|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - zestaw makro jeszcze raz
viss - Pią 02 Paź, 2009 Temat postu: zestaw makro jeszcze raz Czesc,
Pierwszy moj post wiec witam sie pieknie ;)
Chce sobie zlozyc zestaw do makro, glownym przedmiotem fotografi beda owady (motyle).
Jak na razie wymodzilem cos takiego:
Korpus Nikon D90
https://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/nikon-d90-korpus,8095s
Obiektyw Sigma 150mm Macro
https://fotozakupy.pl/obiektyw/sigma-150-mm-f-2-8-macro-ex-dg-apo-hsm-i-150pkt-,5860s
Pierscienie Kenko (moze jakies noname, nie wiem jeszcze, zastanawiam sie)
https://fotozakupy.pl/adapter-obiektywu/kenko-extention-tube-set-dg-nikon,8868s
Lampa (lampy) Nikon SB-R1C1
https://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/nikon-sb-r1c1,6775s
Jestem pewien polaczenia skladowych bo sa robione pod siebie, jedynie mnie zastanawia czy lampa z pewnoscia podejdzie do Sigmy?
Macie moze jakies inne uwagi? Z gory, dzieki.
MasterB - Pią 02 Paź, 2009
viss, no, ładny zestawik
Lampę spokojnie dasz radę podczepić do sigmy (poprzez pierścień adaptujący)
dr11 - Pią 02 Paź, 2009
Pierścienie - zamiast droższych Kenko spokojnie można wpiąć tańsze z przeniesieniem automatyki (np. Delta). Podpinam czasem pod Sigmę 150 i działają OK, tylko przy max wyciągu widać degradację obarazu - ale to już jest niezależne od pierścieni
Sigma ma gwint 72. Z dedykowanym pierścieniem mocującym (widzę, że chyba jest w zestawie z lampą) nie ma problemu, pierścien wkręca się z przodu jak filtr. Oczywiście osłona wtedy zostaje w plecaku
Acha, może się przydać trzecia lampa, w osobnej grupie (trzeba sprawdzić czy ten sterownik od macro może obsłużyc - ale prawie jestem pewien, że tak). Czasem dobrze jest doświetlić coś w tle, żeby nie było czarnej pustki
hijax_pl - Pią 02 Paź, 2009
Sterownik może obsłużyć. Swoją drogą zamiast zestawu SBR1C1 proponowałbym Ci SBR1 (bez sterownika) i dokupić SB600 czy SB900
Sterownik błysku masz w D90, spokojnie możesz używać wbudowanej lampy, no chyba że robisz kieliszki i ci refleksy od przedbłysków będą przeszkadzać.
SB900 możesz ustawić w tryb sterownika, ta lampa ma możliwość lekkiego pochylenia palnika - idealna do macro dostawka na stopce
Swoją drogą - po co Ci pierścienie pośrednie?
viss - Pią 02 Paź, 2009
Jeszcze raz dzieki.
Pierscienie tylko dla ew. wiekszego powiekszenia. Myslalem o mieszku, ale poza praca nazwijmy to, w studio, jest malo poreczny/praktyczny.
Czyli jeszcze lampy do przeanalizowana, teraz pod innym katem.
Z mieszkiem to raczej zapomnij o automatyce
Pytając o pierścienie miałem na myśli to że taki komplet to w sumie da Ci około 60mm wyciagu.. co przy obiektywie 150mm da ci max skalę 2,5:1... choć nie jestem pewny jak ta sigma będzie wtedy działać
viss - Pią 02 Paź, 2009
Never ending story, zlozenie czegos zawsze tak wyglada ;)
No dobra zmiana lampy na SB-R1, redundacja tutaj jest zbedna (sterownik).
Mowisz o dodatkowej lampie. Najfajniejsze jest swiatlo zastane, zastanawiam sie zatem czy tych 1.5k nie przeniesc na obiektyw rezygnujac z lampy.
Jest jakis sensowny obiektyw za 4.5k? Przez chwile zastanawialem sie nad Sigma 180mm, ale z tego co tutaj przeczytalem to jest to dosc sredni obiektyw w stosunku do ceny.
Pierscienie Delta za rada dr11.
MasterB - Pią 02 Paź, 2009
viss, może nie do końca musisz rezygnować z mieszka:
http://www.stopa.cso.pl/i...hnika/mieszekef
Ten człowiek przerabia mieszki żeby przenosiły automatykę... Jak bym miał kasę to sam bym sobie taki sprawił.
edit: Ze światłem zastanym może być ciężko przy takim odwzorowaniu... szczególnie jeśli weźmiesz pod uwagę ciemnienie oraz fakt że pewnie będziesz zmuszony do korzystania z przysłon powyżej f/11 ze względu na płytką głębię ostrości...
viss - Pią 02 Paź, 2009
Co do samego mieszka.
Dla mnie jest to arcyniepraktyczne w terenie, ze juz nie powiem jak wielkie dzialo ma sie w rece.
Samo dorobienie przeniesienia automatyki do mieszka nie jest az tak trudne. Dla mnie mieszek to typowo studyjne narzedzie, gdzie nie gra roli czas, wielkosc, wygoda. A samo przeniesienie automatyki to chyba raczej bajer, przy duzym odsunieciu obiektywu - i tak wszystko robi sie recznie. No chyba, ze sie myle? :>
viss, możesz jeszcze poszukać nikkora 200mm używanego, bo pewnie chodzi Ci o
dużą odległość minimalną ostrzenia. Bo jak nie to Nikkor 105 jest klasą samą w sobie.
I tak jak mówi MasterB - zapomnij o zastanym, no chyba że będziesz naświetlał po 10s.
MasterB, to mieszek do canona... do nikona - chętnie bym swój przerobił... niestety nie znalazłem jeszcze odpowiednich pierścieni...
Poza tym mieszek w teren to... wyzwanie. Lepsze pierścienie pośrednie
Sam mam i mieszek i pierścienie. Mieszek w domu, pierścienie do lasu
Sunders - Sob 03 Paź, 2009
viss napisał/a: | Jest jakis sensowny obiektyw za 4.5k? |
Jest, tylko trzeba zamienić d90 na np. 40d :
http://sklepfotograficzny...-65-f2.8-Macro/
viss - Sob 03 Paź, 2009
Jednak jestem nikon-person ;)
Stanelo na D90 i Sigma 150 badz Nikkor 105 (stablizacja, fajna rzecz), zmontuje zobacze z ktorym sie lepiej czuje.
hijax_pl - Sob 03 Paź, 2009
viss, stabilizacja w macro ci do niczego nie potrzebna no ale ten nikkor jako portretówka się sprawuje superaśie. Żyleta. Co prawda z D90 trochę długa, ale da się przeżyć
Sunders, taniej wyjdzie zbudowanie takiej ruru http://www.flickr.com/gro.../discuss/61618/
viss - Sob 03 Paź, 2009
Do makro nie, ale mozna nie tylko makro robic. Poza tym roznica w cenie niewielka.
I te pare centymetrow ostrzenia wzgledem 150 mm jestem w stanie poswiecic.
dżony - Sob 03 Paź, 2009
kup może 2 lampy zewnętrzene, ja mam jedną i doświetlam wbudowaną. ale jak będzie kasz i to nie prędko to kupuje drugą lampę z masterem
efekty oglądać tu:
johnny92.fbl.pl
pozdrawiam,
Sunders - Sob 03 Paź, 2009
hijax_pl, taniej nie znaczy lepiej
viss, jak jesteś "nikon-person", to w tej chwili ta sigma to chyba najlepsza opcja/sam się nad nią od pewnego czasu zastanawiam /. Do d90 może posłużyć też jako krótkie tele, ale gdybyś dokupił d700 to niezłe portrety można takim zestawem robić
przemo140 - Czw 08 Paź, 2009
Viss....
Fajny zestawik ,szczególnie obiektyw mi się podoba bo sam go kiedyś brałem pod uwagę i jest to chyba najlepszy wybór za najlepsze pieniądze .Jest tylko 1dno ale <wybacz>
-pierścienie makro.
Tak się składa że jestem szczęśliwym posiadaczem Kenko Extension Tube -czyli po naszemu własnie owe pierścienie. Ja używałm je w tej chwili głównie z 70-200mm f2.8 i i to głównie żeby zmniejszyć odległość ostrzenia (bez nich jest minimum 93cm).
Postanowiłem odpuścić sobie obiektyw makro na razie gdyż 70-200 z tymi tubami znakomicie się nadaje...ale i tu właśnie tkwi sęk przy tak dużej ogniskowej (sigma 150mm również) powiększenie jakie dają owe pierścienie jest znikome! Gdyby nie zmniejszenie odległości ostrzenia naprawde niewiele bym go odczuł.
Dlatego staram sie używać tych pierścieni od 70-135mm później za bardzo się nie sprawdzają.
Odsyłam do netu dlaczego tak się dziej,ale w skrócie im większa ogniskowa tym mniejsza skuteczność pierścienia. Mieszek daje to samo co pierścienie tylko można sobie go wydłużać dowolnie.
Bardzo ciekawą propozycją (o ile cena nie jest dla Ciebie zaporowa) jest Canon MP-E 65mm ,ale tu musisz mieć już lampe a najlepiej makro lampe bo wraz ze zwiększeniem stopnia odwzorowania przysłona "ciemnieje" sporoooooo
Pozdrawiam
hijax_pl - Czw 08 Paź, 2009
przemo140, jesteś w błędzie. Po pierwsze pierścienie nie powiększają, a odsuwają od korpusu. To powoduje że obraz rzutowany na matrycę będzie większy, a raczej mniejszy wycinek obrazu pokryje matryce. To spowoduje też że zmniejszy się minimalna odległość ogniskowania oraz że obraz będzie ciemniejszy.
Nie ma pojęcia "mniejsza skuteczność pierścienia"
Obiektyw macro ma tą przewagę że konstrukcyjnie uzyskuje odwzorowanie 1:1 bez dodatkowych pierścieni przy stosunkowo niewielkiej odległości ostrzenia.
Skala odwzorowania to stosunek wyciągu (czyli długości pierścieni, wysuwu mieszka) do ogniskowej obiektywu.
Żeby tą samą skalę (1:1) odzyskać na obiektywie 200mm - musiałbyś mieć pierścienie w sumie o długości 20cm, czyli mniej więcej 4 zestawy kenko - a to już koszt większy od obiektywu macro
Ogólnie polecam lekturę http://www.fotografia-prz.../porady.php?p=1
viss - Czw 08 Paź, 2009
Czesc,
Cos powiadomienia nie przychodzily, stad troche przespalem.
Body, lampy (sb-r1) zostaja i raczej zdecyduje sie na nikkora 105.
Zawsze tak jest, ze im wiecej osob z roznymi doswiadczeniami, tym wiecej opini, preferencji.
Sadze, ze do motyli (ktore nie koniecznie chca pozowac, a mrozonych nie chce robic) bedzie ok.
Dzieki wszystkim :)
ps. Oczywiscie nadal czytam wszelkie uwagi.
przemo140 - Czw 08 Paź, 2009
Hijax_pl
hijax_pl napisał/a: | przemo140, jesteś w błędzie. Po pierwsze pierścienie nie powiększają, a odsuwają od korpusu |
...
Nie masz pojecia o czym mam pojecie.Zanim kupilem owe piescienie "zjadlem" wiedze o zasadzie ich dzialania."Przeoralem" pol netu .Teraz pisze prostym jezykiem,potocznym zeby wszyscy zrozumieli.Wiem ze nie powiekszaja bo nie maja optyki .Mam i widze to golym okiem. Wiem doskonale jak dzialaja.Oddalajac srodek ukladu optycznego od matrycy nastepuje w praktyce powiekszenie danego obrazu. Uzylem sformulowania "mniejsza skutecznosc pierscienia" poniewaz daje on odwzorowanie mniejsze niz np z 50mm w porownaniu z np. 200mm . W praktyce obraz jest wiekszy/blizszy na 70mm z pierscieniami o tej samej szerokosci niz 200mm...Dlatego jak napisalem uzywam ich w zakresie ogniskowych 70-135mm (na obiketywie 70-200)
[ Dodano: Czw 08 Paź, 2009 18:21 ]
Do Hijax i nie tylko ...
Przeczytalem jeszcze raz twojego posta na temat mojego.
Troche zle go odczytalem,wiec moglem byc lekko napastliwy
Zdanie : "nie a pojecia..." zamienilem sobie na "nie masz pojecia..." i sie lekko wkurzylem wybacz
Co do "nie ma pojecia mniejsza skutecznosc pierscienia" nie moge sie zgodzic. Albo cos jest skuteczne/użyteczne albo nie, w w przypadku duuzych ogniskowych owa skutecznosc jest mala badz znikoma (porownujac te same pierscienie-o tej samej szerokosci)
Sam pierscien oczywiscie jest niewinny i neutralny ze tak powiem
Do obiektywu 150mm pierscien ten nie przyniesie zbyt duzej korzysci .
Co do samych pierscieni...viss mozesz spokojnie kupic cos tanszego niz KENKO ,odpuscic sobie AF ,bo jest on malo uzyteczny .Przy zalozonym calym zestawie kenko rzadko kiedy lapie ostrosc na auto chociaz udaje sie.Przy pojeynczym albo powdojnym mperscieniu jest juz lepiej ale z praktyki wiem ze i tak ostrze na manualu
o literówkach już nie wspomnę, pisz kolego wolniej i dokładniej
Problem z ostrzeniem i częstym braku AF to problem ze światłem, a raczej jego brakiem. Dochodzi też nieliniowa zmiana fazy obrazu. Dlatego detekcja fazowa w korpusie się często wykłada.
W sumie fundamentalna zasadą fotografii macro jest że się nie ostrzy kręcąc obiektywem, a przesuwając aparat w przód/tył.
Pierścień (jeden) do obiektywu 150mm zadziałają tak samo jak do 50mm. Tylko że inna skala odwzorowania wyjdzie. Korzyści się zaczynają kiedy długość całkowita wszystkich założonych pierścieni jest proporcjonalna do użytej ogniskowej. Jeden pierścień ma powiedzmy 30mm a taki mieszek BP-6 - 240mm - dlatego mieszek jest uniwersalniejszy. No ale nie zabrałbym go w teren
Co do producentów pierścieni - im tańszy tym gorzej wykonany. Mam te tańsze, z przeniesieniem elektroniki i na jeden na siłę muszę obiektyw wkręcać. Pożyczyłem od znajomego zestaw Kenko - i chodziło jak po maśle. Wiem - może to przypadek - ale ja się lekko "sparzyłem"
przemo140 - Czw 08 Paź, 2009 Temat postu: Dygresja Zgadza sie..
Bawiliscie sie kiedys, jak byliscie mali rzutnikiem do slajdow? Ja tak i w zaleznosci od odleglosci/oddalenia od sciany przy, tym samym swietle zarowki obraz byl wiekszy ale ciemniejszy .Ten maly przyklad podalem zeby zobrazowac troszke ten efekt utraty swiatla
Tylko prosze mi tu nie pisac ze to nie to samo co w aparacie bo to byl tylko przyklad!!
[ Dodano: Czw 08 Paź, 2009 19:16 ]
Co do jakosci wykonania KENKO jest bardzo dobra ,ale troche za duzo za to wolaja $$$
O problemy z AF zaczynaja sie przy wszystkich 3 zalozonych pierscieniach,przynajmniej przy obiektywie z f2.8.
przemo140, optycznie to to samo a zaobserwować można to sobie na projektorze do kina domowego
przemo140 napisał/a: | O problemy z AF zaczynaja sie przy wszystkich 3 zalozonych pierscieniach,przynajmniej przy obiektywie z f2.8. |
Chyba na Canonie.
Na D90 z Micro105VR i wszystkimi trzema pierścieniami mi ostrzy.
No ale to znana prawda że nikonowskie czujniki AF są czulsze od canona
yeske - Pią 20 Lis, 2009
Pisząc o wadach mieszków macro zwracacie uwagę na nie przenoszenie automatyki AF, która w sumie i tak jest bezużyteczna - ostrzymy ręcznie. A co z przymykaniem przysłony? Stosując standardowy mieszek strzelamy na pełnej dziurze.
Jestem na etapie wypracowywania sobie koncepcji w miarę ekonomicznego zestawu macro (dla mojej puszki C 40D) i wpadłem ostatnio na taki dziwaczny (choć nie jedyny) pomysł:
- zwykły mieszek z mocowaniem EF (jakich pełno np. na Allegro czy eBay'u)
- szkło np. C 100/4 lub podobne, z mocowaniem FD (wszytkie nastawy mogę robić manualnie, w szczególności wielkość dziury)
- adapter EF/FD
Mieszek to koszt ok. 170 PLN, adapter podobnie, szkło, jak dobrze poszukać, można znaleźć na eBay'u za kilka(naście) EUR.
Jak myślicie, czy taki sprzęt nadałby się do zdęć w warunkach studyjnych? Pomijam kwestię doświetlenia, to osobny temat.
pzdr
MasterB - Pią 20 Lis, 2009
Czy adapter EF/FD nie posiada przypadkiem soczewek? To pogorszy jakość zdjęć...
Nie lepiej coś takiego http://www.stopa.cso.pl/i...hnika/mieszekef ?
yeske - Sob 05 Gru, 2009
Rozwiązanie Arka Stopy jest fajne (choć wygląd ma nieco partyzancki), wymaga jednak sporo zabawy w mechanikę precyzyjną i pociągnie chyba też za kieszeń...
Są na Allegro dostępne przelotki FD/EF bez żadnej optyki, cena w granicach 100 PLN. Myślę, że w połączeniu z mieszkiem (EF albo FD, to już bez różnicy) i szkłem Canon FD 100mm macro lub FD 200mm macro (oba 1:1) umożliwi uzyskanie całkiem przyzwoitych powiększeń bez ponoszenia kosmicznych wydatków.
Jeśli jestem w błędzie, poprawcie moje myślenie...
|
|