|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Samyang 85mm f1.4 IF a pierścienie do makro
mordor123 - Sob 10 Paź, 2009 Temat postu: Samyang 85mm f1.4 IF a pierścienie do makro Mam pytanko co do zastosowania tego obiektywu Samyang 85mm f1.4 IF MC do macro z tymi pierścieniami http://www.allegro.pl/ite..._a300_a200.html ?? czy lepiej zainwestować w typowy obiektyw macro w tej cenie?
[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 16:31 ]
Ok uzupełnię swoją odpowiedź bo chyba wam klina zabiłem większość zdjęć zrobiłem starym zenitem 12 wyposażony był w Heliosa 44 i PENTACON AUTO 135/2.8 MC. Te dwa obiektywy w połączeniu z pierścieniami pośrednimi dawały całkiem ładny efekt jeśli chodzi o makro. Żaden z tych obiektywów nie był wyprodukowany z myślą o makro, a efekt był bardzo przyzwoity i teraz moje pytani, czy z tym Koreańskim cudem też tak będzie w połączeniu z lustrami cyfrowymi, dziękuję za wyrozumiałość. Pozdrawiam.
hijax_pl - Nie 11 Paź, 2009
mordor123, Smayang jest totalnie manualnym szkłem, więc różnie dobrze możesz przykręcić starego Pentacona. To że to szkło jest bardzo jasne - absolutnie nie ma znaczenia w macro.
mordor123 - Nie 11 Paź, 2009
Ok obiektyw chcę kupić ze względu na rewelacyjny stosunek jakości do ceny, z wykorzystaniem do portretu, ale jeśli można go wykorzystać do makro a przed chwilą dowiedziałem się że z odwzorowaniem 1:2 to jest git dzięki bardzo za odpowiedź
hijax_pl - Nie 11 Paź, 2009
mordor123, zgadza się. W macro zaletą tego obiektywu jest dość duży minimalny dystans ostrzenia - 1m. Natomiast "wadą" to, że ostrosć spada drastycznie po przekroczeniu f/16
A skalę 1:1 uzyskasz montując więcej pierścieni - tak żeby całkowita ich długość była ~85mm
Szninkiel - Nie 11 Paź, 2009
Kup szkło do macro
|
|