|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC - czy zamienić kita?
zjonski - Sob 10 Paź, 2009 Temat postu: Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC - czy zamienić kita? Witam serdecznie .
Bardzo proszę o radę. Czy powinienem zminić kitowy canon 18-55 na Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC, czy też nie?. Który Panów zdaniem jest lepszy ?.
Jak napisałem w pierwszym mym poście, miesiąc temu kupiłem Canon EOS 500D i dopiero uczę się fotografować.
Dziękuję z góry za pomoc i życzliwe uwagi.
Sunders - Sob 10 Paź, 2009
zjonski napisał/a: | Czy powinienem zminić kitowy canon 18-55 na Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC, czy też nie? |
To zależy od Twoich potrzeb.
zjonski napisał/a: | Który Panów zdaniem jest lepszy ?. |
Lepszy jest tamron pod warunkiem wybrania dobrego egzemplarza.
Z tym daj sobie spokój
zjonski napisał/a: | kupiłem Canon EOS 500D i dopiero uczę się fotografować. |
Kupiłeś dobry aparat-poćwicz i sprawdź czego Ci brakuje w Twoim kitowym obiektywie=co chciałbyś w nim "poprawić"
Szninkiel - Sob 10 Paź, 2009
zjonski napisał/a: | Czy powinienem zminić kitowy canon 18-55 na Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC |
Czy powinieneś? To chyba tylko ty wiesz co powinieneś
Pytanie czy jest lepszy? Lepszy jest od kita, a czy wersja ze stabilizacją jest lepsza od wersji bez stabilizacji, tego chyba nie wiadomo
offca11 - Sob 10 Paź, 2009
A może wersja bez VC, mam i sobie chwale chociaz ma pare mankamentow. zjonski uwierz mi, że w tym zakresie nie jest do niczego potrzebna stabilizacja a po co placic wiecej. Lepiej kup wersje bez VC a roznice wrzuć do skarbonki i zbieraj na kolejne szkielko.
Matt - Sob 10 Paź, 2009
Z ta stabilizacja to zalezy - do turystycznego uzytku przyda sie wieczorami do robienia statycznych zdjec, kiedy nie chce sie nosic statywu to lepsza taka stabilizacja niz ruszone zdjecie.
Przy okazji robienia zdjec ludziom to przy czasie rzedu 1/4 sekundy i bez lampy blyskowej, to stabilizacja pomoze tylko przy nieruchomym modelu
Szninkiel - Sob 10 Paź, 2009
Matt napisał/a: | Przy okazji robienia zdjec ludziom to przy czasie rzedu 1/4 sekundy i bez lampy blyskowej, to stabilizacja pomoze tylko przy nieruchomym modelu |
No ale to już lekko ekstremalnie leci po jakości jak masz 1/4 sek. to albo statyw albo lampa w zależności od potrzeb.
offca11 - Sob 10 Paź, 2009
Znajdz modela ktory nie drgnie przez 1/4s. Jezeli ide na zdjecia nocne i tak zabieram statyw bo bez niego poprostu sie nie da. Ja zchodze z czasem do 1/30s na tym obiektywie ale staram sie nie zchodzic ponizej 1/50s bo ponizej trafiaja mi sie poruszone zdjecia.
Matt - Nie 11 Paź, 2009
Troche nie wyczuliscie ironii Dlatego prawda jest, ze wielu sytuacjach przy fotografowaniu krotkimi obiektywami stabilizacja sie specjalnie nie przyda, tak jak w przykladzie z robieniem zdjecia ludziom w warunkach slabego oswietlenia.
|
|