|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Uniwersalny obiektyw
karol85 - Wto 06 Paź, 2009 Temat postu: Uniwersalny obiektyw Najpierw szukałem lustrzanki i już się "chyba" zdecydowałem na Nikona D5000.
Teraz pozostaje dobrać do niego obiektyw.
Ponieważ budżet jest w miarę ograniczony chciałbym wybrać jeden uniwersalny.
Czyli do robienia zdjęć standardowych (jakieś widoczki, krajobrazy w domu...) ale żeby się też nadawał do robienia ładnych zdjęć makro (możliwość dokupienia Raynoxa w celu poprawy) oraz z niezłym zoomem.
Z tego co się orientuję wybór jest taki:
1. NIKON NIKKOR 18-55 f/3.5-5.6 VR (stabilizacja obrazu) AF-s DX
2. Tamron AF 18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD
3. Nikon Nikkor 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX
4. Nikkor 18-105 VR f/3.5-5.6G ED AF-S DX
5. SIGMA 18-200mm F3.5-6.3 DC AF-Motor
6. Sigma 70-300 F4-5,6 APO DG MACRO Nikon
7. SIGMA 18-125mm F3.8-5.6 DC OS HSM
dalej już jest za drogo.
W części kusi stabilizacja obrazu, w części tryb makro (1:2), niektóre są jaśniejsze od innych.
Możecie coś doradzić?
I jeszcze takie praktyczne pytanie.
Czy do każdego zestawu aparat + obiektyw można dopasować torbę, żebym potem nie musiał wszystkiego osobno nosić tylko, żeby obiektyw mógł być w torbie przymocowany do aparatu.
Sejthan - Wto 06 Paź, 2009
Nikkor 18-105. Ostre, tanie, dla Ciebie idealne Możliwe, że dostaniesz go jako kit, czyli jeszcze taniej.
Toreb jest tyle, że każdą konfigurację spakujesz jak chcesz.
karol85 - Wto 06 Paź, 2009
Sejthan napisał/a: | Nikkor 18-105. Ostre, tanie, dla Ciebie idealne Możliwe, że dostaniesz go jako kit, czyli jeszcze taniej.
Toreb jest tyle, że każdą konfigurację spakujesz jak chcesz. |
Dzięki za odpowiedź.
Czekam jeszcze na kilka odpowiedzi. Jeżeli są jakieś lepsze obiektywy, których nie zamieściłem w zestawieniu chętnie je poznam.
Czy przy kupnie obiektywów trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę czy raczej wszystkie są takie same lub może nie znając się na sprawie i tak nie poznam lepszego od gorszego :]
RB - Wto 06 Paź, 2009
karol85 napisał/a: |
Czekam jeszcze na kilka odpowiedzi. Jeżeli są jakieś lepsze obiektywy, których nie zamieściłem w zestawieniu chętnie je poznam.
Czy przy kupnie obiektywów trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę czy raczej wszystkie są takie same lub może nie znając się na sprawie i tak nie poznam lepszego od gorszego |
Lepsze, gorsze...
Powiedzmy, że nr 2 i 5 to nie jest to o co Ci chodzi. Nr 7 - po co jak możesz kupić lepszego nr 4.
Do tego jeszcze dochodza 2 standardowe podpowiedzi:
Tamron 17-50/2.8
Sigma 17-70/2.8-4.5
czy lepsze od nr 4? Po prostu trochę inne. Jasniejsze, ale krótsze.
RB napisał/a: | karol85 napisał/a: |
Czy przy kupnie obiektywów trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę czy raczej wszystkie są takie same lub może nie znając się na sprawie i tak nie poznam lepszego od gorszego |
Lepsze, gorsze...
Powiedzmy, że nr 2 i 5 to nie jest to o co Ci chodzi. Nr 7 - po co jak możesz kupić lepszego nr 4.
Do tego jeszcze dochodza 2 standardowe podpowiedzi:
Tamron 17-50/2.8
Sigma 17-70/2.8-4.5
|
Dzięki ale jednak za drogie te nowe propozycje, więc rozumiem, że drugi głos za 18-105.
RB - Wto 06 Paź, 2009
karol85 napisał/a: |
Dzięki ale jednak za drogie te nowe propozycje, więc rozumiem, że drugi głos za 18-105. |
Aaaa, za takie pieniądze to nie masz właściwie wyboru...
hijax_pl - Wto 06 Paź, 2009
karol85, N18-105VR to JEDYNY uniwersalny, godny polecenia wybór.
Reszta z Twojej listy nie powinna cię interesować
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Teraz tylko poczekać troszkę aż ceny spadną i będę miał czas na zabawę zakupem i ruszam do sklepu.
Orientujecie się może jak to jest z cenami. Czy może bliżej świąt ceny spadają czy może przeciwnie pod koniec roku rosną i lepiej teraz kupować?
lupo57 - Wto 06 Paź, 2009
teraz ceny wydaje mi sie lekko spadły, a swoją droga koledzy dobrze radzą bierz N18-105VR
|
|