forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nowy Nikon D3s

orrro - Czw 08 Paź, 2009
Temat postu: Nowy Nikon D3s
Nikon rusza z następcą D3x, zastanawia mnie literka s
link

MC - Czw 08 Paź, 2009

Chyba z nastepca D3?
hijax_pl - Czw 08 Paź, 2009

Następca D3 - czyli D3 + filmy.. tak jak D300 i D300s.
Pewnie niedługo pojawi się też D700s ;)

orrro - Czw 08 Paź, 2009

no,no, myśle D3, piszę D3x :wink:
Pozdro

Adam.B - Sob 10 Paź, 2009

Tia.,.. Pomarzyć można... Cena będzie na pewno powyżej 5000funtów...
MC - Sro 14 Paź, 2009

Juz oficjalnie klik
hijax_pl - Sro 14 Paź, 2009

Ciekawe... Szkoda że nie ma sampli z wysokim ISO... I z tym zabójczo wysokim :D

Tak na pierwszy rzut oka wychodzi na to że oprócz matrycy/skalibrowanych wysokich ISO to tak na prawde nie zrobiono nic. Bo reszta to soft, który - że tak powiem - "zrównali".

dpreview

[ Dodano: Sro 14 Paź, 2009 07:44 ]
Trochę nieoficjalnych sampli na wysokich ISO http://www.studioimpressionsphotography.com/blog/ oraz oficjalne http://imaging.nikon.com/.../d3s/sample.htm

orrro - Sro 14 Paź, 2009

Ciekawy jestem czy te zabójcze ISO będzie lepsze od ISO 800 w moim 400D

Tak dla sportu pobrałem zdjęcie tego ciemnego zwierza (Vincent Munier - drugie na liscie ze strony nikona) i wrzuciłem w odszumiarke. Szum przy ISO12800 jest bardzo regularny - z łatwościa Noiseware sobie z nim radzi.
jaad75 - Sro 14 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
Tak dla sportu pobrałem zdjęcie tego ciemnego zwierza (Vincent Munier - drugie na liscie ze strony nikona) i wrzuciłem w odszumiarke. Szum przy ISO12800 jest bardzo regularny - z łatwościa Noiseware sobie z nim radzi.
Niedźwiedź i klub w ogóle nie wymagają odszumiania IMHO, a też niby NR w puszce na off...

[ Dodano: Sro 14 Paź, 2009 11:21 ]
aaa, teraz dopiero zwróciłem uwagę, że ten rogacz to z NEF-a...

SlawGaw - Sro 14 Paź, 2009

Niedźwiedź, bardzo fajne zdjęcie.
Szumy i rozdzielczość, naprawdę szacun, mimo że widzę tam jednego Hot-piksela, po lewej stronie, trochę u dołu, w miejscu gdzie drzewo przechodzi w krzaczek który jest znacznie bliżej. Ciekawe czy Nikon już się nauczył mapować Hot-piksle automatycznie, ale i tak fajnie to wygląda.
Znacznie bardziej niepokoi zdjęcie orła (chyba łowi rybę), tam na lewo tuż nad wodą widzę jakieś pionowe regularne paski, nie jestem pewny czy to oczy mnie okłamują czy monitor, kręcę głową ale nadal to widzę.

jaad75 - Sro 14 Paź, 2009

SlawGaw napisał/a:
Znacznie bardziej niepokoi zdjęcie orła (chyba łowi rybę), tam na lewo tuż nad wodą widzę jakieś pionowe regularne paski
Regularne, to może zbyt dużo powiedziane, ale faktycznie jest tam pionowa tekstura "szumu"...

Tak czy siak takie obrazy przy ISO12800... jak dla mnie wielki szacun :)

Cytat z bloga który podesłałem we wcześniejszym linku:

Cytat:
After two days I’m just astounded at the quality. Shooting at ISO 12800 the quality really was a noticeable improvement. In comparison, I believe the D3S at ISO 12800 is equivalent to ISO 3200 on the D3 and D700.

[ Dodano: Sro 14 Paź, 2009 13:02 ]
Jeszcze z tydzien i być może będzie można porównać matryce D3s i C nowego :)

Hm....

A dlaczego z 7D tak długo C zwlekał? Oby teraz nie wstrzymali pokazania nowej lustrzanki prof po prezentacji D3s.... :???:

veenee - Sro 14 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
Tak na pierwszy rzut oka wychodzi na to że oprócz matrycy/skalibrowanych wysokich ISO to tak na prawde nie zrobiono nic.

Mimo ze to tylko “update starego modelu” to zaprojektowali do niego nowa matryce.

To malo :?: :!: :?: :!: :?:

:wink:

veenee, wiesz.. matryca to najważniejszcza częśc korpusu. Przeprojektowanie jej, ulepszenie - to wielki krok naprzód. Ale jednak to tylko jedna z cech nowej puszki.

Reszta to... zmiany które de facto można było wprowadzić już rok temu wypuszczając nowy firmware do D3 ;)

Oczywiście dedykowane klawisze LV/Info nie da sie wprowadzić firmwarem ;)

krewzszafy - Sro 14 Paź, 2009

wypasiony sprzet dla profesjonalistów. nawet to iso 12800 wygląda przyzwoicie. szum jest ale przynajmniej ładny i nie degraduje obrazu. Ja nie mam nic do zarzucenia fotce z misiem. Nikon pokazał klasę w tej kategorii. Na filmie to iso 800 wygląda gorzej...
orrro - Sro 14 Paź, 2009

Taaaa, dla mnie też to ISO 12 800 to w porządku wygląda. Dalej jestem ciekawy tego
102 400. Czy w ogóle jakieś szczegóły będą widoczne

hijax_pl, ja po prostu nie spodziewalem sie nowej matrycy, wiec traktuje to jako przyjemna niespodzianke.

Pytanie, co wypuszcza nastepne – D700x czy D700s?

veenee, lepiej nie pytaj (i mnie nie denerwuj ;) ) - ja już czekam na D700s :grin:

a ja na nastepce D300s :razz:
krzys13k - Sro 14 Paź, 2009

No, no ... fajne obrazki wychodzą z tej puszki na ISO 12800. Szczerze podziwiam Nikona za to, że pozostał przy 12 MPix, udoskonalając jednocześnie jakość obrazu.

Oczywiście to sprzęt poza zasięgiem (a także potrzebami) 95% fotoamatorów, więc ktoś taki jak np ja może sobie tylko o nim pogadać ;)

Patrzę sobie na to zdjęcie, które wg informacji na stronie Nikona, pochodzi z wywołania RAW'a. Nie wierzę, że to jest czysty RAW. Już po samej strukturze szumu widać że usunięto programowo szum chromatyczny, ponieważ nie widać charakterystycznych kolorowych placków. Poza nie wierzę, że taka ładna ziarnista struktura szumu wychodzi prosto z matrycy bez ingerencji softu.

No ale tak czy siak, jakość zdjęć na wyskoich ISO wg mnie bije na głowę każdy inny aparat małoobrazkowy.

krzys13k, dlatego podesłałem linka do mniej oficjalnej galerii ;)

[ Dodano: Pon 19 Paź, 2009 06:18 ]
No i jest przykład na ISO102400

http://www.nikon-image.co...l/d3s/pic02.htm

Jesienny - Czw 22 Paź, 2009

Jest też lepszy przykład tu:.... :shock:

http://www.imaging-resour...S/D3S/D3SA7.HTM

hijax_pl - Czw 22 Paź, 2009

WoW :shock:
dżony - Czw 22 Paź, 2009

w mordę o.O nie ma co, sprzęt boski. no nadziwić się nie mogę. :)
nikon pokazał klasę.
Stawiam że moja alfa przejdzie taką ewolucję przez weekend w torbie canona :P

kubek - Pon 26 Paź, 2009

Czy możliwym jest aby ktoś już miał to cacko?

http://www.allegro.pl/ite...amera_body.html

hijax_pl - Wto 24 Lis, 2009

Na konkurencji już sobie pocykali trochę zdjęć:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9986

Arek - Wto 24 Lis, 2009

No cóż... Patrząc na najwyższe ISO widać, że aparat wymiata. Coś czuję, że Canon ze swoim 1D MkIV się przejedzie. Wbili się tam niepotrzebnie w 16 Mpix na APS-H, a Nikon rozsądnie został na 12 MPix na FF. Canon zdaje się nie przyjmować do wiadomości, że skończyły się czasy, w których może robić najbardziej upakowane matryce i mieć najniższy szum w całej stawce. Pamiętając to co widziałem na najwyższych czułościach 1D MkIV na premierze (model przedprodukcyjny) i patrząc na te sample z D3s widać przepaść.
hijax_pl - Wto 24 Lis, 2009

Biorąc pod uwagę że H1-H3 to czułości niekalibrowane - widać potencjał tej matrycy nowej... Z drugiej strony jak sam stwierdziłeś - C 1mIV to model przedprodukcyjny. Może jeszcze coś poprawią (w sensie softu)?
krisv740 - Wto 24 Lis, 2009

no cóż.........
czapki z głów .......... :shock:
mamy mistrza.... :cool:

MC - Wto 24 Lis, 2009

H1 wyglada bardzo dobrze. H2 troche mu ustepuje. H3 to juz szumy bardzo duze, ale biorac pod uwage jaka to czulosc, to :shock:
tkosiada - Wto 24 Lis, 2009

i właśnie :shock:
mamy kolejny przykład myślenia i tworzenia porządnego sprzętu do reporterki
czyli 12mpix wystarcza, bardzo dobry AF, spory i wydajny AF oraz wysokie użyteczne ISO
czego chciec wiecej?
tańszych szkieł nikora :mrgreen:

komor - Wto 24 Lis, 2009

Jasnych stałek, tkosiada, jasnych stałek… :)
veenee - Wto 24 Lis, 2009

zyczylbym Nikoniarzom raczej wiekszego wyboru szkiel niz nizszej ceny (choc i to nie zaszkodzi :wink: )
tkosiada - Sro 25 Lis, 2009

komor napisał/a:
Jasnych stałek, tkosiada, jasnych stałek… :)
a oszczywiscie i to już już...

[ Dodano: Sro 25 Lis, 2009 00:06 ]
veenee napisał/a:
zyczylbym Nikoniarzom raczej wiekszego wyboru szkiel niz nizszej ceny (choc i to nie zaszkodzi :wink: )
spokojnie Panowie, zaraz sie pokażą tylko czy optyczni nadążą je testować
Pozdro :cool:

darek-dorado - Sro 25 Lis, 2009

Jeżeli zrobią szkiełka w stylu C400/5.6 i/lub C 100-400 L za podobną cenę, to bedzie dzień, gdy większość amatorsko fotografujących miłośników przyrody, zwlaszcza tej fruwającej i biegającej natychmiast zmieni system. Zawodowcy już to robią i wśród nich Canon powoli, ale sysytematycznie wypada z gry.
Ja używam Canona, ale gdy będzie mnie stać na dobre tele Nikona... wyrzucam Canony przez okno. :razz:

MC - Sro 25 Lis, 2009

darek-dorado napisał/a:
wyrzucam Canony przez okno

Gdzie i kiedy? Daj namiar wczesniej na PW, ustawie sie w poblizu :razz:
A tak na powaznie, to Nikon robi swietne puszki, ale brakuje mu szkielek.

darek-dorado - Sro 25 Lis, 2009

MC, dam Ci znać...

Gdyby Nikon miał większy wybór szkiełek, to kto by dziś kupował Canona???
Mam ten sam problem. Jestem w systemie C (na razie) tylko dla długich tele w "ludzkiej" cenie.

hijax_pl - Sro 25 Lis, 2009

Ciekawie sie prezentują pewne dane statystyczne:

Oczywiście to dane Nikona, ale ne wierzę w to że są mocno naciągane (oraz że idealnie odpowiadają rzeczywistości). Nie wiem też czy to się tyczy chińskiego rynku czy też globalnego. Tak czy siak widać jak się mniej więcej ukłąda sprzedaż topowych modeli.

A przecież tych topowych nie kupują amatorzy na bazarach ;)

Arek - Sro 25 Lis, 2009

No ale dlaczego na tym slajdzie są Marki II a nie III?
komor - Sro 25 Lis, 2009

Arek, bo tak się właśnie robi statystykę, tfu!, marketing w korporacjach. Mogli jeszcze napisać, że sprzedaż modeli 1D Mark I jest zerowa, co dobitnie świadczy o fatalnej kondycji Canona. :)

A tak na poważnie to pewnie „III” zlało się z ramką wokół legendy i dlatego zrobiło się „II”. Nie sądzę, żeby dane dotyczyły starego modelu, skoro w tej statystyce ujęte są ostatnie miesiące roku 2009.

Arek, ja widze w legendzie marki III :wink:
Euzebiusz - Sro 25 Lis, 2009

Oglądając te nocne fotki (H!,H2,H3) to ciężko używać patrząc na nie słowa "jakość" One są po prostu bardziej lub mniej używalne. JAKOŚĆ mamy do 1600 iso. Więc jeśli chodzi o CMOS to chyba na tyle. Oczywiście wiadomo, że nie ma DZIŚ korpusu, który pozwoli na taką używalność ale...
Jak ktoś nie wie na jakim to iso, to nie powie że to jest JAKOŚĆ. Więc mocno podniecony nie jestem.
Ciekawe, kiedy ktoś wymyśli matrycę, która będzie dawała JAKOŚĆ bez kompromisów.

Euzebiusz, masz rację że na ISO102400 trochę szumi ;)
Ale na szczeście jest to szum który łatwo schodzi po wyszorowaniu jakimś Noisewarem czy NeatImagem. W sumie na szczegółach się niewiele traci bo.. nie ma ich tam wiele :mrgreen:

Euzebiusz - Sro 25 Lis, 2009

hijax_pl napisał/a:
W sumie na szczegółach się niewiele traci bo.. nie ma ich tam wiele

No właśnie ;-)

voyager - Pon 14 Gru, 2009

Pamiętam taką testową fotkę z Nikona D3 z hokeistami. To było na ISO6400. Pomimo że od dłuższego czasu używam D3 i D700 nigdy nie udało mi się zrobić takiej fotki wprost z aparatu. Myślę że to w dużej części chwyt marketingowy w dużej nowe oprogramowanie i szybszy procesor odszumiający. A taki neatimage zaimplementowany w korpus.

W każdym razie wielu użytkowników D700 (bo to ten aparat był do tej pory rekordzistą pod względem małego szumu na wysokich ISO) będzie trochę zawiedzinych po wydaniu 18 tysięcy na D3s

panmarecq - Czw 07 Sty, 2010

Co do Canona to mam nadzieję że w końcu zmądrzeje bo obecne poczynania mi się nie podobają.Kiedyś w końcu(albo już niedługo) zrobi aparat który będzie miał podobne właściwości jak ten D3s. A tak w ogóle to co dostajemy za te 13 000zł w porównaniu do D700 :?: :!:
Jesienny - Czw 07 Sty, 2010

Lepszą matrycę (tym samym lepsze ISO), lepszy wizjer (100% krycia vs 95%), prędkość, grip pionowy, siakieś filmowanie, trochę dodatkowych funkcji w menu, dwa sloty na karty
voyager - Pią 08 Sty, 2010

panmarecq napisał/a:
Co do Canona to mam nadzieję że w końcu zmądrzeje bo obecne poczynania mi się nie podobają.Kiedyś w końcu(albo już niedługo) zrobi aparat który będzie miał podobne właściwości jak ten D3s. A tak w ogóle to co dostajemy za te 13 000zł w porównaniu do D700 :?: :!:

13 000 ha ha dobre sobie !!!

veenee - Wto 19 Sty, 2010

porownanie Mark IV i D3s

http://www.neutralday.com...iso-comparison/

hijax_pl - Wto 19 Sty, 2010

No tego można było się spodziewać już po premierze obu puszek. Mam wrażenie że Canona czeka jeszcze kilka poprawek firmware.u

Swoją drogą ciekawe że 1D mkIV szumi bardziej niż 5D mk II :|

papatki - Wto 19 Sty, 2010

A mi się wydaje, że porównywanie 16MP cropa (choć 1,3x) z 12MP FF jest trochę dziwne.... Druga sprawa jest taka, że zdaje się, że D300 nawet z wyłączoną redukcją szumu i tak go redukuje (tak samo jak w NEFie), wyłączenie redukcji szumu w Canonie faktycznie go wyłącza.

Pozdrawiam!

Porownanie najwyzszych czulosci jest dla Canona miazdzace, nawet odszumianie na kompie w niczym nie pomoze.

Nikon w tej konkurencji wygrywa. Kropka.

ja nie mówię o odszumianiu na kompie - jest opisana metodologia testu z której jasno wynika, że odszumianie w puszce zostało wyłączone a jak wcześniej pisałem w Nikonie ta opcja tak nie do końca działa :) Nie twierdzę, że Canon wygra ale cała reszta czyli fizyczna wielkość matrycy i pikselka będzie miała znaczenie tak samo jak to czy natywnie otrzymujemy już odszumiony plik czy nie!

co liczy sie dla profesjonalisty uzywajacego taki aparat:

a. to, czy dostaje czyste pliki czy nie;

b. satysfakcja, ze owszem, pliki nie nadaja sie do publikacji, ale przynajmniej jego ukochany aparat ich nie odszumia "po kryjomu"? :mrgreen:

Odpowiedz jest jasna.

Canon na sile wlozyl zupelnie nieuzyteczne czulosci tylko dlatego, zeby nie wyjsc gorzej “na papierze”.
Ale kogo oni chca oszukac? Ludzi placacych £4000 za aparat? Smiechu warte….

Język pisana jest trudna do fersztejen.
Równo jest wtedy kiedy jeden i drugi aparat pracują przy podobnej skali zastosowanego filtra - wtedy jak to porównujesz możesz powiedzieć, że coś działa lepiej lub gorzej.
No a co do zawodowców to powiem Ci, że spora część znajomych czeka na dostawy tego sprzętu - nie amatorów - zawodowców! Zazwyczaj (a to forum jest tego doskonałym przykładem) to dla amatorów szum stanowi jakiś problem. Pogadaj z reportażystami to Ci powiedzą że 102tys iso jest miodzio.....

:)

sigmiarz - Wto 19 Sty, 2010

zalezy do czego dla jednych jest miodzio 102000 dla innych 6400 jest do kitu ;)

Nie, wcale nie trzeba porownywac dokladnie tego samego typu matryc, wystarczy ten sam "target" produktu. W tej kategorii wygrywa D3s.

I nie o szum i porownywanie zdjec w powiekszeniu 100% tutaj tak naprawde chodzi, a wylacznie o uzytecznosc zdjec przy najwyzszych ISO - w Marku mowiac krotko do niczego sie nie nadaja.

to jeszcze nie są matryce BSI, jak niektórzy twierdzą BSI rośnie czułość w stossunku do FSI o 40%
do tego w sygnale powinno być sporo mniej błędów, w końcu fotonom nic oprocz filtra bayera ;) nie przeszkadza w dotarciu do fotodiod :D

Własnie jestem po lekturze testu D3s z lutowego wydania Popular Photography... I wg mnie zaletą tego aparatu nie jest to, że ma on ISO102400 (nota bene całkiem fajne), ale to że takie ISO1600 czy 3200 w tym Nikonie wygląda jak bazowe ISO100 czy ISO200 w "normalnych" lustrzankach. Oznacza to ni mniej ni więcej, że można spokojnie mocno podbijać ISO i zapomnieć o odszumianiu w kompie - po prostu nie ma takiej potrzeby. A przy okazji aparat daje możliwość zamrażania ruchu bez błyskania lampą przy zachodzącym słońcu...

No ale nie każdy fascynat światłą zastanego ma potrzebę dokumentowania wieczornych zwyczai plemienia jakiejś murzyńskiej wioski... ;)

W matrycach back illuminated nie rośnie czułość tylko rośnie sprawność. Różnica generalnie polega na tym, że ponieważ sygnał z takiej matrycy jest odczytywany "od spodu" (lub pisząc po chłopsku okablowanie idzie od spodu) jest więcej miejsca na pikselek, a tym samym można upchać więcej pikselków, da się je zrobić większe itp, itd.
Na dziś używam matrycy live mos (w EP-1) i ja tam nie widzę wielkiej różnicy w przyrośnie sprawności, czułości itp....

Kto wie, może za jakiś czas ktoś wypuści matrycę bez bramki ABG, to też będzie ciekawe ;)

papatki napisał/a:
W matrycach back illuminated nie rośnie czułość tylko rośnie sprawność.

Czułość też rośnie, bo w konstrukcji matryc BSI więcej fotonów jest wyłapywanych przez sensor (czyli lepsza sprawność).
M.in. w przypadku matryc EXMOR-R Sony podaje że czułość wzrasta o 6dB a szumy zmniejszają się o 2dB. Toshiba natomiast w swoich materiałach chwali się zwiększeniem czułości o 40% w stosunku do FSI.

Ta zwiększoną czułość matryc BSI można wykorzystać na dwa sposoby:
1) gdzie zwiększonej czułości można wyprodukować mniejsze matryce (mniejsza wielkość sensela), a więc z jednego wafla mamy więcej matryc -> niższy koszt produkcji.
2) budując lepsze matryce (przy zachownym rozmiarze sensela) -> koszt niewiele wyższy przy dużo lepszych parametrach.

Taki wykresik znalazłem

zaczerpnięte z http://www.photonics.com/Article.aspx?AID=34685

I komentarz:
Cytat:
Back illumination improves system performance in several areas, including better resolution, faster speed, more light capture, better signal-to-noise ratio, smaller die size and lower total imager cost. The key is that back illumination allows for a 100 percent fill factor by avoiding front-side features — transistors, metal routing — that reduce the amount of light available to reach each pixel.

ładne 12800 http://www.flickr.com/pho...451435/sizes/o/

tak dokładnie to rośnie sprawność kwantowa bo ten parametr przekłada się na wszelakie kolejne (w zależności jak matryca jest oprogramowana).
W kamerach do zastosowań scientific nie podaje się czułości tylko właśnie maksimum sprawności w określonym przedziale widma a czułość (taka jak mamy np. w aparatach) jest pochodną tej pierwszej (pomijając kwestie jak ta wyższa sprawność może zostać zagospodarowana).
Pozdrawiam!

papatki napisał/a:
tak dokładnie to rośnie sprawność kwantowa bo ten parametr przekłada się na wszelakie kolejne

Dokładnie. W najlepszych FSI sięga 85% natomiast w BSI dochodzi do prawie 100%.

Matryce fotograficzne nie osiągają większych sprawności niż zdaje się 30%.
Profesjonalne kamery mono (bez bramki ABG) mają w peak-ach około 87%.
Kamery z bramką ABG chyba maksymalnie około 60% (trzeba by sprawdzić dokładnie w specyfikacjach sensorów).

hijax jako kumata osoba polecam Ci ten tekst http://www.astrosurf.com/~buil/50d/test.htm
I mały obrazek z tegoż testu.

[ Dodano: Wto 19 Sty, 2010 20:51 ]
ach.... i jeszcze jedno powyższy wykres jest z kamery front-illuminated (sensor KAF-3200ME).

papatki,

Ja nie mówiłem o matrycach foto, bo przecież CMOS/CCD to też matryce mono, czy specjalnie modyfikowane pod dajmy na to UV - pisząc 85% odnosiłem się do technologii FSI ;)

http://www.kodak.com/glob...ocs/Quantum.pdf - w tym papierze Kodak opisuje użycie bramek ITO. A właśnie podłoża ITO charakteryzują się wręcz genialną przeźroczystością i długowiecznością.

dla niewtajemnicznych kaf 3200 to matryca kodaka

[ Dodano: Wto 19 Sty, 2010 20:55 ]
tak przy okazji w pentax 645d ma byc wykorzystany KAF-39000

sigmiarz napisał/a:
dla niewtajemnicznych kaf 3200 to matryca kodaka

...3Mpix FF, już 9letni staruszek ;)

Więcej info tiu: http://www.fli-cam.com/downloads/kaf3200E.pdf

ok, są kamery mono ktore maja niezle parametry ale sa mono,
sa "zwykle" cmosy z pikselami zielonymi x2 i jest foveon z 3 mono na sobie,
a co gdyby do gdyby byla matryca a raczej uklad foto z procesorem ktory by fotografowal
najpierw r potem g a potem b ? :)

Robi nam się ciekawy temat ale off-top :)

Tutaj wykresik matrycy kolorowej KAI-4020CM (2,048 x 2,048 at pixel 7.4 microns).

Z tymi kamerami mono na kolor to jest trochę problem - największy wynika z niedoskonałości optyki. Dokładnie to jest tak, że nawet przy bardzo dobrej optyce przy każdym z filtrów R/G/B mamy delikatnie przesunięto ostrość a więc po każdym filtrze zazwyczaj potrzebne jest przestawienie ostrości. Oczywiście nie jest to jakiś nadzwyczajny problem żeby tak oprogramować całość, żeby przy kolejnych filtrach automatycznie aparat przestawiał się o jakiś tam offset.

papatki, no chyba nie będziemy się licytować :D

Tak - w standardowych rozwiązaniach wydajność kwantowa to ok 55% dla mono lub około 40% dla matryc bayerowskich. Poprzestańmy na tym :D

veenee - Sob 23 Sty, 2010

test u konkurencji:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10270

sigmiarz - Sob 23 Sty, 2010

tak patrząc na d3s mozna domniemywać że żadna rewolucja nas nie czeka w postaci d800 w najblizszym czasie, tylko wlasnie d700s, d700 z video i moze poprawionym wb i czyms tam jeszcze :)
zwirek210 - Pon 25 Sty, 2010

Sigimiarz Wyjdzie prawie na 99,99 % D700x i z duza zmiana gdyz matryca bedzie zaczerpnieta z D3s nowe 24 mega :) A to duża zmiana tylko o cene sie martwię
Daimon - Sro 27 Sty, 2010

zwirek210 napisał/a:
(...) i z duza zmiana gdyz matryca bedzie zaczerpnieta z D3s

hmm, matryca D3s ma 12 mpix, D3x to co innego...

hijax_pl - Pon 22 Lut, 2010

Porównanie z 1Dmk4 zrobione przez DxO