forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - canon 400D problemy z matrycą

krasikk - Nie 04 Paź, 2009
Temat postu: canon 400D problemy z matrycą
witam :)
mam pytania bo co prawda nie znam sie az tak jeśli chodzi o matrycę ale zauważyłam że mój aparat nie działa sprawnie robiąc zdjęcia pod słonce i nie tlyko pod slonce promienie strasznie sie rozpraszaja (widac to na podanych nizej zdjeciach) czasami nawet na zdejicu ukazuje sie jasny szesciokat
czyzbym miala zepsuta matryce prosze o rade gdzie sie moge z tym zglosic czy jest to do naprawy do wyczyszczenia czy poprostu zle wybeiarm ustaiwenia dla mojego aparatu.

mavierk - Nie 04 Paź, 2009

krasikk, nie wiem, jak Ty, ale na pierwszym zdjęciu widzę jakiś czarny prostokąt, to z pewnością problem z matrycą ;)
krasikk napisał/a:
czyzbym miala zepsuta matryce
nie masz zepsutej matrycy, jest to wina obiektywu, który nie daje sobie rady z takim światłem :)
lupo57 - Nie 04 Paź, 2009

dokładnie wg. to wina obiektywu.
ps. jaki masz obiektyw ???

krasikk - Nie 04 Paź, 2009

hmmm obiektyw to tamron af 18-200 1:3.5 - 6.3 macro
a to czarne cos to wklejony przeze mnie specjalnie prostokąt:-)
pytam poniewaz kiedys o tak wyczyscilam matryce i lustro szmateczka do okularow, dopiero potem sie dowiedzialam ze trzeba to robic bardzo dokladnie bo matryca jest wrazliwa, i bylam sie ze to wlasnie jest powodem takich rozproszen swiatla.

lupo57 - Nie 04 Paź, 2009

nie to na pewno obiektyw :wink:
kozidron - Nie 04 Paź, 2009

krasikk napisał/a:
pytam poniewaz kiedys o tak wyczyscilam matryce i lustro szmateczka do okularow,

to na 99,9 %obiektyw, no powiem niekonwencjonalny sposób czyszczenia -szczególnie matrycy :shock: .