forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Program do NEF-ów

jarek1961 - Nie 01 Kwi, 2007
Temat postu: Program do NEF-ów
Kochani, nie bardzo wiem czy tego wątku już nie było na forum ale. Do tej pory fotki zapisywałem w JPG-ach. Teraz zrobiłem kilka w NEFF-ach, i zostałem zaskoczony różnicą. Mam D80, to co dostałem wraz z aparatem, to w zasadzie bardzo prosta przeglądarka NEFF-ów /RAW-ów/. Teraz pytanie czy jest jakiś w miarę prosty, nie za drogi, lub może wręcz bezpłatny program do obróbki fotek w NEFF-ach?. Czego Wy używacie do obróbki fotek?
Remol71 - Nie 01 Kwi, 2007
Temat postu: Re: program
jarek1961 napisał/a:
Kochani, nie bardzo wiem czy tego wątku już nie było na forum ale. Do tej pory fotki zapisywałem w JPG-ach. Teraz zrobiłem kilka w NEFF-ach, i zostałem zaskoczony różnicą. Mam D80, to co dostałem wraz z aparatem, to w zasadzie bardzo prosta przeglądarka NEFF-ów /RAW-ów/. Teraz pytanie czy jest jakiś w miarę prosty, nie za drogi, lub może wręcz bezpłatny program do obróbki fotek w NEFF-ach?. Czego Wy używacie do obróbki fotek?

Był, ale się skończył :( Nazywał się RawShooter. Do D80 polecam NCnx, ale nie jest darmowy.

P_M_ - Nie 01 Kwi, 2007
Remol71 napisał/a:
jarek1961 napisał/a:

Był, ale się skończył :( Nazywał się RawShooter. Do D80 polecam NCnx, ale nie jest darmowy.

Free jest gimp i odpowiedni plugin do niego. Nazwy nie pamietam, ale u kolegi linuksiarza dalo sie niezle obrabiac foty.

PS. Gimp jest takze pod windowsy.

jarek1961 - Pon 02 Kwi, 2007

a adobe elements 5 ? Ściągnołem ze strony producenta wersję TRY /trial/ i pomimo że ma wtyczkę Camera Raw, pokazał FIGĘ! nie był łaskaw podjąć współpracy.... ktoś miał do czynienia z tym programikiem?
eska - Pon 02 Kwi, 2007

Jesli mowa o freeware, to polecic mozna:

- UFRAW, ktory czyte generalnie wszystkie RAW-y. Strona tego prostego programiku jest tutaj. (dziala samodzielnie lub jako plugin do gimpa).

- adobe lightroom w wersji beta. NIestety obecnie nie mozna jej sciagnac ze strony producenta (jedynie triala wersji platnej). ale moze uda sie go gdzies wygrzebac w sieci lub na plytkach cd/dvd dodawanych do magazynow komputerowych jeszcze kilka miesiecy temu.

konrad

Adalbercik - Wto 03 Kwi, 2007

Rawshooter z darmowych jest chyba najlepszy. Ja bym polecił jeszcze RAW Therapy. Jast strasznie wolny, ale efekty są porównywalne z Rawshooterem.
MM - Wto 03 Kwi, 2007

Adalbercik napisał/a:
Rawshooter z darmowych jest chyba najlepszy. Ja bym polecił jeszcze RAW Therapy. Jast strasznie wolny, ale efekty są porównywalne z Rawshooterem.

Nie czyta D80. Przynajmniej ta wersja którą posiadam.

Adalbercik - Sro 04 Kwi, 2007

Możliwe, ja opieram sie na doswiadczeniach z D70, z którym radzi sobie bez problemu.
adp007 - Czw 05 Kwi, 2007
Remol71 napisał/a:

jeszcze jest:
http://www.photo-freeware...-essentials.php
enjoy :)

jarek1961 - Pią 06 Kwi, 2007

ok! już dzięki PSE.5 załatwił sprawę. Dzięki wszystkim. UForaw też jest OK!