza najgorsza jakosc obrazu.

MC napisał/a:
Owszem, ale wez pod uwage jakosc otrzymywanych zdjec. Najwiekszy "zoom" najczesciej oznacza najgorsza jakosc obrazu.

Ano właśnie dlatego wolę lustrzankę. No i kompakty mają tryb bulb tylko do 4 minut, a ja bym wolał nieograniczone.

Sunders - Sro 30 Wrz, 2009

karol85 napisał/a:
est może na forum jakiś "łatwy" do czytania temat o obiektywach? Jaki do jakich zdjęć i dlaczego? Szczególnie o te ogniskowe mi chodzi bo raz czytam, że do makro najlepsze 10-20, a raz żeby wybrać 100 więc już sam nic nie wiem.

Może to Ci trochę przybliży sprawę:
http://www.fotoporadnik.p...ofotgrafia.html

[ Dodano: Sro 30 Wrz, 2009 11:52 ]
http://www.fotal.pl/sprze...zbedne-pozycje/

Sunders napisał/a:

Może to Ci trochę przybliży sprawę:
http://www.fotoporadnik.p...ofotgrafia.html

[ Dodano: Sro 30 Wrz, 2009 11:52 ]
http://www.fotal.pl/sprze...zbedne-pozycje/

Dzięki stronka fajna. Tylko jako przykłady obiektywów dają takie stałoogniskowe kosztujące kilka tysięcy, a to za dużo.

Tylko jeszcze mam pytanko. To powiększenie 1:1 to jest dla aparatu oddalonego na minimalną odległość ostrzenia tak?
Czyli np. tym obiektywem 200mm zrobię identyczne zdjęcie z odległości 500mm, jak obiektywem 50mm z odległości 189mm?

Można jakoś obliczyć to powiększenie jeżeli nie jest podane przy danym obiektywie?

karol85 napisał/a:
To powiększenie 1:1 to jest dla aparatu oddalonego na minimalną odległość ostrzenia tak?
Czyli np. tym obiektywem 200mm zrobię identyczne zdjęcie z odległości 500mm, jak obiektywem 50mm z odległości 189mm?

Tak.
Nie wiem czy wiesz, że minimalna odległość ostrzenia w lustrzankach jest liczona od fotografowanego obiektu do matrycy, a nie do przedniej soczewki obiektywu.
karol85 napisał/a:
jako przykłady obiektywów dają takie stałoogniskowe kosztujące kilka tysięcy, a to za dużo.

Niestety ale ceny "prawdziwych"/dających odwzorowanie co najmniej 1:1/ obiektywów makro zaczynają sie od ok.1200pln w górę. Zawsze można zacząć od raynoxa albo pierścieni pośrednich.

Cytat:
Tak.
Nie wiem czy wiesz, że minimalna odległość ostrzenia w lustrzankach jest liczona od fotografowanego obiektu do matrycy, a nie do przedniej soczewki obiektywu.

A widzisz. Dobrze wiedzieć. Dzięki za info.

A jak z tym obliczaniem powiększenia? Jest na to jakiś wzór? Dlaczego tamte wszystkie mają 1:1?

A ten konwerter Raynoxa to na zwykły obiektyw 18-55 się zakłada czy tego 18-55 nie ma co kupować w zestawie tylko jakiś inny do uniwersalnego robienia zdjęć i do Raynoxa?

Albo dodam jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda sprawa robienia zdjęć błyskawic? Też trzeba mieć jasny obiektyw, żeby błysk zarejestrował czy taki 4-5,5 będzie wystarczający?

karol85 napisał/a:
A jak z tym obliczaniem powiększenia? Jest na to jakiś wzór? Dlaczego tamte wszystkie mają 1:1?

Nie wiem czy istnieje taki wzór, zwykle producent podaje skalę odwzorowania jeśli obiektyw ma funkcję makro.
"Skala odwzorowania to bardzo istotny czynnik przy fotografii makro. Podawana jest przez producentów za pomocą dwóch liczb np. 1:1, 1:2, 1:3 itp. Ukazują one stosunek rzeczywistych wymiarów przedmiotu do wielkość uzyskanej w aparacie (nie piszę na zdjęciu, bo można je wywołać w różnych formatach). Tak więc fotografując obiekt o długości 6 cm obiektywem makro ze skalą odwzorowania 1:2, jego obraz będzie miał wielkość 3cm. Jeżeli to samo zrobimy obiektywem o skali odwzorowania 1:1, obraz obiektu będzie miał 6cm. Istnieją obiektywy do makrofotografii, gdzie skala odwzorowania może być większa niż 1:1, na przykład ze skalą 2:1, 3:1. Standardowe obiektywy są zwykle wyposażone w tryb makro, ale w tym przypadku skala odwzorowania zwykle jest znacznie mniejsza niż 1:1."

krzys13k - Sro 30 Wrz, 2009

karol85 napisał/a:
Albo dodam jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda sprawa robienia zdjęć błyskawic? Też trzeba mieć jasny obiektyw, żeby błysk zarejestrował czy taki 4-5,5 będzie wystarczający?

Nie, do błyskawic nie trzeba mieć jasnego obiektywu, same błyskawice są bardzo jasne. Spokojnie można robić zdjęcia po domknięciu przysłony np. do f/7-10, nawet na niskim ISO.

Tutaj znajdziesz więcej informacji.

Szninkiel - Sro 30 Wrz, 2009

karol85 napisał/a:
Jak wygląda sprawa robienia zdjęć błyskawic?

Sprawa wygląda bardzo cierpliwie

Szninkiel napisał/a:
Sprawa wygląda bardzo cierpliwie

Hee dzięki. Tyle wiem. Już kompaktem sporo błyskawic złapałem.

Tylko nie wiedziałem jak to jest z lustrzankami.
Może głupie pytanie ale skoro obiektyw ma np. f/3,5-5,6 to oznacza cały zakres czy są to wartości minimalne a przymykać można dowolnie mocniej?

krzys13k - Sro 30 Wrz, 2009

W nazwie obiektywu są podane minimalne wartości, można przymykać bardziej, ale nie dowolnie. Maksymalną wartość przysłony musisz sprawdzić dla konkretnego obiektywu bo różne szkła dają różne możliwości.
hijax_pl - Sro 30 Wrz, 2009

Sunders napisał/a:
Nie wiem czy istnieje taki wzór, zwykle producent podaje skalę odwzorowania jeśli obiektyw ma funkcję makro.

Wzór istnieje.

Powiększenie/zmniejszenie to nic innego jak skala odwzorowania, czyli stosunek wielkości obrazu rzeczywistegio do rejestrowanego.
Można korzystać z podawanych przez producenta obiektywu danych, typu 1:1, 1:2... 1:10 lub tez po prostu zrobić zdjęcie kartki papieru milimetrowego na minimalnej odległości ostrzenia i... policzyć ile kratek widać. Znając wielkość matrycy w szybki sposób poprzez proporcje 1/x = 1/y wyznaczamy uzyskaną skale odwzorowania.

[ Dodano: Sro 30 Wrz, 2009 16:10 ]
karol85, lustrzankami takie zdjęcie robi się najprościej tak: ustawiasz czas 20 czy 30s, przesłone na np: f/11, ogniskowa -zależy od ujęcia, odległość ostrzenia na okolice nieskończoności, celujesz w niebo, aparat w tryb seryjny, podłączasz wężyk, wciskasz spust na wężyku i go blokujesz. Idziesz na kawę, posłuchać muzyki whatever. Wyłączasz aparat, wrzucaszz foty do kompa i wybierasz te na których sa błyskawice.

Błyskawice mają to do siebie że to bardzo bardzo jasny, ale krótki błysk trwający ułamek sekundy. Przy sprzyjających okolicznościach na jednej klatce zarejestrujesz kilka błyskawic po sobie.

Jak chcesz błyskawicę za dnia - po prostu dokręcasz do obiektywu filtr neutralny szary np x8 - po to żeby nie prześwietlić światłem "dziennym". Ale w przypadku połowów za dnia musisz więcej wiedzieć o ekspozycji lub po prostu więcej próbować.

karol85 - Sob 10 Paź, 2009

Witam.

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące nikona D5000.

W jednym teście przeczytałem, że ten aparat można programować. Ustawić co ile ma robić zdjęcia i ile ma ich zrobić, a potem nawet można z tego film na aparacie zrobić.
Ktoś mógłby mi bardziej tą funkcję opisać?
Czy np. jak bym chciał robić zdjęcia co 10 minut to aparat się nie wyłączy w międzyczasie? I czy do tego trzeba dokupić ładowarkę sieciową czy na akumulatorze da radę robić?

hijax_pl - Nie 11 Paź, 2009

Jest to opisane w instrukcji do aparatu.

Aparat się nie wyłączy póki nie przełączysz przełącznika. No ale im dłużej jest włączony tym więcej prądu z akumulatora żre. Także warto się zaopatrzyć w zasilacz sieciowy ( ładowarkę już masz) jeśli myślisz o filmowaniu kiełkowania fasolki....

karol85 - Nie 11 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
Jest to opisane w instrukcji do aparatu.

Spoko tylko, żeby pobrać instrukcję ze strony nikona trzeba najpierw zarejestrować aparat, a ja go nie posiadam i dlatego się pytam jak to działa.

hijax_pl - Nie 11 Paź, 2009

Rozumiem że chodzi Ci o wersję polską?

Bo ang jest dostępna tu http://support.nikontech....tail/a_id/16431

karol85 - Pon 12 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
Bo ang jest dostępna tu http://support.nikontech....tail/a_id/16431

Dzięki.
Angielska styknie.
Ale żeby instrukcja miała 256 stron? :] To chyba zajmuje więcej w pudełku niż aparat. :???:

hijax_pl - Pon 12 Paź, 2009

Instrukcja nie jest duża - taka książeczka na oko ciut mniejsza niż A5, grubości około 1cm ;)