forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Co ma Tamron wspólnego z sony...

offca11 - Czw 01 Paź, 2009
Temat postu: Co ma Tamron wspólnego z sony...
Nie dawno znalazlem informacje, iż Tamron w wiekszosci nalezy do Sony. Jak to przeczytałem przyszło mi na myśl "dlaczego Tamron nie ma żadnego USM'a, HSM'a itp. czy to aby nie jest celowa działalność Sony aby użytkownicy tego "zacnego" systemu kupowali szkła z logo Sony a nie dużo tansze i optycznie bardzo dobre szkielka Tamrona". Czy to prawda, ze Sony rządzi w Tamronie? Co o tym myślicie?
Arek - Czw 01 Paź, 2009

Sony ma chyba około 20% udziałów w Tamronie.

O widzisz, a ja przeczytałem na konkurencyjnym forum, że ma 60% ale to są nie potwierdzone informacje i nie mogłem nic wyGooglować bardziej wiarygodnego.
ghost - Czw 01 Paź, 2009

:shock:

ciekawa teoria, ale jak się ma do faktu, że zacne nikonowskie i canonowskie odpowiedniki też są pozbawione SSM, z kolei Sigmy pod Sony nie mają HSM, mimo braków powiązań finansowych.

MC - Czw 01 Paź, 2009

Kolejna spiskowa, oryginalna teoria. Brawo. To tak z nudow czy jest jakis inny powod? A to, ze Sony jest udzialowcem nie jest zadnym odkryciem.
RB - Czw 01 Paź, 2009

MC napisał/a:
Kolejna spiskowa, oryginalna teoria. Brawo. To tak z nudow czy jest jakis inny powod?

S i jego niecne spiski zawsze bardzo interesowały uzytkowników C :mrgreen:

A tak poważniej to wszak jest kilka szkieł S które sa Tamponami z innym napisem (i niestety ceną :-( ). Zresztą, Minolta miała to samo, chocby z 17-35... Nie rozumiem więc teorii, ze S nie pozwala itede. Sama bierze szkła od nich...

ghost - Czw 01 Paź, 2009

tamrony występowały:
KM miał 11-18, 17-35, 28-75 (wersja śrubokrętowa), i 18-200
sony ma 11-18 18-200, 18-250, 55-200 i zapowiedziany 28-75 (wersja z silnikiem SAM)
pewno jakiegoś zapomniałem, ale to pokazuje że współpraca się ciągnie od dawna.

Tzw. Teorie spiskowe. A jakieś konkrety potwierdzone "wiarygodnymi" informacjami?
zug - Czw 01 Paź, 2009

offca11 napisał/a:
A jakieś konkrety potwierdzone "wiarygodnymi" informacjami?

proszę bardzo :arrow: http://www.tamron.co.jp/en/investors/ir/index.html
http://www.tamron.co.jp/e...0626_report.pdf

RB - Czw 01 Paź, 2009

offca11 napisał/a:
Tzw. Teorie spiskowe.

Tzn. Twoje 'przemyślenia'? Trafiłes w sedno...

MC - Czw 01 Paź, 2009

RB napisał/a:
jest kilka szkieł S które sa Tamponami z innym napisem (i niestety ceną

Ale wszystko wskazuje na to, ze za wyzsza cene nie trzeba juz przebierac w egzemplarzach :lol:

SlawGaw - Czw 01 Paź, 2009

i nie odłażą gumy z pierścienia zooma.
ghost - Czw 01 Paź, 2009

offca11 napisał/a:
Tzw. Teorie spiskowe. A jakieś konkrety potwierdzone "wiarygodnymi" informacjami?

znaczy że teorią spiskową jest pochodzenie tych szkieł?
mają taki sam schemat, podobne obudowy. potrafią się różnić AFem.
tyle. wnioski każdy wyciąga sam.

offca11 - Pią 02 Paź, 2009

MC napisał/a:
A to, ze Sony jest udzialowcem nie jest zadnym odkryciem.

No moze i nie jest ale ja na przykład nie wiedziałem. Z informacji w linku wynika, że jest to 11,08%.

oracle - Sob 03 Paź, 2009

Nie ma się w zasadzie co przejmować bo jak Tamron zrobi lepsze szkło bardziej trwałe z USM* to będzie dużo droższe niż obecny odpowiednik. Cudów nie ma.