forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Do portretu Canon EF100mmf/2.0 USM czy Canon EF85mm f/1.8USM

rafals - Pon 05 Paź, 2009
Temat postu: Do portretu Canon EF100mmf/2.0 USM czy Canon EF85mm f/1.8USM
No tak jak w temacie ktory wybrac.
Chodzimi tez o uniwersalnosc tz cze bede mogl zrobic portret studyjny ale i w pleneze dam rade cos cyknac.
Mam Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 ale sobie z portretem najlepiej nie radzi.
Interesuje mnie na przyklad do czego moglbym uzyc ta 85 i ta 100 procz portretow???

ghost - Pon 05 Paź, 2009

canon ma 85 w wersji 1.4?
85 f/1.2, 85 f/1.8, 100 f/2
-------
że odpowiem na poniższy post MC, mi się wydaje, że można sporo więcej i fotki to pokazują.

MC - Pon 05 Paź, 2009

Pewnie, ze nie ma. Jest albo budzetowa f1.8 albo droga f1.2. Jak dla mnie to ich zastosowanie na portrecie sie konczy. Ale to wcale nie jest malo...
AM - Pon 05 Paź, 2009

MC - no zalezy jak zdefiniujesz portret. Bo faktycznie 85tki uzywane w sporcie, na koncertach i przedstawieniach czy w zwyklej reportercje wypluwaja mniej lub bardziej portrety - dziela przedstawiajace osoby, ich wyglad zewnetrzny i cechy osobowosci.

Jak mialem cropa to uzywalem czesto tej ogniskowej do architektury, detali i martwej natury.

rafals - Pon 05 Paź, 2009

Przepraszam za blad w opisie obiektywu. Oki piszecie o tej 85 a cos o tej 100 bo do portretow chyba sie nada???
MasterB - Pon 05 Paź, 2009

Nada się, oczywiście że się nada :)
Oba obiektywy są bardzo dobre, tak naprawdę zależy tylko od Ciebie jakie ogniskowe preferujesz.

edit: co do innego zastosowania - to zależy tylko od wyobraźni, mi przychodzą do głowy sport, koncerty itepe

lupo57 - Pon 05 Paź, 2009

ja osobiście byłbym bardziej za 85-tką
rafals - Wto 06 Paź, 2009

Dziekuje bardzo za konkretne odpowiedzi.

Mobawie sie moim kitowcem i zobacze czy 85 czy 100. :)

da_tomala - Wto 06 Paź, 2009

wybrałbym 85-tkę na cropa tym bardziej bo 100-tka to już będzie bardzo ciasno i wąsko. Sam mam 85-tkę i jestem z niej bardzo zadowolony. Sprawdza się szczególnie na imprezach w halach i na powietrzu, reporterskich portretach ulicznych gdzie ważne jest czasem zachowanie dystansu. No i światło gra tu rolę - 85-tka jasna bo 1.8 więc więcej podziałasz bez lampy we wnętrzach, 100 2.0 to już tak... na granicy. Oba szkła nieporównywalnie z żadnym zoomem ostre.
Sejthan - Wto 06 Paź, 2009

Dla mnie na cropie 85 to już trochę dużo, choć pewnie kwestia przyzwyczajenia do 50ki ;) 100 to już bardzo dużo było.

Jeśli o studio chodzi, to 85 chyba tylko do headshotów, chyba, że masz duuużo miejsca ;) Może lepszym pomysłem byłoby kupić dobrą 50kę 1.4?

Moja Sigma 18-50 sobie radzi z portretem, bo to chyba chodzi o ten sterownik biomechaniczny chodzi :D
A do czego używasz szkieł zależy od Ciebie.

dr11 - Wto 06 Paź, 2009

Crop - 85 praktycznie leżała w szafie, większość portretowych robiłem 50.
FF - odwrotnie ;)

Sunders - Wto 06 Paź, 2009

rafals napisał/a:

rafals, czemu ten tamron "nie radzi sobie z portretem"?

Sejthan - Wto 06 Paź, 2009

dr11 widać nie ja jeden jestem fascynatem okolic 85mm/FF :D I pewnie u mnie by leżała w szafie po zakupach.
da_tomala - Wto 06 Paź, 2009

u mnie 85-tka w szafie nie leży i raczej się nie zapowiada. Mimo, że mam cropa to jednak wiele mogę z jej pomocą zdziałać. Nie tylko portrety da się nią zrobić. :wink:
Paweł_G - Sro 07 Paź, 2009

rafals, Oba skła są fajne choć 85 jest do cropa lepsza. Co do Twoich wymagań uniwersalności to oba, podłączone do cropa nie bardzo nadają się do portretowania w studio bo musiałbyś mieć naprawde spore studio. Ja mam 4 m długości z czego ok 3 m do modela i operowanie 85 jest ciężkie. Za to oba te szkła znakomicie nadają się na plener gdzie jest miejsce by zwiększyć dystans.
oracle - Sro 07 Paź, 2009

Sunders napisał/a:
rafals napisał/a:

rafals, czemu ten tamron "nie radzi sobie z portretem"?

Może mu chodzi o zbyt dużą GO? (Ktora aż tak duża nie jest żeby sobie nie radził).

No ale wracając do tematu to jest jeszcze Samyang 85/1.4.

Szninkiel - Sro 07 Paź, 2009

Tak jak mówili przedmówcy w plenerze można 85 w studio coś jednak krótszego 50/1,4 50/1,2
B o g d a n - Sob 10 Paź, 2009

da_tomala napisał/a:
u mnie 85-tka w szafie nie leży i raczej się nie zapowiada. Mimo, że mam cropa to jednak wiele mogę z jej pomocą zdziałać. Nie tylko portrety da się nią zrobić.

Całkowicie się zgadzam z kolegą.
Po założeniu EF 85/1,8 na APS-C trudno ją zdjąć nawet podczas spaceru po starówce. Daje pratkycznie pełną kontrolę nad GO i każdy zoom się chowa jeśli chodzi o ostrość, nawet EF 24-105L.
Do portretów 85mm na APS-C jest praktycznie maksymalną ogniskową, podobnie jak 135mm na FF. Z 50-ką łątwiej ale trzeba się bardziej zbliżyć do człowieka.

martin1981 - Nie 11 Paź, 2009
Temat postu: portret-czym lepiej?
witam zamierzam zakupic w najblizszym czasie obiektyw do portretu i zastanawiam sie nad dwoma Canon EF 85mm f/1.8 USM lub Canon EF 100mm f/2 USM doradzcie prosze

[ Dodano: Nie 11 Paź, 2009 16:05 ]
dodam ze puszka to canon 450d