|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do 3000
GrayHorse - Nie 02 Sie, 2009 Temat postu: Lustrzanka dla amatora do 3000 zł Witam
Przymierzam się do kupna pierwszej lustrzanki, budżet 3000zł. Chciałbym abyście mi doradzili, sam zastanawiałem się czy nie wejść w pentaxa. Co o tym myślicie i jakie lustrzanki polecacie( niekoniecznie pentaxy, jestem otwarty na propozycje) Z góry dziękuję za pomoc
Sunders - Nie 02 Sie, 2009
GrayHorse napisał/a: | zastanawiałem się czy nie wejść w pentaxa. Co o tym myślicie i jakie lustrzanki polecacie |
Bardzo dobry pomysł-polecam:
http://www.pixmania.com/p...&&CodePromo=oui
lub taniej a prawie to samo:
http://www.oleole.pl/lust...html?from=ceneo
MC - Nie 02 Sie, 2009
Akurat o pixmanii slyszalem sporo i nic dobrego
MC napisał/a: | o pixmanii slyszalem sporo i nic dobrego |
no to moze być:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9099s
sam korzystałem z tego sklepu i mogę polecić.
candy - Nie 02 Sie, 2009
a ja i moj znajomy kupowalismy czesci do komputerow z pixmanii i nie mielismy powodow do narzekan(tyle tylko ze to bylo w Irlandii a nie w Polsce,nie wiem czy obsluga klienta w Polsce jest gorsza)
GrayHorse - Nie 02 Sie, 2009
A co radzicie kupić pentaxa k20d i kitowy obiektyw czy k200d i kit plus dodatki czyli torba, karta, itp?? Bo rozumiem ze pentax raczej pozytywna marka jest??
GrayHorse napisał/a: | co radzicie kupić pentaxa k20d i kitowy obiektyw czy k200d i kit plus dodatki czyli torba, karta, itp?? |
K20d jest lepszym aparatem od k200d. Bez torby można się obejść, bez karty pamięci nie. Nie wiem co rozumiesz przez itp?
ale czy warto dać 3000zł za k20d czy lepiej dać trochę mniej i k200d kupić??
razthaman - Nie 02 Sie, 2009
lepiej kupić tańszy aparat, ale mieć trochę osprzętu, jakiś wężyk, statyw, filtr, o wiele więcej wniosą do fotografii niż wyższej klasy puszka
SlawGaw - Nie 02 Sie, 2009
Tańsza wersja Pentaxa K20D to Samsung GX20, jakieś 500 zł w suchym można wydać na karty i torbę, K200D jak dla mnie nie jest ciekawym aparatem w porównaniu do GX20 a kosztuje niewiele mniej.
Skoro masz takie wątpliwości i 500pln chcesz przeznaczyć na "dodatki" to kup samsunga GX-20, to praktycznie ten sam aparat co k20d, a w cenie takiej samej jak k200d Uważam, ze stosunek cena jakość dla samsunga GX-20 jest najkorzystniejszy i obecna cena to okazja.
Ale słyszałem że samsung ma angielskie menu. Prawda to?? i co go rozni ze jesli to to samo co k20d to czemu jest tanszy??
B o g d a n - Nie 02 Sie, 2009
GrayHorse napisał/a: | Ale słyszałem że samsung ma angielskie menu. Prawda to?? i co go rozni ze jesli to to samo co k20d to czemu jest tanszy?? |
Samsung GX-20 wykonuje tylko 3 kl./sek., a Pentax posiada tryb High-speed, w którym robi serię 115 zdjęć z prędkością 21 kl/sek
Bogdan dzieki bo powiem ze przyda mi się ta wiedza Jutro jadę zobaczyć czy w moim "mieście" będą k20d to zobacze jak lezy w łapie
Wujek_Pstrykacz - Nie 02 Sie, 2009
B o g d a n napisał/a: | GrayHorse napisał/a: | Ale słyszałem że samsung ma angielskie menu. Prawda to?? i co go rozni ze jesli to to samo co k20d to czemu jest tanszy?? |
Samsung GX-20 wykonuje tylko 3 kl./sek., a Pentax posiada tryb High-speed, w którym robi serię 115 zdjęć z prędkością 21 kl/sek |
I co z tego, skoro te fotki mają małą rozdzielczość i są to tylko jpg.
GrayHorse napisał/a: | Ale słyszałem że samsung ma angielskie menu. Prawda to?? |
Tak to prawda.
B o g d a n napisał/a: | Pentax posiada tryb High-speed, w którym robi serię 115 zdjęć z prędkością 21 kl/sek |
samsung gx-20 go nie posiada.
lotofag - Nie 02 Sie, 2009
GrayHorse napisał/a: | Ale słyszałem że samsung ma angielskie menu. Prawda to?? |
Tylko co z tego wynika? Ano nic
Instrukcję obsługi dostaniesz/ściągniesz napisaną w języku polskim. Poza tym znajomość angielskiego w stopniu podstawowym jest chyba wymogiem w obecnych czasach.
Wszelkie potrzebne manipulatory wyprowadzone są na korpus, tak że do menu zagląda się praktycznie raz, po zakupie, celem konfiguracji, a potem to już od wielkiego dzwonu... A co nie zostało wyprowadzone na korpus to jest dostępne poprzez skrót Fn
GrayHorse napisał/a: |
i co go rozni ze jesli to to samo co k20d to czemu jest tanszy?? |
Logo na obudowie...?
ten tryb high-speed jest mozliwy przez zmniejszenie rozdzielczości zdjęć
Sunders napisał/a: | samsung gx-20 też taki tryb posiada. | Ktoś z tego forum kupił i sprawdził, że nie ma więc albo źle sprawdził, albo rzeczywiście nie ma. Osobiście nie sprawdzałem.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=122616
A Samsung ma angielskie menu?? ;>
Jednak gx-20 nie ma trybu high-speed, ale po co fotki w rozdzielczości 1,6MP-nawet z taką szybkością
lupo57 - Nie 02 Sie, 2009
ma to podstawowy język
GrayHorse napisał/a: | A Samsung ma angielskie menu?? ;> |
Tak ma.
Sunders napisał/a: | http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=122616 | No to w końcu, ma ten tryb, czy nie ma Sunders?
Już odpowiedziałeś jak pisałem.
kozidron - Nie 02 Sie, 2009
B o g d a n napisał/a: | Samsung GX-20 wykonuje tylko 3 kl./sek., a Pentax posiada tryb High-speed, w którym robi serię 115 zdjęć z prędkością 21 kl/sek |
GrayHorse, tylko żebyś dla tego powodu nie kupował gx20, jest sporo innych powodów dla których pentax/samsung to dobra pucha. Pytanie co chcesz focić i czy masz jakieś konkretne cele?
SlawGaw - Nie 02 Sie, 2009
B o g d a n napisał/a: | a Pentax posiada tryb High-speed, w którym robi serię 115 zdjęć z prędkością 21 kl/sek |
W formie jaka jest w K20D to totalnie nie przydatna funkcja, chyba że jako bajer do szpanerstwa.
Z pewnością niewarte 500 zł różnicy w cenie.
GrayHorse - Pon 03 Sie, 2009
W samsungu odrzuca mnie angielskie menu, zaczynam swoją karierę z cyfrową lustrzanką i wolałbym polski ;p. Głównie nastawiam się na krajobrazy,architekture, makro, mniej na portrety. Nie jestem pewien czy będę w stanie wykorzystać wszystkich funkcji w k20d, czy czasem nie lepiej kupić k200d. A może coś całkiem innego niż pentax ??
B o g d a n - Pon 03 Sie, 2009
GrayHorse napisał/a: | zaczynam swoją karierę z cyfrową lustrzanką i wolałbym polski ;p. Głównie nastawiam się na krajobrazy,architekture, makro, mniej na portrety. |
Skoro tak, to myślę, że warto poczytać co najmniej te dwa wątki:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7061
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7735
a potem po wykrystalizowaniu choćby marki, przejść do działu "pomagamy w wyborze obiektywu", co zamiast KITA itp, itd.
[ Dodano: Pon 03 Sie, 2009 09:18 ]
kozidron napisał/a: | GrayHorse, tylko żebyś dla tego powodu nie kupował gx20, jest sporo innych powodów dla których pentax/samsung to dobra pucha. |
SlawGaw napisał/a: | W formie jaka jest w K20D to totalnie nie przydatna funkcja |
Panowie, żeby było jasne - dla mnie ta funkcja to jedno wielkie nieporozumienie, ale GreyHors pytał o różnicę. Wogóle te marki do mnie nie przemawiają, a w szczególności Samsung. Samsunga mogę kupić telewizor ale nie aparat foto.
A co byś radził ze stajni Nikona lub Canona czy tam Sony?? ;>
SlawGaw - Pon 03 Sie, 2009
B o g d a n napisał/a: | Wogóle te marki do mnie nie przemawiają, a w szczególności Samsung |
Nie przemawiają? Chcesz powiedzieć że twój Canon mówi?
Tak jest jak się kupuje marki a nie aparat.
kozidron - Pon 03 Sie, 2009
B o g d a n napisał/a: | Panowie, żeby było jasne - dla mnie ta funkcja to jedno wielkie nieporozumienie, ale GreyHors pytał o różnicę. Wogóle te marki do mnie nie przemawiają, a w szczególności Samsung. Samsunga mogę kupić telewizor ale nie aparat foto. |
oj bogdan a drukarkę canona...?
ghost - Pon 03 Sie, 2009
raczej aparat znanej firmy produkującej drukarki i ksera
Radeczek - Pon 03 Sie, 2009
ludzie wescie przestancie zanizac poziom tego portalu. KAZDA firma ma swoje wady i zalety, ponieważ robienie dobrych puszek to nie żadna tajemnica.
kozidron napisał/a: | oj bogdan a drukarkę canona...? |
Od prawie dwudziestu lat lat pracuję w branży IT i wiem, które są dobre do zdjęć. Akurat Canon i Epson w te klocki są liderami.
Samsung natomiast jest liderem w TV, choć produkuje też: pralki, lodówki, mikrofalówki, odkurzacze, telefony jak również drukarki i notebooki itd. Przy czym te ostatnie nie cieszą sie dobra opinią wśród klientów. Aparaty fotograficzne produkuje na takiej zasadzie, jak kiedyś BOSCH, czy Philips produkował centrale telefoniczne.
To oczywiście tylko moje zdanie. Koniec o tym.
No to podacie coś z Canona i Nikona wartego uwagi ?? Czy opłaca się kupić pentaxa k200d?? jest troche tanszy od k20d ale czy warto??
GrayHorse napisał/a: | No to podacie coś z Canona i Nikona wartego uwagi ?? |
Aby się zmieścić w 3000, to ja nie mogę nic polecić, z pewnością użytkownicy tych systemów coś doradzą.
GrayHorse napisał/a: | Czy opłaca się kupić pentaxa k200d?? jest troche tanszy od k20d ale czy warto?? |
Moje zdanie, przy obecnych cenach K200D nie opłaca się, K200D już tylko parę sklepów ma w ofercie (sprawdziłem ceneo), K20D opłaca się.
GrayHorse napisał/a: | No to podacie coś z Canona i Nikona wartego uwagi ?? |
Widzisz, temat jest wałkowany cyklicznie i dlatego sugerowałem Ci przeczytanie tych dwóch wątków, mówiących w zasadzie o tym samym:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7061
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7735
Generalnie moje zdanie jest takie, że jeśli chodzi o nowy sprzet najlepiej jest kupić najnowszy model z półki, na którą kogo stać, ale z 3000 zł. nie masz szans kupienia Canona 500D, czy Nikona D5000 z w miare dobrym obiektywem i trudno tu cokolwiek polecać. Mieścisz się tylko w najtańszych szkłach, a tych nikt nie poleca. Przemyśl aby trochę dołożyć złotówek i jeszcze raz namawiam na poczytanie w/w tematów.
Oczywiście zawsze możesz kupić starsze modele, które mogą być OK lub sprzet używany.
oracle - Pon 03 Sie, 2009
Warto brać Samsunga GX20 jak wyżej koledzy radzili i nie przejmować sie obiegowymi opiniami.
To nie tak, że firma jest zła lub dobra, są tylko udane i dobrze zaprojektowane modele oraz te psujące się i nieudane. GX20 to akurat ten udany model.
razthaman - Pon 03 Sie, 2009
warto warto, bawiłem się trochę tym sprzętem i w jakości wykonania jest lepszy od Canona 40D bo fajnie uszczelniony, i zdjęcia z kita też wychodziły bardzo przyzwoite, za tą cenę co teraz chodzi polecam
http://www.allegro.pl/ite..._raty_k200.html co myslicie o tym i jeszcze dokupic jakis obiektyw do tego??
K200D nigdy mi się nie podobał, jest brzydki, choć w zakresie iso 100-400 jakość jest ok, to powyżej wchodzi odszumianie które ingeruje w raw'y i nie można tego wyłączyć.
Coś niedobrego jest w tym aparacie, wszyscy moi znajomi którzy go używali cykają teraz Nikonami, w przeciwieństwie do tych którzy używali innych modeli Pentaxa, ci nadal są wierni marce. Może to przypadek. Ja jednak i tak wolałbym dołożyć do GX20, a jak ten ci nie pasuje to do K20, ale to tylko moje zdanie.
A co uwazacie o tym http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9099s Co powinienem dokupić do tego?? Wiem że na pewno karte pamieci ale czy cos jeszcze jest niezbedne??
lotofag - Pon 03 Sie, 2009
SlawGaw napisał/a: | to powyżej wchodzi odszumianie które ingeruje w raw'y i nie można tego wyłączyć. |
W Nikonie masz podobnie (nawet wg testów Optycznych) a jakoś nie przykłada się do tego takiej wagi
SlawGaw napisał/a: |
Coś niedobrego jest w tym aparacie, wszyscy moi znajomi którzy go używali cykają teraz Nikonami, w przeciwieństwie do tych którzy używali innych modeli Pentaxa, ci nadal są wierni marce. |
A na jakie modele Nikona się przesiedli jeśli można wiedzieć? Jeśli poniżej D90 to można powiedzieć z deszczu pod rynnę...
IMHO K200D to bardzo ciekawy aparat w segmencie amatorskim/EL. Można by nawet zaryzykować stwierdzenie, że swojego czasu za swoją cenę oferował tyle, że nie bez powodu Pentax wycofał go z oferty (bodajże niecały rok na rynku) zastępując modelem K-m, bardziej okrojonym a kosztującym tyle samo
SlawGaw napisał/a: | Ja jednak i tak wolałbym dołożyć do GX20 |
W relacji możliwości/cena to chyba obecnie najwięcej oferująca puszka na rynku. Jak komuś przeszkadza logo na korpusie i nie rozumie, że Pentax współpracuje z Samsungiem to już jego sprawa. Bywają chyba poważniejsze powody niż logo by w konkretnym przypadku nie zdecydować się na wejście w system Pentaksa
GrayHorse napisał/a: | Co powinienem dokupić do tego?? Wiem że na pewno karte pamieci ale czy cos jeszcze jest niezbedne?? |
Książkę o podstawach fotografii?
SlawGaw - Wto 04 Sie, 2009
lotofag, odszumianie raw'ów z K200 można porównać do odszumiania jakie miała A700 Sonego,
Tyle że Sony wycofało się z tego pomysłu i obecnie da się to wyłączyć, a Pentax nie, Sony odszumiało od 1600, Pentax powyżej 400.
W Nikonach z tą samą matrycą co K200D powyżej iso 400, efekty są jednak lepsze.
Baku - Wto 04 Sie, 2009
Cytat: | Generalnie moje zdanie jest takie, że jeśli chodzi o nowy sprzet najlepiej jest kupić najnowszy model z półki, na którą kogo stać |
Fajnie i jest w tym dużo racji. Ale jeśli budżet jest niewystarczający to może warto zakrzątnąć się przy sprzęcie używanym ze średniej półki?
Z Canonów będą to 30/40D ze wskazaniem na tego ostatniego - na allegro krążą w cenach od. ok 2000 zł. Do tego Sigma 17-70 i ja już bym się z takiego zestawu ucieszył.
GrayHorse - Wto 04 Sie, 2009
http://fotozakupy.pl/lust...gb-plecak,7953s
http://fotozakupy.pl/lust...-55-200mm,7717s
Co lepsze??
[ Dodano: Wto 04 Sie, 2009 18:49 ]
http://fotozakupy.pl/lust...-18-55-mm,9327s
http://fotozakupy.pl/lust...-18-55-is,7706s
http://fotozakupy.pl/lust...-75-300mm,7747s
Jeszcze takie coś znalazłem w tym budżecie?? Co jest wartego uwagi??
B o g d a n - Wto 04 Sie, 2009
GrayHorse napisał/a: | Jeszcze takie coś znalazłem w tym budżecie?? Co jest wartego uwagi?? |
Ja na Twoim miejscu kupiłbym tego Nikona D5000, a za jakiś czas zmienił obiektyw.
pozdrawiam
GrayHorse - Wto 04 Sie, 2009
Mogłbyś uzasadnić??
B o g d a n - Wto 04 Sie, 2009
GrayHorse napisał/a: | Mogłbyś uzasadnić?? |
Bodajrze wczoraj pisałem:
"Generalnie moje zdanie jest takie, że jeśli chodzi o nowy sprzet najlepiej jest kupić najnowszy model z półki, na którą kogo stać, ale z 3000 zł. nie masz szans kupienia Canona 500D, czy Nikona D5000 z w miare dobrym obiektywem i trudno tu cokolwiek polecać. Mieścisz się tylko w najtańszych szkłach, a tych nikt nie poleca."
Jedynie ten (D5000) wybrany przez Ciebie produkt spełnia moje kryteria. O innych Twoich "przymiarkach" już pisałem. Dla każdego fotografa amatora aparat to pewnego rodzaju zabawka i aby się dobrze bawić zabawki powinno się kupować najnowsze.
lotofag - Wto 04 Sie, 2009
SlawGaw napisał/a: | lotofag, odszumianie raw'ów z K200 można porównać do odszumiania jakie miała A700 Sonego,
Tyle że Sony wycofało się z tego pomysłu i obecnie da się to wyłączyć, a Pentax nie, Sony odszumiało od 1600, Pentax powyżej 400.
W Nikonach z tą samą matrycą co K200D powyżej iso 400, efekty są jednak lepsze. |
"Lepsze" to w fotografii pojęcie mocno subiektywne. Nie wiem też czy K200 odszumia powyżej czy poniżej ISO 400.
Mi bardziej chodziło o samo stwierdzenie grzebania w RAWach, które Pentaksowi jest cały czas wypominane. Tylko daleko nie szukając możemy przeczytać np. taki tekst:
Cytat: | Statystyka sygnału z matrycy jest modyfikowana przez program czytający ten sygnał. Histogramy mają kształt połówki dzwonu, a ich maksimum jest w zerze. Jest to zachowanie niefizyczne i sugeruje, że przed zapisem zdjęcia sygnał jest redukowany. Najprawdopodobniej odejmowany jest stały sygnał charakterystyczny dla tej matrycy. Bo jak wyraźnie widać z darków uzyskanych dla najwyższych czułości, średni poziom sygnału w jednej połowie obrazu jest inny niż w drugiej. To bardzo ewidentny efekt ingerencji w plik RAW. Wynika on najprawdopodobniej z tego, że sygnał odczytywany jest przez dwa wzmacniacze, a odejmowana jest tylko jedna wartość od całego obrazu. Takie rzeczy krytykujemy nawet w najprostszych lustrzankach, więc nic dziwnego, że nie jesteśmy zachwyceni widząc to w testowanym tutaj Nikonie. Jeśli Canon i Sony mogą radzić sobie bez takich sztuczek, Nikon też powinien spróbować. |
I bynajmniej nie dotyczy on byle plasticzaka EL ale topowej lustrzanki tegoż producenta
Warto takie rzeczy widzieć, tylko warto sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie "co to dla mnie w praktyce znaczy?" I tu zaryzykuję stwierdzenie, że (może poza dyskomfortem psychicznym w przypadku niektórych osobników) w 99% przypadków odpowiedź będzie brzmiała "zupełnie nic"...
SlawGaw - Sro 05 Sie, 2009
lotofag, moja opinia o K200D wynika z tego że musiałem obrobić ileś tam raw'ów z tego aparatu i wszystkie były na iso 500, no i miałem problem z ich miękkością, od właściciela dowiedziałem się że od tej czułości włącza się odszumianie którego nie można wyłączyć, no i że ingeruje na stałe w rawy.
Dopiero po tym fakcie wczytałem się w test na optyczne i wszystko było jasne.
Jak grzebałem w raw'ach z Nikona nigdy nie miałem takich problemów, co nie oznacza że tam było było wszystko ekstra.
Swoją drogą moje pozytywne odczucia co do Sony A200 potwierdzają się w testach, wśród wszystkich aparatów z matrycą 10 mln CCD, ma najwyższą ocenę za raw,a w testach na optyczne.pl
ziobro75 - Pon 24 Sie, 2009 Temat postu: kupno aparatu witam wszystkich mam pytanie chce kupc nowy aparat mam na wydaniu 3000zl jaki bedzie najlepszy wybor canon , Sony czy nikon i jaki model oczywiscie z obiektywem
ghost - Pon 24 Sie, 2009
jak sony to mz a200+16-105. reszta na kartę / torbę / 50mm.
[ Dodano: Pon 24 Sie, 2009 17:19 ]
w nikonie powinno starczyć na d60 / 18-105
Kamcio649 - Pon 24 Sie, 2009
Masz zamiar rozbudowywać system czy to co kupisz teraz zostanie już na długo Jak masz zamiar jednak system rozbudować to ja wybrał bym na twoim miejscu Canona 450D+kit
Sejthan - Pon 24 Sie, 2009
Zasadnicze pytanie do czego aparat ma Ci służyć teraz i w przyszłości.
Tranquilizer - Pon 24 Sie, 2009
Dokładając do tej kwoty ok 500 pln mógłbyś zakupić taki zestaw:
CANON EOS EOS 450D + obiektyw EF-S 18-55 IS + obiektyw EF-S 55-250 IS.
Szkła te nie są złe i do czysto amatorskiego zastosowania oblecą; ale wszystko zależy do czego chcesz wykorzystać kupowany zestaw.
Misek - Pon 24 Sie, 2009
Ja bym wziął 450D+17-85 IS USM. Jakość zdjęć przyzwoita, lepsze materiały, USM i IS na deser. Do tego ciekawy zakres ogniskowych.
Paulie - Nie 06 Wrz, 2009 Temat postu: Lustrzanka (+kit) do 3000 zł... Witam, mam zamiar zaopatrzyć się w nowy aparat. Mój budżet to maksymalnie 3000 zł.
Do tej pory zdjęcia robiłem kompaktem (sony dsc-h3) i teraz chcę wkroczyć w 'piękny świat lustrzanek cyfrowych'. Na razie planuję zakup korpusu z kitem, ale potem - oczywista sprawa - planuję dokupienie innego szkła (w przyszłości zapewne szkieł).
Jak na razie mam 3 kandydatów:
Canon EOS 500D
Pentax K20D
Nikon D5000
Żadnego jeszcze nie macałem, w najbliższym czasie postaram się to nadrobić.
@down ano za dużo. ^_^ Poprawione.
Sunders - Nie 06 Wrz, 2009
Paulie napisał/a: | Nikon D50000 | Czy tych zer nie za dużo
mavierk - Nie 06 Wrz, 2009
Paulie napisał/a: | Żadnego jeszcze nie macałem, w najbliższym czasie postaram się to nadrobić. | to jak wymacasz, to napisz co Ci najbardziej odpowiada, wtedy powiemy Ci, żebyś to kupił, bo z jakości zdjęć każdy z tych aparatów da Ci mniej więcej to samo
Albo napisz coś o obiektywach, jakie chcialbyś mieć.
lupo57 - Nie 06 Wrz, 2009
mavierk napisał/a: | Albo napisz coś o obiektywach, jakie chcialbyś mieć. |
mavierk czy ty aby za dużo nie wymagasz
mavierk - Nie 06 Wrz, 2009
lupo57, a kto ma wymagać? Ten, co założył wątek? Przecież my za kogoś wybrać aparatu nie możemy .
Ale żeby nie było, chodziło mi o to, co chcesz focić, Paulie. Krajobrazy, makro, ludzie, steet, architektura.. blablabla
Sejthan - Nie 06 Wrz, 2009
Jak nie macałeś to pomacaj, potem zobacz jakie szkła możesz dokupić, jakie będziesz chciał kupić i będziesz wiedział
Wizjerioner - Nie 06 Wrz, 2009
Bo jak steet i blablabla to będzie strasznie drogo.
A tak poważnie, to szanowny "przedskrybca" ma rację.
Edit: "przedprzedskrybca", bo mnie Sejthan uprzedził.
komor - Pon 07 Wrz, 2009
Paulie, scaliłem Twój temat do starszego podobnego. Nie zaszkodziłoby, gdybyś najpierw przeczytał ten wątek (i sto dwadzieścia innych podobnych w tym dziale) zanim zadasz następne pytanie. Wszystkie odpowiedzi padły już wielokrotnie.
Paulie - Sro 09 Wrz, 2009
Na razie myślę o ludziach i architekturze... A zmacam coś w najbliższym czasie i powiem, który model leży mi najlepiej w łapach. :]
Marek S. - Czw 10 Wrz, 2009 Temat postu: Re: Lustrzanka (+kit) do 3000 zł...
Paulie napisał/a: |
Jak na razie mam 3 kandydatów:
Canon EOS 500D
Pentax K20D
Nikon D5000
Żadnego jeszcze nie macałem, w najbliższym czasie postaram się to nadrobić.
|
Po macaniu możesz wybrać tylko K20D. Jeśli jednak wybierzesz coś innego to będzie to oznaczało, że źle macałeś.
Usjwo - Czw 10 Wrz, 2009 Temat postu: Re: Lustrzanka (+kit) do 3000 zł...
Marek S. napisał/a: | Po macaniu możesz wybrać tylko K20D. Jeśli jednak wybierzesz coś innego to będzie to oznaczało, że źle macałeś. |
I tak sie rodzi fanatyzm i wojny systemowe
hijax_pl - Czw 10 Wrz, 2009
Paulie, wybierz najlżejszy.
Przecież to ty będziesz robić foty, a nie aparat. A te co podałaś są (technicznie) praktycznie identyczne.
Marek S. - Czw 10 Wrz, 2009 Temat postu: Re: Lustrzanka (+kit) do 3000 zł...
Usjwo napisał/a: | I tak sie rodzi fanatyzm i wojny systemowe |
Pamiętaj, że to właśnie dzięki wojnom systemowym konstruktorzy aparatów mają pracę
Marek S., to znaczy że pentaksianie zazdroszczą np: kanonierom?
Marek S. - Czw 10 Wrz, 2009
hijax_pl, a czego niby mają zazdrościć? Pasek to my mamy ładniejszy
Usjwo - Czw 10 Wrz, 2009
Zaraz wstanie lesniczy i ten tego ...
Nie no - bez jaj - nie uwierzę że dzięki fanatycznym użytkownikom kontrukorzy mają co robić
Paulie - Nie 13 Wrz, 2009
Wczoraj byłem w sklepie 'nie dla idiotów' i wymacałem 500D, Alfę350 i E-620. Olympus odpadł w przedbiegach z powodu zerowej ergonomii (mój kompakt ma większy i wygodniejszy uchwyt). Alfa również odpadła, z powodu jakości wykonania i ogólnej 'niefajności'. Tak więc został Canon EOS 500D, który najlepiej leżał mi w (niemałych) łapach.
Powinienem jeszcze zmacać Nikona D5000.
Ale mam na to kupę czasu, bo z zakupem muszę wstrzymać się do końca stycznia... : (
Teraz - jeśli można - poradźcie mi jakiś obiektyw macro do 2 tysięcy.
@Sunders, Nie chciałem zaśmiecać forum - lepiej zrobić wszystko za jednym razem, prawda?
Sunders - Nie 13 Wrz, 2009
Paulie napisał/a: | poradźcie mi jakiś obiektyw macro do 2 tysięcy |
canon 100/2,8 macro/cena nówki ok.2100pln/
Pytanie to powinieneś zadać w dziale o obiektywach
mavierk - Nie 13 Wrz, 2009
kurka, to chyba wolalbym Tamiego 60/2 do macro
mavierk napisał/a: | wolalbym Tamiego 60/2 do macro |
Dlaczego?
hijax_pl - Nie 13 Wrz, 2009
No właśnie. No chyba że przyszpilone muchy będą głównym motywem.
mavierk - Nie 13 Wrz, 2009
bo jest jaśniejszy,
bo do makrofotografii tak na prawdę odległość ostrzenia nie jest tak ważna... jak nauczysz się chodzić na focenie, gdy słońce jest nisko, a owadki są pokryte rosą albo zbyt zźębione, żeby się poruszać - wtedy odległość nie jest taka istotna.
No i czasy - bez stabilizacji z 60mm utrzymasz 1/10 po wprawce, z 100mm 1/30 to będzie maksimum... no 1/25 .
No ale mi chodzi głównie o przydatność 60mm nie tylko do makro - jest to bardzo dobra ogniskowa portretowa, a biorąc pod uwagę bokeh, jaki pokazuje to szkiełko na F2 myślę, że spokojnie można go używać nie tylko do mocnych zbliżeń.
Ale to moje zdanie i wiele osób może się z nim niezgodzić
Szninkiel - Nie 13 Wrz, 2009
mavierk napisał/a: | No ale mi chodzi głównie o przydatność 60mm nie tylko do makro - jest to bardzo dobra ogniskowa portretowa, a biorąc pod uwagę bokeh, jaki pokazuje to szkiełko na F2 myślę, że spokojnie można go używać nie tylko do mocnych zbliżeń. |
Mądrze prawi
Paulie - Nie 13 Wrz, 2009
No i to jest dobra informacja. Uniwersalność na +
A co powiecie o Tamronie SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical?
mavierk napisał/a: | bo jest jaśniejszy, |
W makrofotografii nie ma to az tak dużego znaczenia.
mavierk napisał/a: | bo do makrofotografii tak na prawdę odległość ostrzenia nie jest tak ważna... |
To zależy co się fotografuje.
mavierk napisał/a: | nauczysz się chodzić na focenie, gdy słońce jest nisko, a owadki są pokryte rosą albo zbyt zźębione, żeby się poruszać - wtedy odległość nie jest taka istotna. |
W tak "specyficznych" warunkach być może nie jest istotna-jeśli maja być focone tylko "owadki pokryte rosą albo zbyt zźiębione"
mavierk napisał/a: | No i czasy - bez stabilizacji z 60mm utrzymasz 1/10 po wprawce, z 100mm 1/30 to będzie maksimum... no 1/25 . |
To ciekawe, jak z tamronem utrzymasz z ręki 1/10-jeszcze leżąc na trawie pokrytej rosą i zźiębiony-sprawdzałeś Jak kupisz statyw, to utrzymasz dłuższe czasy z każdym z tych obiektywów
mavierk napisał/a: | przydatność 60mm nie tylko do makro - jest to bardzo dobra ogniskowa portretowa, |
Canonem 100/2,8 macro też można robić portrety lub używac go jako krótkie tele-wtedy nabiera większego znaczenia to, że posiada USM.
mavierk napisał/a: | to moje zdanie i wiele osób może się z nim niezgodzić |
Dokładnie
[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2009 22:07 ]
Paulie napisał/a: | A co powiecie o Tamronie SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical? |
http://forum.optyczne.pl/...on+17-50+++test
mavierk - Pon 14 Wrz, 2009
Sunders napisał/a: | Dokładnie | piszę na podstawie tego, co sam przeżyłem i inni mi polecali i co widziałem, co ludzie wprawiali z AF-S 60/2.8
Z wszystkim masz rację, ale tragedia polega na tym, że ja też ją mam
Paulie - Pon 14 Wrz, 2009
Tak się zastanawiam... Jaki są szanse na to, że 50D z kitem stanieje do stycznia o kilka stówek... I zaczynam też - coraz bardziej - myśleć o Nikonie D90... Który też mógłby troszkę stanieć... Jakieś opinie na temat D90-tki? To kawał niezłej puszki, prawda?
komor - Wto 15 Wrz, 2009
Paulie napisał/a: | Tak się zastanawiam... Jaki są szanse na to, że 50D z kitem stanieje do stycznia o kilka stówek |
Paulie, to jest wróżenie z fusów. Jak waluta stanieje to sprzęt też. Jak waluta mocno podskoczy to i tak będzie drożej, nawet jak amerykańska/japońska cena spadnie np. o 100$. I proszę nie zadawaj tych samych pytań po raz setny. O D90 i 50D masz mnóstwo tematów w tym dziale, w tym rozważania porównujące właśnie tylko te dwie puszki. Przeczytaj najpierw te tematy i jak nadal masz wątpliwości to zadaj konkretne pytanie, a nie „co sądzimy o D90”.
Paulie - Wto 15 Wrz, 2009
Tak się składa, że tamte tematy składają się w głównej mierze z głupawego spamu. Ale oczywiście pojawiają się opinie użytkowników danych systemów, z tym, że one mi nie pomagają, wręcz przeciwnie. O obu puszkach słychać praktycznie same bardzo dobre opinie. Ale jednak różnica w cenie między nimi to niemal 500 zł (mówię o zestawie z kitem). Czy to, że 50D jest droższy oznacza, że jest "lepszy"?
lupo57 - Wto 15 Wrz, 2009
nie "lepszy" tylko inny
komor - Wto 15 Wrz, 2009
Paulie napisał/a: | Tak się składa, że tamte tematy składają się w głównej mierze z głupawego spamu. |
Natomiast ten temat będzie zupełnie wyjątkowy.
Paulie napisał/a: | Czy to, że 50D jest droższy oznacza, że jest "lepszy"? |
Tak jak napisał już lupo57 - będzie inny. Nie da się jednoznacznie napisać co jest lepsze czy gorsze, bo każdy z aparatów ma silne i słabe strony. Tak więc tylko Twoje upodobania powiedzą Ci co jest lepsze – dla Ciebie. Dla mnie może być inaczej. Wiem, to nie pomaga w wyborze, jak nie ma się doświadczenia, dlatego dajemy tradycyjną radę – zapomnij o puszce i kieruj się wyborem szkieł, jakie chcesz w przyszłości używać. A jeśli to nadal nie pomaga, bo nie wiesz czym się szkła różnią i do czego które się przydaje, to kieruj się ergonomią. Który z systemów lepiej leży Ci w ręce? Każdy z producentów ma swoje rozwiązania dotyczące podstawowych regulacji fotograficznych i jednym pasuje układ z Canona, innym z Nikona, a jeszcze inni potrafią skorzystać z dużej elastyczności Pentaxa, itd.
Tak więc nie kieruj się 500-złotową różnicą w cenie, bo wobec następnych wydatków te pieniądze nie są istotne. Kieruj się ergonomią i poczytaj o szkłach. Generalnie w Nikonie jest większy wybór rozsądnych cenowo amatorskich zoomów, w Canonie jest więcej fajnych szkieł ze średniej półki.
A jeśli nie chcesz inwestować w przyszłości tysięcy na szklarnię, to może jednak np. Pentax ze swoimi bardzo przyzwoitymi uszczelnianymi kitami?
Zdecydowanie zamierzam inwestować w szklarnię. Z tym, że to ani trochę nie pomaga mi w wyborze... Na razie jestem bardziej ukierunkowany ku 50D, ale to jest stosunek 51% do 48%.
A słowo lepszy specjalnie wsadziłem w cudzysłów.
komor - Wto 15 Wrz, 2009
Skoro tak, to twoje preferencje ergonomiczne plus szklarnia - to powinno zdecydować.
Napisałeś, że ludzie, architektura i potem doszło makro. No przykro mi bardzo, ale te rodzaje fotografii można na poziomie hobbystycznym równie dobrze uprawiać Nikonem jak i Canonem
W obydwu systemach masz relatywnie tanią portretówkę 85/1,8. W Nikonie masz nieco mniej tanią 85/1,4, a Canonie jest 85/1,2 ale znacznie droższy.
Architektura: Nikon ma kilka szerokich szkieł dla APS-C o różnej cenie i jakości, w Canonie tylko 10-22, który jest dobry. Do obydwu systemów możesz dobrać Sigmę 10-20, Tokinę 11-16 i pewnie kilka innych.
Makro: Canon klasycznie ma świetną setkę f/2,8 za dwa kafle z okładem, Nikon wersję z VR, niestety sporo droższą. Do obydwu systemów masz znowu przebieranie w Tamronach, Sigmach, Tokinach, o ogniskowych 70, 90, 100, 105 mm. Oprócz nich nowy obiecujący Tamron 60/2 Macro i systemowe (Canon/Nikon) 60/2,8 przeznaczone na APS-C. O wszystkich nich znajdziesz odpowiednie tematy i porównania w dziale obiektywowym.
No i to jest odpowiedź. Dzięki bardzo. Na początku zainteresuję się obiektywem makro, bo to mnie najbardziej interesuje. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, dlaczego wystrzeliłem z ludźmi... Ale szeroki kąt się przyda, bo nasz Wrocław ma wiele do zaoferowanie w dziedzinie architektury, prawda?
komor - Wto 15 Wrz, 2009
O, nie zwróciłem uwagi, że Wrocław
Co do odpowiedzi, to zaczekaj jeszcze na to co powiedzą inni… Np. że nie mam racji bo.
dr11 - Wto 15 Wrz, 2009
Robienie architektury przez 10-22 to ciezka sprawa, w sumie obejmiesz duuuzo, ale taki kat wprowadza duze znieksztalcenia perspektywy. Jak tylko skierujesz go do gory, wszystko zaczyna sie trapezic Mozna sobie z tym radzic fotografujac w linii horyzontu, pozniej kadrowac na kompie, lub korygowac w postprocesie.
hijax_pl - Wto 15 Wrz, 2009
dr11, lub też składać na obiektyw lub sam adapter z shiftem....
Teraz muszę tylko pomacać dokładnie D90 i jeszcze dokładniej niż dotychczas 50D i oczywiście podjąć decyzję. Na początek popstrykam troszkę na kicie, a potem się coś pomyśli. Wiecie może, czy w sklepach typu fotojoker, czy media markt można przetestować aparat? W sensie porobić kilka fotek, zobaczyć jak czujemy się z menu itp.?
hijax_pl - Wto 15 Wrz, 2009
Powinno bez problemu, o ile stoi jakieś body + szkło na półce. W końcu nie kupujesz przez internet kota w worku
Paulie - Czw 01 Paź, 2009
Ponad dwa tygodnie myślałem i myślałem... i wymyśliłem coś takiego:
Nikon D90 + AF-S DX 18-105mm VR
Chodzi taniej niż 50D z kitem 17-85... To raczej dobra opcja, prawda?
MM - Czw 01 Paź, 2009
Paulie napisał/a: | Ponad dwa tygodnie myślałem i myślałem... i wymyśliłem coś takiego:
Nikon D90 + AF-S DX 18-105mm VR
Chodzi taniej niż 50D z kitem 17-85... To raczej dobra opcja, prawda? |
Dobry sprzęcik, będziesz zadowolony.
optymistka - Czw 01 Paź, 2009 Temat postu: Pomoc w wyborze lustrzanki. Proszę. Hej!
Potrzebuje pomocy w doborze lustrzanki. Jestem zaawansowanym amatorem, tak to można nazwać. Obecnie użwałam Canon'a S5 is, ale stwierdziłam, że jest "mało zaawansowany" jak dla mnie.
Mam duuuże ambicje w tym kierunku.
Interesuje mnie już troszkę bardziej zaawansowana lustrzanka. Mam do wydania jakieś 3000zł.
Z góry dzięki za pomoc!
MM - Czw 01 Paź, 2009
Zaraz dostaniesz bana za takie wielkie litery. Z tym zaawansowanym amatorem też bym nie szalał sądząc po tym "wejściu"...
RB - Czw 01 Paź, 2009 Temat postu: Re: Pomoc w wyborze lustrzanki. Proszę. mniejsze litery i nie wytłuszczaj ponad miarę, proszę...
Obok masz, do jasnej cholery wątek akurat za 3 tysiące.
A jak juz pytasz to chociaz napisz co chcesz fotografować i czy 3 tysiace masz na korpus, na szkła czy na wszystko.
optymistka - Czw 01 Paź, 2009
3 tysiące na wszytko..
Fotografia praktycznie wszystkiego.
RB - Czw 01 Paź, 2009
optymistka napisał/a: | 3 tysiące na wszytko..
Fotografia praktycznie wszystkiego. |
To jakikolwiek entry level z kitem, Sigmą 17-70 lub Tamronem 17-50. Taki co Ci dobrze w ręce lezy.
komor - Czw 01 Paź, 2009
optymistka, scaliłem Twój temat z identycznym, zbiorczym tematem o lustrzance za ok. 3000 zł. Przeczytaj sobie proszę poprzednie sześć stron różnych propozycji i porad, zanim zadasz następne, bardziej konkretne pytanie.
B o g d a n - Pią 02 Paź, 2009
optymistka napisał/a: | Jestem zaawansowanym amatorem, |
optymistka napisał/a: | Interesuje mnie już troszkę bardziej zaawansowana lustrzanka. |
optymistka napisał/a: | 3 tysiące na wszytko..
Fotografia praktycznie wszystkiego. |
optymistka, podziwiam Twój optymizm
Zaawansowana lustrzanka, praktycznie do fotografowania wszystkiego ... no nie wiem co doradzić.
Baku - Pią 02 Paź, 2009
Za 3000 to będzie co najwyżej entry-level w dualkicie, lub średnia półka z 18-50. Czyli albo niezbyt zaawansowanie, albo bez sensu.
No chyba, że to tylko budżet na korpus, a drugie tyle czai się w drugiej kieszeni na obiektyw (jeden!).
Tranquilizer - Pon 05 Paź, 2009
optymistka,
Dołóż do budżetu ok 1-1.5 tys i kup C40D z Sigmą 17-70 - będziesz zadowolona.
3 tys to starczyć powinno na używane c30D + Sigma 17-70, bądź też używane c450D z Sigmą 17-70.
Albo coś z Nikona/Soniaka/Pentax`a etc.
PS.
szukając zaawansowanej lustrzanki poleciłbym C5D, ale on przekracza 2 razy Twój budżet
MichalCzau - Sro 07 Paź, 2009 Temat postu: Lustrzanka do 3000 Witam.
Mam problem w wyborze lustrzanki dla corki , ma byc to prezent .
Ja sie na tym kompletnie nie znam ,a nie chce ufac zbytnio sprzedawcom w sklepie bo z tym jest roznie .
Jesli chodzi o zdjecia to beda to zwierzeta w ruchu , krajobrazy itp.
Corka uczeszcza na kurs fotografi wiec ma jakies juz pojecie na temat fotografowania ( nie jestem zielony ), a ze wciagnela sie w to to chcialbym zrobic jej prezent w postaci lustrzanki .
O to moje propozycje bo w tej cenie mnie interesuja :
1. Canon EOS 450D + Tamron AF 18-200 mm + karta 4 GB + torba
2. Nikon D3000 18-55 VR + 55-200 VR Kit
3. NIKON D60 + AF-S DX 18-55mm II + AF-S DX 55-200mm
Prosze o rady co myslicie o tych propozycjach , jak rowniez mile widziane jakies inne .
Dziekuje i pozdrawiam wszystkich .
SlawGaw - Sro 07 Paź, 2009
MichalCzau,
1. Może warto podpytać córkę jakie ma preferencje, jeśli chodzi na jakieś kursy to może już coś tam sobie upatrzyła.
2. Z tej listy ja bym brał Canona 450, ale nie z tym obiektywem, tylko z czymś lepszym.
3. Inna propozycja, w tej cenie mieści się Samsung GX20 + kit, można w FotoJokerze kupić za 2222 zł, za te pieniądze to najbardziej solidny aparat w tej chwili na rynku.
lupo57 - Sro 07 Paź, 2009
jako pierwszy aparat dla początkującego to brałbym zestaw numer 2
jest uniwersalny i "niedrogi"
kozidron - Sro 07 Paź, 2009
MichalCzau, na pewno unikaj tak zwanych uniwersalnych zoomów (czyli od 18 do 200 czy dalej) takie szkła nie spisują się najlepiej.
Dobrym szkiełkiem dla amatora pod canona jest 70-300IS, pod nikona 70-300VR do tego obiektyw kitowy w canonie 18-55IS a w nikonie np. 18-55VR.
To jaką puszkę wybierzesz ma już mniejsze znaczenie w tej klasie różnice są niewielkie.
Niestety moze się okazać że 300mm to za mało zeby złapać jakieś zwierzątka ale nie jest to nie możliwe czego dowodem jest tu paru użytkowników na tym forum.
Sunders - Sro 07 Paź, 2009
MichalCzau, z podanych przez Ciebie podobnie jak lupo57 wybrałbym zestaw nr 2.
mavierk - Sro 07 Paź, 2009
MichalCzau napisał/a: | 2. Nikon D3000 18-55 VR + 55-200 VR Kit | a ja myślę, że to jest najlepszy wybór
maise85 - Sro 07 Paź, 2009
Też miałem taki dylemat i wybrałem opcję 3. Nikona D3000 odrzuciłem, bo miał po prostu najgorsze parametry i we wszystkich sklepach gdy wymieniałem aparaty pomiędzy którymi sie waham ten na początku mi odradzano. A Canon 450D odpadł gdyz jak dla mnie jego konstrukcja była zbyt kiepska. No i Samsung najlepiej leżał mi w ręcę, gdyż jest większy i cięższy od pozostałych, co dla mnie jest dużą zaletą. Osobiście zapłaciłem za Samsunga GX20+2 karty 4GB+torba+filtr UV jakieś 2465 zł...a jeśli chodzi o jakiś lepszy obiektyw, to albo jeszcze troche poczekam albo kupię za ok 500 zł coś używanego:)
B o g d a n - Sro 07 Paź, 2009
MichalCzau napisał/a: | Prosze o rady co myslicie o tych propozycjach , jak rowniez mile widziane jakies inne . | A podobne wątki, których było wiele, kolega poczytał?
Usjwo - Czw 08 Paź, 2009
SlawGaw napisał/a: | MichalCzau,
1. Może warto podpytać córkę jakie ma preferencje, jeśli chodzi na jakieś kursy to może już coś tam sobie upatrzyła. |
Ja tez bym poparl propozycje SlawGaw'a.
Niestety wtedy moze okazac sie ze 3kPLN to tylko polowa budzetu
MichalCzau - Czw 08 Paź, 2009
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi .
Cytat: | 1. Może warto podpytać córkę jakie ma preferencje, jeśli chodzi na jakieś kursy to może już coś tam sobie upatrzyła. |
Corka wie ile moge przeznaczyc na to wiec zawsze jak jestesmy w sklepie to przyglada sie i przymierza te aparaty ktore podalem , Jesli chodzi o te Kity to poprostu podalem takie zestawy bo sa z 2 obiektywami takie znalazlem w necie . Tak jak pisalem ja nieznam sie na tym , a ona choc uczeszcza na kurs to uwazam ze tez na tyle nie jest jeszcze w temacie by miala zrobic to sama .
Cytat: |
A podobne wątki, których było wiele, kolega poczytał?
|
Poczytal , poczytal az oczy bolaly od czytania .
Cytat: | Ja tez bym poparl propozycje SlawGaw'a.
Niestety wtedy moze okazac sie ze 3kPLN to tylko polowa budzetu |
Tu raczej z Corka mam to zalatwione wie na ile moze liczyc .
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi i czekam na kolejne , jak narazie wychodzi zestaw nr 2 z tych co podalem i doszedl Samsung GX20 + kit o ktorym wspominal SlawGaw wiec bede musial go zobaczyc jak wyglada , pozatym Corka tez bedzie musiala go zobaczyc czy jej pasuje , z tego co mowila to najbardziej pasowal jej Nicon .
Pozdrawiam.
js70 - Czw 08 Paź, 2009
Z podanych zestawów to faktycznie nr 2, Można by jeszcze pomyśleć o jakiejś zewn. lampie błyskowej - nawet na początek SB-400 (fakt że mała moc i palnik obracany tylko w pionie, ale w niewielkich pomieszczeniach lub do redukcji cieni na zewn. na początek w sam raz.
W zestawi nr 1 faktycznie ten obiektyw trochę dyskwalifikuje (zbyt duża rozpiętość ogniskowych nie wpływa dobrze na własności optyczne)
W zestawie 3 nikon D60 nie jest zły, ale obiektywy nie mają stabilizacji (VR)
MichalCzau - Czw 08 Paź, 2009
Nikon D3000 18-55 VR + 55-200 VR Kit
Jak narazie widze najwiecej osob poleca ten zestaw w tej cenie . teraz zadam jeszcze jedno pytanie .
Czy jesli sie zdecyduje na niego czy brac go w takim kicie , czy moze wybierac jakies inne obiektywy .
Sunders - Czw 08 Paź, 2009
MichalCzau, możesz rozważyć zamiast 18-55VR+55-200VR nikona 18-105VR-cena będzie podobna, większa poręczność, mniejszy zakres ogniskowych, większa ostrość ale i większa dystorsja.
SlawGaw - Czw 08 Paź, 2009
MichalCzau, nasunęła mi się jeszcze jedna myśl, kupując Nikona twoja córka będzie miała "łatwiej" w zrobieniu "dobrego" zdjęcia, automatyka w tych aparatach nikona działa lepiej niż w Canonie czy Samsungu, nie są to jakieś duże różnice ale jednak widoczne.
Pytanie, czy chodzi o "ładne" zdjęcia, to wtedy Nikon, czy też chodzi o naukę, a o nią łatwiej na sprzęcie wymagającym.
Jednak wejście w system Nikona może nie być wcale takie złe, jest sporo fajnych obiektywów amatorskich po w miarę rozsądnych cenach i są możliwości przesiadki na sprzęt z wyższej półki.
W canonie jest trochę inaczej, amatorskie i tanie szkła pod APSc to najczęściej nic ciekawego, jednak system Canona jest najbardziej rozbudowany i ma najwięcej szkieł które można dobrać pod swoje potrzeby.
Samsung to Pentax, tu masz w miarę dobry obiektyw kitowy, a po za nim wszystko co jest dobre kosztuje więcej niż u konkurencji. Plusem jest kompatybilność wsteczna, co podłączysz do aparatu do działa na tyle na ile może, co nie jest takie oczywiste w przypadku Canona i Nikona. Stare manualne obiektywy np od Zenita + przejściówka działają z Pentaxami/Samsungami bez problemów. W przypadku nauki możliwość podpięcia takiego szkła jest sporą zaletą.
Jeśli to nie ma być niespodzianka, na zakupy wybierz się z córką i niech wybierze taki sprzęt, który jej wyda się odpowiedni. Samsung będzie największy i najcięższy, Canon najcichszy, Nikony nie będą robić jakiegoś szczególnego wrażenia. Wszystkie one robią zdjęcia i można się na nich uczyć, więc bez względu na to co wybierzecie i tak będzie dobrze.
adio152 - Sob 10 Paź, 2009 Temat postu: Wybór pierwszej Lustrzanki. Witam.
Właśnie przymierzam się do zakupu swojego pierwszego lustra.Wcześniej korzystałem z kompaktów Olympusa i Sony.
Mam do wydania 2500 zł.
Z tego co czytałem to najlepszym wyborem w tej kwocie będzie:
Nikon D80
lub
Canon 450D.
Doradzccie którą najlepiej wybrać? którąś z Tych powyżej czy może inną?
Pozdrawiam
lupo57 - Sob 10 Paź, 2009
a miałeś obydwie puszki w ręku?????
Tranquilizer - Sob 10 Paź, 2009
adio152,
2.5 tys to na samą puszkę, czy może puszka + obiektyw? Nowy sprzęt Cię interesuje czy może np bierzesz pod uwagę kupno używek?
adio152 - Sob 10 Paź, 2009
Biorę pod uwagę używki...razem z obiektywem chciałbym sie zmieścić w 3000 zł.
Niemusii to koniecznie być d80 czy 450d.
zug - Sob 10 Paź, 2009
adio152, tak jak pytał lupo57, miałeś te puszki w ręku ?
sprawdziłeś która lepiej leży Ci w dłoni?
Szczerze mówiąć lepiej wydawał mi się wykonany Nikon.
Ale technicznie zabardzo sie na tym nieznam...To moje pierwsze lustro...
zug - Sob 10 Paź, 2009
już było kilka takich tematów osób z tym samym problemem zobacz tu
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7971
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=8034
Tranquilizer - Sob 10 Paź, 2009
A jakie masz preferencje fotograficzne?
Amator...Chcę fotografować poprostu wszystko...Ogólnie...
krewzszafy - Sob 10 Paź, 2009
http://allegro.pl/item775561362_nikon_d80.html
jeśli nie oszukana aukcja to warto. D80 bardzo przyjaznym aparacikiem jest masz w niewygórowanej cenie na starcie cieawy zestaw do nauki. a jeśli masz do wydania ok 3tyś to może jakaś stałeczka np 35/1.8??? po trzech latach obcowania z lustrem tak by mi sie marzył start z lustrami
Coś tanio strasznie...Jak na d80...Ten obiektyw narazie mi starczy?
może i tanio jak na dzisiejsze czasy ale cena wg mnie godna zainteresowania. sama puszka nie jest więcej warta (używana) jak 1500-1700zł. Jeśli nie ma dla Ciebie znaczenia napis na aparacie to może jeszcze weź pod uwagę samsunga gx-20 w fotojokerze jeszcze chyba można go za 2222zł kupić. obiektyw jak to zoom ale do amatorskich potrzeb na pewno na początek wystarczy do nauki w sensie
Ale lepiej Ten d80 którego mi poleciłeś czy Samsunga gx20?
http://allegro.pl/item775501303_sprzedam.html
http://allegro.pl/item769..._k20d_nowy.html
http://allegro.pl/item761...d_18_55_wr.html
http://allegro.pl/item775...owy_gratis.html
http://allegro.pl/item775...r_zestawie.html
http://allegro.pl/item766...ttery_grip.html
http://allegro.pl/item765...ar_gratisy.html
a nad tymi bym sie zastanowił, popytał sprzedających o przebieg migawki. ostatni zestaw gdyby udało sie kupić w cenie wywoławczej to szczerze polecam.
[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 19:05 ]
adio152 napisał/a: | Ale lepiej Ten d80 którego mi poleciłeś czy Samsunga gx20? |
samsunga za 2222zł nowego można było do niedawna kupić z obiektywem 18-55 ale nie wiem czy jeszcze dostępny w tej cenie. Czy lepszy to już zależy od konkretnych potrzeb. DO nikona masz więcej obiektywów do wyboru zarówno nowych jak i używanych. Za samsungiem przemawiają uszczelnienia, gwarancja jeśli nowy, stabilizacja, fajna współpraca z manualnymi obiektywami. Wybór należy przemyśleć i wziąć pod uwagę to, co dla Cienie ważniejsze.
[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 19:08 ]
do typowo amatorskich potrzeb nie będzie miało znaczenia co wybierzesz. Myślę że więcej radości sprawi zestaw z d80 który zaproponowałem i do tego albo lampa zewnętrzna albo jasnay stałoogniskowy obiektyw
zug - Sob 10 Paź, 2009
kupić coś z netu bez wcześniejszego "pomacania"
nie ma znaczenia puszka ale chęci i pomysły na zdjęcia
[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 19:10 ]
macanie jak najbardziej wskazane choć wydaje mi sie że d80 to bezpieczny wybór pod tym względem ale to już indywidualna sprawa
[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 19:17 ]
http://allegro.pl/item772...lny_poznan.html
Krece - Sob 10 Paź, 2009 Temat postu: Ciężki wybór... Witam, chcę kupić lustrzankę ale nie wiem zbytnio co wybrać.
Aparat ma mi posłużyć na trochę dłużej - tak więc raczej nie będę go rozbudowywał, ma być do wszystkiego - do fotek byle czego z wakacji ale też makro oraz zdjęć nocnych.
Z tego co "macałem" to spodobały mi się te wymienione niżej, tylko że z tego co czytałem to różnią się znacznie parametrami. Który z tych zestawów można by polecić, albo coś innego - z czego olympus/samsung/pentax odpada z miejsca - niewygodne to strasznie
1). Sony A200
18-70 mm + 75-300 mm
2). Nikon D3000
18-55 VR + 55-200 VR
lub
18-105 VR
3). Nikon D5000
18-55 VR
(18-105 już zbyt drogi)
4). Canon EOS 500D // Lub niższy model z innym szkłem
18-55 IS
5). Sony A380
18-55, 55-200
mavierk - Nie 11 Paź, 2009
moim zdaniem najlepiej spradziłby się nikon d5000 bądź eos 500d, w zasadzie 500d byłby najlepszy
Marian - Nie 11 Paź, 2009
Zawsze trochę mnie dziwi, że wybierający zestawy, których nie mają zamiaru rozbudowywać, zwykle nie uwzględniają w nich lampy błyskowej, a uwzględniają drugi kitowy obiektyw. Ja kiedyś tak samo postąpiłem. Jednak w końcu zacząłem używać porządnej zewnętrznej lampy błyskowej i jest już dla mnie oczywiste, że od drugiego kitowego obiektywu ważniejsza jest porządna lampa błyskowa, pozwalająca pod różnymi kątami odbijać światło, potrafiąca działać bezprzewodowo, oraz tworząca wzajemnie pasujący do siebie zestaw z aparatem i obiektywem, który pozwala na automatyczny tryb (typu ADI) dobierający błysk na podstawie informacji przekazywanej przez obiektyw o odległości do fotografowanego obiektu.
No ale to jest moje doświadczenie.
Kitowy tele to naprawdę nie za bardzo potrzebny sprzęt, w tym sensie, że jeśli już trzeba z czegoś rezygnować, to lepiej zrezygnować z kitowego tele niż z porządnego, wzajemnie do siebie pasującego zestawu z lampą błyskową .
Krece - Nie 11 Paź, 2009
Hmm, czyli 500d z kitowym obiektywem.
Dziś bawiłem się Sony A350 z 18-70 mm, całkiem mi pasował, cenowo też wypada lepiej.
Ale... z testów wynika że w sony są straszne szumy przy wysokim iso (+800) no i nie wiem...
500d+kitowy obiektyw czy A350 z 18-70 (500 zł mniej) - Co wybrać?
No chyba że ktoś ma jeszcze inne pomysły, tak aby zamknąć się w 3000?
adio152 - Nie 11 Paź, 2009
A Nikon D5000 byłby dobrym wyborem czy lepiej D80?
Sunders - Nie 11 Paź, 2009
adio152, moim zdaniem d5000 jest lepszym wyborem. Poza brakiem silnika AF, wszystko co ma jest lepsze/szczególnie matryca/ albo równie dobre jak w d80. Menu 5000d wydaje się również bardziej "przyjazne" dla początkującego.
aa Nikon D90+NIKKOR 18-105 VR ED ??
lupo57 - Nie 11 Paź, 2009
adio152 napisał/a: | aa Nikon D90+NIKKOR 18-105 VR ED ?? |
jak masz kasę, bierz w ciemno
hijax_pl - Nie 11 Paź, 2009
adio152, D90 to "odświeżony" D80. A D5000 to uproszczona wersja D90. D3000 to już inna bajka.
Z rzeczy które ma D5000 a nie ma D90 to tylko odchylany wyświetlacz i interwałometr. W drugą stronę lista braków w D5000 jest już znacznie dłuższa
Więc tak jakSunders czy też lupo57 mówią - jak masz kasę bierz D90, jak nie masz - D5000
krewzszafy - Nie 11 Paź, 2009
adio152 napisał/a: | Mam do wydania 2500 zł |
adio152 napisał/a: | aa Nikon D90+NIKKOR 18-105 VR ED ?? |
coś kręcisz chłopie
Noo niee
Ta suma troszkę się zwiększyła...
karol85 - Nie 11 Paź, 2009
hijax_pl napisał/a: | Z rzeczy które ma D5000 a nie ma D90 to tylko odchylany wyświetlacz i interwałometr. W drugą stronę lista braków w D5000 jest już znacznie dłuższa |
Ostatnio przeglądałem sporo testów i wypowiedzi i nie mogę zrozumieć jednego.
Dlaczego D90 jest lepszy od D5000.
Zrobiłem porównanie: http://www.optyczne.pl/po...d0=764&add1=911
I jakoś nie widać tych różnic.
Może ktoś pokrótce wytłumaczyć?
ghost - Nie 11 Paź, 2009
d90 ma o wiele lepszy wizjer, silnik AF napędzający szkła nie oznaczone af-s (bezsilnikowe), więcej przycisków pozwalających szybciej zmieniać ustawienia aparatu. jest też ciut większy.
tylko tyle albo aż. zdjęcia będą nie do odróżnienia.
mikolandiaa - Pon 12 Paź, 2009
Witam!
( nie wiem czy mogę tutaj napisać owe ogłoszenie)
Mam do sprzedania lustrzankę OLYMPUS E520 kit + tele obiektyw, karta pamięci 4gb, filtr uv , cale okablowanie, instrukcja obsługi i gwarancja na ponad rok ( aparat kupowany w lutym 2009 ) mało używany. Cena zestawu to 3.000zl
DLA CHETNYCH NA PW MOGE WYSLAC LINK DO AUKCJI.
MasterB - Pon 12 Paź, 2009
mikolandiaa, jest odpowiedni dział do tego rodzaju ogłoszeń...
karol85 - Pon 12 Paź, 2009
Krece napisał/a: | Hmm, czyli 500d z kitowym obiektywem.
Dziś bawiłem się Sony A350 z 18-70 mm, całkiem mi pasował, cenowo też wypada lepiej.
Ale... z testów wynika że w sony są straszne szumy przy wysokim iso (+800) no i nie wiem...
500d+kitowy obiektyw czy A350 z 18-70 (500 zł mniej) - Co wybrać?
No chyba że ktoś ma jeszcze inne pomysły, tak aby zamknąć się w 3000? |
Według mnie lepszym wyborem jest Nikon D5000 + 18-105
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9329s
Dopłacasz 48 zeta do 3000 i masz super zestaw.
MC - Pon 12 Paź, 2009
Ewentualnie A500 z kitem. A350 sobie daruj.
ghost napisał/a: | d90 ma o wiele lepszy wizjer, silnik AF napędzający szkła nie oznaczone af-s (bezsilnikowe), więcej przycisków pozwalających szybciej zmieniać ustawienia aparatu. jest też ciut większy.
tylko tyle albo aż. zdjęcia będą nie do odróżnienia. |
Tylko zasadnicze pytanie czy to jest aparat dla amatora czy profesjonalisty.
Jeżeli dla amatora to:
różnicy w wizjerze pewnie i tak nie zobaczy.
Będzie kupował raczej obiektywy 18-105, 70-300, 18-50 nikona, a one mają własne silniki.
Więcej przycisków. Dla amatora raczej też mało przydatne. Spokojnie wszystko sobie ustawi i dopiero będzie pstrykał fotki.
No, a jeżeli chodzi o profesjonalistów no to już co innego ale oni raczej wiedzą co chcą kupić i na forum się nie pytają.
Opinia amatora. Możliwe, że się mylę.
hijax_pl - Pon 12 Paź, 2009
karol85 napisał/a: | Więcej przycisków. Dla amatora raczej też mało przydatne. Spokojnie wszystko sobie ustawi i dopiero będzie pstrykał fotki. |
Polemizowałbym - amator totalny ustawi tryb Auto co najwyżej sceny i nic więcej nie będzie zmieniał. Amator którego zainteresuje techniczny aspekt fotografowania włączy tryb P potem A/S może ostatecznie M też. Zaleta D90 jest taka, że da mu możliwość rozwoju. Z czasem zauważy że prosciej przełączać np tryb pomiaru światła przełącznikiem niż grzebać w menu. No ale trzeba to zauważyć
Niby tak ale dopłacać 800zł czyli 1/4 ceny zestawu za kilka przycisków i zaoszczędzenie kilku sekund czy to się opłaca?
Chyba muszę się przejechać do jakiegoś sklepu i samemu spróbować jaka to różnica bo na razie tylko tak teoretyzuję :]
Zawsze jeszcze istnieje przycisk Fn, który można dowolnie definiować i ustawić sobie ten parametr, który najczęściej zmieniamy.
hijax_pl - Pon 12 Paź, 2009
Jeśłi ktoś nie widzi róźnicy - to nie - nie ma sensu przepłacać
Krece - Pon 12 Paź, 2009
A powiedzmy że chciałbym jednak trochę dołożyć to który z tych niżej lepiej kupić (już na dłużej) i dlaczego - zakładamy ze wszystkie mi tak samo dobrze pasują.
NIKON D90 +18-105 VR
SONY A700 + 18-70 + 55-200
Canon EOS 50D + 18-55mm IS
Wiem że to już nie do 3k, ale nie chciałem robić nowego tematu.
MC - Pon 12 Paź, 2009
Ja ze swojego poletka to bym szukal uzywanych A700+Sony 16-105.
MM - Pon 12 Paź, 2009
Ale wymyśliłeś. Z podanych zestawów poleciłbym ten z Nikonem D90. Później tylko dokupisz świetnego 70-300 VR (najlepszy stosunek jakości do ceny w tym zakresie ogniskowych) i masz super zestawik na lata.
MC - Pon 12 Paź, 2009
Tez nie jest zly. Czy lepszy? Watpie.
SlawGaw - Wto 13 Paź, 2009
Krece, jeśli Canon to nie z tym obiektywem, jeśli Sony to nie z tymi obiektywami, lepiej tak jak radzi MC 16-105, jak Nikon to tylko z tym obiektywem, jednak nie liczyłbym że ten obiektyw 18-105, starczy na lata, chyba ze będzie stał na półce nieużywany.
Krece - Wto 13 Paź, 2009
Wybór padł na d90 z 18-105 (na początek)
Dzięki
B o g d a n - Wto 13 Paź, 2009
I pozamiatane.
SlawGaw napisał/a: | Krece, jeśli Canon to nie z tym obiektywem, jeśli Sony to nie z tymi obiektywami, lepiej tak jak radzi MC 16-105, jak Nikon to tylko z tym obiektywem ...... |
Proponuję napisać krótki przewodnik na forum, jako temat "przyklejony" i tylko kierować wszystkich do jego lektury. W przewodniku byłyby wypisane wszystkie preferowane zestawy dla każdej marki z osobna. A może ludzie mają różne potrzeby?
Wszyscy powtarzaja na pamięć zestawy "optymalne", nawet ci którzy żadnego z nich nie widzieli na oczy, bez argumentacji. Użytkownik wyciąga średnią z "głosowania" i ... kupuje.
PS. SlawGaw, nie bierz tego osobiście, to stwierdzenia ogólne - jak zwykle zresztą.
SlawGaw - Wto 13 Paź, 2009
B o g d a n, może to i dobry pomysł, za każdy razem jak pisze się coś podobnego to się nie chce po raz n'ty powtarzać tych samych argumentów.
Ja akurat miałem wszystkie te zabawki w rękach, nie w tych zestawach, ale jednak.
MichalCzau - Wto 13 Paź, 2009
Witam ponownie .
Wiec po radach waszych juz mniejwiecej wiem co bym chcial kupic corce , ale po czytaniu forum i roznych stron w tym temacie nasuwa mi sie jedno jeszcze pytanie i tu zwracam sie z prozba porazkolejny do was .
1. Nikon D3000 18-55 VR + 55-200 VR Kit + lampa
2. Nikon D5000 + ob. 18-105mm VR
Cenowo bardzo podobnie to wychodzi , a tak jak juz pisalem corka ma jakies tam pojecie juz ale powiedzmy ze dopiero sie uczy
Moze ja tez zaczne :D
Dzieki i pozdrawiam .
hijax_pl - Wto 13 Paź, 2009
Jaka lampa?
Z zestawów które wypisałeś bardziej podoba mi się drugi. Dlaczego?
1) matryca D5000 to CMOS
2) ogólnie D5000 jest dużo lepszy od D3000
3) 18-105 jest dużo lepszy od 18-55, a te dodatkowe 100mm będzie nie zauważalne. nie dość że lepszy jakościowo to jeszcze uniwersalniejszy
Jesli chodzi o lampe to chodzilo mi na początek SB-400
hijax_pl - Wto 13 Paź, 2009
To malutka lampa... gabarytami i mocą. Jej jedyna zaleta (oprócz gabarytów) to odchylany palnik - w małych pomieszczeniach (zdjęcia w domu) sprawdza się idealnie. I w sumie do niczego więcej
Sunders - Wto 13 Paź, 2009
Za wyborem d5000, a nie d3000 przemawiają:
1.lepsza matryca /CMOS=niższe poziomy szumów na wyzszym ISO/
2.odchylany wyświetlacz/brak mozliwości odchylania w d3000/
3.bracketing/brak w d3000/
4.możliwość rejestracji filmów/brak w d3000/
5.podgląd na żywo/brak w d3000/
18-105VR jest lepszym kitem od 18-55VR.
Ten zestaw prezentuje się lepiej.
Dziekuje bardzo , moje watpliwosci zostaly praktycznie rozwiane .
Wiec wybor padnie na D5000 .
Sejthan - Sro 14 Paź, 2009
karol85 napisał/a: | Niby tak ale dopłacać 800zł czyli 1/4 ceny zestawu za kilka przycisków i zaoszczędzenie kilku sekund czy to się opłaca?
Chyba muszę się przejechać do jakiegoś sklepu i samemu spróbować jaka to różnica bo na razie tylko tak teoretyzuję :]
Zawsze jeszcze istnieje przycisk Fn, który można dowolnie definiować i ustawić sobie ten parametr, który najczęściej zmieniamy. |
Wymacasz to zrozumiesz
Usjwo - Pią 16 Paź, 2009
Sejthan napisał/a: | karol85 napisał/a: | Niby tak ale dopłacać 800zł czyli 1/4 ceny zestawu za kilka przycisków i zaoszczędzenie kilku sekund czy to się opłaca?
Zawsze jeszcze istnieje przycisk Fn, który można dowolnie definiować i ustawić sobie ten parametr, który najczęściej zmieniamy. |
Wymacasz to zrozumiesz |
Problem ze "macanie" w sklepie, momze nie pomoc. Takie rzeczy wychodza dopiero w "praniu" (i nie w pierwszym)
lindner - Sob 17 Paź, 2009
Nie chcę zakładać nowego tematu ponieważ piszę tak inni tutaj aby prosić szanownych użytkowników o pomoc w wyborze lustrzanki cyfrowej. Jestem początkujący i nigdy nie miałem do czynienia z takim sprzętem, dotychczas używałem aparatu kompaktowego Nikon 4600, a że dość dużo fotografuję a apetyt rośnie w miarę jedzenia więc postanowiłem że kupię sobie lustrzankę. Z zakupem bardzo mi się nie spieszy i wolałbym aby było to coś nowego zwłaszcza body, no chyba że na allegro pojawi się coś ciekawego. Dotychczas zainteresowałem się następującymi modelami: Canon EOS 1000D, Nikon D3000- warto ?, Sony Alpha 330 ?, Nikon D60, Canon EOS 450D, Olympus E520,
chciałbym fotografować przyrodę, zwierzęta gł. ptaki, dlatego też nie wiem czy warto kupić body w zestawie z obiektywem, jakim najczęściej jest 18-55, czy też kupić samo body a obiektyw zakupić inny, oczywiście nie jakiś prof. (nie wiem jaki ale chciałbym się zmieścić w ok. 2500 ze wszystkim), w tym momencie najbardziej przemawia do mnie Canon EOS 1000D i jego matryca CMOS oraz Nikon, ale tu z kolei to chyba bardziej wynika z sentymentu do tej marki. ??
Sunders - Sob 17 Paź, 2009
lindner, z podanych przez Ciebie wybrałbym canona 450d z kitem 18-55IS.
http://allegro.pl/item786...ar_gratisy.html
na allegro znalazłem taki zestaw, jak wypada on np. z tym Canonem 450d ? a z kolei
Canon 450D a Canon 1000D ?, jak jest z szumami ?
kozidron - Sob 17 Paź, 2009
jeżeli chcesz fotografować ptaki to skup się na szkle, puszka i owszem ma znaczenie(seria, ergonomia czy af ). W tych widełkach finansowych żeby złapać jakiegoś ptaszka to chyba tylko olek( z 40-150), chyba że jakaś używana puszka nikona i 70-300VR.
Co do 1000D odradzam ze względu na af(prędzej 450D), nie przejmuj się tak szumami jak dobrym af-em.
Pod canona, będzie ciężko w tak niewielkich widełkach znaleźć w miarę przyzwoite i dłuższe szkło chyba że jakiś manual pod M42 jak interesuje cię ostrzenie ręczne ale wydaje mi się, że szybko możesz się zniechęcić na początku zabawy w fotografii ptaków próbując ostrzyć ręcznie.
krzys13k - Sob 17 Paź, 2009
Ja także polecam Canona 450D zamiast 1000D. Podobnie uważam, że trzeba patrzeć na takie cechy jak lepszy af, nieco większy wizjer czy punktowy pomiar światła jako przewagę 450D. Nawet jeśli 450D trochę bardziej szumi na niższych ISO, jest to mało znacząca wada w porównaniu do powyższych zalet.
PS. Wbrew temu co niektórzy piszą 450D to świetny amatorski aparat jak na swoją cenę
Natomiast jeśli chodzi o obiektywy (patrzę pod kątem fotografii zwierząt) to może być ciężko w takiej cenie znaleść dobry zestaw. Dla przykładu sam nikkor 70-300 f/4.5-5.6 VR (odpowiednik 105-450mm na normalnej klatce) kosztuje ok 1900 zł.
Możesz spróbować jeszcze Canona EF-S 55-250mm f/4-5,6 IS (odpowiednik 88-400mm na ff) w cenie ok 1000 zł.
Natomiast Olympus 40-150 mm F/3.5-5.6 da Ci odpowiednik ogniskowej dla pełnej klatki 80-300 mm (mam małe doświadczenie, ale nie wiem czy nie będzie to za mało)
Moim zdaniem warto przy wyborze aparatu przemyśleć też jaki obiektyw w przyszłości chciałbyś dokupić bo różni producenci mają różną ofertę. Dlatego przy wyborze systemu warto sprawdzić czy znajdziemy w nim takie szkła o jakie będziemy chcieli system później powiększyć.
MasterB - Sob 17 Paź, 2009
Używałem 1000D oraz 450D i prawdę mówiąc to różnice między tymi dwoma puszkami są minimalne, dla początkującego mogą być nawet pomijalne. Ponoć 450D ma lepszy AF, ale tego nigdy nie zauważyłem.
Dziękuję za przybliżenie mi modeli tych aparatów, tylko że jeśli chodzi o AF to tak jak porównuję te modele czyli dwóch Canonów i tego nowego Nikona D3000 to ten ostatni wychodzi chyba najlepiej pod tym względem, chyba że się mylę ?, z kolei ma gorszą matrycę, coś za coś, porównując modele samego Canona tak jak piszecie lepiej wychodzi 450D, tylko dlaczego, czyż 1000D nie miał być jego kontynuacją, w końcu to młodszy model ? , z drugiej strony między nimi jest dość spora różnica cenowa jak przeglądałem oferty,a skoro ktoś taki jak ja, amator do potęgi nie zauważy różnicy to już sam nie wiem, w co warto będzie zainwestować na początek, w takim razie gdzie pomiędzy nimi umieścić tego nowego Nikona, jakie będą jego plusy i minusy względem nich ?,bo jak chodzi o obiektywy to już mniej więcej wiem że te minimalne wymagane przy tym typie fotografii to wysoki pułap cenowy.
krzys13k - Nie 18 Paź, 2009
Kontynuacją 450D jest 500D, natomiast 1000D to taka trochę okrojona wersja 450D. Jakość obrazu tych aparatów jest porównywalna, a być może nawet minimalnie lepsza u 1000D ze względu na mniej upakowaną matrycę.
Różnica w cenie wynika raczej z mniejszych możliwości tego drugiego, o których pisałem wyżej. Rzeczywiście dla amatora może to mieć małe znaczenie, ale zdarzyło mi się już kilka razy korzystać z punktowego pomiaru światła.
Co do AF to 1000D znam tylko z testu na optycznych, w praktyce nie sprawdzałem, natomiast u 450D działa on prawidłowo i nie mam powodów do narzekania. O Nikonie nic mi nie wiadomo bo w tym systemie nie siedzę.
Ale podsumowując, moje zdanie jest takie, że ważniejsze są szkła jakich chcemy używać i to pod ich kątem polecam wybierać aparat. Nawet jeśli firma X ma nieco gorszy aparat, ale za to szkła które bardziej nam pasują od firmy Y, to ja bym wybrał system firmy X.
Sejthan - Nie 18 Paź, 2009
Canon 450D to dobra puszka. Używałem jej prawie pół roku i powodów do narzekań nie miałem. Ceny kształtują się pozytywnie i zostaje na kupienie lepszego szkła. Choć za 2500zł dużo nie wskórasz jeśłi o ptaki chodzi, mówię od razu
Kompakta kupujesz raz, a lustrzanka to praktycznie worek bez dna
lindner - Pon 19 Paź, 2009
Przepraszam, że po raz kolejny zawracam głowę Szanownym, forumowiczom. Po waszych opiniach definitywnie postanowiłem zrezygnować z modelu EOS 1000 i D3000 Nikona i w tym momencie najbardziej przemawia do mnie Canon 450D z tym, że przeglądając strony internetowe natknąłem się na model 500D Canona oraz Nikona 5000 w sumie stanowią one granicę moich możliwości finansowych ale nagrywają filmy co dla mnie amatora może być istotne, , więc mam jeszcze prośbę o to jak pod względem innych parametrów a szczególnie jeśli chodzi o ISO i AF, różnią się między sobą te trzy modele. A i gdzieś czytałem że Nikon 5000 miał ponoć usterkę w oprogramowaniu ? I tak na koniec już będąc w sklepie i pytając o model 450D sprzedawca jakoś tak bardzo nie popierał zakupu tego modelu, natomiast polecał Sony ALPHA 500, niby, że to nowość i ma świetne parametry jest jeszcze droższy od 450D ale ja już nie wiem w końcu bo można tak zastanawiać się bez końca i isć coraz w wyższe cenowo modele a nie o to tu przecież chodzi i choć model ładnie się prezentuje i dobrze leży, to nie jestem jakoś do końca przekonany do marki Sony .
MasterB - Pon 19 Paź, 2009
Heh, czy ten sklep to może fotojoker?
lindner, bierz 450D, jeśli dobrze leży w ręce to będziesz zadowolony. No chyba że musisz mieć możliwość kręcenia filmów - wtedy naturalnie 450D odpada
krzys13k - Pon 19 Paź, 2009
Usterka nikona D5000 to raczej coś ze sprzętem, chyba jakiś element elektroniczny nie dawał rady i się psuł po pewnym czasie. Podobno już można kupić aparaty bez tej wady. Ale najlepiej zapytać na forum Nikona, tam ludzie będą na pewno w temacie
Moim (oczywiście bardzo subiektywnym) zdaniem D5000 jest lepszy od 450D i 500D pod względem jakości obrazu. Co nie oznacza, że te Canony robią brzydkie zdjęcia. Mówię to oczywiście na podstawie sampli oglądanych w internecie.
Ale tak jak wcześniej mówiłem bierz aparat pod kątem szkieł. Oczywiście jeśli Ci dobrze leży i podoba się, bo nie a sensu kupować puszki która nam nie pasuje i będzie przeszkadzać
Co do D5000, weź pod uwagę, że ten aparat nie ma "śrubokręta". Dlatego nie będziesz miał autofocusa w szkłach bez silnika jak np. w bardzo fajnym i tanim Nikkorze 50mm f/1.8
pozdrawiam
MC - Wto 20 Paź, 2009
Akurat seria A5x0 jest bardzo interesujaca, szczegolnie dla amatora.
lindner - Nie 06 Gru, 2009
Witam
Piszę po raz kolejny, upłynęło trochę czasu sprzętu jeszcze nie kupiłem ale przynajmniej ceny trochę spadły i tak w tym momencie zatrzymałem się na etapie porównywania dwóch modeli z których chciałbym wybrać jeden, bo mam do kupienia D5000 + 18-105 i D90 +18-55, chodzi o to że cena obu zestawów jest podobna nawet pierwszy zestaw jest o 100 zł tańszy. Biorąc pod uwagę lepszy obiektyw można by się opowiedzieć za pierwszym, za drugim z kolei przemawia lepsza jakość body i lepsze komentarze użytkowników tego modelu, także większa żywotność migawki oraz perspektywa że w przyszłości chcę zakupić 70-300, tylko że do pierwszego zestawu muszę kupić taki obiektyw z silnikiem który kosztuje około 1700 zł natomiast do drugiego zawsze jest możliwość dokupienia tego bez silnika a jest o 1000 zł tańszy tylko teraz czy różnica między obydwoma jest duża jeśli chodzi o późniejsze użytkowanie ? z kolei też na pewno ta 300 będzie lepszą kontynuacją 105 niż 55 ???
Co lepiej wybrać ?
hijax_pl - Nie 06 Gru, 2009
Najlepiej wybrać zestaw D90 + 18-105VR
Obrazowanie jest takie samo - identyczny układ optyczny, AF, światłomierz.
Za D5000 przemawiają jedynie odchylany wyświetlacz i wbudowany interwałometr.
Za D90 - reszta.
|
|