|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki kit do D90 lub 50D?
Paulie - Czw 08 Paź, 2009 Temat postu: Jaki kit do D90 lub 50D? Ostatnio naczytałem się wiele o kitach do tych dwóch aparatów i troszkę się strapiłem. Nie mam pojęcia, który wybrać. Do nikona są do wyboru AF-S DX 18-105mm VR i AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6G VR, do Canona zaś EF-S 18-200mm IS oraz 17-85mm IS.
Założyłem ten temat, bo naczytałem się w różnych miejscach, że w tych ultrazoomach jakość obrazu jest znacznie gorsza, niż w kitach z krótszymi ogniskowymi. Jak to w końcu jest? Możecie zaprezentować swoje opinie na ten temat? Powiedźcie, co będzie najlepszym wyborem.
Sunders - Czw 08 Paź, 2009
Paulie, z wymienionych przez Ciebie obiektywów najlepszy jest nikkor 18-105VR.
hijax_pl - Czw 08 Paź, 2009
Do Nikona zdecydowanie 18-105VR
przemo140 - Czw 08 Paź, 2009
Napisz co chcesz fotografaowac i na czym ci zalezy ?
Szybkosci ,jasnosci ,zblizeniach,makro itd... ?
Piszesz o kitach a 18-200 troche gdzieindziej bym umiejcowil
Paulie - Czw 08 Paź, 2009
No i jest problem, kurde. Puszkowo skłaniam się ku 50D, a obiektywowo ku D90... Co robić.
Kupić porządny obiektyw zamiast kita lub zmienić puszkę
Paulie napisał/a: | jest problem, kurde. Puszkowo skłaniam się ku 50D, a obiektywowo ku D90... Co robić. |
Paulie, kupić 50d z takim kitem:
http://www.redcoon.pl/ind...15/refid/ceneo/
Sunders, grubo poza limitem kasy.
Paulie, to jaki jest ten limit?
A jaki jest limit?
myślę, że ze 4000 ( po odjęciu vatu. )
Paulie napisał/a: | 4000 ( po odjęciu vatu. ) |
No to stać Cię na 50d z takim kitem:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8126s
albo z takim
http://sklepfotograficzny...n/50-D-17-70mm/
albo taki zestaw
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8125s
+
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,6650s,379d
Paulie - Pią 09 Paź, 2009
Hm... Tylko puszka 50D nie ma stabilizacji, a te obiektywy (poza kitem canona) także jej nie mają... To może stwarzać pewne problemy, prawda? Ale i tak Sigma oraz Tamron są bardzo smakowitymi propozycjami.
MM - Pią 09 Paź, 2009
Nadchodzi nowa era fotografów nie potrafiących zrobić zdjęcia bez stabilizacji... Brrrrr
Ostatnio prezes pewnej stacji sportowej kupił sobie D300 i 18-200 VR. Robił zdjęcia zawodnikom na hali. Podchodzę sobie ze swoim aparatem (z podpiętym zoomem..../2.8) i pytam jak tam działa sprzęcik. Jaka była odpowiedź? CIEMNY OBIEKTYW Jak tutaj sportowców robić? Podpowiem, że w praktyce nie chodzi tylko o sportowców. Prezes miał ich mocno rozmazanych a szkło ma przecież taką zarąbistą stabilizację...
Usjwo - Pią 09 Paź, 2009
Paulie napisał/a: | Hm... Tylko puszka 50D nie ma stabilizacji, a te obiektywy (poza kitem canona) także jej nie mają... To może stwarzać pewne problemy, prawda? |
Nie no, do 70mm da sie utrzymac bez stabilizacji (o ile nie ma syndromu dnia poprzedniego )
hijax_pl - Pią 09 Paź, 2009
Paulie napisał/a: | Hm... Tylko puszka 50D nie ma stabilizacji, a te obiektywy (poza kitem canona) także jej nie mają... To może stwarzać pewne problemy, prawda? Ale i tak Sigma oraz Tamron są bardzo smakowitymi propozycjami. |
Żadna puszka C czy N nie ma wbudowanej stabilizacji...
Zapytam tak - wiesz co daje stabilizacja? I kiedy ma ona zastosowanie? (bo nie zawsze się sprawdza)
Sunders - Pią 09 Paź, 2009
Paulie napisał/a: | puszka 50D nie ma stabilizacji, a te obiektywy (poza kitem canona) także jej nie mają... To może stwarzać pewne problemy, prawda? Ale i tak Sigma oraz Tamron są bardzo smakowitymi propozycjami. |
Paulie, chcesz stabilizacji to kup tamrona SP AF 17-50/2,8 XR Di II VC
Wujek_Pstrykacz - Pią 09 Paź, 2009
MM napisał/a: | Nadchodzi nowa era fotografów nie potrafiących zrobić zdjęcia bez stabilizacji... Brrrrr |
Niestety to dzieci nachalnej reklamy
B o g d a n - Pią 09 Paź, 2009
Paulie napisał/a: | Powiedźcie, co będzie najlepszym wyborem. |
Co będzie najlepszym wyborem to nie wie, ale z własnego doświadczenia wiem, że przy fotografowaniu zestawem 50D + 17-85 IS USM, krzywda się nie dzieje żadna. Sunders już Ci znalazł taką ofertę. Porobisz trochę i jak Ci nie bedzie coś pasowało, albo gdy Ci się znudzi, to sprzedasz i kupisz coś innego.
ted - Pią 09 Paź, 2009
B o g d a n napisał/a: | przy fotografowaniu zestawem 50D + 17-85 IS USM, krzywda się nie dzieje żadna |
Potwierdzam pogląd,to bardzo dobry zestaw sam takiego używam.
Tak, wiem, co daje stabilizacja. I nie rozumiem waszego spinania się na to, jakie to nowe pokolenie fotografów jest 'ujowe'. Po prostu zapytałem, a napinacze i prześmiewcy od razu się pojawili. :]
Osobiście jestem ukierunkowany na zestaw body + tamron, ale do zakupu prawie dwa miesiące, więc wiele może się jeszcze zmienić.
Wujek_Pstrykacz - Pią 09 Paź, 2009
Nikt tu na forum sie z kolegi nie naśmiewa, to pewnik, a stabilizacja naprawde nie jest konieczna i nie jest wyznacznikiem do wyboru sprzętu, szczególnie przy małych ogniskowych
Spokojnie, nie czuję się dotknięty.
A tak z innej beczki, znalazłem zestaw 50D + Tamron 17-50 + karta pamięci + torba za niecałe 4200.
B o g d a n - Pią 09 Paź, 2009
Paulie napisał/a: | A tak z innej beczki, znalazłem zestaw 50D + Tamron 17-50 + karta pamięci + torba za niecałe 4200. |
Zestawy, składające się ze sprzetu różnych firm, oznaczają jedynie tyle, że razem kupujesz jednym kliknięciem i że KIT robi sklep. Niekoniecznie każdy produkt w takim zestawie będzie miała najniższą cenę. Sądzę, że warto to sprawdzić zanim zamówisz. Co innego tzw. KIT producencki, np. 50D + 17-85, bo to jest w jednym pudełku włożone w Canonie i wtedy każdy element tego kita wychodzi taniej niż kupowany oddzielnie.
No chyba że jest to D90 z kitem 18-105VR - wtedy to są dwa oddzielne pudełka. Różnica jest tylko w cenie - obiektyw jako kitowy jest trochę tańszy od kupowanego niezależnie.
Ale w tymże sklepie jest tak, że body i słoik są najtańszymi ofertami na rynku (według ceneo).
Ja tam nie wierzę serisom typu ceneo...
Korzystam z nich tylko do lokalizacji stron sklepów.
No ja też nie opieram sie na nich w stu procentach, czasami ceny faktycznie się nie zgadzają, a niektóre sklepy są faworyzowany, ale w tym przypadku tego nie dostrzegłem.
Sunders - Pią 09 Paź, 2009
Paulie napisał/a: | znalazłem zestaw 50D + Tamron 17-50 + karta pamięci + torba za niecałe 4200 |
Ta cena bardzo atrakcyjna jest, ale tamrona lepiej kupować osobiście i sprawdzać jakość egzemplarza
Sunders napisał/a: | Paulie napisał/a: | znalazłem zestaw 50D + Tamron 17-50 + karta pamięci + torba za niecałe 4200 |
Ta cena bardzo atrakcyjna jest, ale tamrona lepiej kupować osobiście i sprawdzać jakość egzemplarza |
To jest właśnie ten ból przy sigmach i tamronach, ale zawsze można zaryzykować, przecież można zgłosić szkło do gwarancji... A oszczędność to kluczowa rzecz w moim przypadku. :p
Sunders - Sob 10 Paź, 2009
Paulie, na serwis tamrona nie licz, sigmę mogą Ci skalibrować po przesłaniu obiektywu razem z body.
Paulie - Sob 10 Paź, 2009
Czy mi się zdaje, czy jestem w ciemnej pupie?
Sunders - Sob 10 Paź, 2009
Paulie, kup 50d+c18-135IS:
http://sklepfotograficzny...mm-f3.5-5.6-is/
+
http://sklepfotograficzny...Canon/EOS-50-D/
Może jak odliczysz VAT to się "zmieścisz".
Sunders, zestaw puszka+szkło+karta pamięci to nieco ponad 4200. Ale poczekam na jakieś recenzję tego obiektywy, bo z tego, co widzę, jest to nowe szkło.
Hm... A możecie wymienić najlepsze obiektywy (z bagnetem canona oczywiście) w półce cenowej do 1700zł? Byłbym bardzo wdzięczny. Bo testy sobie, a użytkownicy sobie.
lupo57 - Sob 10 Paź, 2009
ale jakie, stałki czy zoomy????
Zdecydowanie zoomy.
hijax_pl - Nie 11 Paź, 2009
Paulie, potoczna opinia jest taka że Canona ma najlepsze stałki, a Nikon zoomy.
Paulie - Nie 11 Paź, 2009
Opinia jest na tyle potoczna, że nawet ja ją znam. A jakieś niesystemowe szkła? Tamrony? Sigmy?
lupo57 - Pon 12 Paź, 2009
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
Canon 17-40 F4 L USM (używany)
Sigma 18-50 F2.8 EX DC MACRO
Canon 17-85/4-5.6 EF-S IS USM
Tamron 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II
Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di II LD Asp. IF
Tokina 11-16mm f2.8 PRO DX
reszta jest droga, bardzo droga lub kiepska albo brakuje jej szerokiego kąta chyba że o czym zapomniałem to proszę mnie poprawić
Paulie - Sro 14 Paź, 2009
Decyzja końcowa zapadła. Canon EOS 50D + Sigma 17-70 / 2,8-4,5 DC Macro - taki zestaw startowy.
Teraz liczę tylko na to, że ceny się nie zmienią (mogą ewentualnie spaść. ).
Dziękuję wszystkim za porady.
Sunders - Sro 14 Paź, 2009
Paulie, jak będziesz kupował tą sigmę sprawdź AF. Jak będziesz miał możliwość to obejrzyj też canona 17-85. Warto je sobie porównać.
Paulie - Sro 14 Paź, 2009
Sunders, chyba poświęcę najtańszą cenę z internetu i kupię obiektyw w klasyczny sposób, właśnie żeby sprawdzić jak działa AF. A tego canona też rozpatrywałem i sprawdzę przy okazji.
|
|