forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Fotografia hmm.. toreb

Neraxes - Sro 30 Wrz, 2009
Temat postu: Fotografia hmm.. toreb
Kolega prosił mnie, żebym zrobił zdjęcia toreb, które produkowane są przez firmę jego ojca. Zdjęcia zostaną wykorzystane do strony internetowej, najprawdopodobniej 2-3 widoki torby oraz zbliżenie materiału. Jak zrobić takie zdjęcia, by możliwie jak najlepiej uwidocznić fakturę materiału oraz oddać kolor, ew. "ulepszyć (HDRem?)"? Oczywiście statyw, tło(może być białe płótno, lepiej karton?) i lampa, niestety mam tylko wbudowaną, także jakie zalecilibyście oświetlenie. Proszę o porady :)
Sprzęt jak w stopce :???:

edmun - Sro 30 Wrz, 2009

odstawiłbym HDR na rzecz dobrego oświetlenia towaru. namiot bezcieniowy + 3 lampy po 60W z kloszem i byłoby super :)

najlepiej jak najniższe ISO, później w obróbce podciągnąć Clarity w LR.
jeśli już robisz takie zdjęcia zadbaj o kolorystykę i o zdjęcia ogólne. szczegóły są na tyle istotne, że warto na nie zwrócić uwagę, ale nie przedkładać zdjęcie ogólne nad zdjęciami szczegółowymi

hijax_pl - Sro 30 Wrz, 2009

Neraxes, po pierwsze to dobre zdjęcie, czyli:
- lampa w aparacie się nie na wiele zda.
- zewnętrzne oświetlenie niwelujące cienie lub namiot, jak juz edmun zaproponował.
- karton/płótno - jak będziesz miał namiot problem w sumie sam zniknie ;) w razie czego pamiętaj że to torebki mają być tematem zdjęć a nie tło ;)
- statyw
- natywne iso
- kalibracja WB szarą kartą

Tak czy siak, 2 zewnętrzne lampy błyskowe lub 2-3 światła stałego

A czy "domowym sposobem" mogę namiot zrobić z białego prześcieradła? Pewnie zabawnie brzmi, ale na pewno nie będę kupował namiotu do tego. Co do oświetlenia, to żarówki 60W które będą świecić przez to płótno? I tak rozstawić żeby zniwelować cienie? I najważniejsze - jakiego typu te żarówki, bo generalnie dają takie zwykłe żółte światło ;s
lama - Sro 30 Wrz, 2009

Neraxes napisał/a:
A czy "domowym sposobem" mogę namiot zrobić z białego prześcieradła?

Lepiej z kartonu. Wycinasz w nim otwory i wklejasz papier śniadaniowy.

I przez papier oświetlam :D Kosmiczna technologia, podoba mi się :) A jak z tym oświetleniem (żarówki)?

[ Dodano: Czw 01 Paź, 2009 17:48 ]
Jak z tymi żarówkami panowie?

[ Dodano: Czw 01 Paź, 2009 18:22 ]
3x takie coś http://www.allegro.pl/ite...h_30_35_40.html
Czy 3x takie coś (droższe) http://www.allegro.pl/ite..._85w_5500k.html
Czy wystarczą 2 jak co?

Kamcio649 - Czw 01 Paź, 2009

Myślę że dwie ( te droższe) dały by radę
komor - Czw 08 Paź, 2009

Neraxes napisał/a:
Pewnie zabawnie brzmi, ale na pewno nie będę kupował namiotu do tego.

Ale wiesz, że nie chodzi o namiot turystyczny za 500-1000 zł tylko o fotograficzny namiot bezcieniowy za stówkę lub dwie? Budżet na te zdjęcia masz zerowy czy jak? :)

Temat przesunięty do działu oświetleniowego na prośbę autora.

hijax_pl - Czw 08 Paź, 2009

Taki namiocik 50cm za 70zł wystarczy.

Możesz też wziąć karton po małym telewizorze kineskopowym ;) wyciąć boki i wkleić kawałki stilonu białego, kalki technicznej itp. Do środa ładujesz jakiś karton kolorowy/biały - i masz swój "namiocik"

komor - Czw 08 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
Możesz też wziąć karton po małym telewizorze kineskopowym

W lengłydżu: http://strobist.blogspot....oto-studio.html

hijax_pl - Czw 08 Paź, 2009

komor, bingo! Masz u mnie kolejne piwko (na zlocie :D )
komor - Czw 08 Paź, 2009

hijax_pl, niestety muszę je przekazać Jaadowi, to on zaraził mnie Strobistem :)
Neraxes - Pią 09 Paź, 2009

pomysł z pudłem genialny :O Dzisiaj to na wieczór zbuduje. Tylko jak z oświetleniem zrobić? Kupować te lampy czy próbować z halogenami? w sumie wydatek na lampy byłoby to do 150 zł (na 3 lampy 85W), choć, myślę ze 2 wystarczą. Jak sądzicie?

[ Dodano: Pią 09 Paź, 2009 19:45 ]
Dodam że głównym czynnikiem jest dla mnie cena..

hijax_pl - Pią 09 Paź, 2009

Neraxes, przecież torebka nie będzie ci uciekać z kadru - możesz naświetlać nawet i 5min ;)
A tak na poważnie to wystarczą Ci zwykłe lampy nawet niezbyt dużej mocy. bardziej się skup na rozproszeniu światła odpowiednim niż jego intensywności. No i statyw, wężyk i do dzieła.

zwirek210 - Sro 14 Paź, 2009

Jesli szukasz najtańszego rozwiązania to podpisuje sie pod koncepcją pudełka z kalka techniczną. Sam ostatnio wykonywałem takie zdjęcia reklamowe i był luzik. Natomiast dodał bym tylko ze jeśli chodzi o tło to najlepiej żeby było odsunietę od obiektu o jakiś metr. Ja zrobiłem dziure w pudełku na wylot i tło zawiesiłem sobie z jakiś metr dalej, dzięki czemu tło jest idealnie rozmyte .
Voldo - Czw 22 Paź, 2009

a tu jest rozmyte czy ostre ?

super sprawa z tym kartonem muszę spróbować wsadzić parę pajączków i modliszek ;]

zwirek210 - Czw 22 Paź, 2009

Niestety nic nie widze bo fotka się nie ładuje :(
hijax_pl - Pią 23 Paź, 2009

zwirek210, link jest poprawny, ale cos żle w stronę wklejony ;)

http://photos1.blogger.co...-1-strobist.jpg

dretan - Wto 03 Lis, 2009

Neraxes napisał/a:
pomysł z pudłem genialny :O Dzisiaj to na wieczór zbuduje.

I co z tym pudłem Neraxes? "Dawaj" zdjęcia :)