forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do fotografii produktowej

Sejthan - Wto 06 Paź, 2009
Temat postu: Obiektyw do fotografii produktowej
Tak się zastanawiam jakie szkło będzie najlepsze do fotografii produktowej. Chcę skręcić sobie zestaw startowy Quantuuma za około 500zł i do tego ... właśnie. Co założyć?

Nie chodzi mi tyle o konkretny model szkła, a bardziej o zakres ogniskowych najlepszych do pracy, przydatność trybu makro, odległość ostrzenia i poziom maksymalnego odwzorowania. Nigdy się fotografią produktową nie zajmowałem i nie mam się na czym oprzeć.

hijax_pl - Wto 06 Paź, 2009

No to chyba zależy czy będzie robił biżuterię czy wózki widłowe ;)
Sejthan - Sro 07 Paź, 2009

Bardziej o normalnych rozmiarowo rzeczach myślałem, które się do namiotu 75 75 75 zmieszczą.
hijax_pl - Sro 07 Paź, 2009

W takim razie myślę że spokojnie wystarczy ci to co masz w stopce ;)
krzych0 - Nie 11 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
W takim razie myślę że spokojnie wystarczy ci to co masz w stopce ;)

Albo polecam zainteresować się niedrogą sigma produkowaną do wszystkich systemów a mianowicie 50/2.8 macro EX z przydatną w fotografowaniu przedmiotów funkcją macro 1:1. Obiektyw jak na swoją cenę ma bardzo dobre parametry optyczne, swego czasu używałem go na równi z 'L-kami" Canona.

B o g d a n - Pon 12 Paź, 2009

Sejthan napisał/a:
Nigdy się fotografią produktową nie zajmowałem i nie mam się na czym oprzeć.

Myślę, że przydałby Ci się Canon EF-S 60mm f2.8 Macro USM. Produkty raczej nie uciekaja przed obiektywem, więc możesz się do nich zbliżyć jak chcesz, a ostrość tego szkiełka jest więcej niż zadawalająca.

hijax_pl - Pon 12 Paź, 2009

Do tej pory z tego co mówił Sejthan nie odczułem, że interesuje go robienie detali wielkości 1cm. W związku z tym nie widzę potrzeby stosowania szkieł macro, wystarczy jakaś ostra stałka/zoom.

Obiektywy "normalne" o skali odwzorowania 1:4 - 1:6 umożliwią wypełnienie całego kadru przedmiotem o wielkości powiedzmy 10x10cm. To chyba Ci wystarczy?

B o g d a n - Pon 12 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
Do tej pory z tego co mówił Sejthan nie odczułem, że interesuje go robienie detali wielkości 1cm. W związku z tym nie widzę potrzeby stosowania szkieł macro, wystarczy jakaś ostra stałka/zoom.

Szkło, które wymieniłem jest właśnie bardzo ostrą stałką, którą można nawet wykonywać portrety. A co szkodzi, że mozna nią zrobić zdjęcie np. guzika o średnicy 2 cm, na cały kadr?