|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic,Canon czy cos innego do.....1500 zł
LSCAFE - Czw 08 Paź, 2009 Temat postu: Panasonic,Canon czy cos innego do.....1500 zł Witam.Jestem tutaj nowy ale widze ze forum jest naprawde wartosciowe jesli chodzi o wszytsko zwiazane z fotografią,a ja dopiero zaczynam małymi kroczkami.Na poczatek chciałem zakupic aparat kompaktowy,tak żeby od czegos zacząc by pewnie z czasem przejsc na lustrzanke.
Mam na aparat okolo 1500zł.
Co proponujecie za wyzej podana kwote?
Aparat głównie bedzie słuzych do rodzinnych zdjec a szczególnie do robiena zdjęc mojemu dziecku,zapewne tez jakis plener krajobraz.Ja zdaje sobie sprawe ze wiele forumowiczów powie żeby kupic lustrzanke,ale niestety w obecnej chwili moge sobie pozwolic na bardzo dobrego kompakta.
Mam na oku dwa aparaty :
- Panasonic Lumix DMC-FZ38
- Canon Sx20 IS
ale to tylko moje propozycje.
Czekam na jakies podpowiedzi co polecacie co kupic najlepiej do tej kwoty.
edmun - Czw 08 Paź, 2009
czemu masz kupować lustrzankę jeśli zaznaczyłeś że chcesz kompakt ?
aż tak do lustra namawiać nie będziemy.
co do aparatów, kwestia czy myślisz o tym że fotografia może kiedyś stać się Twoim hobby?
a może jednak potrzebujesz aparat aby robił ładne zdjęcia ale będziesz z niego korzystał tylko od czasu do czasu ?
łatwiej będzie jeśli odpowiesz na takie pytania
wielbicielxx - Czw 08 Paź, 2009 Temat postu: jesli Jesli chcesz fotografowac dziecko plener i widoczki- po co ci zoom 20 x??? Lepiej skup sie a aparatach ktore dadza ci wzglednie szeroki kat.
LSCAFE - Sro 14 Paź, 2009
A co powiecie na temat SONY DSC-HX1 , jak wyglada wzgledem Pansonica i Canona?
Martin___ - Sro 14 Paź, 2009
LSCAFE napisał/a: | A co powiecie na temat SONY DSC-HX1 , jak wyglada wzgledem Pansonica i Canona? |
Na plus:
- panorama
- szybkość zdjęć seryjnych
- tryb "o zmierzchu z ręki"
Na minus:
- nie najmniejsze szumy i jakość zdjęć gdy się im przypatrzeć z bliska
- brak RAW
- karty pamięci tylko Memory Stick (droższe)
- brak wyboru stopnia kompresji zdjęć (i dość dużo one ważą)
- brak możliwości montażu filtrów
Ogólnie bardzo porównywalny aparat zarówno do SX20 jak i FZ38. Przeciętny użytkownik nie zobaczy różnicy. Trzeba sobie zadać pytanie na czym Ci zależy. Główna siła HX1 to te bajery, które wymieniłem w plusach.
W samej jakości obrazu będzie nieco słabszy od Panasonica i raczej też od Canona.
ZDZICHOOO - Sob 17 Paź, 2009 Temat postu: j.w Do pstrykania na początek wystarczy FZ38
Daje dosyć dużą możliwości zabawy w ustawieniach
Jest dużo opisów na forum
|
|