forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d5000 vs. Canon 500d a może coś innego ?

hadyn - Sro 30 Wrz, 2009
Temat postu: Nikon d5000 vs. Canon 500d a może coś innego ?
Uzyłem szukajni i nie znalazłem porównania tych aparatów w testach też nic konkretnego nie znalazłem "co lepsze"?

Oba aparaty miałem okazje przetestować ale brak mi wiedzy czysto teoretycznej gdyż w zasadzie zaczynam przygodę z fotografią. Nikon łatwiejszy w obsłudze...

Chce kupić dobry aparat z podstawowym obiektywem a później myśleć co dokupić itp itd.
a może wpierw coś tańszego by sie obyć ze sprzętem ? Albo zupełnie coś innego ?

interesuje mnie cena do ok. 2500 zł :) aparat + obiektyw.

z góry dziękuję! :D

[EDIT:]
wiem, ze ktoś mi powie, ze sprzęt jak sie dba starcza na całe lata ale wiem, że serwis nikona znajduję się tylko w warszawie. Nigdy nie wiadomo czy np. mojego egzemplarza nie zbąbie się soft.. Ale jezeli nikon ma znaczną przewagę... ;)

Sunders - Sro 30 Wrz, 2009

hadyn, oba są zbliżonej klasy, jak uważasz że nikon jest łatwiejszy w obsłudze, to kup nikona-najlepiej z kitem 18-105VR.
hijax_pl - Sro 30 Wrz, 2009
Temat postu: Re: Nikon d5000 vs. Canon 500d a może coś innego ?
hadyn napisał/a:
ale wiem, że serwis nikona znajduję się tylko w warszawie.

W razie czego masz bliżej do Berlina. Zaoszczędzisz sobie pieniądzy na benzynie oraz pewnie dużo nerwów... ;)

js70 - Sro 30 Wrz, 2009

Tak jak napisano wcześniej oba aparaty są porównywalne pod względem parametrów, a i oba systemy dają takie same możliwości. Wybierz więc ten aparat, który Ci bardziej pasuje pod względem wyglądu i ergonomi.
Ewentualnie rozpatrz oba systemy pod względem konkretnych obiektywów, lamp błyskowych itp. Jeśli coś cię bardzo zainteresuje (niekoniecznie do kupienia w obecnej chwili) kup aparat pod względem przyszłych zakupów osprzętu.

hadyn - Sro 30 Wrz, 2009

Czy canon nie przesadził troszkę z tym 15.1 pixela. Nie wiem czy mam dobre informacje ale to chyba powoduje więcej szumów ? z resztą w teście tez napisali, ze jak by canon popracował nad matrycą 12 mpx to by była miazga :P
hijax_pl - Czw 01 Paź, 2009

hadyn, troszkę przesadzasz... Test czytałeś? http://optyczne.pl/102.1-...Wst%C4%99p.html
hadyn - Czw 01 Paź, 2009

czytałem czytałem. Nawet robiłem zdjęcia nim i mi sie o wiele bardziej podobały niż z nikona! Ale jak już mówiłem brak mi wiedzy czysto teoretycznej ^^ pytam bo mi sie obiło o uszy a chcę wiedzieć :)
Baku - Czw 01 Paź, 2009

Nikona to jeszcze trzeba po numerze seryjnym sprawdzić, czy aby nie jest jakiś niedobitek z uszkodzonej serii.
I co Ci tu odpowiedzieć? Do obsługi można przywyknąć (Canon) a zdjęcia da się ulepszyć w PS (Nikon) :smile:
Miałbym pewnie podobne dylematy, bo 5000D podoba mi się...
Rozejrzyj się w obiektywach i sprawdź co by Cię interesowało i która firma ma to co potrzebujesz za niższą cenę. Jeśli puszki dają remis, trzeba popatrzeć w szkiełka...

hadyn, To że Ci się zdjęcia z Canona bardziej podobają to po prostu subiektywna ocena wyglądu JPGa na ustawieniach domyślnych. Canon jedzie lekko w czerwienie, Nikon - w żółcie. Weź jednak pod uwagę że lustrzanki w przeciwieństwie do większości kompaktów:
1) umożliwiają zapisa w trybie RAW - czyli w postprocesie na komputerze możesz z niimi wyprawiać cuda
2) jeśli wolisz drukować bezpośrednio z aparatu - masz możliwość korekcji profili przetwarzania kolorów (naturalny, żywy, monochrom, widok, portret itd) do indywidualnych potrzeb. I na upartego Canon może zacząć żółcić a Nikon czerwienić.

Wybieraj aparat pod kątem obiektywów które byś w przyszłości chciał kupić. Wybieraj aparat pod względem ergonomii użytkowania. Nie wybieraj po obrazowaniu - bo to ta sama klasa i róźnice jeśli są - to są to wielkości aptekarskie.

Jeśli masz jakieś stare obiektywy M42 - lepiej spójrz na Pentaxy.

Jeżeli chcesz kupić zestaw z kitowym obiektywem i na tym porzestać - trochę dorzuć i wybierz Nikona z 18-105VR.

Daimon - Czw 01 Paź, 2009

Nikon D5000 + 18-105 VR. Ten system ze względu na szeroki wybór dobrych i niedrogich szkieł dla amatora:

18-55 VR
18-70
16-85 VR
18-105 VR
18-135 VR
18-200 VR
...
A z czasem 17-55 2.8

+ 70-300 VR

hadyn - Czw 01 Paź, 2009

w Raw'ach się już troszkę bawiłem :) mimo iż sam mam cyfrówkę :P

myślałem, żeby na początek kupić podstawowe szkło 18-55 VR a z czasem dokupić np 70-200/300. :) Chyba będę skłaniał się ku nikonowi :)

hadyn, zamiast 18-55 lepiej dołóż i weź 18-70 lub (lepiej) 18-105
hadyn - Czw 01 Paź, 2009

nie stać mnie na razie :/
Baku - Pią 02 Paź, 2009

Ale zrobisz zdecydowanie lepiej kupując D5000 z jednym z obiektywów, które wskazał hijax_pl, nawet czekając tydzień czy dwa dłużej.
hadyn - Pią 02 Paź, 2009

a mógłbym znać twoje powody dla których tak mi doradzasz :) ??
hijax_pl - Sob 03 Paź, 2009

Po prostu różnica między 18-55 a 18-105/18-70 to różnica klasy, to jakby dwa kitowe światy.

Jestem przekonany że 18-55 będziesz chciał po jakimś czasie wymienić. Natomiast z 18-70/105 możesz się zaprzyjaźnić na dłużej....

Zauważ że 18-70 jest najdroższy. Ta różnica w cenie między nim a 18-55 z czegoś wynika, i nie jest to tylko kosmetyka ;)

Proponuję Ci uważnie przeczytać testy http://optyczne.pl/25.1-T...Wst%C4%99p.html oraz http://optyczne.pl/139.1-...Wst%C4%99p.html

Subiektywnie wg mnie najlepszy stosunek jakość/cena ma 18-105VR

hadyn - Sro 07 Paź, 2009

dzięki! już zabieram sie do lekturki :)
h@man - Czw 08 Paź, 2009

Nie jestem zwolenikiem żadnego z systemów, ale po teście na dp review canon wydaje się lepszym wyborem. Obydwa reprezentują podobną jakość zdjęć, kwestia czy wolisz odchylany ekran czy bardziej kompaktową budowę. Canon ponoć produkuje bardziej miłe dla oka jpegi no i ma o większej rozdielczości matryce co teoretycznie daje większe możliwości przy dłubaniu nad obrazkiem.

Ja miałem podobny dylemat i za tą samą kasę wybrałbym olympusa e-620 z dwoma kitowymi zoomami jak nie planujesz szybko rozbudowy. Finalnie jednak zdecydowałem sie na pentaxa k20d :)

hijax_pl - Czw 08 Paź, 2009

h@man napisał/a:
Canon ponoć produkuje bardziej miłe dla oka jpegi

To kwestia wysoce subiektywna i dyskusyjna zarazem...

h@man napisał/a:
i ma o większej rozdielczości matryce co teoretycznie daje większe możliwości przy dłubaniu nad obrazkiem.

Nie przeceniałbym tak tych 3MPix :)

4752 x 3168 kontra 4288 x 2848 - to nie jest jakaś porażająca różnica....

hadyn - Czw 08 Paź, 2009

różnicy dużej nie ma fakt.
różnica jest natomiast w cenach obiektywów. Canon ma o wiele tańsze. Co o tym sądzicie ? :)

Szokal - Nie 25 Paź, 2009

czy ktoś może wie jaką prędkośc zapisu musi mieć karta sdhc żeby dobrze śmigała z D5000 ?
Kisielh3m - Nie 25 Paź, 2009

Osobiscie tydzien temu kupilem Canona 500D, i jesli bym mial kupowac teraz jeszcze raz to kupil bym ten sam model.
Sejthan - Wto 27 Paź, 2009

Szokal SanDisk Extreme III śmigał z zapasem na 450D, więc powinien wystarczyć, a ostatnio potaniał.

Kisielh3m npisz jeszcze dlaczego to może komuś pomożesz :)

Kisielh3m - Nie 15 Lis, 2009

Poniewaz najlepiej "lezal" mi w rece, duza matryca 15mln, no i chyba najnowszy z ta matryca dla amatorow, bo profesionalista to nie jestem, 3 calowy LCD no i z wygladu najlepiej mi sie podoba a , ze ma jakies tam minimalne roznice z innymi np Nikon 5000 to juz chyba wyglad i ulozenie w reku moze zadecydowac o wyborze.

I najwazniejsze (moze glupie) mina sprzedawcy ktory usilnie od kilku dni (bo chodzilem kilka razy do sklepu) usilowal mi wrecz nachalnie wcisnac Alfe 330, chyba mieli jakis nacisk na sprzedaz tych Alf, jego krzywa mina gdy powiedzialem Canon 500D - BEZCENNA !!!

To tak na marginesie.

No i nie zaluje wyboru, jestem bardzo zadowolony.

Baku - Pon 16 Lis, 2009

Cytat:
różnica jest natomiast w cenach obiektywów. Canon ma o wiele tańsze. Co o tym sądzicie ? :)

Mnie się do tej pory wydawało, że w segmencie amatorskich szkieł to jest właśnie na odwrót. Canon ma trochę ciekawych obiektywów, których próżno szukać u konkurencji (nawet Nikona) ale w półce średniej.

Cytat:
No i nie zaluje wyboru, jestem bardzo zadowolony.

Myślę, że się nie zawiedziesz. To porządny korpus z niezłymi parametrami, można powiedzieć że Canon wyciągnął wnioski po 450D.

tomal - Nie 22 Lis, 2009

Witam Wszystkim na forum!

A ja mam do Was bardzo podobne pytanie. Ponieważ dzisiaj zdecydowałem że kupię D5000 bardzo proszę poradźcie mi jaki KIT'owy zestaw lepiej wybrać. Ceny bardzo zbliżone. Fotografia normalna, czyli krajobrazy, portrety, trochę makro.
Który zestaw pod względem użyteczności / jakości byłby najlepszy: D5000 + NIKKOR AF-S VR 18-105mm, czy też D5000 + Nikkor AF-S VR 18-55mm + 55-200mm VR???

Z góry dzięki za pomoc!

hijax_pl - Nie 22 Lis, 2009

krótko i treściwie: bierz z 18-105VR.... te z 55 w zakresie sobie odpuść i dozbieraj do 70-300VR
js70 - Pon 23 Lis, 2009

Dokładnie jak napisał kolega powyżej. Bierz 18-105 VR, jest dużo lepszy i bardziej uniwersalny niż 18-55 (przy zakupie 2 obiektywów i tak większość zdjęć będziesz robił na 18-55). Z czasem lepiej dokupić coś dłuższego jako drugi obiektyw. Ja mam Sigmę 70-300 z silnikiem i jest całkiem niezła. Z pewnością dużo jej brakuje do Nikkora 70-300 VR ale cena jest dużo niższa.
manix - Pią 27 Lis, 2009

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum i rozwiązałem już dylemat, który opisujecie w tym wątku.
Kupiłem D5000 ze względu na odchylany panel. Poprzednio miałem Canona S2 i pomijając jakość zdjęć to funkcjonalność tego aparatu była bardzo dużą. To skłoniło mnie do poszukiwań lustrzanki przy której nie trzeba się schylać, robiąc zdjęcia z niskiej perspektywy.
Uważam, że pomimo że autofocus w podglądzie live view działa wolno to wygoda robienia zdjęć przemawia za jego kupnem.

tomal - Wto 01 Gru, 2009

hijax_pl i js70 dziękuję za konkretną pomoc! :grin:
antropka - Sro 02 Gru, 2009

js70 napisał/a:
Bierz 18-105 VR

a 18-200 VR nie jest lepszy ?
Pytam, bo również chcę zakupic tego Nikona d5000.
18-105 ma chyba o wiele mniejsze zblizenie niz 18-200 ??

Sunders - Sro 02 Gru, 2009

antropka napisał/a:
a 18-200 VR nie jest lepszy ? /../
18-105 ma chyba o wiele mniejsze zblizenie niz 18-200 ??

Pod wzgledem zakresu ogniskowych jest na pewno lepszy.

hijax_pl - Sro 02 Gru, 2009

antropka, prawda jest taka, że pomiędzy 105 a 200 nie mam jakaś potężnej różnicy ;)

http://www.usa.canon.com/...cal_length.html

hijax_pl napisał/a:
prawda jest taka, że pomiędzy 105 a 200 nie mam jakaś potężnej różnicy

Jesli różnica między 105mm a 200 nie jest "potężna", to trzeba wspomnieć, że różnica w cenie jest jeszcze większa niż w zakresie ogniskowych=18-200 jest ponad 2,5x droższy od 18-105. Istotna różnicą jest metalowy bagnet w 200-105 ma plastikowy.

Jejku! Dziękuję bardzo za odpowiedzi! :grin:
Więc podsumowując, gdybym dziś szła kupić ten aparat, to który obiektyw byście mi doradzili? Ten 18-105 jest żywotniejszy?
I jescze pytanko poboczne.. :wink: Czy ten podgląd na zywo działa w każdym trybie czy tylko w niektórych?

antropka napisał/a:
Ten 18-105 jest żywotniejszy?

18-200 ma metalowy bagnet-trwalszy od plastikowego i sprawia wrażenie solidniej wykonanego, ma "zadatki" na to żeby byc żywotniejszym od 18-105.
antropka napisał/a:
Czy ten podgląd na zywo działa w każdym trybie czy tylko w niektórych?

Tryby AF w Live-view w d5000: Priorytet twarzy, Szeroki plan, Normalne pole, Śledzenie obiektów w ruchu

Sunders, dziękuję bardzo za odpowiedzi! :oops:
dżony - Sro 02 Gru, 2009

jednym słowem bierz z 18-105. ;]
nie ma sensu dopłacać tyle szmalu do 18-200 za różnice w cenie kup jakąś jasną 50mm
:D

smooth - Pon 11 Paź, 2010

Witam, bo to mój pierwszy post na forum

Zmagam sie właśnie z tym problemem EOS 500D czy D5000.

Chciałbym spytać czy to prawda ze w Nikonie wysięgnik lampy jest zbyt krótki i przez to na fotkach powstaje cień obiektywu?

hijax_pl - Pon 11 Paź, 2010

smooth napisał/a:
Chciałbym spytać czy to prawda ze w Nikonie wysięgnik lampy jest zbyt krótki i przez to na fotkach powstaje cień obiektywu?

Nie. Mam D5000 i przy przykręconym 35/1.8G nie ma żadnego cienia... ;)

Nawet przy dłuższym zestawie? Mam na myśli ten:

http://www.e-fotojoker.pl...18-105-mm-dx-vr

I jeszcze jedno; czy dalej są w sprzedaży te felerne egzemplarze?

smooth napisał/a:
Nawet przy dłuższym zestawie?

No im dłuższy obiektyw (z tulipanem) tym bardziej będzie wchodził w snop światła tworząc cień. To raczej normalne.
smooth napisał/a:
czy dalej są w sprzedaży te felerne egzemplarze?

Oficjalnie nie, nieoficjalnie - myślę, że zawsze znajdzie się jakiś sprytny sprzedawca... Ale w sumie co za problem? Kupujesz pierwszy z brzegu - idziesz do domu - sprawdzasz na sieci numer fabryczny. Jak felerny - oddajesz.

Dzięki za rady. To moje pierwsze lustro więc jestem nieźle skołowany.

W sumie byłem już zdecydowany na canona ale tam ciężko o jakiś w miarę dobry uniwersalny obiektyw na początek co mnie skierowało w na ten w/w zestaw Nikona.

[ Dodano: Pon 11 Paź, 2010 20:52 ]
A może polecisz mi jakiś zestaw na początek? Mam na to 2700zł.

To polecam przejrzeć ten wątek: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9116 ;)