forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Ładowarka do aparatu - USA

Ilona - Sob 10 Paź, 2009
Temat postu: Ładowarka do aparatu - USA
Przygotowania do wyjazdu do USA niosą różne niespodzianki... najnwsza- odkrycie, że będą inne wtyczki i inne napięcie ...

I pytanie- co zrobić z ładowarką do aparatu ? Czy trzeba kupić nową ładowarkę dedykowaną na USA, czy może jakiś kabelek starczy? Gdzie się to kupuje?

krisv740 - Sob 10 Paź, 2009

Ilona, -wystarczy przejściówka za 2 pln......
na ładowarce masz podane napięcia- powinno być 110-240v

[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 19:45 ]
w sklepach ze sprzętem elektrycznym... - dobrych...

Ilona - Sob 10 Paź, 2009

krisv740 napisał/a:
na ładowarce masz podane napięcia- powinno być 110-240v

Faktycznie :) - 100-240

Ale chyba i tak trzeba kupić kabelek z innną wtyczką ...

I gdzie się wtyka taką przejściówkę ..- do gniazdka ładowarki, czy etapowo- wtyczka ładowarki do wtyczki przejśćiówki i ta dopiero do kontaktu?

Sory za pytania, ale pierwszy raz się z tym spotykam, a elektryka nie jest moim konikiem ;)

zug - Sob 10 Paź, 2009

Ilona, kupujesz przejściówkę wtykasz ją do gniazdka a w przejściówkę wtykasz wtyczkę :roll: :lol:
np taką

krisv740 - Sob 10 Paź, 2009

Ilona, zapytaj po prostu w sklepie... poradzą ci... :)
B o g d a n - Sob 10 Paź, 2009

Ilona napisał/a:
I pytanie- co zrobić z ładowarką do aparatu ? Czy trzeba kupić nową ładowarkę dedykowaną na USA, czy może jakiś kabelek starczy? Gdzie się to kupuje?

Są jeszcze być może inne urządzenia, które musisz sprawdzić, choćby notebook. On również pewnie ma zasilacz z szerokm zakresem napięć. Z tego, co kiedyś pisałaś będziesz spać pod namiotem, wtedy koniecznie przyda się przedłużacz z kilkoma wejściami w polskim standarcie. Przedłużacz wkładasz do takiej przejściówki, jak zug pokazał i gotowe.

Ja kiedyś w domu znalazłem od jakiegoś urządzenia gotowy kabel z wtykiem amerykańskim i bezpośrednio do niego podłączyłem rozgałęziacz elektryczny. Mniej elementów do pilnowania, a nawet w hotelu podłączyc trzeba: ładowarkę aparatu foto, telefonicznego, zasilacz notebooka ...

Ilona - Sob 10 Paź, 2009

B o g d a n napisał/a:
choćby notebook.

nie posiadam :) Ale pomysł z przedłużaczem dobry :)

Spanie różnie- w Las Vegas podobno w hotelu :D

jaad75 - Sob 10 Paź, 2009

B o g d a n napisał/a:
Są jeszcze być może inne urządzenia, które musisz sprawdzić, choćby notebook.
Jeszcze nie widziałem notebooka, którego zasilacz nie miałby możliwości pracy w dowolnym regionie świata.
B o g d a n - Sob 10 Paź, 2009

jaad75 napisał/a:
Jeszcze nie widziałem notebooka, którego zasilacz nie miałby możliwości pracy w dowolnym regionie świata.

Ja też nie, podobnie jak ładowarki do aparatu, ale sprawdzić nie zawadzi.

4motion - Nie 11 Paź, 2009

Ogólnie to teraz chyba wszystko powinno działać w Europie i Stanach. Ostatnio to przerabiałem ładowarki to komórek, suszarki, prostownice itd wszystko działało tylko w/w przejściówka potrzebna.
hijax_pl - Nie 11 Paź, 2009

Ilona, taką przejściówkę (super uniwersalną) kupisz nawet w sklepiku na lotnisku. Oczywiście taniej jest się wybrać choćby do Media Marktu.