|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - SimpleViewer przekłamuje kolory
komor - Pią 09 Paź, 2009 Temat postu: SimpleViewer przekłamuje kolory Ostatnio zacząłem bawić się w ręczne robótki z użyciem SimpleViewer i wszystko bardzo pięknie, tylko oczywiście to flashowe rozwiązanie wyświetla mi obrazki o nieco innej kolorystyce niż sama przeglądarka wyświetla JPG-i lub Preview z systemu operacyjnego. Obraz jest bledszy.
Podejrzewam, że tradycyjnie chodzi o problem profili. Eksport plików JPG do galerii zrobiony jest z użyciem profilu sRGB, więc wydaje się, że powinno być OK. Sam plik JPG naciągnięty na okno przeglądarki wyświetla się OK, czyli tak jak systemowy podgląd lub widok w Lightroomie. Tylko flashowa galeria SimpleView pokazuje bledszy obrazek. Podejrzewam, że flashowy kod ignoruje profil.
Ktoś zwalczył ten problem? Używam aktualnej wersji SimpleViewer 1.9, przeglądarki sprawdziłem wszystkie jakie mam, czyli Safari 4.0.3, Firefox 3.5.3, Camino 1.6, nawet Operę 9.64 odpaliłem. Flash Player mam 10.0 r32. System operacyjny Mac OS X 10.4.11, nie wiem czy ma znaczenie, że nie Winda.
jaad75 - Sob 10 Paź, 2009
Z tego co mi wiadomo, to żadne aplikacje flashowe nie są jeszcze color aware, więc problemu nie ominiesz, bo zawsze kolory będą inne w zależności od monitora na którym wynik będziesz oglądał...
komor - Sob 10 Paź, 2009
Tak się domyślałem
Ale po przemyślaniu sprawy zdecydowałem, że jednak chyba lepiej użyć ajaxowej galerii, typu Lightbox, która wyświetla wszystko przy pomocy Javascriptu, co ma tę dodatkową zaletę nad Flashem, że działa na iPhonie
Ponadto druga sprawa z SimpleViewerem, wydaje mi się, że bez względu na konfigurację on minimalnie zmniejsza obraz JPG przed wyświetleniem, co negatywnie wpływa na ostrość i detale, wypieszczone podczas eksportu fotek. Ajaxowe skrypty nie będą tego robi, w każdym razie nie Lightbox.
|
|