forum.optyczne.pl

Lornetki - Hawke Frontier ED 8*42

akagi66 - Pią 02 Paź, 2009
Temat postu: Hawke Frontier ED 8*42
dzisiaj doszła - mam porównanie głownie z delta optical forrest 10x42 - pierwsze wrażenie bardzo dobre - ładna lornetka, dobry futerał , pokrywki na okulary i obiektywy miękkie i dobrze umocowane. Lornetka pokryta przyjemną w dotyku gumą ( czy jakimś innym tworzywem ) . Optycznie - mogłem dzisiaj popatrzyć głównie przez okno ( z braku czasu ) testy terenowe i porównanie z forretsem ( a jak spotkam kogoś w terenie to i z innymi lornetkami ) ale fantastyczne są OLBRZYMIE okulary , LER też na tyle duży , że można patrzeć w okularach, pole widzenia zwala z nóg ( 142 m / 1000 m wg producenta ). Obraz jasny - chyba duża rozdzielczość bo widać mnóstwo szczegółów . Ostrzy wg producenta z 2 m , moim zdaniem nawet bliżej. Zapowiada się lepiej niż dobrze :-) Więcej napiszę jak pojadę i wrócę z terenu :cool: Aha - ładny , szeroki , miękki i wygodny pasek na szyję z nazwą firmy.
Kupione na ebayu - koszt 1500 zł z opłatą za dostawę DHLem .

[ Dodano: Wto 06 Paź, 2009 15:24 ]
test wyszedł tak jak wyjść musiał - tzn zero aberracji ( przynajmniej nie zauważyłem ) , pomimo , że jednak powiększenie 8x jest zauważalnie mniejsze niż 10x to ilość szczegółów w hawke jest większa niż w delcie. Pomimo tego , że jest cięższa pasek jest bardzo wygodny i nie męczyła na szyi. Jedyny minus to teiu - lornetka wchodzi idealnie ale bez paska - z paskiem już trzeba pokombinować. dekielki obiektywów nie spadają nawet na silnym wietrze a założone nie wypadają same , to samo z dekielkami okularów - można je zamocować na dwa sposoby - albo jak w delcie ( ucho z przerwą - ryzyko , że spadnie ale łatwo można zdjąć ) albo za drugie ucho - nie można zdjąć z paska bez odpięcia paska od lornetki. Obraz bardzo jasny , osobiście nie dopatrzyłem się żądnych problemów - było wyraźnie , ostro i bardzo dobrze oddane kolory.

[ Dodano: Pią 05 Mar, 2010 09:51 ]
po pół roku użytkowania - zero problemów .