forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Ostrość tła

Gan - Wto 06 Paź, 2009
Temat postu: Ostrość tła
Witam! ;)

Mam takie małe pytanie. :oops: Jakie trzeba mieć ustawienia w aparacie żeby tło było dobrze rozmyte??? Jakie muszą być ustawienia??? Czy może można to zrobić jakimś programem graficznym? A jak tak to jakim? (najlepiej jakimś prostym) ;)

Wiem jak robić ostrość na pierwszym planie lub na nieskończoność. Ale ja czasem mam za bardzo "widoczne" tło. Także jak mogę je jakby bardziej rozmyć???

Z góry dziękuje za pomoc. :)

Gan.

Monastor - Wto 06 Paź, 2009

Gan, otwórz przysłonę, głębia ostrości będzie wtedy mniejsza. Ładniejsze rozmycie tła uzyskasz też jeśli zadbasz o to, by tło było daleko od obiektu. Lepiej też użyć dłuższej ogniskowej z większej odległości, niż krótszej z bliska.

Na komputerze możesz rozmyć na przykład w darmowym GIMPie, tylko będziesz musiał zaznaczyć co ma być rozmyte, a co nie. Poczytaj o maskach i obróbce na warstwach.

hijax_pl - Wto 06 Paź, 2009

Gan, http://www.szerokikadr.pl...glebia_ostrosci

jakim aparatem fotografujesz?

Gan - Wto 06 Paź, 2009

No aktualnie Sony HX1.
hijax_pl - Wto 06 Paź, 2009

No ale w tym aparacie to raczej nie masz możliwości nastaw manualnych...
luke130 - Sro 07 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
No ale w tym aparacie to raczej nie masz możliwości nastaw manualnych...

Obok Automatu coś tam jednak jest. Producent twierdzi że jest możliwość ustawiania pełnego manuala. Ile w tym prawdy to tylko kolega Gan może nam powiedzieć.
@Gan staraj się robić zdjęcia w trybie manualnym z możliwie najmniejszą przysłoną (tzn numerek oznaczający przysłonę musi być jak najmniejszy). Tryb manualny wiąże się niejako z dwiema rzeczami: musisz wypraktykować jakie maja być wartości czasu i przysłony (automatyka nie będzie działała), to raz. I dwa jak już dojdziesz do wniosku że bardzo zależy Ci na rozmytym tle to walniesz w kąt kompakta i przejdziesz na lustrzankę. Tu panowanie nad głębią ostrości to bułka z masłem.

Gan - Sro 07 Paź, 2009

No na razie robię zdjęcia na Sony XH1 i to mi odpowiada :) Ma kilka ciekawych funkcji. A pełny tryb M ma ten model więc nie wiem o co chodzi.

A co myślicie o takich aparatach jak:

1. Nikon D90
2. Olympus E-620

Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami. Ten Nikon jest lepszy ale i droższy a u mnie cena też gra rolę ważną. Także proszę o radę jeśli chodzi o te modele aparatu, który wybrać. :roll:

hijax_pl - Sro 07 Paź, 2009

Nikon D5000 da Ci tą samą jakość co D90 za mniejsze pieniądze. Być może atutem dla Ciebie będzie odchylany wyświetlacz? W zestawie z obiektywem N18-105VR będzie bardzo dobrym wyborem.
Gan - Sro 07 Paź, 2009

Tak, ten Nikon D5000 jest trochę tańszy. Właśnie przeczytałem test i chyba nawet jest to niezły sprzęt. Tylko ma mniejszy ekran lcd troszkę od D90, no ale to nie jest taka wada dla mnie. Ja po prostu przyzwyczaiłem się do 3 cali. A odchylany wyświetlacz jest bardzo dobry dla mnie tylko że do zdjęć makro i do zoomu. Właśnie! Jak w tym aparacie wygląda zoom optyczny???

Czyli jakość zdjęć będzie tego Nikona lepsza od mojego Sony HX1????? Bo chce mieć pewność, nie chce kasy w błoto wyrzucić. Na razie rozglądam się na rynku lustrzanek bo kompletnie się nie znam który model jest dobry... :roll:

A jeśli chodzi o obiektyw to często w zestawie jest: obiektyw kitowym AF-S DX 18-55 VR - czyli rozumiem, że tego obiektywu mam nie brać????

Mam wziąć ten: N18-105VR ???

P.S. Przepraszam że zmieniłem temat tego wątku. Ale nie wiem jak mam zmienić teraz tytuł tego tematu :/

MC - Sro 07 Paź, 2009

Gan napisał/a:
Jak w tym aparacie wygląda zoom optyczny???

:zalamany: Nie wyglada, bo aparat nie ma czegos takiego. Zalezy od tego jaki podepniesz obiektyw.
Jakosc zdjec bedzie lepsza niz z hx1 pod warunkiem, ze czegos osobiscie nie zepsujesz.
Gan napisał/a:
Mam wziąć ten: N18-105VR ???

Tak.

Gan - Sro 07 Paź, 2009

Ja wiem że zoom zależy od obiektywu w lustrzankach. Ja nigdy nie miałem lustrzanki więc ciekawy jestem np. jak wygląda zoom w tym polecanym przez was obiektywie N18-105VR.

Szukałem na google specyfikacji ale coś znaleźć nie mogę. :???:

MC - Sro 07 Paź, 2009

105:18=5,83
Gan - Sro 07 Paź, 2009

Aha, dzięki za odpowiedzi. :)

Więc chyba poważnie się zastanowię nad tym Nikonem. Kiedyś myślałem nad Canonem, ale chyba Nikony są tańsze... :???:

Jeszcze raz dzięki!!!

Pozdrawiam!

P.S. Chociaż to i tak cena zależy od modelu aparatu...

Gan, zoom jest manualny, tzn kręcisz obiektywem, a on zmienia swój kształt - czyli właściwości optyczne, w sumie to samo robisz z obiektywem w swoim HX1 tyle że używasz przycisków +/- ;)
Gan - Sro 07 Paź, 2009

Okej, to już wszystko wiem. Szkoda tylko, że ten obiektyw ma tak mały zoom (5,83). Ja już się przyzwyczaiłem że mam 20x zoom optyczny. A pewnie obiektyw z takim zoomem do tego Nikona D5000 kosztuje krocie :(

Eh... ale i tak dzięki za rady. Pewnie gdzieś na wiosnę sobie zmienię aparat..., na razie jeszcze pobawię się moim HX1. :) Ta funkcja panoramy jest przereklamowana :zalamany:

MC - Sro 07 Paź, 2009

Gan, wcale nie kosztuje az tak wiele. Problem jest inny - zazwyczaj te obiektywy sa kiepskie optycznie i dlatego ich nie polecamy.
Gan - Sro 07 Paź, 2009

Aha, rozumiem. No dobra, ten zoom w sumie też może mi wystarczyć. W każdym razie skoro mówicie, że obiektyw "N18-105 VR" jest dobry to wezmę ten. Bo ja się niestety mało znam na obiektywach... na razie rozglądam się i czytam różne opinie, jeśli je w ogóle znajdę w Necie. ^^"

Także teraz muszę kasę odkładać...

Pozdrawiam!

RB - Sro 07 Paź, 2009

Gan napisał/a:
Aha, rozumiem. No dobra, ten zoom w sumie też może mi wystarczyć. W każdym razie skoro mówicie, że obiektyw "N18-105 VR" jest dobry to wezmę ten.

On jest całkiem niezły. Jednak z nim niestety tła sobie tak naprawdę ładnie nie rozmyjesz...
Takie do ładnego rozmywania to zwykle maja ten nieszczęsny zum równy 1... i otwór względny 1.4 - 1.8...

Ej no nie przesadzajcie... Tło można rozmyć też 18-105 - po prostu trzeba odseparować pierwszy plan od tła.. o jakieś parę metrów ;)
RB - Sro 07 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
Ej no nie przesadzajcie... Tło można rozmyć też 18-105 - po prostu trzeba odseparować pierwszy plan od tła.. o jakieś parę metrów ;)

eee, nawet wtedy w szczegółach to zumy (zwykle, ale po szkle za 1000 złotych nie spodziewałby się łamania tych reguł) maja niezbyt przyjemny bokeh - mi chodzi o naprawdę ładne rozmycie :-) . Przy dziurze 5.6 to naprawdę widać... Oczywiście, gdy trafimy na ładne i w miarę jednolite tło to raczej nie ma sprawy :-)

no ładne rozmycie to 15-listkowe stare obiektywy tylko ;)
Monastor - Czw 08 Paź, 2009

Gan napisał/a:
Ja już się przyzwyczaiłem że mam 20x zoom optyczny. A pewnie obiektyw z takim zoomem do tego Nikona D5000 kosztuje krocie :(

Nie ma obiektywów do lustrzanek z takim zoomem.

Jak myślisz o przesiadce na lustro to przestań myśleć w kategoriach zoomu. Zwracaj uwagę na ogniskową. Obiektywy mogą mieć taki sam zoom, a oferować skrajnie rożne kąty widzenia. Szkło 10-30 ma taki sam zoom jak 100-300, ale jedno to bardzo szeroki kąt, a drugie pozwoli na całkiem niezłe zbliżenia. Notabene, najlepsze teleobiektywy w ogóle nie mają zoomu.
Żeby na nikonie uzyskać pole widzenia takie, jak w HX1 przy maksymalnym (sic!) zoomie, potrzebowałbyś szkła rzędu 400 mm.

Gan - Czw 08 Paź, 2009

Okej, wiem już że z dużym zommem muszę się pożegnać. Ale coś za coś. Mam nadzieje, że ten obiektyw będzie dobry który mi poradziliście :) Także poważnie się teraz zastanawiam nad tym Nikonem D5000 :)