|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa do Canona 50D
mike21 - Sob 10 Paź, 2009 Temat postu: Lampa do Canona 50D Witam.
Nie dawno zakupiłem nowy zestaw Canon 50D z obiektywem C85mm f1,8 i przymierzam się do kupna lampy oraz blendy. Zestaw ma służyć do fotografii portretowej. Maksymalnie mogę wydać na ten cel około 1000zl na lampę i 200 na blende. Zastanawiam się nad Canon Speedlite 430 EXII, ale może zaproponujecie cos lepszego w tej cenie? Myślałem jeszcze nad 580 EXII ale sporo wiecej kosztuje czy różnica będzie spora ?
Szninkiel - Sob 10 Paź, 2009
mike21 napisał/a: | 580 EXII |
http://www.ceneo.pl/642964 od 1450 zł
MM - Sob 10 Paź, 2009
Coś mi się zdaje, że MUSISZ kupić 580 EX II. A to dlatego, że ta lampa steruje innymi lampami. Masz parcie na portret, kupujesz dobre szkło, z czasem kupisz jeszcze jedną lampę lub nawet dwie. Wtedy mogą to być 430 EX.
mike21 - Sob 10 Paź, 2009
Ok wiec wybór padł na 580EXII to przy okazji zapytam jaki kupić wyzwalacz radiowy oraz statyw i parasolkę? Jest tego trochę na rynku, ale nie bardzo wiem co wybrać by dobrze sprawdzało sie w plenerze w fotografi portretowej?
Paweł_G - Nie 11 Paź, 2009
Do takiej lampy wystarczy zwykły statyw za 50 zł pod warunkiem że podczas używania go w plenerze będzie dobrze dociążony bo przy założonej parasolce przy niewielkim wietrze lubi to fruwać. Parasolki to najlepiej mieć wszystkie rodzaje w zależności od potrzeby. Co do wyzwalaczy radiowych to wybór pozostaje pomiędzy chińczykami które czasem odpalą, SkyPortami i czymś profi jak Pocket Wizard lub Radio Popper. Ja chyba zainwestuję w SkyPorty bo to najtańsze działające wyzwalacze.
komor - Nie 11 Paź, 2009
Mam chińczyki, a konkretnie koreańczyki oznaczone FW-1, sprzedawane chyba przez Fun-Sports, które działają. Zasadniczo najsłabszym ogniwem w tym łańcuszku są moim zdaniem kable PC łączące odbiornik z lampą. To jest tak lipna konstrukcja i jeszcze lipniejsze wykonanie, że nie mogę pojąć czemu w tak technologicznie zaawansowanej branży jaką jest współczesna fotografia, nie zastosowano czegoś rozsądniejszego.
Jak mi lampa nie odpala to podbiegam do parasolki i poprawiam kabelek, wtedy odpala. Nie próbowałem dużych odległości, ale dla amatorskiego focenia mogę polecić ten zestaw, choć niezawodności pełnej to nie ma. I żre baterie, dobrze zaopatrzyć się w ładowalne akumulatorki AAA.
O, to jest takie coś:
1 kanałowy radiowy wyzwalacz lamp błyskowych POWERLUX FW-1B - NADAJNIK
|
|