forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - k20D a zdjęcia zimą

h@man - Pią 09 Paź, 2009
Temat postu: k20D a zdjęcia zimą
Witam,

Jako że lubię strzelać fotki zimą interesuje się uszczelnianym korpusem pentaxa k20D, czy mógłby ktoś coś więcej powiedzieć jak puszka zachowuje się w ujemnych temperaturach powiedzmy do -15?

Swoim starym kompaktowym Canonem s3is robiłem zdjątka w alpach przy -20 :shock: (aparat wyjmowany na max 30 minut z pleacaka.. ale wątpie aby w plecaku było dużo cieplej:)) i dalej dobrze służy.

MasterB - Pią 09 Paź, 2009

Nic nie powinno się dziać (za wyjątkiem powolnego działania LCD i obniżenia pojemności aku ;) ), tylko będziesz musiał uważać żeby za szybko nie ogrzać sprzętu po wejściu z powrotem do domu (w ten sposób unikniesz skraplania pary wewnątrz puszki/obiektywu). Najlepiej zostawić w tym plecaku w którym go nosiłeś i odczekać godzinkę zanim go ponownie odpalisz wewnątrz...
palindrom - Nie 11 Paź, 2009

h@man,
mam K20D i nie stwierdziłem aby były z nim problemy w niskich temperaturach. Wkurza tylko to że trzeba uważać gdzie kieruje się oddech ale to nie kwestia sprzętu :)
Pamiętam że niektórzy obserwowali prążkowanie w niskich temperaturach ale to było tylko kilka egzemplarzy z początków produkcji i możesz się tym nie przejmować.
Jeżeli nie odczuwasz potrzeby używania uchwytu pionowego ani trybu burst (21kl/s@1.2Mpix) to zwróć uwagę na Samsunga GX-20, który jest kopią K20D.