|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron a Sigma /70-300
oranżewski - Wto 06 Paź, 2009 Temat postu: Tamron a Sigma /70-300 Witam. Myślę, że jest to temat poruszany wśród amatorów, dlatego mnie też dotyczy . Pytanie: Czy ktoś miał 70-300 Sigmy bez Apo i 70-300 Tamrona i czy może ktoś któryś polecić? Jakieś doświadczenia? Opinie? Potrzebuje wymagający amator, którego nie stać na 70-200/4...
Z góry dzięki!
ghost - Wto 06 Paź, 2009
jeżeli sigma bez apo, to raczej tamron.
hijax_pl - Wto 06 Paź, 2009
Sigma bez APO odpada w przedbiegach. Takie moje prywatne zdanie. Jeśliś nikoniarz - to raczej jednak doskładać na N70-300VR - polecam.
arek.luszczek - Sro 07 Paź, 2009
użytkuję Sigmę 70-300 bez APO, chętnie sprzedam:)
do zdjęć np. sportowych bez VR tragedia. Sigma ta wymaga dobrego, słonecznego dnia.
powyżej 200mm trzeba się natrudzić na "ostrym" zdjęciem, choć dla Cierpliwych jest to możliwe:)
Sam zastanawiam się nad wymianą obecnej szklarni na inną:)
Jak hijax_pl zwolennikiem nikkora jest szczerze mogę polecić 70-300 Vr.
oracle - Czw 08 Paź, 2009
Cytat: | do zdjęć np. sportowych bez VR tragedia |
Do zdjęć sportowych VR raczej się nie przyda, jaśniejszy obiektyw owszem.
AM - Czw 08 Paź, 2009
oracle napisał/a: | Cytat: | do zdjęć np. sportowych bez VR tragedia |
Do zdjęć sportowych VR raczej się nie przyda, jaśniejszy obiektyw owszem. |
No akurat sport to jedno z glownych profesjonalnych zastosowan stabilizacji.
1EV swiatla czesto jest lepszy od 1EV stabilizacji, ale tutaj rozmawiamy o niskim budzecie - tutaj 1EV swiatla kosztuje duzo wiecej niz 1EV stabilizacji.
MC - Czw 08 Paź, 2009
AM napisał/a: | No akurat sport to jedno z glownych profesjonalnych zastosowan stabilizacji. |
Przy 300mm? Stabilizacja da rade chyba tylko w szachach.
ghost - Czw 08 Paź, 2009
sądząc po uwadze o 70200f/4 to kolega autor wątku ma canona, więc nie rozumiem o czym dyskusja
Sunders - Czw 08 Paź, 2009
fotomaszewski, podaj jaką masz puszkę, jaki budżet i co zamierzasz fotografować tym obiektywem
AM - Czw 08 Paź, 2009
MC napisał/a: | AM napisał/a: | No akurat sport to jedno z glownych profesjonalnych zastosowan stabilizacji. |
Przy 300mm? Stabilizacja da rade chyba tylko w szachach. |
W czym 300mm jest takie szczegolne? Moze o czyms nie wiem bo mam stabilizacje tylko w 200 i 500 mm.
js70 - Czw 08 Paź, 2009
Mam akurat tą Sigmę z mocowaniem do Nikona i nie jest aż taka tragiczna. Przy dobrych warunkach oświetleniowych radzi sobie dość dobrze. Faktycznie w zakresie 200-300 jest gorzej, ale statyw załatwia sprawę. Do zdjęć sportowych raczej się nie nadaje, ale do mniej dynamicznych scen dla amatora to całkiem ciekawa propozycja (zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę).
oranżewski - Nie 11 Paź, 2009
Mam EOSa 40D. Budżet: zbieram na Sigmę z APO. Miałem ją przez chwilę przy puszce. Potrzebna do przyrody (łosiów, itp.) imprez (rekonstrukcje bitw, itp.) i po części do macro z odwróconym heliosem lub raynoxem. I raczej ta z APO jest najlepsza. w tej bez apo pierścień ogniskowej chodzi tragicznie, aberracja tragiczna, i jeszcze by się coś znalazło... a tamron - nie wiem. nie podpinałem.
tak więc: Sigma 70-300 APO czy Tamron 70-300?
Jakieś doświadczenia? Chciałbym jeszcze go na jesieni mieć. Na tamrona bym już miał, na sigmę jeszcze pozbieram. niestety nie zarabiam (14 lat ).
Sunders - Nie 11 Paź, 2009
fotomaszewski, sigma 70-300APO jest jak na swoją cenę O.K. Tamrona 70-300 też nie miałem.
marcin1323 - Pon 12 Paź, 2009
Kolego, w temacie sigma czy tamron? - powiem tak. miałem tamrona 70-300 bez apo i właśnie jestem szczęsliwym BYŁYM posadaczem tegoz "sprzęciku". Przez 14 mc-y był dwa razy a naprawie (autofocus i ostreznie ręczne) i wkońcu dowiedziałem sie od sprzedawcy jednego z lepszych (popularniejszych) sklepów, że tamrony "przeżywają" najczęściej 12 m-cy a potem napewno poznasz bliżej zasady funkcjonowania serwisów
co do ostrosci - jak sie już ustawił, to było ładnie, ale żeby się ustawił, to często miał "wycieczki" po kilka ray w jedną i drugą stronę
oranżewski - Pon 12 Paź, 2009
nie, no to wszystko jasne.
dzięki za pomoc.
|
|