|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Grip do A700
gusto72 - Wto 06 Paź, 2009
Witam. jetem nowy na forum i mam problem z uchwytam pionowym do a700.podpiołem go i nie działa,poradzicie coś na to??
krisv740 - Wto 06 Paź, 2009
włączyć!
krisv740 napisał/a: | włączyć! |
Tyle to ja wiem, ale nadal nie działa
Proszę nie pisać dużymi literami
gusto72 napisał/a: | TYLE TO JA WIEM ALE NADAL NIE DZIAŁĄ |
po pierwsze nie krzycz!
po drugie - "co niedziałają"
po trzecie masz instrukcję aparatu i grip'a?
czy jest w aparacie funkcja aktywacji grip'a?
włącznik gripa jest? - na pewno włączyłeś?!
ile baterii w gripie masz i czy są naładowane?!
i trochę spokoju! - jak piszesz tak masz!
krisv740 napisał/a: | gusto72 napisał/a: | TYLE TO JA WIEM ALE NADAL NIE DZIAŁĄ |
po pierwsze nie krzycz!
po drugie - "co niedziałają"
po trzecie masz instrukcję aparatu i grip'a?
czy jest w aparacie funkcja aktywacji grip'a?
włącznik gripa jest? - na pewno włączyłeś?!
ile baterii w gripie masz i czy są naładowane?!
i trochę spokoju! - jak piszesz tak masz! |
nie krzycze,gdybym krzyczał dałbym na końcu !!!!!!! poprostu napisałem dużymi to po pierwsze
po drugie niedziała
po trzecie mam istrukcję aparatu, nie mam gripa, w instrukcji aparatu nic o tym nie pisze gdyby pisało nie zawracałbym tu głowy
Wyłącznik jest i na pewno właczyłem
Jestem spokojny tak tylko napisałem dużymi:)
gusto72, co z bateriami?
grip nowy czy używany?
jeśli używany przeczyść styki baterii wewnątrz grip'a...
ściągnij instrukcję do grip'a...
MC - Wto 06 Paź, 2009
gusto72 napisał/a: | nie krzycze,gdybym krzyczał dałbym na końcu !!!!!!! |
Zgodnie z netykieta duze litery to krzyk. Troche szacunku dla innych forumowiczow sie przyda, zwlaszcza ze to oni maja pomoc Tobie.
Czy po podpieciu gripa z bateria aparat reaguje w jakikolwiek sposob? Powinien wydac podobny odglos jak po wlozeniu baterii, powinna na momencik zapalic sie czerwona dioda.
Czy wlacznik na gripie jest na "on"?
Wreszcie - nie dziala Ci tylko spust czy wcale aparat nie dziala?
MC napisał/a: |
Zgodnie z netykieta duze litery to krzyk. Troche szacunku dla innych forumowiczow sie przyda, zwlaszcza ze to oni maja pomoc Tobie.
Czy po podpieciu gripa z bateria aparat reaguje w jakikolwiek sposob? Powinien wydac podobny odglos jak po wlozeniu baterii, powinna na momencik zapalic sie czerwona dioda.
Czy wlacznik na gripie jest na "on"?
Wreszcie - nie dziala Ci tylko spust czy wcale aparat nie dziala? |
Przepraszam nie wiedziałem.
Sęk w tym że aparat reaguje na wszystko jesynie grip nie reaguje,gdyby byo tylko to że przełącznik trzeba włączyć nie było by problemu aż tak tępy nie jestem:D
gusto72, coś nie tak kolego.
masz włożone baterie do gripa i on zasila aparat . spust i inne przyciski na aparacie działają, a nie działają przyciski grip'a?
sprawdź włącznik na grip'ie - to jednak podstawa!
przeczyść styki gripa - po odłączeniu od aparatu.
jeśli zasila aparat , to z zasady powinien działać!
MC - Wto 06 Paź, 2009
Jesli aparat daje sie wlaczyc, to znaczy, ze aparat widzi gripa. Jednak jesli nie da sie sterowac aparatem za pomoca przyciskow na gripie to albo jest on (grip) wylaczony albo styki sa zanieczyszczone albo jest uszkodzony. Wiecej opcji nie widze.
gusto72 - Sro 07 Paź, 2009
a czy jest możliwość sprawdzenia czy grip jest uszkodzony,powiedzmy przy pomocy miernika? sam już nie wiem co jest grane. a czym w razie czego można by przeczyścić styki?
krisv740 - Sro 07 Paź, 2009
nawet wodą kolońską.....
zastanawiam się czy woda kolońska poradzi sobie z zaśniedziałymi stykami,bo pewnie to jest problemem, i jak już to nie lepszy byłby spirytus?
SlawGaw - Sro 07 Paź, 2009
Lepszy spirytus a można też benzyną ekstrakcyjną, na wacik i przetrzeć.
Jednak je nie wierzę aby to była przyczyna braku reakcji gripa, jeśli rzeczywiście pokrętło włączania gripa masz w pozycji on, w środku naładowaną baterię, a grip dobrze dokręcony, to brak reakcji można tłumaczyć jedynie uszkodzeniem.
SlawGaw napisał/a: | Lepszy spirytus a można też benzyną ekstrakcyjną, na wacik i przetrzeć.
Jednak je nie wierzę aby to była przyczyna braku reakcji gripa |
Dzięki wszystkim za pomoc. Niestety to było przyczyną i cieszę się że to tylko to. Po przeczyszczeniu spirytusem działa jak należy
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
|
|