|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do D90 na poczatek?
ja_pegaz - Pią 09 Paź, 2009 Temat postu: Jaki obiektyw do D90 na poczatek? Witam zacne grono forumowiczów.Jestem amatorem więc stąd moje pytanie. Mam zamiar kupić dobrą lustrzankę, wybór padł na D90. ale teraz mam małą zagwozdkę co do obiektywu. Jest możliwość kupna tego aparatu z obiektywem Nikkor 18-105. tzw KIT. I tu mam pytanie.Czy ten obiektyw jak na początek będzie wystarczający, czy może zastanowić się nad jakim innym obiektywem? Tamron, czy Sigma o podobnym parametrach?Mam na aparat i szkło ok.4000 zł.
Pozdrawiam.
hijax_pl - Pią 09 Paź, 2009
Nie ma sigmy czy tamrona o podobnych parametrach Co najwyżej możesz szukać czegoś jaśniejszego, np o stałym świetle 2.8. Jednak wydaje mi się że na początek ten obiektyw będzie bardzo dobry. No chyba że już wiesz dokładnie co chcesz fotografować, jaka tematyka zdjęć Cię interesuje itp...
ja_pegaz - Pią 09 Paź, 2009
Na początek to "wszystko",imprezy rodzinne,jakieś imprezy sportowe architektura też (głównie wieczorem) ale też lubię jakiś krajobraz uwiecznić.Wiem że nie ma obiektywu do tego wszystkiego. Ale na początek muszę coś wybrać "uniwersalnego"a potem myślę że już będzie z górki. W którymś ze sklepów ktoś zaproponował mi obiektyw Tamron AF 18-200 mm ale nie wiem czy jest dobry albo nawet lepszy od NIkkora?
Zdecydowanie lepszym wyborem będzie 18-105
ja_pegaz - Pią 09 Paź, 2009
Czyli nie pozostaje nic innego jak kupić ten aparat z KIT-em.Dziękuje za pomoc. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak szukać tego zestawu w jak najmniejszej cenie.Pozdrawiam.
lupo57 - Pią 09 Paź, 2009
do tego stałke 50 mm/1,8
Sunders - Pią 09 Paź, 2009
ja_pegaz napisał/a: | Teraz nie pozostaje mi nic innego jak szukać tego zestawu w jak najmniejszej cenie. |
http://www.fotoit.pl/inde...produkt&id=1198
Gan - Pią 09 Paź, 2009
Witam!
Tym razem pisze w dobrym dziale ^^" W każdym razie zdecydowałem się jednak na Nikona D90 i mam takie pytanie. Rozumiem, że uniwersalny obiektyw do tego aparatu który polecacie to N18-105 VR. I taki za waszą radą będę chciał kupić w zestawie (dzięki za tego linka ze sklepem - tu chyba jest najtaniej...!!!). Mam nadzieje, że się na nim nie zawiodę.
A czy możecie jeszcze mi tu podać jakieś inne obiektywy już do konkretnych zdjęć? Np. 1. makro,
2. krajobrazy (góry, morze, rzeki, drzewa itp.)
3. architektura,
4. zdjęcia nocne.
Tylko żeby cena też nie była za wysoka, to się u mnie BARDZO liczy. No ale już chciałbym na przyszłość wiedzieć czego ewentualnie szukać mam. A może da się jakoś połączyć różne kategorie zdjęć do jednego obiektywu... Ja chce mieć maksymalnie DWA obiektywy ze sobą.
Dzięki za pomoc!
Gan.
1. Jakie makro?
2. najtaniej to kitowy
3. j.w.
4. w sumie to każdym
Gan - Pią 09 Paź, 2009
Aha, dzięki. No makro typu kwiaty, i zwierzęta typu kaczki, ptaki, motyle itp. Raczej mniejszych owadów to nie bo do tego trzeba kombinować jeszcze z dodatkami różnymi z tego co się orientuje(a muszę się zorientować co konkretnie trzeba dokupić bo jeszcze dokładnie nie wiem :/ To znaczy wiem tylko o konwerterze Raynox DCR-250), na razie mi wystarczą jak już wspomniałem kwiaty i ptaki itp.
Jak mówisz "ptaki" i "makro" to kojarzę jedynie kolibry... Kaczki to takie średnie makro
Na motyle przyda się coś długiego, np: sigma 150/2.8
Gan - Pią 09 Paź, 2009
No w sumie to racja, może nie do końca ptaki zaliczają się do makro. No ale lubię je fotografować
A ten obiektyw sigma niestety to zdecydowanie nie na moją kieszeń :/ no chyba że google jakiś inny model mi wyświetliło... no ale dzięki za odpowiedź. Na pewno już wiem mniej więcej co jest dobre do motyli. Kurcze... ta fotografia coraz bardziej mnie kosztuje... kto by pomyślał...
hijax_pl - Sob 10 Paź, 2009
Zacznij od raynoxa. Nie dość że tani, to jeszcze Cie nauczy paru nawyków. I możesz go spokojnie założyć na 18-105
Gan - Sob 10 Paź, 2009
Tak, właśnie jakoś na razie najbliżej mi jest do tego Raynoxa. Dobrze że można go założyć na ten obiektyw
Później sobie dokupisz tele, np 70-300VR - bo pewnie kupisz..., na którym to raynox się troszkę lepiej sprawdzi
Gan - Sob 10 Paź, 2009
Hm... "70-300VR"? Okej, będę pamiętał! A czy to prawda że Nikon D90 ma:
- nieco za blade kolory w standardowych ustawieniach,
- okazjonalne błędy w działaniu automatycznego balansu bieli.
Bo w sumie ma dużo zalet, ale wyczytałem, że ma m.in. takie właśnie "wady".
Gan napisał/a: | - nieco za blade kolory w standardowych ustawieniach, |
Może i ma, ja w sumie nie korzystam z profili, bo robię w RAWach tylko...
Gan napisał/a: | - okazjonalne błędy w działaniu automatycznego balansu bieli. |
Okazjonalnie nie zauważyłem. Z tym że korzystam z wzornika kolorów, szarej karty i.. robię tylko w RAWach
Gan napisał/a: | Bo w sumie ma dużo zalet, ale wyczytałem, że ma m.in. takie właśnie "wady". |
Nie wiem czy to są wady... Jeśli robisz w JPGach - zawsze możesz profile przetwarzania sobie pozmieniać jak Ci będzie najwygodniej. Co do WB - z automatu korzystam sporadycznie, na pewno się myli w świetle sodowym - potwierdzam wyniki testów, ale czy to jakaś wada?
Sunders - Sob 10 Paź, 2009
Gan napisał/a: | czy to prawda że Nikon D90 ma:
- nieco za blade kolory w standardowych ustawieniach, |
Prawda.
Gan napisał/a: | - okazjonalne błędy w działaniu automatycznego balansu bieli. |
Ma przy świetle żarowym-podobnie jak większość amatorskich/i nie tylko/ puszek.
Gan napisał/a: | w sumie ma dużo zalet |
Prawda-to dobry aparat .
Do ustawienia WB w D90 można wykorzystać pewną sztuczkę: wystarczy włączyć LV i ustawiać ręcznie (wybór temperatury) obserwując kolorystykę na wyświetlaczu. Wyświetlacz LCD jest na tyle dobry - że ta metoda bardzo dobrze się sprawdza w praktyce
lupo57 - Sob 10 Paź, 2009
hijax_pl ale rav nie ma być receptą na wszystko, ja osobiście jestem amatorem i nie zawsze mam potrzebę robienia w rawach, jak by nie patrzeć D90 jest w sumie amatorska puszką i wymagałbym aby aparat zwłaszcza za taka kasę robił jpg w bardzo dobrej jakości, na koniec dodam że d90 robi jpg dobre
A kto powiedział że nie da się w JPGac strzelać na D90 Da się i to da się bardzo dobrze I powiem więcej - w trybie zielonym też robi ładne zdjęcia
|
|