forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Krzywe - jak to ugryźć

tomek__ - Wto 06 Paź, 2009
Temat postu: Krzywe - jak to ugryźć
"dopasuj krzywe" - do czego to służy, co można tym uzyskać?
bawiłem się tą opcją i można widzę kontrast zmieniać nimi, kolory, ale jak to wykorzystać?

hijax_pl - Wto 06 Paź, 2009

http://www.cyfrografia.pl/tonalna.html
zug - Wto 06 Paź, 2009

a jak z angielskim nie masz problemów to tu jest dobrze wyjaśnione
http://www.cambridgeincol...shop-curves.htm
w sumie google w miarę dobrze sobie poradziło
http://translate.google.p..._state0=&swap=1

tomek__ - Sro 07 Paź, 2009

spytałem autora jak uzyskuje tak bajkowe kolory - zabawa krzywymi - strasznie mnie to intryguje, tym bardziej, że wszystkie jego fotki są takie kolorystycznie bajkowe i on tylko krzywymi się bawi

jaad75 - Sro 07 Paź, 2009

No i?
mavierk - Sro 07 Paź, 2009

no i chyba nic :D
ale przyznaję, fotki z każdej 200/2 na pełnej klacie wymiatają. Te szkła po prostu dają takie zdjęcia..

B o g d a n - Sro 07 Paź, 2009

Ja chyba też, zamiast wpisywać interesujące mnie hasło do google, zacznę pytać na forum. :mrgreen:
Zug, tylko jak będę pytał to żebyś trochę szybciej podesłał linki, a nie dopiero po godzinie. :mrgreen: bo hijax_pl jest zdecydowanie szybszy.

To żart oczywiście Panowie. :wink:

hijax_pl - Czw 08 Paź, 2009

Taaaa.... :D
kozidron - Czw 08 Paź, 2009

mavierk napisał/a:
ale przyznaję, fotki z każdej 200/2 na pełnej klacie wymiatają. Te szkła po prostu dają takie zdjęcia..

dokładnie, tu zabawa czy jak autor wątku woli gryzienie krzywych tylko odrobinę pomogło.

Bo w sumie co odpowiedzieć gościowi jak się pyta jak dochodzisz do takich rezultatów ...

hijax_pl - Czw 08 Paź, 2009

tomek__, Zdjęcie można wyciągać w postprocesie ale w pewnych granicach. Więc ten przykład to przede wszystkim obiektyw + lekka korekcja na kompie.

A że to krzywe są... Weź pod uwagę że w takim LR masz i krzywe i suwaki (blacks, fill light, contrast, brightness) - i korzystanie z nich jest wymienne. Z tym że suwaki są bardziej zrozumiałe - żeby wiedzieć jak działa krzywa trzeba troszkę więcej wyobraźni ;)

W bardziej zaawansowanych programach, jak PS - krzywą możesz regulować niezależnie każdy kanał/kolor - zależy w jakim trybie obrabiasz fotografię.

Allan - Czw 08 Paź, 2009

tomek__ napisał/a:
...wszystkie jego fotki są takie kolorystycznie bajkowe i on tylko krzywymi się bawi...

Tylko ze on sie "bawi" a nie "poprawia"
Czyli tak jak mowi polskie porzekadlo - "z gowna bata nie ukrecisz"
Ujecie musi byc przygotowane, modelka dobrze zrobiona itd
Gdyby z tylu za nia byla fabryka albo ona miala zly makeup to takich kolorkow by juz nie uzyskal.
Polowa sukcesu to jest nadal dobre ujecie a nie takie o ktorym mowimy ze poprawimy na fotoshopie.
Zwroc uwage na modelke - rownomiernie opalona na calym ciele z twarza wlacznie, proste
desenie w ubiorze (trzy kolory - czarny, zloty i bialy z lekka domieszka fioletu), poza tym jej czarne wlosy idealnie pasuja do czarnej sukienki i czarnego makijazu.
Tu jest wszystko przemyslane, nie ma rzeczy przypadkowych.
Z tymi krzywymi to tez musisz uwazac, delikatnie, latwo przewalic i nie wszystko widac na monitorze,
zwlaszcza jak siedzisz dluzej to zmeczenie oczu nie jest Twoim ani Twojego zdjecia przyjacielem.

jaad75 - Czw 08 Paź, 2009

Tylko, że akurat to zdjęcie jest jechane plastikiem po twarzy aż miło, a do tego krzywe średnio się nadają... :twisted:
tomek__ - Czw 08 Paź, 2009

jaad75 napisał/a:
Tylko, że akurat to zdjęcie jest jechane plastikiem po twarzy aż miło, a do tego krzywe średnio się nadają... :twisted:

pytałem autora o kolory, nie o e-make-up :mrgreen: