|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wybór lustra +/- 2500 zł
luffka - Sob 10 Paź, 2009 Temat postu: Wybór lustra +/- 2500 zł Witam,
stoję aktualnie przed wyborem mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej.
Przez bardzo długi czas robiłam zdjęcia lustrzankami analogowymi i to było coś, co kochałam... Niestety z czasem za dużo zaczęło kosztować mnie wywoływanie klisz (a czasu na ciemnie nie miałam) więc z braku większych funduszy zakupiłam hybrydę Fuji 5600.
I tak przez ostatnie kilka lat robię zdjęcia tym oto aparatem. Niestety przyjemności z tego wielkiej nie mam, brak mi tak charakterystycznego dźwięku lusterka;)
Dysponuję kwotą +/- 2500 zł.
Szukam sprzętu na początek uniwersalnego, bo na początek stawiam na naukę obsługi (więc może być kit)
Może być to sprzęt używany...
(Ostatnio macałam Canona 450d i dość fajnie mi "leży" )
Proszę o jakieś sugestie co powinnam wybrać, jakie szkła itp Bo ja mało znam się na lustrzankach cyfrowych niestety....
AuThoR - Sob 10 Paź, 2009
Jeśli była by możliwość dołożenia do tej kwoty to 40d + nawet jakiś kit z możliwością zmiany na lepszy...
Sam przekonałem się że jest to najdziwniejszy segment rynku...czyli że warto dołożyć pare złoty i poczekać chwile żeby jednak kupić coś trochę lepszego...
Kwota którą dysponujesz to na tą chwilę wystarcza dokładnie na to co macałaś czyli 450D
Bądź chwilę cierpliwa i dołóż do trochę lepszego sprzętu...no chyba że masz robić zdjęcia rodzinne
Sunders - Sob 10 Paź, 2009
Jak "leży" Ci canon 450d, to
http://www.fotoit.pl/inde...=produkt&id=968
Obejrzyj jeszcze
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,10005s
luffka - Sob 10 Paź, 2009
AuThoR napisał/a: | Jeśli była by możliwość dołożenia do tej kwoty to 40d + nawet jakiś kit z możliwością zmiany na lepszy...
Sam przekonałem się że jest to najdziwniejszy segment rynku...czyli że warto dołożyć pare złoty i poczekać chwile żeby jednak kupić coś trochę lepszego...
Kwota którą dysponujesz to na tą chwilę wystarcza dokładnie na to co macałaś czyli 450D
Bądź chwilę cierpliwa i dołóż do trochę lepszego sprzętu...no chyba że masz robić zdjęcia rodzinne |
Raczej te zdjęcia rodzinne to stawiam na ostatnim miejscu No, nie licząc ślubów i innych wydarzeń rodzinnych kiedy to zdarzają się ciekawe ujęcia
40d... muszę go koniecznie pomacać, bo do tej pory nie brałam go nawet pod uwagę. Zainteresuję się nim i poszukam informacji.
wg mnie ma super stosunek jakości do ceny....ale niestety trochę więcej niż 2,5tys na to wydasz....
Na forum jest dużo materiału "co kupić" - przestudiuj...i wróć do tego wątku...
MasterB - Sob 10 Paź, 2009
AuThoR napisał/a: | no chyba że masz robić zdjęcia rodzinne |
Tak tak, 450D jest w zasadzie gorszy od aparatu w komórce i do niczego się nie nadaje
Tak serio, jeśli 450D dobrze Tobie leży to pewnie 40D będzie za duży/ciężki...
Brałaś pod uwagę inne systemy niż Canona?
MasterB napisał/a: | Tak serio, jeśli 450D dobrze Tobie leży to pewnie 40D będzie za duży/ciężki. |
dlatego wybrałem mniejszy d90
luffka - Sob 10 Paź, 2009
MasterB napisał/a: | AuThoR napisał/a: | no chyba że masz robić zdjęcia rodzinne |
Tak tak, 450D jest w zasadzie gorszy od aparatu w komórce i do niczego się nie nadaje
Tak serio, jeśli 450D dobrze Tobie leży to pewnie 40D będzie za duży/ciężki...
Brałaś pod uwagę inne systemy niż Canona? |
Jasne, że nie zamykam się tylko na Canona!
Dlatego tu wlaśnie napisałam- potrzebuję pomocy w wyborze i nie ograniczam się Ale z uwagi na dostępność szkieł nie chciałabym wchodzić w jakiś system niszowy.
ps. poczytałam o 40d i przeraża mnie jego waga/ wielkość... Pomacam go na żywca, ale ja mam bardzo drobne dłonie i nie wiem co z tego wyjdzie...
jest dość spory....nie dziwię się....i to co pisałem serio popchnęło mnie d0 d90
B o g d a n - Sob 10 Paź, 2009
luffka napisał/a: | Dysponuję kwotą +/- 2500 zł.
Szukam sprzętu na początek uniwersalnego, bo na początek stawiam na naukę obsługi (więc może być kit) |
Jeżeli "macałaś" Canona 450D, to już wiesz jak leży w dłoni i ile waży. Jeżeli miałbym kupować Canona z serii xxxD, to zakupiłbym 500D + 18-55 IS.
Jest to w prostej linii nastepca 450D.
Koszt tylko trochę przekracza założenia (2684 zł.):
http://www.redcoon.pl/ind...15/refId/ceneo/
Do nauki, zabawy idealny instrument. Jakość zdjęć nie różni się od 50D. Jak Cie wciągnie, to dokupisz sobie kiedys lepszy obiektyw(y). Naprawdę można tym pofotografować. Będziesz miała też możliwość pobawić się w filmiki w naprawdę niezłej jakości.
lupo57 - Nie 11 Paź, 2009
tak jak pisze Bo g d a n, jeśli odpowiada Tobie 450d to bierz 500d
luffka - Nie 11 Paź, 2009
Właśnie odkryłam promocję w sklepie Auchan- Canon eos450d z kitem za 1999 zł. I zastanawiam się czy brać bo jakby nie patrzeć to jest jakaś okazja...
Sunders - Nie 11 Paź, 2009
luffka, brać. Oszczędzasz min.ok.250pln.To dobry wybór dla początkującej. 500d kosztuje z kitem min.700pln więcej.
luffka - Nie 11 Paź, 2009
Sunders napisał/a: | luffka, brać. Oszczędzasz min.ok.250pln.To dobry wybór dla początkującej. 500d kosztuje z kitem min.700pln więcej. |
Szkoda, że dopiero dziś się zorientowałam, bo promocja trwa od 30.09 więc mam pewne obawy, że tego sprzętu za wiele nie zostało...
Muszę to przemyśleć i jakby co to dziś jechać...
oracle - Nie 11 Paź, 2009
Nie ma się co przejmować, lustra canona rzadko padają same z siebie. Miałem dwie stare używki a jeszcze je sprzedałem i do tej pory służą - był to 3 letni 300D i 2 letni ale z małym przebiegiem 350D teraz w prawdzie zmieniam obóz ale spokojnie mogę potwierdzić że Body Canona jest bardzo dobrze wykonane, samo z siebie się nie psuje a jeśli już to musi mieć jakąś wadę fabryczną tylko, że ona się ujawni do roku czasu na pewno a co za tym idzie, będzie objęte gwarancją.
ozzi_wawa - Sob 31 Paź, 2009
Kupilas cos? bo temat zastygl moze faktycznie pomysl nad Nikonem np D80, to dobry sprzet i mniejszy od Canona 40D, co prawda ustrzelenie nowki (D80) to raczej utopia, ale w dobrym stanie, z malym przebiegiem, juz ciekawa propozycja. Chyba, ze uzbieralas dodatkowe fundusze i stac Cie na D90.
pzdr
luffka - Pon 02 Lis, 2009
Nic nie kupiłam, bo nadal nie podjęłam decyzji na co się zdecydować... Siedzę i czytam, czytam, czytam, przeglądam allegro i oferty promocyjne ze sklepów ze sprzętem foto.
D90 odpada- cena jest dla mnie nie do przeskoczenia niestety.
mavierk - Pon 02 Lis, 2009
d5000 z 18-105VR typowo!!
właśnie koledze poleciłem ten sprzęt do 2500zł (za 2700zł), jak nie uda mu się znaleźć 200zł, to miał wziąc z 18-55VR. Moim zdaniem jest to najlepszy wybór w tej cenie. Do tego dochodzi potem 35/1.8... człowiek niewiele wiecej potrzebuje.
lolek88 - Sro 04 Lis, 2009
A co myślicie o Sony a500? Też mam zamiar zakupić lustrznkę i wacham się pomiędzy C 500D, ewentualnie N D500 i właśnie tym A500.
Misek - Sro 04 Lis, 2009
lolek88 napisał/a: | A co myślicie o Sony a500? Też mam zamiar zakupić lustrznkę i wacham się pomiędzy C 500D, ewentualnie N D500 i właśnie tym A500. |
Patrząc na paramatry wydaje się ok. To nowy korpus, nie ma testów, niewiele można powiedzieć. Jak chcesz mieć pewność to kup korpus który jest już troche na rynku typu D5000, 500D
MC - Sro 04 Lis, 2009
Z cala pewnoscia A500 nie jest gorsza od w/w
Sunders - Sro 04 Lis, 2009
MC napisał/a: | Z cala pewnoscia A500 nie jest gorsza od w/w |
Chyba, że weźmiemy wybór obiektywów jakie można podpiąć do niej i do "w/w"
lolek88 - Sro 25 Lis, 2009
Wiadomo coś na temat testu A500/550 na Optyczne.pl ? Opinie są dobre, ale jednak co test to test. Szczególnie na Optycznych
dżony - Sro 25 Lis, 2009
Soniacze mają świetny lv
wiecej nie powiem
MC - Sro 25 Lis, 2009
Dzisiaj sobie testowalem troche A550 z Sigma 70-200 (ver.1). AF dziala wyraznie lepiej niz w A700. Jakosc obrazowania na wyzszych iso tez lepsza.
LV to oczywiscie jakosc sama w sobie.
Kisielh3m - Sro 25 Lis, 2009
luffka, i co, kupilas cos juz ?
Nie dawno kupilem 500D z kitem i jestem zadowolony, polecam.
sigmiarz - Czw 26 Lis, 2009
na miejscu luffki brałbym pentax k20d, lekko przekracza Twoj budzet ale jesli chodzi o tandem puszka + kit jest najlepszy, matryca naprawdę nieźle sobie radzi, body nie dość że dużo solidniejsze od 500d
to do tego ma bardzo ułatwiający fotografowanie wyświetlacz na topie, bardzo dobry wizjer,
wyświetlacz może gorszy od tego w 500d ale i tak sluzy on tylko do pobierznego przegladania łupow fotograficznych i setupowania puszki, przynajmniej ja tak uzywam lcdka.. live view sie przydaje ale wybierac pod tym katem aparat ?
garreth - Czw 26 Lis, 2009
luffka, już pewnie kupiła, dlatego tu nie zagląda
luffka - Sob 28 Lis, 2009
jeszcze nic nie kupiłam- czekam na świąteczne/poświąteczne promocje.... ale dziękuję za porady, temat wnikliwie czytam
lolek88 - Wto 01 Gru, 2009
Ja właśnie mam dalej podobny dylemat jak luffka. Już też pisałem o tym. Chciałem wydać do 2500zł, ale jednak jest możliwość do 3000. Już byłem praktycznie pewien zakupu A500 i wtedy 500 zł zostało by mi na obiektyw jakiś (myślałem o stałce Sony 50/1.8). Ale zacząłem się też zastanawiać nad Nikonem D90. Z tym, że tutaj musiałbym brać kit 18-55 (ok 3000) i wtedy na tym koniec zakupów na razie. I właśnie mam pytanie odnośnie obiektywu dołączanego do D90, jaki jest optyczne, da się w miare dobre zdjęcia robic ? Mam na myśli 18-55. O obiektywie kitowym dołączanym do tej Alfy słyszałem, że jest dobry. Zdjęć troche też robiłem i na początek na pewno by starczył. A jak Nikkor wypada w porównaniu z nim?
kozidron - Sro 02 Gru, 2009
lolek88 napisał/a: | A jak Nikkor wypada w porównaniu z nim? |
kolosalnych różnic między tymi kitami bym się nie spodziewał. Przy takim zestawieniu brałbym nikona i jeżeli obie puszki miałeś w rękach to wiesz dlaczego.
lolek88 - Sro 02 Gru, 2009
Miałem w ręku obie i akurat tutaj oba modele trzymało mi się dobrze. A500 jest nawet troszkę większa od D90. A wybór w końcu padł na A500, już zamówiona. Do tego tylko w najbliższym czasie stałka dojdzie, mam nadzieje, że będę zadowolony
kozidron - Czw 03 Gru, 2009
lolek88 napisał/a: | Miałem w ręku obie i akurat tutaj oba modele trzymało mi się dobrze. |
i nie zauważyłeś różnic w wizjerze, dwóch kółek nastawu a górny wyświetlacz w A500 nie wydał ci się zbyt mały ? Mi osobiście nikona trzyma się lepiej o wszystkich innych przewagach tej puszki nad A500 nie ma co się rozpisywać.
MC - Czw 03 Gru, 2009
kozidron, tak sie sklada, ze nie kazdy musi koniecznie potrzebowac gornego wyswietlacza. Co do braku drugiego kolka to sie zgodze. Ale jesli chodzi o jakosc wypluwanego obrazu, to A5x0 nie tylko ustepuja D90, ale raczej go przewyzszaja.
zentaurus - Czw 03 Gru, 2009
kozidron napisał/a: | lolek88 napisał/a: | Miałem w ręku obie i akurat tutaj oba modele trzymało mi się dobrze. |
i nie zauważyłeś różnic w wizjerze, dwóch kółek nastawu a górny wyświetlacz w A500 nie wydał ci się zbyt mały ? Mi osobiście nikona trzyma się lepiej o wszystkich innych przewagach tej puszki nad A500 nie ma co się rozpisywać. |
Co do dwóch kółek nastawów to racja ale reszta to indywidualne przyzwyczajenia. Ja nigdy nie korzystałem i nie korzystam z górnego wyświetlacza. A 500/550 ma za to podwójny i użyteczny LV, auto HDR, od 5do 7 kl na sek i myślę że lepszą matrycę( poczekajmy jeszcze do testów).
Sunders - Czw 03 Gru, 2009
kozidron napisał/a: | Mi osobiście nikona trzyma się lepiej |
Mi też.
MC napisał/a: | nie kazdy musi koniecznie potrzebowac gornego wyswietlacza |
To prawda, ale trudno się przekonać o tym czy jest przydatny jak się go nie posiada
MC napisał/a: | Co do braku drugiego kolka to sie zgodze. |
A co do wizjera, też się zgodzisz, że w d90 jest lepszy, niż w a500, czy nie?
MC napisał/a: | jesli chodzi o jakosc wypluwanego obrazu, to A5x0 nie tylko ustepuja D90, ale raczej go przewyzszaja. |
MC, czy to subiektywne odczucie, czy czytałeś jakieś testy porównawcze? Czy AF w a500 jest równie dobry jak w d90?
MC napisał/a: | to A5x0 nie tylko ustepuja D90, ale raczej go przewyzszaja. |
na razie, Ja odniosłem odmienne wrażenia a jak sobie dłużej "powalczę" z A500 to może wrażenia się ugruntują. Co do reszty to chyba nie ma co się spierać, bo chyba nie chodzi o to żeby bić pianę.
Przyjdzie czas, że i lolek88 zauważy różnice w wizjerze jak już opadną emocję po zabawie z ekranikiem na LV w A500.
MC - Czw 03 Gru, 2009
Sunders napisał/a: | A co do wizjera, też się zgodzisz, że w d90 jest lepszy, niż w a500, czy nie? |
Nie porownywalem akurat po tym wzgledem, ale odnioslem wrazenie, ze w D90 jest troche lepszy wizjer. Przepasci w kazdym razie nie ma. Za to tryb LV w D90 to jakis smiech na sali.
Cytat: | Czy AF w a500 jest równie dobry jak w d90? |
Moim zdaniem jest co najmniej rownie dobry. Wkurza tylko mnie podswietlanie punktow AF. Powiem tak: A5x0 ma wyraznie szybszy i pewniejszy AF niz A700.
sampler - Czw 03 Gru, 2009
Panowie idzcie do macalni pobawic sie A5x0. Akurat AF mimo ze ma 9 pol dziala swietnie. W porownaniu do poprzednich serii jest po prostu przepasc. Wizjer w porownaniu do 90 jest mniejszy ale nie na tyle aby go nazwac duzo gorszym. Jeden i drugi ma niestety czerwona dyskoteke . Ogolnie to sa porownywalne aparaty majace swoje plusy i minusy.
lolek88 - Czw 03 Gru, 2009
Co do wielkości aparatów, to odniosłem wrażanie, że A500 jest minimalnie większy od D90. Możliwe, że tylko mi się wydawało, ale wymiarami są bardzo podobne.
Co do wizjera, w Nikonie jest większy, ale nie na tyle, żeby od razu dyskwalifikować Alfe tylko za to. Autofocus działa świetnie jak już poprzednicy napisali.
Jutro idę go odebrać. Jak się już obczaję co i jak to napisze wrażenia.
sigmiarz - Czw 03 Gru, 2009
sampler, na jakiej podstawie ten osąd ?
jak dla mnie plastic fantastic, obiektywy od cz drogie jak diabli.
Gadacie jak sprzedawcy z saturna..
Problem z plastikowymi body mam taki ze balbym sie wlozyc do torby
od nacisku albo od przeciazen przy sprincie do tramwaju jeszcze cos pęknie...
ghost - Czw 03 Gru, 2009
d90 jest tak samo z plastiku. CZ kosztują tyle co Nikkory.
sigmiarz - Czw 03 Gru, 2009
lepiej się bardziej przyjrzyj d90...
sigmiarz napisał/a: | lepiej się bardziej przyjrzyj d90... |
byleby nie przez mały wizjer
sampler - Czw 03 Gru, 2009
sigmiarz napisał/a: | sampler, na jakiej podstawie ten osąd ?
jak dla mnie plastic fantastic, obiektywy od cz drogie jak diabli.
Gadacie jak sprzedawcy z saturna..
Problem z plastikowymi body mam taki ze balbym sie wlozyc do torby
od nacisku albo od przeciazen przy sprincie do tramwaju jeszcze cos pęknie... |
Po prostu dokladnie sprawdzalem w sklepie oba te modele. Sprawdzalem jeszcze C 500D. Wszystkie podobnej klasy. Osobiscie wybralbym Soniaka ze wzgledu na najlepsza jakosc zdjec z nowej matrycy i najlepsza wspolprace z Tamronkami 2.8. A co do plastiku to D90 czy 500D nie oferuje jakos duzo lepszych materialow
sigmiarz - Pią 04 Gru, 2009
nikon nie jest cały plastikowy, nie jest też cały aluminiowy..
bardzo bym chciał się dowiedzieć skąd wiedza że sony ma lepsze obrazki,
jakieś sample ?
MC - Pią 04 Gru, 2009
Poszukaj sobie w internecie albo udaj sie do najblizszego FJ. Mialem w reku zarowno D90 jak i A500 oraz A550.
na samplach nie widać tej "lepszości".
Do tego widzę w cieniach straszne mydło z kaszą.
MC - Pią 04 Gru, 2009
Ja rozumiem, ze posiadaczowi D90 trudno przyznac, ze jakies tam sony moglo wyprodukowac co najmniej tak samo dobry aparat za te same lub mniejsze pieniadze. Trudno. Z mojej strony koniec dyskusji.
ghost - Pią 04 Gru, 2009
d90 to jednak ciut inna filozofia, duży wizjer, więcej przycisków.
za to konstrukcja jest plastikowa. solidna, ale nijak ma się do 50d czy a700
jeżeli ktoś tego szuka, to warto rozważyć d90. nie dla wątpliwej przewagi w jakości obrazu.
RB - Pią 04 Gru, 2009
sigmiarz napisał/a: | nikon nie jest cały plastikowy, nie jest też cały aluminiowy..
|
To, że aparat ma metalowe gniazdo statywowe to chyba nie jest aż takie niezwykłe, prawda?
kozidron - Pią 04 Gru, 2009
MC napisał/a: | Ja rozumiem, ze posiadaczowi D90 trudno przyznac, ze jakies tam sony moglo wyprodukowac co najmniej tak samo dobry aparat za te same lub mniejsze pieniadze. Trudno. |
a ja nie posiadam D90 i nie zamierzam i również mam odmienne zdanie,jak napisałem w poprzednim poście : odniosłem odmienne wrażenia a jak sobie dłużej "powalczę" z A500 to może wrażenia się ugruntują.
MC, najpierw twierdziłeś że sample z A500 są lepsze żeby nie cytować to "przewyższają" D90, teraz wychodzi teza " że kogoś kuje, że jakieś tam sony" .......a co to za różnica czy sony czy nikon nie zmieniajmy tego OT ( ) tu nie ma dyskusji, ze sony jest złe -tylko że nikon D90 to lepszy wybór niż A500 i nie tylko pod względem ergonomii ale także "jakością obrazowania".
Z sampli na necie nie widać, żeby A500 miażdżyło d90.....
MC, Widzę, że dyskusje takie odbierasz jak by cię co najmniej ktoś szturchnął.
chcialbym zeby to sony bylo lepsze, wszedzie mozna to to kupic, sprzedawcy się na tym znają jak na żadnym innym sprzęcie
serwis jest lepszy, jest taniej, ale dopóki nie zobaczę jakości obrazu na samplach
i większego niż teraz dr będę omijał z daleka i innym doradzał to samo.
Nawet na a900 nie wyglądało to do konca dobrze, ściągnąłem kilkaset mb sampli w swoim czasie.
Dziwne wręcz, d90 ma matrycę sony, czyżby oprogramowanie aż tyle dawało ?
Przyznam ze dla mnie mialo znaczenie rozwniez to ze dwóch znajomych ma n
więc mogłem przetestować ich szklarnię zanim nie zacząłem kompletować swojej.
RB - Pią 04 Gru, 2009
sigmiarz napisał/a: |
|
Daje dużo. Te same matryce były w a100, d80, d200 i a200 (etc) i są w a230 (etc). Która puszka sobie najlepiej radzi?
MC - Pią 04 Gru, 2009
kozidron, ale tu nie chodzi o to, aby jakis aparat "miazdzyl" jak to ladnie ujales. Tego bym sie absolutnie nie spodziewal. D90 jest lepszy wyborem dla kogos kto bardziej potrzebuje szklarni Nikona, wiekszego wizjera czy gornego wyswietlacza.
Zeby nie bylo niedomowien - D90 bardzo mi sie podoba, szczegolnie z 18-105. Ale nie robmy z tego aparatu jakiegos cuda.
sigmiarz napisał/a: | Dziwne wręcz, d90 ma matrycę sony, czyżby oprogramowanie aż tyle dawało ? |
Ma matryce produkcji Sony i jakos musisz to przebolec. A oprogramowanie w aparacie daje duzo wiecej niz wiekszosc osob sobie wyobraza.
sampler - Pią 04 Gru, 2009
Zamiast czekac na sample z netu watpliwej jakosc idzcie do sklepu i porownajcie sami. Na dzien dzisiejszy obsluga sklepow widzac goscia ktory chce wydac 3 tys zl zrobi wiele . Ja nawet moglem potestowac aparat z moimi obiektywami.
Sunders - Pią 04 Gru, 2009
MC napisał/a: | oprogramowanie w aparacie daje duzo wiecej niz wiekszosc osob sobie wyobraza. |
Dlatego mamy do czynienia z aktualizacjami firmware.
kozidron - Pią 04 Gru, 2009
Sunders napisał/a: | Dlatego mamy do czynienia z aktualizacjami firmware. |
niestety w większości przypadków producenci nowym firmware poprawiają wadliwie działający soft a nie to czego byśmy sobie życzyli.....
Marek S. - Pią 04 Gru, 2009
RB napisał/a: | sigmiarz napisał/a: |
|
Daje dużo. Te same matryce były w a100, d80, d200 i a200 (etc) i są w a230 (etc). Która puszka sobie najlepiej radzi? |
K10D
RB - Pią 04 Gru, 2009
Marek S. napisał/a: |
K10D |
Ci tez mieli tą sonowska matrycę?
Marek S. - Pią 04 Gru, 2009
RB napisał/a: | Marek S. napisał/a: |
K10D |
Ci tez mieli tą sonowska matrycę? |
Tak dużo tych matryc natrzaskali, że je ponoć teraz w kompaktach a nawet komórkach instalować będą
dickw - Pią 04 Gru, 2009
W którymś wątku (nie pamiętam już którym) ktoś wspomniał przy okazji "porównań" o czasowej różnicy dzielącej dane body, tą samą analogie (może błędną) zastosowałbym do D90 vs A550 Rok od premiery D90 upłynęło... Sony jak widać powoli odrabia lekcje w tym segmencie...
Nie jestem "wrogiem" systemu Sony czy Canona, Pentaxa (miałem analogi), ani pochlebcą Nikona (choć mam D90) - tak D90, jak i A550 mają swoje zalety i wady...
Może będę miał okazję pofocić A500 lub A550 - kolega, który miał kupić coś właśnie do 2.5 kzł - jest "zmiękczany" przez sprzedawcę w jakimś media-cośtam-ekspert na wyłożenie więcej $$$... Jeśli do tego dojdzie napiszę jakie wrażenia...
slaw - Sob 05 Gru, 2009 Temat postu: pomoc w wyborze lustrzanki witam , proszę o doradzenie mi w zakupie lustrzanki , mam do wydania 2500zł, nie mam pojęcia markę wybrać , znajomi mi polecają modele :canon EOS 450D, SONY A500, samsung GX20. Kompletnie nie mam pojęcia co wybrać , a może sony A300 z lepszym obiektywem?
luk_forever - Sob 05 Gru, 2009
Witam,
Zamiast pytać proszę czytać!!!
Pod adresem:
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=45
znajdziesz mój post w tym temacie
Pozdrawiam
luk_forever
Sunders - Sob 05 Gru, 2009
http://www.techplanet.pl/...rd=nazwa&f=more
suzaku - Wto 29 Gru, 2009 Temat postu: Nikon, Canon Zastanawiam się nad tymi dwoma markami. Będzie to moja pierwsza lustranka, więc nie jestem zbytnio w tym temacie [na co zwracac wieksza a na co mniejsza uwage]. Chciałabym wybrac dobry model zeby od razu uczyc sie na czyms porzadnym. Zastanawiam sie konkretnie nad Canon 450D, 40D Nikon D80, Nikon D5000. Byłoby łatwiej gdym zdecydowała sie chociaz na konkretna marke, ale jest to okropnie trudny wybór. Nie chce kupic aparatu a potem załowac Pisze tu bo potrzebuje waszej pomocy. Najbardziej intresuje mnie fotografia przyrody, panoramy.
RB - Wto 29 Gru, 2009 Temat postu: Re: Nikon, Canon foto przyrody tzn. co? Bardziej ptaki czy grzyby czy makro? Do widoczków każdy korpus bedzie OK.
Te modele, które wybrałaś są już nieco stare. Dzisiaj d80 bym nie kupił. Podobnie jak 450d...
hijax_pl - Wto 29 Gru, 2009
Decydując się na markę to to samo jak świadomie wybrać szklarnię. Bo to aparat kupuje się na lat parę a obiektywy (te dobre) zostaną z Tobą na dużo dłuższy czas.
Każdym aparatem zrobisz panoramy (bo to technika robienia zdjęć, a nie możliwości aparatu). Każdym zrobisz zdjęcie przyrody.
Do nauki wystarczy najprostszy aparat mający tryb M oraz możliwość podpięcia jasnego obiektywu, powiedzmy jakiejś stałki f/1.8
Nikon - doskonałe szkła amatorskie
Canon - świetna oferta obiektywów stałoogniskowych
Wybór należy do Ciebie.
mavierk - Wto 29 Gru, 2009
hijax_pl napisał/a: | Nikon - doskonałe szkła amatorskie | Co rozumiesz przez świetne szkła amatorskie? 18-105, 50/1.8 i 35/1.8? Prawda, ale 200/4 Micro, 14-24/2.8 24-70/2.8 czy 70-200VR już takie amatorskie nie są
hijax_pl napisał/a: | Canon - świetna oferta obiektywów stałoogniskowych | ale ta oferta ogranicza się do 24,35,50,85,135 i ewentualnie 200, 300, 400, 500, 600, 800 i 1200mm... przekonałeś mnie
suzaku napisał/a: | Najbardziej intresuje mnie fotografia przyrody, panoramy. | Kup do tego Tokinę 12-24/4 a do niej to, na co Cię stać
Sunders - Wto 29 Gru, 2009
suzaku, z tych, które wymieniłaś wybrałbym canona 40d.
suzaku - Wto 29 Gru, 2009
RB napisał/a: | Te modele, które wybrałaś są już nieco stare. Dzisiaj d80 bym nie kupił. Podobnie jak 450d... |
Hmmm ... Czyli w jakie konkretne modele warto, według Ciebie, zaiwestować ?
hijax_pl - Wto 29 Gru, 2009
suzaku, wg mnie to: nikon d90, canon 50d
suzaku - Wto 29 Gru, 2009
hijax_pl napisał/a: | suzaku, wg mnie to: nikon d90, canon 50d |
niestety jedyny problem to fundusz, przez który nie da rady ich zdobyc ... planuje wydatek do 2500 ...
ophiuchus - Sro 30 Gru, 2009
suzaku, to może Nikon D5000 lub Canon 500D? to są jednak nowsze konstrukcje od tych wymienionych przez Ciebie w pierwszym poście, a z obiektywami kitowymi będą kosztowały właśnie ok. 2500 PLN.
Canon: http://www.cyfrowe.pl/apa...b-18-55-is.html
Nikon: http://www.cyfrowe.pl/apa...i-18-55-ii.html
Baku - Sro 30 Gru, 2009
Cytat: | ... planuje wydatek do 2500 ... |
To stąd taki a nie inny wybór modeli..
A ja w takiej kwocie polecam ostatnimi czasy interesującą w/g mnie ofertę Pentaxa:
K-X + 18-55 + 50-200 - http://www.ceneo.pl/3666047
Z dwoma obiektywami obfotografujesz znacznie więcej. Myślę, że warto się zastanowić.
Zygmunt - Sro 30 Gru, 2009
Jeśli chodzi o Canona, to nie kupowałbym nic z serii xxxd. Jak już coś, to prędzej 40/50d. Wolałbym nawet C 30d niż C 500d. Ergonomia, szybkość i przyjazność używania serii dwucyfrowej jest nie do zastąpienia nawet najnowszą serią xxxd.
Kisielh3m - Sro 30 Gru, 2009
Kazdy ma swoj gust a o tym sie podobno nie rozmawia.
Kupilem jakis czas temu wlasnie 500D i jestem bardzo zadowolony, a juz napewno starego 30D bym nie kupil.
To zalezy od gustu.
Tutejszyn - Sro 30 Gru, 2009
Podstawowe modele Nikona nie mają silnika AF. Canon w tym segmencie moim zdaniem jest ciekawszy. Wyższe modele to już rzecz gustu. Nikon (wszystkie modele) posiada klawisz AE/AF lock (przydatny w robieniu panoram), którego bardzo brakowało mi w Canonie. Poza tym Canon od modelu XXD ma jojstick.. to też rzecz gustu - ja nie lubię.
Mój typ, to mimo wszystko Nikon, ale dopiero od D90.
Usjwo - Sro 30 Gru, 2009
Tutejszyn napisał/a: | Nikon (wszystkie modele) posiada klawisz AE/AF lock (przydatny w robieniu panoram), którego bardzo brakowało mi w Canonie. |
A to dziwne bo moj 40D posiada taki klawisz: '*'
Usjwo napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | Nikon (wszystkie modele) posiada klawisz AE/AF lock (przydatny w robieniu panoram), którego bardzo brakowało mi w Canonie. |
A to dziwne bo moj 40D posiada taki klawisz: '*' |
Nie. To tylko AE lock. AF blokuje wcisniecie spustu do połowy. Jak robisz wiele zdjęć, to trudno jest utrzymać ten klawisz w pozycji "do połowy" dlatego robiąc panoramy trzeba wyłaczyć AF na obiektywie. Astabilny klawisz AE/AF lock Nikona jest duzo wygodniejszy.
Usjwo - Sro 30 Gru, 2009
AF mam pod kciukiem i nic nie trzeba trzymac do polowy
Blokada AF i AE jest inaczej rozwiązana w Canonie i Nikonie. To co jest w Nikonie (wszystko w jednym klawiszu) jest mi bliższe.
Z tego co widzę, to Canon ma to jeszcze inaczej rozwiązane w różnych modelach.
hijax_pl - Sro 30 Gru, 2009
Zawsze można przejść w tryb M
Tranquilizer - Sro 30 Gru, 2009
Zygmunt napisał/a: | Jeśli chodzi o Canona, to nie kupowałbym nic z serii xxxd. Jak już coś, to prędzej 40/50d. Wolałbym nawet C 30d niż C 500d. Ergonomia, szybkość i przyjazność używania serii dwucyfrowej jest nie do zastąpienia nawet najnowszą serią xxxd. |
Jednemu lepiej leży to drugiem co innego.
Po 2 różnica w wadze między Canonami serii xxxD a xxD jest prawie dwukrotna. A jak wiadomo nie każda kobieta chce wyglądać jak sztangistka coby móc trzymać cegłe w ręce
Na dobry początek canon xxxD będzie dobrym wyborem.
komor - Sro 30 Gru, 2009
suzaku napisał/a: | planuje wydatek do 2500 |
Wobec tego podpinam Cię do takiego właśnie tematu. Możesz się cofnąć i przeczytać wcześniejsze 5 stron tego wątku, powinno pomóc w podjęciu decyzji lub chociaż zadaniu precyzyjniejszych pytań. Na forum jest jeszcze parę podobnych, szukaj w tym dziale słów kluczowych "2500" albo "2000" lub podobnych.
miki2605 - Czw 31 Gru, 2009 Temat postu: pomoc przy wyborze lustrzanki Witam i proszę o opinię.Moja zona wymyślila sobie lustrzankę będzie nią robiła zdjęcia córki w domu w mieście na drzewie karuzeli itp.itd czasami jakiś krajobraz jakiś ładny budynek piramidę ogólnie wycieczki.Tak że chciał nie chciał muszę kupić mój wybór padł na CANON EOS REBEL T1i / 500D DSLR CAMERA 18-55 za ok.520-540euro lub Nikon D5000 Body + Tamron 18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical [IF] Macro za ok.600euro i tu nie mogę się zdecydować tak że proszę o pomoc w wyborze moi mistrzowie co będzie lepsze bardziej uniwersalne w sumie to bardziej chodzi mi o te obiektywy z tych kąpletów nie za bardzo bym chciał dokupywać 5 szkieł każde do czegoś innego.Z góry dziękować za pomoc.
MasterB - Czw 31 Gru, 2009
miki2605, jak ma być jeden obiektyw do wszystkiego to bierz Nikona z 18-250.
Nie wolałbyś kupić dobrego kompaktu?
Usjwo - Czw 31 Gru, 2009
MasterB napisał/a: | Nie wolałbyś kupić dobrego kompaktu? |
MasterB Niedokladnie przeczytales post powyzej
miki2605 napisał/a: | ...Moja zona wymyślila sobie lustrzankę... |
... i dyskusje na ten temat mozna uznac za zakonczona
Sunders - Czw 31 Gru, 2009
miki2605, przy takim nastawieniu jakie przedstawiłeś, bierz nikona z tamronem. Zakresem ogniskowych obiektyw canona "nie umywa się" do tamrona
P_M_ - Czw 31 Gru, 2009
Nikon d5000 i nikkor 18-105 to lepszy wybor niz ten tamron.
konczako - Czw 31 Gru, 2009
P_M_ napisał/a: | Nikon d5000 i nikkor 18-105 to lepszy wybor niz ten tamron. |
Nikon D5000+18-105+35/1.8 i żona będzie zadowolona. Obiektywy które wymieniłeś są kiepską propozycja..
miki2605 - Czw 31 Gru, 2009
jest mam znalazłem to o ten chodzi http://cgi.ebay.co.uk/NIK...ht_10563wt_1054 no to sie skusze chyba na tego
lupo57 - Czw 31 Gru, 2009
w Polsce jest taniej z kartą i torbą
http://www.allegro.pl/ite...ramka_4_gb.html
hijax_pl - Czw 31 Gru, 2009
miki2605, D5k+18-105 za 1000 funciaków? To chyba jakiś żart ...
lupo57 - Czw 31 Gru, 2009
hijax_pl napisał/a: | miki2605, D5k+18-105 za 1000 funciaków? To chyba jakiś żart ... |
hijax_pl cena jest w dolarach a pod spodem małymi cyferkami w funtach
hijax_pl - Czw 31 Gru, 2009
lupo57, no fakt ślepnę
Kamil1992 - Wto 19 Sty, 2010 Temat postu: Kupno lustrzanki cyfrowej (zestaw BODY+obiektyw KIT) Witam wszystkich!
Tak jak w temacie mam zamiar zakupić lustrzankę cyfrową wraz z obiektywem. Na chwile obecną dysponuję kwotą 2500zł. i właśnie w takiej kwocie chciałbym aby ten zestaw się mieścił. Z biegiem czasu mam zamiar rozbudowywać oczywiście całość. Doświadczenie z lustrzankami mam małe. Do tej pory robiłem zdjęcia pożyczonym Nikonem D50, bardzo mi się to spodobało i skłoniło do decyzji kupnie własnego sprzętu. Kwota jaką dysponuje nie jest wysoka dlatego nie musi to być nowy sprzęt. Jeśli polecacie coś w tej kwocie lepszego, ale używanego to też warto to rozważyć.
Pozdrawiam!
Yossarian - Wto 19 Sty, 2010
Nie podałeś rzeczy najważniejszej, czyli jakie tematy będziesz fotografował.
MC - Wto 19 Sty, 2010
Kamil1992, a zadałeś sobie trud poszukania odrobinkę na forum?
Normalnie ręce opadają.
Żadnego szacunku dla moderatorów, którzy będą musieli przykleić Twoje pytanie na przykład tutaj
Kamil1992 - Wto 19 Sty, 2010
Będą to raczej krajobrazy, architektura, lotnictwo.
B o g d a n - Wto 19 Sty, 2010
Kamil1992, proponuję poczytać w poprzednich wątkach. Jest ich b.dużo, np. ten, rozważający dokłądnie o cenie ok. 2500 zł.: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=8764
Sunders - Wto 19 Sty, 2010
http://www.e-fotojoker.pl...f-s-18-55mm-is/
Tadeuszek - Wto 19 Sty, 2010
Canon EOS 450D + 18 - 55 mm IS
Sam miałem kupować taki zestaw, ale powiększyłem budżet
Dlaczego taki zestaw? Po prześledzeniu testów/rencezji z optyczne.pl stwierdziłem, że będzie to optymalne rozwiązanie dla amatora.
Środowisko canona przyjemne amatorowi fotografii cyfrowo-lustrzanej(he he) + obiektyw kitowy.. nic specjalnego ale jego cena jest skromna i jak na początek spokojnie wystarczy co by ugryźć tego 'sportu'
I jeszcze zostanie trochę kaski na kartę pamięci.
edit@ i przede wszystkim zostaw choćby małą sumę na jakąkolwiek torbę, ja aktualnie jestem uziemiony bo nie kupiłem.
komor - Sro 20 Sty, 2010
Kamil1992, rzeczywiście nie poczytałeś, bo takie tematy konsekwentnie sklejamy do jednego. Zostałeś dołączony do tematu dotyczącego wyboru w okolicach 2500 zł za komplet body + obiektyw. Poczytaj poprzednie strony w tym wątku i jak masz bardziej szczegółowe pytania lub coś jest niejasne to pytaj. Ale dopiero po przeczytaniu.
Kamil1992 - Sro 20 Sty, 2010
Dziękuję za odpowiedz Tadeuszek
Przepraszam, fakt powinienem poczytać wcześniej.
A teraz tak. Przeczytałem ten temat i zadam Wam jeszcze jedno pytanie. Już wiem co polecacie w moim przedziale cenowym z nowych aparatów, a czy jest coś używanego godnego polecenia za tę cenę?
sampler - Sro 20 Sty, 2010
Z nowych zestawow masz Canona 500D, Sony A500, Nikona D5000, Pentaxa k-x. Zdecydowanie odradzam Canona 450D. Zakres tonalny kiepski pozatym za 2500 masz juz 500D ktory jest udany. W ktory system wejdziesz decyzja nalezy do Ciebie. Zobacz ceny obiektywow ktore bedziesz stosowal w kazdym z systemow.
Z uzywanych za 2500 moze znajdziesz Canona 40D. Ale przed zakupem i sprawdzeniem poczytaj jak sprawdzic ilosc zdjec napstrykanych bo 40D raczej nie bedzie miala napstrykanych kilkaset zdjec
kozidron - Czw 21 Sty, 2010
Kamil1992 napisał/a: | Już wiem co polecacie w moim przedziale cenowym z nowych aparatów, a czy jest coś używanego godnego polecenia za tę cenę? |
zdecydowanie 40D, K20, GX20, znalazłem też A700 w tym przedziale, niestety D90 w tym zakresie cenowym będzie ciężej - wszystko zależy od przebiegu migawki, przeciętnie korpusy klasę wyżej od entry level mają gwarancję na 100tysia klapnięć więc nie powinieneś się lękać przebiegów w okolicy 30 tysięcy.
Kamil1992 - Czw 21 Sty, 2010
Dziękuję za odpowiedzi.
Z tych modeli używanych lustrzanek, które zostały wymienione najbardziej skłoniłbym się do 40D.
Sunders - Czw 21 Sty, 2010
Cytat: | Z tych modeli używanych lustrzanek, które zostały wymienione najbardziej skłoniłbym się do 40D. |
Słusznie.
seba65310 - Pią 22 Sty, 2010
Ja także po długich namysłach zdecydowałem sie na canona 40D . Dziś dokładnie w MM sprawdzałem jak leży mi i powiem szczerze że fajny sprzęt , a nie jakieś badziewne plastiki .Choć jest ciężki (z zapiętym 17-85 ) . Widziałem go pierwszy raz na żywo i jest duży i wygląda jak profesjonalna (i 1/2) lustrzanka , a nie zabawka typu A380 .
komor - Pią 22 Sty, 2010
seba65310, są jeszcze 40D nowe w sklepach? Po ile stoją w MM?
Kamil1992 - Pią 22 Sty, 2010
Co do tego, że aparat jest ciężki to fakt, ale dla jednego to będzie wada, a dla innego zaleta. Dla mnie akurat to zaleta, bo lubię czuć, że coś w rękach trzymam No i tak jak napisał seba65310 wygląda dość profesjonalnie co jest bardzo na plus.
W MM 4399zł 40d z kitem 17- 85mm , cena z komosu!!!
Na allegro jest nowa za około 3000zł
Oglądałem też D90 i wygląda jak troszkę zabawka , dla mnie nie była wygodniejsza od 50D i 40D .
Widać różnicę : ( 40D ma takie samy wymiary jak pokazany 50D )
Kamil1992 - Pią 22 Sty, 2010
seba65310 napisał/a: | W MM 4399zł 40d z kitem 17- 85mm , cena z komosu!!!
Na allegro jest nowa za około 3000zł |
Racja cena z kosmosu, tym bardziej, że za 4195zł. masz Canon EOS 50D + EF-S 17-85 nowy w sklepie
http://www.foto-net.pl/sk...EF-S-17-85.html
Tę aukcje na allegro też widziałem... Chyba o tej wspominasz:
http://www.allegro.pl/ite..._85mm_nowy.html
Gdybym miał wystarczająco dużo kasy to kupiłbym nowy 50D, jednak, mam ograniczone fundusze więc szukam używanego 40D za rozsądną cenę
Za 2000zł jest na allegro 40d używana + np. stałka 50mm/f1.8 + "obiektyw standardowy"
Sunders - Pią 22 Sty, 2010
http://www.euro.com.pl/lu...html?from=ceneo
osik - Sob 06 Lut, 2010 Temat postu: Wybór pierwszego lustra... Witam serdecznie.
Tematów dot. wyboru pierwszego lustra w odpowiednim przedziale cenowym jest za przeproszeniem od cholery, ale każdy na swój sposób inny.
Czego szukam i czego oczekuję...
Lubię góry. Nic tak nie wprawia w nastrój, jak herbata z termosu w skutym lodem wąwozie, czy odciski na stopach po kilku godzinach marszu Chciałbym móc bez żadnych przeszkód (i tutaj się pojawia problem...) wykonać sobie zdjęcia krajobrazu, bez zbędnych ludzików na planie. Szukam aparatu który wydobędzie maksimum wspomnień z pamięci, gdy spojrzę na zrobione przeze mnie zdjęcie.
Cena...
Niestety na liście 10 najbogatszych Polaków mnie nie znajdziecie, myślę że na kolejnych setkach też nie Budżet dziennego studenta geografii zbyt wysoki nie jest, lecz udało mi się uzbierać sumkę w wysokości 2500zł. Nie chciałbym przekraczać tej granicy, choć wiadome jest, że jeśli stówka ma poprawić znacząco rezultat, to warto dołożyć.
Marka i model...
Tutaj zdaje się na was. Nie wiem czy przy wyborze lustrzanek, podobnie jak w branży audiofilskiej ludzie podzieleni są na grupy zwolenników, wzajemnie nacierających na siebie (choć to chyba nieodzowny element każdych zakupów), natomiast wiem że firmie Sony dziękuję od razu - nie spotkałem gałęzi, w której nie siorbią kosmicznych pieniędzy za te swoje 4 literki, pomimo iż sprzęt konkurencji jest lepszy i tańszy. Celowałbym w Canona - miałem styczność z modelem 350D. Jeśli znajdzie się ciekawa propozycja innych producentów - jak najbardziej zostanie wzięta pod uwagę.
Podsumowanie...
Szukam aparatu do zdjęć krajobrazowych. Tłumaczenia że warto wybrać kompakt, bo zmiana obiektywu jest kłopotliwa i czasochłonna (bo i z takim określeniem się spotkałem), do mnie nie przemawiają. Oczywiście zdarzy się, że trzeba będzie pstryknąć fotkę jakiemuś człowieczkowi. Celujemy w modele do 2500, no maksymalnie 2600.
hijax_pl - Sob 06 Lut, 2010
osik napisał/a: | Celujemy w modele do 2500, no maksymalnie 2600. |
Kto celuje? Przecież to Ty chcesz kupić
osik napisał/a: | Tłumaczenia że warto wybrać kompakt, bo zmiana obiektywu jest kłopotliwa i czasochłonna (bo i z takim określeniem się spotkałem), do mnie nie przemawiają. |
A co do Ciebie przemawia? Jakie parametry? Bo stawiając się w Twoje sytuacji sam bym celował w np GF1 z naleśnikiem... Ale przy Twoim budżecie to będzie raczej korpusik sam... No ale od czego zakupy ratalne
oranżewski - Sob 06 Lut, 2010
miałeś styczność z 350D, więc ja proponuję (jeśli ci nie zależy na filmach) 450D z kitem IS i kartę pamięci 8GB 30mb/s i plecak i drugi akumulator (zamiennik) i jakiś czytnik. wystarczy. w 2600 powinieneś się zmieścić.
tu masz 450D + 18-55 IS za 1999zł
a do zabawy polecam Canona 50/1.8 II . kiedyś na pewno ci się przyda. gdzieś znajdziesz nawet tańszego.
pozdrawiam
osik - Sob 06 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | A co do Ciebie przemawia? Jakie parametry? |
Odpowiem tak - chcę dobre body, z którego będę zadowolony w każdych warunkach
fotomaszewski napisał/a: | (jeśli ci nie zależy na filmach) |
Nie zależy. Do filmowania moim zdaniem służy kamera
Kolega ma na myśli ten zestaw - http://www.ceneo.pl/1900679 ??
konczako - Sob 06 Lut, 2010
Hm... przy takiej kwocie to proponował bym cos takiego
http://allegro.pl/item899...4m_ce_wawa.html
Bedziesz zadowolony
tylko pamiętaj żeby do tego body kupić dobre aku(najlepiej sanyo eneloop) .
konczako, to ma być aparat, z któego osik będzie osik napisał/a: | zadowolony w każdych warunkach |
IS mu się przyda u cioci na imieninach
osik - Sob 06 Lut, 2010
Czyli w poniedziałek pójdę się porozglądać za tą 450'tką po okolicznych sklepach. Ten kitowy 18-55 w zupełności wystarczy ?
RB - Sob 06 Lut, 2010
fotomaszewski napisał/a: |
IS mu się przyda u cioci na imieninach |
Tara tara... a w tych górach jak się przykręci filtr i ustawi f8-11 ustawi natywne ISO to niby czasów poniżej 1/20 się nie uzyska? A niby to krajobrazówki to na 70-100 mm się nie robi? A jako, że przedmiot fotografi nie rusza się to akurat sa wymazone warunki do zadziaania IS...Oj, często w krajobrazówce stabilizacja troszkę ratuje dupę, bo wole efekty działania IS niz podwyższania ISO, szczególnie w korpusach za te pieniążki... a nie zawsze biorę ze soba statyw, bo przy kilkudniowym łażeniu z garbem to niepraktyczne.
konczako - Sob 06 Lut, 2010
fotomaszewski napisał/a: | konczako, to ma być aparat, z któego osik będzie osik napisał/a: | zadowolony w każdych warunkach |
IS mu się przyda u cioci na imieninach |
A co niby z 450D będzie zadowolony ?
Jeśli w każdych warunkach to niestety co najmiej D300/7D/D7 .
A tak na poważnie to jak na poczatek to jest super sprzet. Ale napewno bym nie kupił 450D bo za te pieniądze mozna lepiej.
Np http://allegro.pl/item899...sdhc_torba.html
albo zestaw startowy taki
O przewadze samego obiektywu chyba nie musze pisac.
cybertoman - Sob 06 Lut, 2010
osik, jesli rzeczywiscie jestes po lekturze podobnych tematow, to wiesz, ze wyladujemy na D90/50D... Dlatego zaoszczedzisz sobie duzo czasu, jesli podczas poszukiwan 450-tki przy okazji do reki wezmiesz ww modele.
Nota bene: podobno 450 strasznie swiatla wypala.
RB - Sob 06 Lut, 2010
osik napisał/a: | Czyli w poniedziałek pójdę się porozglądać za tą 450'tką po okolicznych sklepach. Ten kitowy 18-55 w zupełności wystarczy ? |
Stary i przeceniany korpus, z nieciekawą głębia tonalna i z dość nieciekawym obiektywem o jeszcze mniej ciekawym zakresie... Foto w górach nie kończy się na 55mm...
Aczkolwiek można tym zrobić mnóstwo świetnych zdjęć.
Moim zdaniem możesz od razu celować nieco wyżej.
IMO coś takiego:
http://www.neo24.pl/index...4&aff_id=101372
100 droższe niż Twój pierwotny budżet.
osik - Sob 06 Lut, 2010
Gdzieś natknąłem się na opinie, że ta seria ma jakieś wady konstrukcyjne, a w serwisie ludzi traktują gorzej niż w HP (a to już sztuka, po tym co sam przeszedłem)
W ofercie Fotolandu którego mam obok siebie, widzę i Canona 450'tkę, 500'tkę (fachowców proszę o wypowiedź), oraz wspomniany D5000. W poniedziałek odwiedzę salon, zobaczymy co sprzedawca ma do powiedzenia
Tutejszyn - Sob 06 Lut, 2010
Wyobraziłem sobie siebie na szlaku. Wiele godzin w marszu, czasem biwak. Ognisko, plecak rzucony byle gdzie. Gdzieś tutaj jest aparat i niezbyt wysoki budżet.
Na poczatek wybrałbym coś raczej do ciorania. Hybrydę kupiłem właśnie jako jedną z pierwszych cyfrówek. Jeśli to ma być koniecznie lustrzanka, to moim zdaniem poziom entry level, lub ząbek wyżej. Tutaj zawsze jest jeszcze czas na wycofanie z się systemu bez większego bólu. Aparat trzeba poznać i tego nie zastąpią najmądrzejsze wypowiedzi na forum.
Moja pierwsza lustrzanka to Canon i to poleciłbym z czystym sumieniem.
dżony - Sob 06 Lut, 2010
o filtrach połówkowych nie zapominajmy.!
RB, dobrze prawisz oczywiście a propos stabilizacji...
450D konczako napisał/a: | to jak na poczatek to jest super sprzet. | i co? kupisz d5000 i za rok sprzedasz, bo ci się spodoba d90, albo wymagania poniosą cię na d300s. dla mnie bez sensu. kupić d5000 i zrazić się? kupić puszkę dobrą (450D taką jest) z kitem IS i dalej inwestować w obiektywy tele czy coś innego. przecież to nie jest głupota w stylu: kupiłem 7D i latam z kitem po ślubach. 450D to jest dobre body, dla początkującego wyśmienite. do tego kit IS, a za pół roku tele. i już.
[ Dodano: Sob 06 Lut, 2010 17:37 ]
chyba, że chcesz parę razy go wyciągnąć do krajobrazu i fotografia poza tym cię nie kręci, to bierz w takim razie d5000
sigmiarz - Sob 06 Lut, 2010
Pentax k-x i jeszcze Ci zostanie na jakąś nakrętkę ze szkiełkiem na obiektyw i trójnóg.
Choćby ze wzgledu na migawkę 1/6000, w górach często jest baaardzo bardzo widno
a czasami by się przydało otworzyć trochę przysłonę. Jakość obrazków jest bardzo dobra,
i do tego można wybrać kolor
maser - Sob 06 Lut, 2010
Hmmm. W góry powiadasz?
Z moich doświadczeń z takimi wyprawami wynika że lustro powinno mieć:
- dobrze wykonany korpus (z wewnętrznym metalowym szkieletem najlepiej - nie raz dostanie strzała - nawet przypadkowego - na to zwróć uwagę)
- być stosunkowo lekkie (wędrówka z kawałem żelastwa na szyi jest niemiła - ja czasem łażę z prawie dwukilogramowym zestawem. Ale ja tak mam. Czyli kompromis pomiędzy wagą a wytrzymałością)
- dobre zasilanie (czytaj łatwo ładowalne szybko dostępne etc.)
- miło by było żeby miało uszczelki (ale to nie wymóg - reklamówą owiniesz - też działa)
jeśli mamy kilka obiektywów - fajnie będzie jak będą miały jedną średnicę na filtry - trochę mniej gratów do zagubienia.
Może będę stronniczy ale chyba nielubiany gdzieniegdzie Kx... w tej cenie się zmieści na początek i to z przyzwoitym szkiełkiem na początek i nie będzie to zły wybór w tym typie fotografii jaką opisujesz.
RB - Sob 06 Lut, 2010
maser napisał/a: |
- dobrze wykonany korpus (z wewnętrznym metalowym szkieletem najlepiej - nie raz dostanie strzała - nawet przypadkowego - na to zwróć uwagę) |
nie ten budżet, chyba że second hand a i to z trudem... zresztą, moje sprzęty przez moje dwadzieścia kilka lat łażenia i fotografowania lat ani razu nie 'dostały strzała' w górach.
Sorry, nie do końca, raz jak pozyczyłem jakiemuś palantowi lornetkę na pół godziny w masywie Zielonej Kopy wróciła do mnie z wyraźnym wgnieceniem w magnezowej obudowie...
- być stosunkowo lekkie | za te pieniądze wszystkie sa lekkie.
maser napisał/a: | - miło by było żeby miało uszczelki | nie ma za te pieniadze...
maser napisał/a: | Może będę stronniczy ale chyba nielubiany gdzieniegdzie Kx... |
gdyby K-x był jak k200 to by spełnia te Twoje zachcianki. A tak, to w sumie taki sam korpus jak cała reszta. Dość dobry obiektyw o nieciekawym zakresie. Zostanie trochę pieniędzy na duperele (CPL, torba, karta....)
[ Dodano: Sob 06 Lut, 2010 18:02 ]
fotomaszewski napisał/a: | kupisz d5000 i za rok sprzedasz, bo ci się spodoba d90, albo wymagania poniosą cię na d300s. dla mnie bez sensu. kupić d5000 i zrazić się? kupić puszkę dobrą (450D taką jest) |
Oczywiście 450d jest tak dobrym korpusem że chęc wymiany na coś lepszego jest w przeciwieństwie do d5000 właściwie nieprawdopodobna...
ROTFL.
maser - Sob 06 Lut, 2010
RB, To wszystko założenia. A kolega kupujący sam sobie dobierze co chce kupić.
Bazuję na doświadczeniach z K200 (którego mam) i który był ze mną w górach. No cóż bywa łażenie i łażenie. (Ten z Twoją lornetką potwierdza moje załozenia)
To co zamiast Kx proponować K200? Już go nie produkują. Trudno będzie go dostać.
http://www.ceneo.pl/1794434 tylko to znalazłem ale jest w innych zakresach cenowych.
Ja swojego nie sprzedam.
Djwalkman - Sob 06 Lut, 2010
Ja proponuję ci canona 40d, ze względu na częściowe uszczelnienia, które w górach przy trudnych warunkach będą najważniejsze . Ale moim zdaniem http://allegro.pl/item913...amieci_4gb.html
+
http://www.ceneo.pl/934468
+(jeśli dźwiganie statywu ważącego 1.5kg to nie problem)
http://www.ceneo.pl/105714s
lub ( ten waży 900g)
http://www.ceneo.pl/362425
=
2500zł
Mamy body, kitowy obiektyw i statyw, ew. statyw można zamienić na Canon 50mm f/1.8 i pierścienie Raynoxa (da to ci obiektyw do portretów i prawie "makra")
lub
Zestaw Pentax K-x + kit + tele ( jest lepszy o to że ma stabilizacje i nie trzeba dźwigać statywu oraz puszka jest lepsza)
Sunders - Sob 06 Lut, 2010
Albo lekki
http://www.neo24.pl/index...4&aff_id=101372
albo uszczelniony
http://fotoplanet.pl/stro...x-20-18-55.html
Yossarian - Sob 06 Lut, 2010
Do tego jakiś filtr połówkowy szary.
Djwalkman napisał/a: | Ja proponuję ci canona 40d, ze względu na częściowe uszczelnienia, które w górach przy trudnych warunkach będą najważniejsze . |
Jakie doświadczenia dyskryminowały taką a nie inną poradę?
[ Dodano: 2010-02-06, 19:39 ]
Yossarian napisał/a: | Do tego jakiś filtr połówkowy szary. |
Raczej .. polar
sigmiarz - Sob 06 Lut, 2010
zapomnialem jak zwykle o gx-20, za te pieniądze ideał!
uszczalniany, całkiem niezła matryca (ta sama co w k20d), dodatkowy wyświetlacz na topie,
oczywiscie bagnet pentax.
tak filtr polaryzacyjny ale zakładaj tylko kiedy pada..
i UV ale mocna "hot mirror" bardzo przydaje się w wysokich górach,
też zdejmuj gdy niepotrzebna.
hijax_pl napisał/a: |
Raczej .. polar |
Ja tam nie wiem jaka teraz panuje moda w górach
Filtr połówkowy też się przyda w przypadkach kiedy plan jest ciemny a niebo jasne.
Polar również jest przydatny, był pierwszą rzeczą jaką kupiłem po aparacie, karcie pamięci i futerale
Yossarian, tak, ale o ile polówkę zastąpisz e kompie o tyle z polarem będzie kłopot
Nikt tu nie dywaguje na temat wyższości jednego szkiełka nad drugim Oba służą do czegoś innego i oba warto mieć (wbrew pozorom nie zawsze się da załatwić na kompie, czasem jest to mniej estetycznie).
Yossarian napisał/a: | Polar również jest przydatny, był pierwszą rzeczą jaką kupiłem po aparacie, karcie pamięci i futerale | ja bym najpierw obiektyw kupił. wiesz... twój wybór, nie?
nie szarą połówkę, tylko cokin p
RB - Sob 06 Lut, 2010
To co zamiast Kx proponować K200? Już go nie produkują. Trudno będzie go dostać.
|
Nie. Tyle, że k200 i jego cechy które wypisaleś ma się nijak do k-x. K-x jest już plastikiem jak każde dzisiejsze body w tej klasie.
ghost - Sob 06 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | Yossarian, tak, ale o ile polówkę zastąpisz e kompie o tyle z polarem będzie kłopot |
oba te filtry są niezastąpialne edycją.
RB - Sob 06 Lut, 2010
tak filtr polaryzacyjny ale zakładaj tylko kiedy pada.. |
czy to sarkazm, kpina czy może...
fotomaszewski napisał/a: | Yossarian napisał/a: | Polar również jest przydatny, był pierwszą rzeczą jaką kupiłem po aparacie, karcie pamięci i futerale | ja bym najpierw obiektyw kupił. wiesz... twój wybór, nie?
nie szarą połówkę, tylko cokin p |
Akurat jak parę lat temu kupiłem S6500 to miał wbudowany obiektyw, aparat nie był aż tak wybrakowany :p
ghost napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Yossarian, tak, ale o ile polówkę zastąpisz e kompie o tyle z polarem będzie kłopot |
oba te filtry są niezastąpialne edycją. |
Szarej połówki nie da się?
Yossarian napisał/a: | kupiłem S6500 to miał wbudowany obiektyw |
sorry nie obrażaj się, nie wiedziałem..
ghost - Sob 06 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: |
Szarej połówki nie da się? |
jak by się dało, to by nie była potrzebna. taki filtr ma chronić przed przepałami, zmiejszać rozpiętość sceny. odzyskiwanie czegokolwiek z przejarki na niebie nie jest dobrym pomysłem.
konczako - Nie 07 Lut, 2010
fotomaszewski napisał/a: | RB, dobrze prawisz oczywiście a propos stabilizacji...
450D konczako napisał/a: | to jak na poczatek to jest super sprzet. | i co? kupisz d5000 i za rok sprzedasz, bo ci się spodoba d90, albo wymagania poniosą cię na d300s. dla mnie bez sensu. kupić d5000 i zrazić się? kupić puszkę dobrą (450D taką jest) z kitem IS i dalej inwestować w obiektywy tele czy coś innego. przecież to nie jest głupota w stylu: kupiłem 7D i latam z kitem po ślubach. 450D to jest dobre body, dla początkującego wyśmienite. do tego kit IS, a za pół roku tele. i już.
[ Dodano: Sob 06 Lut, 2010 17:37 ]
chyba, że chcesz parę razy go wyciągnąć do krajobrazu i fotografia poza tym cię nie kręci, to bierz w takim razie d5000 |
hm.. Piszesz głupoty. A później ktoś to czyta i faktycznie jeszcze uwierzy. Canony poniżej serii XXD jak dla mnie to pomyłka. Miałeś D5000 w ręku??, cudem świata nie jest, ale 450D nalewno nie jest lepszy. Prędzej znudzi mu sie 450D i do niego sie zrazi. Cenie sobie Canona i wybrałem ten system ze względu na parę dobrych szkieł, które są tańsze niż u konkurencji i korpusy klasy 40D, które mają jak dla mnie świetny stosunek, jakość/ cena.. System Canona ma swoje zalety, ale trzeba patrzeć też, co można podpiąć i za ile. Dla amatora, który ma ograniczony budżet to kiepski wybór...
osik - Nie 07 Lut, 2010
Ciężko Panowie, ciężko!
Po waszych wypowiedziach, skupię się jutro na 450D i D5000.
Zastanawiam się która opcja będzie ciekawsza - brać 450'tkę, mieć w zapasie kilkaset złotych i szykować się na jakieś ciekawe szkło, czy zdecydować się na Nikona...
sigmiarz - Nie 07 Lut, 2010
ten nikon nawet nie ma podglądu głębi ostrości... bieda straszna, pentax k-x to chyba najsensowniejszy wybór, dostaniesz w komplecie kita wyższej jakości niż od Canona.
[ Dodano: Nie 07 Lut, 2010 11:14 ]
czy to sarkazm, kpina czy może... |
trochę ironiczne
ale właśnie wtedy największy pożytek z polara.
konczako - Nie 07 Lut, 2010
sigmiarz napisał/a: | ten nikon nawet nie ma podglądu głębi ostrości... bieda straszna, pentax k-x to chyba najsensowniejszy wybór, dostaniesz w komplecie kita wyższej jakości niż od Canona.
[ Dodano: Nie 07 Lut, 2010 11:14 ]
czy to sarkazm, kpina czy może... |
trochę ironiczne
ale właśnie wtedy największy pożytek z polara. |
tak jak pisałem K-X to dobre rowiazanie za ta kwote i na samym początku proponowałem zestaw z dwoma obiektywami.. Tyle pozostaje dylemat co później bo np do nikona jest trochę fajnych szkieł które można kupić za "grosze".
osik - Nie 07 Lut, 2010
Wymieniacie 450, 40, 50 ze stajni Canona, ale zdziwił mnie fakt iż nikt nie podał modelu 500D - czy jest aż tak zły, czy aż tak nie warty swej ceny?
wart swojej ceny ... i ta sama matryca co w 50d, tylko ten kit ktory sie z nim dostaje jest słaby w wersji za 2500 pln
P_M_ - Nie 07 Lut, 2010
osik napisał/a: | Wymieniacie 450, 40, 50 ze stajni Canona, ale zdziwił mnie fakt iż nikt nie podał modelu 500D - czy jest aż tak zły, czy aż tak nie warty swej ceny? |
Doplacasz 6 stowek i niewiele masz w zamian. A aparat jest mocno plastikowy.
Lepiej 450d lub juz cos solidnego z wyzszej serii. 500d chyba ma filmowanie i miedzy innymi pewnie o to ci sie rozchodzi, bo na fotkach wzgledem 450d i 40d nic nie zyskasz. Jesli musisz miec, to twoja wola.
Lepiej miec tanszy aparat i lepszy obiektyw. Canon nie ma dobrych szkiel w przystepnej cenie. Pozostaja 'kundle' typu tamron.
osik - Nie 07 Lut, 2010
Rozumiem.
Jeszcze jedno mnie ciekawi - czy jeśli wybrałbym 450D, to ze standardowym kitem, czy kupić body i dobrać lepsze szkło?
to nie ma sensu, za roznice w cenie nic nie kupisz, a nawet za 3-krotność niebędzie łatwo kupić coś porządnego, lepiej zachować kita jako coś uniwersalnego, a potem zbierać na np. szeroką stałkę jak robisz głównie landszafty a jak portrety itp to coś węższego. 500d ma lepszy wyswietlacz od 450d
Sunders - Nie 07 Lut, 2010
osik napisał/a: | jeśli wybrałbym 450D, to ze standardowym kitem, czy kupić body i dobrać lepsze szkło? |
Kit z IS-em jest niezły i kupiony z korpusem kosztuje na tyle mało, ze moim zdaniem warto go kupić.
lotofag - Nie 07 Lut, 2010
Zastanowiłbym się nad zakupem:
- D5000 + 18-105VR - korpus plastik-fantastik, ma swoje ograniczenia jak to amatorska pucha, ale jakość obrazowania nie powinna odbiegać od bardziej zaawansowanych braci D90 i D300; szkiełko wydaje się naprawdę niezłe, zakres ogniskowych naprawdę bardzo uniwersalny, ciemne ale tu nie ma co więcej wymagać... W razie czego dostęp do dosyć bogatego systemu Nikona.
- K-x + 18-55 + 55-200 - uwagi co do korpusu podobnie jak wyżej, niektórzy bardzo chwalą używalne wysokie ISO; 18-55 generalnie także chwalony za jakość jak na tą półkę obiektywów, 55-200 bez szału ale znacząco uzupełnia zakres ogniskowych. Mała uwaga: DA 18-55/3.5-5.6 występuje w 4 odmianach - wersja I już chyba nieprodukowana, wersja II ulepszona optycznie, wersja L "odchudzona", tzn, ta sama optyka co wer. II ale plastikowy bagnet, brak tulipana w komplecie, brak QSF, wersja WR czyli uszczelniona odmiana wersji II.
Niestety system P nie jest tak bogaty ja system N i obecnie cechują go też spore ceny. Oczywiście wszystko zależy od tego jakich szkieł szukamy, w P są konstrukcje których nie oferuje N i odwrotnie...
Cytat: | natomiast wiem że firmie Sony dziękuję od razu - nie spotkałem gałęzi, w której nie siorbią kosmicznych pieniędzy za te swoje 4 literki, pomimo iż sprzęt konkurencji jest lepszy i tańszy |
Jak zwykle bzdura, żadna z firm z branży foto nie jest filantropem i żadna nie opiera swojej sprzedaży tylko na lustrzankach i osprzęcie do nich.
hijax_pl - Nie 07 Lut, 2010
ghost napisał/a: | hijax_pl napisał/a: |
Szarej połówki nie da się? |
jak by się dało, to by nie była potrzebna. taki filtr ma chronić przed przepałami, zmiejszać rozpiętość sceny. odzyskiwanie czegokolwiek z przejarki na niebie nie jest dobrym pomysłem. |
OK. Przyjmijmy zatem że niektóre połówki trudno zastąpić. A kiedy są potrzebne na obiektywie czy też wystarczą w jakimkolwiek "PS"ie zależy od ich siły i możliwości aparatu
loaa - Pon 08 Lut, 2010
To Canon 450d ma wbudowany silniczek AF czy nie? Gdzie to jest określone w specyfikacjach bo nigdy nie widzę? ....
Z góry dzięki
komor - Pon 08 Lut, 2010
loaa, wszystkie Canony systemu EOS mają silniki w obiektywach, nie ma więc problemów takich jak w tańszych puszkach Nikona, które nie współpracują z obiektywami wymagającymi „śrubokręta” (czyli niewyposażonymi we własny silnik).
hijax_pl - Pon 08 Lut, 2010
komor, wspomnij też o tym że ten "problem" nikonów z niższej półki tyczy się starych obiektywów, takich powiedzmy 40letnich - a wszystkie nowe przecież mają silniki SWM więc nie ma "problemu". Przy wspominaniu takiego "problemu" warto też wspomnieć że Canon kiedyś zmienił bagnet z FD na EF, w związku z czym przymusowo rozwiązał problem niekompatybilności starszych szkieł - po prostu nie da się ich do korpusu dokręcić
MC - Pon 08 Lut, 2010
A czy Nikkor 50/1,8D ma silnik?
MC,
Tak... Powinienem dopisać, że pierwsze eksperyment z AF Nikon czynił od 1983 (F3-AF). Jak zapanowała moda na AF, w roku 1986 stworzył specyfikacje obiektywów AF. Rok później Canon poszedł w rozwiązanie alternatywne - tworząc EOS, zmieniając bagnet na EF i wkładając silniki w obiektywy.
MC - Pon 08 Lut, 2010
No tak, ale nadal nie jestem pewien odpowiedzi na moje pytanie
MC napisał/a: | A czy Nikkor 50/1,8D ma silnik? |
Nie - nie ma silnika.
loaa - Pon 08 Lut, 2010
Dzięki:)
To może przytoczę moją historię, żeby określić czego potrzebuję;) Długo sama szukałąm i czytałam ale ciągle nic nie mam więc kieruje się do forumowiczów:)
Przez 2 lata używałam Nikona P80 czyli kompaktu ale bardzo fajnego z wieloma opcjami manualnymi. Od kilku miesięcy szukam lustrzanki jako że chcę się 'rozwijać'.
Początkowo szukałam Nikona (np d60)ale właśnie te z niższej półki nie maja silniczka a taki Nikon d80 ... No właśnie długo myślałam i zdecydowałam że może jednak to jest aparat na następny krok wtajemniczenia bo jeśli i tak nie będę go w pełni wykorzystywała to po co przepłacać...
Tutaj wracamy do Canona 450d. Wasz test jest bardzo pozytywny w podsumowanie skierowane jakby do takiego użytkownika jak ja.
Myślałam żeby kupić samo body i obiektywy bo 'podobno szkła canona są słabe' ale piszecie tu że ten kit jest wyjątkowo dobry i warto go zakupić z aparatem?
Po przejściu z pełnego możliwości Nikona P80 pewnie będzie mi się trudno odnaleźć na początku więc tu pytanie jaki obiektyw uzupełniający polecacie?
Jakiś posiadacz Canona 450d chwali: http://www.fotosklep.com....-usm,can135.php
Gdzie polecacie kupować sprzęt i czy używany/nowy ? (decydujac sie na 450 sklaniam sie ku nowemu...)
Czy faktycznie po zakupie 450d będę mogła skupić się na kupowaniu nowych szkieł czy szybko może się okazać że zmiana body jest konieczna? (Nie wiem jak intensywnie będę go wykorzystywało ale fotografia jest mi bliska od zawsze więc to nie jest tak że jest moda na fotografię więc i ja lustro posiadać muszę;) )
Szabla - Pon 08 Lut, 2010
Większość stałoogniskowych Nikkorów poniżej 100 mm nie ma silnika.
M.in. to różni system Nikona od Canona. Zwłaszcza dla amatora.
W zasadzie, użytkownik Sony ma w tym zakresie większy wybór optyki AF
Praktycznie to bez znaczenia, bo przeciętny amator skłania się ku zoomom.
ophiuchus - Pon 08 Lut, 2010
loaa, a czy fotografowałaś kiedyś obiektywami stałoogniskowymi? Np z jakimś Zenitem lub Praktiką?
Mam tego Canona i kupiłem go właśnie z obiektywem kitowym. Nie jest to złe szkiełko ale ma jedną wadę Brak stałego światła min. 2,8. Dla mnie była to duża niedogodność więc czym prędzej zaopatrzyłem się w stałoogniskową pięćdziesiątkę 1,4., która pomimo wiekowej konstrukcji jest bardzo miłym obiektywem, i daje na prawdę przyjemne zdjęcia, a kolory jakie z niego dostaję to wręcz miód na me oczy
Jednakże na małej matrycy jest cokolwiek wąski, więc trzeba było się zaopatrzyć w nieco szersze szkło - EF1.8/28mm. Teraz jest to mój obiektyw standardowy.
Jeśli wolisz korzystać z obiektywów zmiennoogniskowych to tu będzie trochę trudniej, ponieważ te ze stałym światłem zazwyczaj są bardzo drogie(17-55), albo niezbyt jasne(17-40). Dobrze w testach wypadł 15-85, ale on nie jest ani tani, ani ze stałym światłem. Z kolei obiektywy producentów niezależnych wymagają indywidualnego podejścia i być może przebierania w egzemplarzach.
Kwestia wymiany korpusu to sprawa dyskusyjna, użytkuję 450tkę drugi rok i na razie brakuje mi pojemniejszego bufora przy robieniu zdjęć seriami. Być może gdybym wziął w ręce coś pokroju 50D albo 7D zmieniłbym podejście do tematu, ale z pionowym uchwytem jest to całkiem poręczny sprzęt. A może zastanów się nad 500D? Jest niewiele droższy, a ma lepszą matrycę. I kręci filmy
MC - Pon 08 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | MC napisał/a: | A czy Nikkor 50/1,8D ma silnik? |
Nie - nie ma silnika. |
Tak właśnie myślałem. Czyli użytkownik posiadający korpus entry-level jeśli chce mieć stałkę 50mm to jest skazany na drogi model f1,4. Lekka paranoja.
P_M_ - Pon 08 Lut, 2010
MC napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | MC napisał/a: | A czy Nikkor 50/1,8D ma silnik? |
Nie - nie ma silnika. |
Tak właśnie myślałem. Czyli użytkownik posiadający korpus entry-level jeśli chce mieć stałkę 50mm to jest skazany na drogi model f1,4. Lekka paranoja. |
Znowu sie zaczyna. Nie myslales, tylko wiedziales i to nie od wczoraj. Nie wyglupiaj sie juz.
Po drugie ta 50-ka to na dx to takie szklo do niczego, bo ani do portretu jakos szczegolnie sie nie nadaje, ani do niczego innego. Lepiej przyjrzec sie 35/1.8G. Od kiedy go mam, to 50-ka lezy nieruszana w szafie, bo do torby tez juz jej nie wkladam. Troche szkoda, bo fajnie rysuje, ale 35-ka jest wygodniejsza i nawet lepsza optycznie.
MC - Pon 08 Lut, 2010
P_M_ napisał/a: | Nie myslales, tylko wiedziales i to nie od wczoraj. Nie wyglupiaj sie juz. |
Nie życzę sobie takich tekstów pod moim adresem.
Szabla napisał/a: | Większość stałoogniskowych Nikkorów poniżej 100 mm nie ma silnika.
M.in. to różni system Nikona od Canona. Zwłaszcza dla amatora.
W zasadzie, użytkownik Sony ma w tym zakresie większy wybór optyki AF
Praktycznie to bez znaczenia, bo przeciętny amator skłania się ku zoomom. |
...i z reguły pozostaje przy kitowym. A dla tego bardziej zaawansowanego nikoniarza też nie ma brak silnika większego znaczenia bo i tak ma już korpus z silnikiem
loaa - Pon 08 Lut, 2010
ophiuchus używałam Zenitha i Cosina/y
W takim razie drugi raz kupiłbyś kit? Ceny szkieł mnie przerażają i miałam na dzieję, że 'coś' fajnego można porobić bez inwestycji majątku na starcie ....
a coś takiego? Niby też 3,5 http://www.ceneo.pl/1543570
Przyjrzę się jeszcze raz 500d chociaz filmy nie są mi niezbędne;)
loaa, to już lepiej wziąć Tamrona 17-50. To moja prywatna opinia, ale każdemu kto spyta o megazuma będę taki obiektyw odradzał A do cen się przyzwyczaisz Zaś kwestia ponownego kupna kita jest do rozważenia. Teraz leży w torbie i odpoczywa, ale jako że w zestawie kosztuje grosze to czemu nie... Natomiast jestem zwolennikiem stałoogniskowców, gdyż nie ma to jak światło. Gdybym zarabiał na fotografii, zwłaszcza reporterskiej, pewnie zweryfikowałbym ten pogląd. Póki co - stałki rządzą
osik - Pon 08 Lut, 2010
Canon wypuszcza 550D - czyż nie warto zaczekać choćby paru tygodni? Cena nowości będzie wysoka, ale wydaje mi się że starsze modele powinny nieco zejść z ceny... chyba że się mylę?
Całkiem możliwe, że EOS450 zniknie powoli z półek, a 500D będzie kosztować tyle, ile teraz 450... W sumie ciekawa perspektywa.
garreth - Pon 08 Lut, 2010
MC napisał/a: | Czyli użytkownik posiadający korpus entry-level jeśli chce mieć stałkę 50mm to jest skazany na drogi model f1,4. Lekka paranoja. |
nie lekka paranoja tylko marketing - przyoszczędziłeś na korpusie, to wydasz na droższe obiektywy
osik - Pią 12 Lut, 2010
Jestem po oględzinach sprzętu - jednak będzie to Canon.
Teraz tylko pozostaje wybór - czy 450 czy 500...
krzys13k - Pią 12 Lut, 2010
osik napisał/a: | Jestem po oględzinach sprzętu - jednak będzie to Canon.
Teraz tylko pozostaje wybór - czy 450 czy 500... |
Ja bym wybrał 500D. Co prawda pod względem mechanicznym te aparaty praktycznie niczym się nie różnią, jednak za pięćsetką przemawia lepsza matryca o trochę lepszym zakresie tonalnym i obecność ISO powyżej 1600. Dla niektórych filmy też będą plusem.
bacruk - Pią 12 Lut, 2010
Wybór wydaje mi się oczywisty. Chyba, że 450 ma jakieś zalety względem 500 o których nie wiem?
MasterB - Pią 12 Lut, 2010
bacruk napisał/a: | Chyba, że 450 ma jakieś zalety względem 500 o których nie wiem? |
Ma, jest 500zł tańszy
Ceneo wskazuje 450. No fakt to taki 50/1.8II za różnicę.
Ale za to jest możliwość posiadania nowszej nowości
Posiadacz z pewnością lepiej się poczuje.
Na poważnie, miałem na myśli zalety samego korpusu a nie co za ile
W zamyśle kupującego stać na 500.
[ Dodano: Pią 12 Lut, 2010 21:53 ]
Kierując się rozsądkiem i ceną można również rozważyć 1000d. Ostatnio widziałem w markecie za 999. Względem 450 powalających różnic nie ma (pomiar punktowy, środkowy punkt AF 5,6 kontra <2,8, mniejszy wyświetlacz). Różnicy w fotkach nie będzie. Do niedawna używałem tysiączki.
dżony - Pią 12 Lut, 2010
1000D jest taki plasticzak że lepiej nawet na niego nie patrzeć
dżony napisał/a: | 1000D jest taki plasticzak że lepiej nawet na niego nie patrzeć |
Ale jaki tani...
Jakość plastiku jest taka sama jak w 450, różnica jest w okładzinie na rekojeści.
Ta sama klasa wykonania sprzętu. Jeden i drugi to plasticzek
IMO istotna zmiana jakości obudowy dopiero od 50d...
MasterB - Pią 12 Lut, 2010
bacruk, zgadzam się z Tobą. Mój szwagier ma 1000D i tak naprawdę różnice pomiędzy 450D a 1000D są kosmetyczne. Bez pomiaru punktowego da się żyć.
A jak ktoś ma mały budżet to zawsze kolejne 700 w kieszeni
osik - Sob 13 Lut, 2010
Jak już ktoś napisał - "im więcej czytam, tym mniej wiem".
Wyciągając wnioski można przejść ścieżką 1000d >> 50d, bądź od razu siąść na 500d.
Tylko te cholerne filmowanie...
lupo57 - Sob 13 Lut, 2010
osik napisał/a: | Jak już ktoś napisał - "im więcej czytam, tym mniej wiem".
Wyciągając wnioski można przejść ścieżką 1000d >> 50d, bądź od razu siąść na 500d.
Tylko te cholerne filmowanie... |
jak już to odwrotnie 1000D<500D<50D
bacruk - Sob 13 Lut, 2010
osik, jak Ci zależy na filmowaniu to kup 500d. 1000, 450, 50 tego nie ma.
Albo kup kamerę W lustrzance to tylko funkcja, czytaj: jest ale daleko jej do pełnej użyteczności.
Trzeba uświadomić sobie potrzeby i sprawdzić czy produkt je spełnia.
Na swoim przykładzie.
Kupiłem 1000d przy przesiadce z kompaktu ponieważ nie widziałem potrzeby kupowania czegoś więcej. W porównaniu z kompaktem był ogromny przeskok.
Ale... z biegiem czasu zaczęło mi brakować możliwości łatwej wymiany matówki na precyzyjną, wyższych używalnych ISO (mRAW, sRAw) i mikroregulacji AF.
I tutaj optymalnym wyborem jest dla mnie osobiście 50D, więc go kupiłem.
Tysiączkę sprzedałem bez straty finansowej (kursy).
Pierwszy wybór był nieświadomy, drugi świadomy.
Nie jesteś w stanie określić swoich potrzeb nie używając sprzętu. Twoje podejście będzie ewaluowało. Jakość zdjęć z 1000d do ISO400 jest świetna i gdyby nie powyższe to dalej bym używał..
osik - Sob 13 Lut, 2010
lupo57 napisał/a: | 1000D<500D<50D |
No tak, zgodnie z matematyczna symboliką
bacruk napisał/a: |
osik, jak Ci zależy na filmowaniu to kup 500d. 1000, 450, 50 tego nie ma.
Albo kup kamerę W lustrzance to tylko funkcja, czytaj: jest ale daleko jej do pełnej użyteczności. |
No właśnie chodzi mi o zbędne filmowanie - określiłem kilkanaście postów wstecz, że to po prostu zbędne P
bacruk - Sob 13 Lut, 2010
osik, Sorry, rzeczywiście. Odświeżyłem sobie wątek i zastanawiam się nad czym się zastanawiasz? Moje zdanie jest takie: przy mocno ograniczonym budzecie podstawowa puszka i możliwie dobre szkło. Taki tandem zapewni najlepszą jakość. Odwrotnie nie....
P_M_ - Sob 13 Lut, 2010
Zadna amatorska kamera nie generuje tak dobrych filmow, jak lustrzanka. Moze brzmi to jak glupota/herezja, ale od kiedy w kamerach doklada sie pikseli, zeby robily lepsze zdjecia, to przyslowiowe g..o z tego wychodzi. Do fullHD potrzeba tylko 2Mpix, a maja ich tyle, co kompakty.
Lustrzanki maja tez inne przewagi. Niestety panoramowanie troche kuleje, ale z filmow z d90 jestem moze nawet bardziej zadowolony niz z canona hf100.
Kolega jednak odpowiedzial, ze filmowal nie bedzie. Moze zaczekac, az 500d stanieje, a moze kupic 1000d, ale chyba lepiej zaczekac... albo uzywany sprzet.
bacruk - Nie 14 Lut, 2010
P_M_, na czym oglądasz filmy kręcone lustrzanką?
hijax_pl - Nie 14 Lut, 2010
P_M_ napisał/a: | Moze brzmi to jak glupota/herezja, ale od kiedy w kamerach doklada sie pikseli, zeby robily lepsze zdjecia, to przyslowiowe g..o z tego wychodzi. Do fullHD potrzeba tylko 2Mpix, a maja ich tyle, co kompakty. |
Bo kamerom dokładają aby mogły robić zdjęcia, choć trochę przypominające te z kompaktów
jaad75 - Nie 14 Lut, 2010
bacruk napisał/a: | P_M_, na czym oglądasz filmy kręcone lustrzanką? | Jak to na czym? Masz jakiś problem z oglądaniem na telewizorze, projektorze, czy monitorze?
P_M_ - Nie 14 Lut, 2010
bacruk napisał/a: | P_M_, na czym oglądasz filmy kręcone lustrzanką? |
TV fullHD, komputer, jak popadnie. Dzwiek moze nie jest najlepszy, ale moja hf100 nie rejestruje lepszego.
Ujecia statyczne z d90 wychodza dobrze. Dynamiczne juz mniej.
Tyle mi wystarcza, bo ja nie przepadam za filmowaniem. Moja zona filmuje i jej tez d90 przypadl do gustu. Tryb filmowy w canonach wyglada lepiej, sadzac po zamieszczonych w sieci samplach.
To dodatek do zdjec, ktory jednak warto miec. Z moich obserwacji jasno wynika, ze kamerka dla smiertelnika z funkcja foto to pomylka i tanie ustrzanki je wkrotce zdystansuja. Moze urwa kawalek rynku albo wygryza z rynku, bo niby lustrzanka to drogie hobby, ale przyzwoite kamerki tanie nie sa. System mikro 4/3 ma tu tez duze pole do popisu.
Bardzo tez podoba mi sie zabawa z ostroscia i brakowaloby mi do pelni szczescia obracanego ekranika z d5000.
Lui - Nie 14 Lut, 2010
Witam Chciała bym kupić pierwszą lustrzankę cyfrową. Mój budżet to 2000 do max 2500 ( wolała bym 2000 wiem ze to nie wiele ale ...). Amator to w moim przypadku dużo powiedziane ale chciałabym się rozwijać . Czytam, czytam i zgłupiałam (Niektóre wypowiedzi są z przed kilkuuuu m-cy, nie wiem czy brać je jeszcze pod uwagę). Macie może jakieś propozycje dla mnie, co mogę kupić żeby nie żałować ciężko zarobionych pieniędzy. Dodam że jestem kobietą - czyt. małe rączki a moje "upodobania" co do tematów zdjęć nie są jeszcze jasno sprecyzowane. Potrzebuje czegoś "uniwersalnego" co przy dalszym rozwijaniu umiejętności ( o ile takowe posiadam ), będzie "rozwijało" się razem ze mną przy w miarę możliwości "niskich" nakładach. Bardzo proszę o jakieś propozycje. Z góry dziękuję
Ps.: Sony z góry odpada
hijax_pl - Nie 14 Lut, 2010
Lui napisał/a: | Mój budżet to 2000 |
To może Pentax K-x z kitem?
RB - Pon 15 Lut, 2010
cokolwiek co Ci się podoba
Marian - Pon 15 Lut, 2010
Jeśli małe rozmiary i mały ciężar to odradzam lustrzanki.
Pozostają aparaty bez lustra z wymiennymi obiektywami. Masz więc system m4/3 Panasonica i Olympusa.
Wybór jest zatem ułatwiony, bo nie musisz się przejmować Nikonami Canonami Pentaxami Sony i całą resztą.
SlawGaw - Pon 15 Lut, 2010
Lui napisał/a: | Ps.: Sony z góry odpada |
W tym przedziale cenowym to sony akurat ma dość silną reprezentację, ale jeśli to ma być mała, lekka lustrzanka i nie Sony, to chyba rzeczywiście K-x jest najlepszą propozycją do amatorskiego robienia zdjęć przy zachowaniu możliwości rozwoju. Ja wolałbym Samsunga GX20 ale to ciężki i duży aparat.
Marian napisał/a: | całą resztą |
Ta cała reszta to chyba tylko Sigma i Fuji, pozostałe to już super specjalistyczny sprzęt.
Lui - Pon 15 Lut, 2010
RB napisał/a: | cokolwiek co Ci się podoba |
A słyszałam że wygląd to nie wszystko, że liczy się też wnętrze ; )
... a tak poważnie to dziękuje za wszystkie odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanko Polatałam troszkę po różnych sklepach, co nie co pomacałam i z dostępnych (fizycznie i cenowo) lustrzanek na dzień dzisiejszy mam do wyboru dwie:
Canon EOS 450D + 18 - 55 mm IS - 1990,00
i zaproponowany przez hijax_pl
Pentax K-x + DAL 18-55 mm - 1998,00
i którą wybrać na początek ?
hijax_pl - Pon 15 Lut, 2010
Lui, ja bym wybrał k-x. Dlaczego?
1) lepsze obrazowanie (szumy w JPG wręcz znikome)
2) więcej wodotrysków (filmy HD, HDRy i inne bajery)
3) lepsze kitowe szkło
P_M_ - Pon 15 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | Lui, ja bym wybrał k-x. Dlaczego?
1) lepsze obrazowanie (szumy w JPG wręcz znikome)
2) więcej wodotrysków (filmy HD, HDRy i inne bajery)
3) lepsze kitowe szkło |
Co do pkt 3 to bym sie nie zgodzil. Kilka lat temu owszem.
Ja i tak obstawalbym przy nikonie lub canonie. Na poczatek nie musza byc nowe. Zobacz ile sprzetu o smiesznie malym przebiegu jest na rynku.
RB - Pon 15 Lut, 2010
Lui napisał/a: |
Canon EOS 450D + 18 - 55 mm IS - 1990,00
Pentax K-x + DAL 18-55 mm - 1998,00
i którą wybrać na początek ? |
Realnie - bez różnicy. Jakie obiektywy chcesz kupić później? A jak nie wiesz... to kup ten który Ci się bardziej podoba. Wnetrze... róznice z punktu startującego praktycznie nieistotne. Zreszta... nawet najpodlejszym Sony da się zrobić swietne zdjęcie.
fotostrzal - Pon 15 Lut, 2010
P_M_ napisał/a: | Zadna amatorska kamera nie generuje tak dobrych filmow, jak lustrzanka. Moze brzmi to jak glupota/herezja, ale od kiedy w kamerach doklada sie pikseli, zeby robily lepsze zdjecia, to przyslowiowe g..o z tego wychodzi. Do fullHD potrzeba tylko 2Mpix, a maja ich tyle, co kompakty.
Lustrzanki maja tez inne przewagi. Niestety panoramowanie troche kuleje, ale z filmow z d90 jestem moze nawet bardziej zadowolony niz z canona hf100.
Kolega jednak odpowiedzial, ze filmowal nie bedzie. Moze zaczekac, az 500d stanieje, a moze kupic 1000d, ale chyba lepiej zaczekac... albo uzywany sprzet. |
Lustrzanka kręcąca filmy i umiejętności:
http://www.youtube.com/watch?v=rY5-_MM2F7A
komor - Wto 16 Lut, 2010
P_M_ napisał/a: | Co do pkt 3 to bym sie nie zgodzil. Kilka lat temu owszem. |
450D to już nieco staruszek, o niespecjalnie wysokiej renomie jeśli chodzi o matrycę. Co do kita, to ten pentaksowy ma chyba full-time-manual, tylko nie wiem czy ta właśnie wersja dostarczana jest z K-x.
lotofag - Wto 16 Lut, 2010
komor napisał/a: | Co do kita, to ten pentaksowy ma chyba full-time-manual, tylko nie wiem czy ta właśnie wersja dostarczana jest z K-x. |
W Pentaksie nazywa się toto Quick-Shift Focus Ale K-x'em w zestawie występuje chyba najczęściej wersja DA-L 18-55/3.5-5.6 i tu owo L, odwrotnie niż u Canona , oznacza "uplastikowienie" bagnetu, brak QSF i tulipana...
P_M_ - Wto 16 Lut, 2010
lotofag napisał/a: | komor napisał/a: | Co do kita, to ten pentaksowy ma chyba full-time-manual, tylko nie wiem czy ta właśnie wersja dostarczana jest z K-x. |
W Pentaksie nazywa się toto Quick-Shift Focus Ale K-x'em w zestawie występuje chyba najczęściej wersja DA-L 18-55/3.5-5.6 i tu owo L, odwrotnie niż u Canona , oznacza "uplastikowienie" bagnetu, brak QSF i tulipana... |
Wlasnie ten obiektyw jest w zestawie z K-xem.
Wiem, ze 450D to nie do konca 'miod'. Tez czytalem troche opinii uzytkownikow.
Nie wiem, czy nie lepiej kupic uzywany sprzet i lepszy na dokladke. Normalnie serce boli, kiedy patrze, jakie sprzety laduja na gieldach i za jakie pieniadze. To dobry czas na polowanie na okazje.
osik - Sro 24 Lut, 2010
ophiuchus napisał/a: | Całkiem możliwe, że EOS450 zniknie powoli z półek, a 500D będzie kosztować tyle, ile teraz 450... W sumie ciekawa perspektywa. |
Od Twojego postu, 450D potaniał ok. 100zł
500D nie schodzi z ceny póki co, 1000D dostaniemy za mniej więcej 1600zł.
Oczywiście mowa o kompletach z kitem.
Zastanawiam się tylko czy cena w sklepach sieciowych jest podyktowana reklamami Mjedja Merktu - Ci deklarują 1890zł za 450D z kitem.
P_M_ - Sro 24 Lut, 2010
osik napisał/a: | ophiuchus napisał/a: | Całkiem możliwe, że EOS450 zniknie powoli z półek, a 500D będzie kosztować tyle, ile teraz 450... W sumie ciekawa perspektywa. |
Od Twojego postu, 450D potaniał ok. 100zł
500D nie schodzi z ceny póki co, 1000D dostaniemy za mniej więcej 1600zł.
Oczywiście mowa o kompletach z kitem.
Zastanawiam się tylko czy cena w sklepach sieciowych jest podyktowana reklamami Mjedja Merktu - Ci deklarują 1890zł za 450D z kitem. |
Raczej robia miejsce dla dwoch nowszych modeli. Czyszczenie magazynow.
pineska - Sob 27 Lut, 2010
no więc dobrze, ja z podobnym problemem jak wszyscy wyżej. mój status to amator z pasją. rozglądam się i czytam od kilku tygodni przyszedł czas na decyzje. na początku chciałam zmieścic sie w 2000 zł, w miare czytania cena idzie w góre.
od początku jakoś sie to kreciło wokół canona 450d, nikona d3000 albo pentaxa k-x. wszystkie trzy miałam w rękach i właściwie nikon jakoś najmniej mi leży. cena ma duże znaczenie, wiem, że zawsze można 'troszke' dołożyć i mieć coś lepszego, ale to zamknięte koło a ostateczie w 2500zł bym sie chciała zmieścić. używany sprzęt raczej odpada bo chyba zdecyduje sie na raty - nie trzepnie tak od razu po kieszeni
potrzebuje uniwersalnego lustra, do nauki, ale takiego, które z czasem pozwoli mi się rozwijać, kupić dodatkowe obiektywy itp itd a więc prosze o rade co kupić
1. Canon EOS 450D + 18 - 55 mm IS który wyjdzie jakieś 2000 zł (byłam już na niego prawie zdecydowana - chodz przyznam, że im więcej czytałam tu waszych wypowiedzi tym bardziej już zdecydowana nie jestem)
2. Pentax K-x + DAL 18-55 mm - w podobnej cenie
a dziś zaczęłam poważnie rozważać dołożenie tych około 500zł i zakup zestawu pentaxa z drugim obiektywem:
Pentax K-x + DAL 18-55 mm + DAL 50-200 mm (http://www.euro.com.pl/lustrzanki/pentax-k-x-dal-18-55-mm-da-50-200-mm-czarny-1.bhtml?from=ceneo)
co byście doradzili? a może jeszcze coś innego?
tylko prosze uprzejmie darować sobie odpowiedzi w stylu "obojetnie i tak nic nie umiesz wiec kup co ci sie bardziej podoba" albo "wez pentaxa bedziesz miec kolorek" bo nie o to mi chodzi.
RB - Sob 27 Lut, 2010
pineska napisał/a: | n
tylko prosze uprzejmie darować sobie odpowiedzi w stylu "obojetnie i tak nic nie umiesz wiec kup co ci sie bardziej podoba" albo "wez pentaxa bedziesz miec kolorek" bo nie o to mi chodzi. |
No dobra, to jakiego stylu odpowiedzi oczekujesz? małego doktoraciku nt. "Subiektywna ocena przydatności aparatów cyfrowych canon 450d i Pentax K-x do fotografii pod kątem początkujacego fotografujacego"?
a kto niby to napisze?
A co do aparatów... 450d to już stara konstrukcja o w sumie mało ciekawej matrycy. Do tego obiektyw też .... tani kanonowski (czytaj plastik który jak się trafi to może i ma rozsądną jakoś optyczną, ale... ten którego widziałem to miał jakąs tam jakoś(ć)).
Dla mnie Pentax. Z tym, ze róznice sa 'w praniu' na tyle małe, że weź tego którego Ci się lepiej trzyma. Serio. Jak się nauczysz robic zdjęcia to tym i tamtym można je robic bardzo fajne.
lotofag - Nie 28 Lut, 2010
pineska napisał/a: |
potrzebuje uniwersalnego lustra, do nauki, ale takiego, które z czasem pozwoli mi się rozwijać, kupić dodatkowe obiektywy itp itd a więc prosze o rade co kupić
|
W każdym systemie dokupisz dodatkowe obiektywy (także od producentów niezależnych) jak i znajdziesz różne możliwości rozwoju (z zaznaczeniem, że jednak systemy różnią się między sobą i często pewnych rozwiązań z jednego nie ma w pozostałych).
Na obecną chwilę rzeczywiście możesz rzucić monetą, albo usiąść i zastanowić się czym byś chciała się w przyszłości zająć i jakie fundusze jesteś w stanie na to przeznaczyć - wg tego wybierzesz system, który oferuje najwięcej za rozsądne pieniądze.
berg1005 - Sro 14 Kwi, 2010
Witam wszystkich.
Przeczytalem sporo tematów na tym forum dotyczących wyboru lustrzanki za ok. 2500, ale takiego dylematu jeszcze nie widziałem. Mianowicie… Nikon D5000 + 18-105VR vs. Nikon D90 + 15-55VR? Cena w FJ zupełnie podobna.
Przeznaczenie: zrobić fajne zdjęcia w górach. Jadę tam w sierpniu, więc zostawiam sporo czasu na naukę. Inne zastosowania pojawią się pewnie po drodze.
Moje doświadczenie: tu mi się przypomina jak w jakiejś książce J. Pilch opisywał, że jego ojciec zanim poszedł na kurs prawa jazdy trenował w domu siedząc na wersalce z urwaną skądś kierownicą w rękach i poduszkami jako pedałami. Ze mną i fotografią jest podobnie. Planowałem kupić aparat dawno temu, ale brak czasu i inne ......… nevermind.
Wracając do meritum. Lepszy optycznie i z bardziej uniwersalnymi ogniskowymi obiektyw, czy lepsze body? Nie wiem, czy ma tu zastosowanie zasada, że lepiej jest inwestować w dobre obiektywy bo większość opinii na temat 18-105 jest taka, że to dobry sprzęt, ale raczej mało trwały. Może właśnie lepszym scenariuszem będzie nauka na słabszym kicie, a dopiero potem bardziej świadoma inwestycja? A może podpowiecie jakieś zastępstwa dla obu obiektywów. Oczywiście rozumiem, że zastępstwo (zgodne mniej wiecej cenowo) dla 18-55, to karkołomne zadanie.
Ilona - Sro 14 Kwi, 2010
D5000 + 18-105
- lżejsze body- w górach to ważne
- lepszy optycznie
-większy zakres ogniskowych
hijax_pl - Sro 14 Kwi, 2010
Ilona,
D90 (700g) + 18-55VR (265g) = 965g
D5000 (616g) +18-105VR (480g) = 1096g
Nie zawsze to co mniejsze jest w efekcie lżejsze
berg1005 napisał/a: | Wracając do meritum. Lepszy optycznie i z bardziej uniwersalnymi ogniskowymi obiektyw, czy lepsze body? |
W sumie przy porównywaniu D90 i D5000 jakość zdjęć będzie w zależała od obiektywu - korpusy dadzą taką samą jakość. Więc odpowiadając na Twoje pytanie: lepiej inwestować w szkła.
baldi - Sob 15 Maj, 2010 Temat postu: Pierwsza lustrzanka do zdjęć w dużym formacie Witam,
Chciałbym kupić sobie pierwszą lustrzankę, zatem jestem osobą o bardzo małej wiedzy o fotografii. Trudno tedy mi zdefiniować jaki aparat rozważam. Aparat, który chcę kupić ,winien kosztować do około 2500. Zależy mi na tym, aby był to aparat, który wykorzystam do fotografowania wyjazdów i druku zdjęć z tych wyjazdów w dużym formacie (może nie w formacie plakatowym, ale na przykład 50x40). Ważne jest również to, że mam problem z lekko trzęsącymi się rękoma, co niestety skutkuje często zdjęciami rozmytymi. Chciałbym, aby aparat nieco korygował ten problem.
Sunders - Sob 15 Maj, 2010
http://www.eltkom.pl/towa...55250mm_is.html
http://www.eltkom.pl/towa...556g_ed_vr.html
http://www.redcoon.pl/ind...15/refId/ceneo/
http://www.camino.pl/opis.php3?ID=39711
http://fotoplanet.pl/stro...85,kat,188.html
Każdy z tych zestawów ma stabilizację i będzie korygował Twój "problem"
maczetka - Pon 17 Maj, 2010
baldi napisał/a: | Trudno tedy mi zdefiniować jaki aparat rozważam. Aparat, który chcę kupić ,winien kosztować do około 2500. |
Pytanie pomocnicze Panie Baldiga:
Czy chce Pan:
a. miec komplet docelowy za ok. 2500
czy
b. pierwsza puszke z kitowym obiektywem zeby przekonac sie czego bede potrzebowac w przyszlosci?
uwaga: odpowiedz b oznacza blizej nieokreslone, ale raczej spore wydatki...
jesli wybierasz a to zestawy z postu Sundersa sa bardziej niz OK. kazden jeden wlasciwie... kazdym zrobisz duzy wydruk - pod warunkiem, ze nie bedziesz go ogladal z odleglosci 10 cm
jesli wybierasz b to dodalbym Canon 550d - zerknij w test na optycznych i opinie o nim...
Jest jeszcze jedna opcja: kup za 1200-1500 PLN na przyklad uzywane i nie zajezdzone C450d z nastawieniem, ze za rok-dwa, po zrobieniu paru tysiecy fotek zorientujesz sie jakie zdjecia rzeczywiscie najczesciej robisz. Wtedy bedziesz wiedzial dokladnie czego potrzebujesz, sprzedaz body z niewielka strata i kupisz super-hiper wypasny sprzecik
Cokolwiek zrobisz pamietaj, ze:
- przed zakupem sprzet trzeba "pomacac" bo ergonomia ma zasadniczy wplyw na przyjemnosc z samego cykania. paradoksalnie z punktu widzenia kogos, kto robil do tej pory kompaktami przy woborze puszki czesto prawdziwe jest stwierdzenie ze "wiekszy znaczy lepszy "
- szkla, szkla, szkla - pucha to rzecz drugorzedna (choc tez wazna)
baldi napisał/a: | mam problem z lekko trzęsącymi się rękoma, co niestety skutkuje często zdjęciami rozmytymi |
z tym mozna walczyc tez na przylad tak:
- stabilnie rozstawione stopy (rownolegle, nie za szeroko)
- lokcie docisniete do klatki
- wyprostowany
- oprzec sie o cos mozna...
- pewny uchwyt aparatu
- wstrzymaj oddech
- z czuciem nacisnij spust migawki, dobrze jest tez uzyc trybu seryjnego (ze trzy fotki - jedna powinna wyjsc nieporuszona)
- no i standard: jesli czas < 1/ogniskowa, to trzeba talentu zeby poruszyc zdjecie.
jest tez pare innych sposobow stabilizowania aparatu przy pomocy sznurka, paska, mini statywow na klatce ale to juz wyzsza szkola jazdy
Baku - Pon 17 Maj, 2010
W przypadku małego obrazka (aps-c / dx) to raczej czas < 1/ekwiwalent ogniskowej. Na 200 mm bezpieczniej robić 1/320 sek niż 1/200 sek. Ale zasada dobra, bo skuteczna.
Z propozycji podanych przez Sundersa najbardziej odpowiada mi D5000 z 18-105VR. Najlepiej wpisuje się w podane wymagania, jest najmniej kompromisowy w relacji cena/jakość i zapewnia możliwość dalszego rozwoju. Jedyny mankament to brak pełnej współpracy ze starszymi obiektywami.
Baku napisał/a: | W przypadku małego obrazka (aps-c / dx) to raczej czas < 1/ekwiwalent ogniskowej. Na 200 mm bezpieczniej robić 1/320 sek niż 1/200 sek. Ale zasada dobra, bo skuteczna. |
racja, oczywiscie przy cropie czas robi sie krotszy niz 1 / "to-co-widac-na-obiektywie". Czyli jak chcemy juz zupelnie doprecyzowac to:
czas < 1/(ogniskowa * 1,6) canon
czas < 1/(ogniskowa * 1,5) nikon itp
B o g d a n - Pon 17 Maj, 2010
Baku napisał/a: | W przypadku małego obrazka (aps-c / dx) |
Ja jednak proponuję nie nazywać aparatów cyfrowych z matrycami formatu APS-C, DX i podobnymi, "małym obrazkiem".
Podobnie jak nie powinniśmy lustrzanek dSLR z matrycami pełnoformatowymi, inaczej pełnoklatkowymi (z ang. FF), nazywać "dużym obrazkiem".
Niech już ten "mały obrazek" pozostanie dla aparatów, które utrwalają obraz na błonie filmowej.
Baku - Pon 17 Maj, 2010
Masz rację B o g d a n, to nie najszczęśliwsze, choć na ogół interpretowane prawidłowo, potoczne określenie niepełnoklatkowych matryc.
B o g d a n napisał/a: | "Ja jednak proponuję nie nazywać aparatów cyfrowych z matrycami formatu APS-C, DX i podobnymi, "małym obrazkiem". |
ktos mial nawet w stopce cos w stylu: "dawniej maly obrazek, dzisiaj dumnie pelna klatka"
znak czasow
hijax_pl - Pon 17 Maj, 2010
maczetka napisał/a: | ktos mial |
Jeszcze ma
maczetka - Wto 18 Maj, 2010
Rozmawialem z Baldim (okazalo sie ze sie znamy) i uslyszalem z lekka niepokojace w kontekscie budzetu slowo "ptaki"
Ja przyznam, ze ta dziedzina fotografii nie interesuje sie w ogole i nie wiem co poradzic poza C100-400, ktory jednak za tani nie jest. Z tanszych opcji przychodzi mi do glowy jeszcze ewentualnie C70-300is, ale to raczej strzal w ciemno. Jakie szkla w pozostalych systemach - nie mam zielonego pojecia.
Co myslicie o doborze systemu w kontekscie ewentualnych pozniejszych zakupow szklarni?
Baku - Wto 18 Maj, 2010
Strzały chyba niezłe, zwłaszcza 100-400. Ale to do Canona. Na razie nie mamy nawet ustalonego systemu...
maczetka - Wto 18 Maj, 2010
Baku napisał/a: | Strzały chyba niezłe, zwłaszcza 100-400. Ale to do Canona. Na razie nie mamy nawet ustalonego systemu... |
no wlasnie o ustalenie systemu mi chodzi pod katem ewentualnych pozniejszych zakupow i zaciecia ornitologicznego. Czyli kolejnosc "ksiazkowa". Moze w jakims innym systemie bylyby szkla nadajace sie do ptakow a tansze?
RB - Wto 18 Maj, 2010
maczetka napisał/a: | Baku napisał/a: | Strzały chyba niezłe, zwłaszcza 100-400. Ale to do Canona. Na razie nie mamy nawet ustalonego systemu... |
no wlasnie o ustalenie systemu mi chodzi pod katem ewentualnych pozniejszych zakupow i zaciecia ornitologicznego. Czyli kolejnosc "ksiazkowa". Moze w jakims innym systemie bylyby szkla nadajace sie do ptakow a tansze? |
W kazdym systemie są Sigmy 120-400 i 150-500. Tańsze. I niestety gorsze.
Jeżeli chodzi o w miarę tani i dobry system na ptaki to C wydaje sie być najsensowniejszy.
Co prawda w Sony jest dobre 70-400, ale jak na razie brak tu rozsądnego korpusu cropowego w miejsce wycofanej a700.
Canon oprócz zuma ma tez całkiem fajny 400/5.6. I kilka drogich bdb długich szkieł, jakby przyszły apetyty i fundusze.
Duszpasterz - Wto 06 Lip, 2010 Temat postu: Proszę o poradę. Witam.
Jak do tej pory używałem kompakta i mówiąc szczerze mam juz go dość. Małym dzieciom ciężko się robi takim aparatem zdjęcia.Chcę kupić sobie lustro do robienia zdjęć -rodzinie(2 małych dzieci),okolicznościowych i z różnych wycieczek.
Tyle tu różnych luster opisujecie że głowa boli i człowiek nie wie dalej co wybrać.
Mogę przeznaczyc na nie ok 2500k.
Proszę poradżcie mi co mniej więej wybrać.
Sunders - Wto 06 Lip, 2010
Nikon d5000+nikkor 18-105VR.
PiotrOs - Wto 06 Lip, 2010
Prosz bardz....
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=8764
A jesli wlozysz ciut wysilku w przeszukanie tego dzialu, znajdziesz wiecej.
Baku - Sro 07 Lip, 2010
Duszpasterz z dziećmi? To chyba nie katolicki?
----
Zestaw zaproponowany przez Sundersa brzmi nieźle, ja bym wziął pod uwagę jeszcze Pentaxa k-x w dualkicie i ew. coś z oferty Canona 5xxD.
kozidron - Sro 07 Lip, 2010
Sunders napisał/a: | Nikon d5000+nikkor 18-105VR. |
ostatnio na forum okrzyknięty zestawem marzeń, ja bym brał nie ma nic lepszego
Baku - Sro 07 Lip, 2010
NIE!
Zestaw marzeń to: D90 + 18-105VR. D5000 to "budżetowy zestaw marzeń".
kozidron - Sro 07 Lip, 2010
Baku napisał/a: | NIE!
Zestaw marzeń to: D90 + 18-105VR. D5000 to "budżetowy zestaw marzeń". |
no racja pomyliłem się
hijax_pl - Sro 07 Lip, 2010
A ja zaproponuję Pentax K-x w kicie jakimś
maczetka - Sro 07 Lip, 2010
A ja Canona 500 lub 550 przy niewielkim naciagnieciu budzetu. Czyli kazdy poleca cos innego i dalej nic nie wiadomo A powaznie, to chyba kazdy z tych aparatow bedzie dobry.
Jesli jednak chcesz pozostac przy jednym pierwszym/jednym szkle, to fajna propozycja bedzie Nikon ze wzgledu na kitowy 18-105 z fajnym zakresem - i do dzieci sie nada i na wycieczki.
hijax_pl - Sro 07 Lip, 2010
maczetka napisał/a: | Czyli kazdy poleca cos innego i dalej nic nie wiadomo |
Co tylko i wyłącznie potwierdza tezę, że przy słabo zdefiniowanych wymaganiach i celowaniu w aparat EL - każdy z nich jest wystarczający i będzie cieszyć.
Co ważniejsze kupując taki aparat w żadnym względzie nie może być mowy o przywiązywaniu się do systemu, gdyż koszt kita jest pomijalny przy perspektywie większej inwestycji i w sumie bardzo prosto jest w takim momencie zmienić system
komor - Sro 07 Lip, 2010
Duszpasterz, scaliłem Twój temat z podobnym, starszym, czyli wybór do 2500 zł. Masz dodatkowe 16 stron czytania.
buka111 - Pon 19 Lip, 2010 Temat postu: Proszę o pomoc i poradę! Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi powie co najlepiej się opłaca kupić do fotografowania krajobrazu/architektury, do 3000 zł. Może Nikona jakiegoś polecicie? No albo Canona z jakimś dobrym szkłem do krajobrazów. Aparat może być półprofesjonalny albo profesjonalny. Piszę tutaj bo chce jakąś profesjonalną odpowiedź, przeszukałem już ze 100 tematów na tematy luster i puszek i wgl. Teraz też nie wiem czy nie lepiej przypadkiem kupić tańszą puszkę i dorzucić więcej kasy do szkła? Np. body do 2000 zł, a za 1000 zł jakiś bardzo fajny obiektyw. Podpowiedzcie coś byłbym bardzo wdzięczny. Co sądzicie o D90 + jakiś obiektyw szerokokątny nie drogi? Czy będę zadowolony z tych zdjęć krajobrazu?
moronica - Pon 19 Lip, 2010
generalnie to profesjonalne lustrzanki to te pelnoklatkowe a wtedy budzet to ci wystarczy na polowe korpusu. ale wiadomo ze profesjonalisci niekoniecznie posluguja sie sprzetem uznawanym za profesjonalny. czy ze zdjec bedziesz zadowolony to nawet bardziej niz od sprzetu zalezy od twoich umiejetnosci. doloz ze 3-4 stowki i kup nikona d90 z 18-105, jesli nie chcesz dokladac to nikon d5000 z 18-105. bedziesz mial fajny zestaw taki z grubsza do wszystkiego
buka111 - Pon 19 Lip, 2010
A co powiecie co jest lepsze? D90 czy 500D? Może kupię jednak Canona? D90 droższy ale warto dopłacać, 500d tańszy? Pomóżcie.
PiotrOs - Pon 19 Lip, 2010
Zapraszam tu....:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10436
moronica - Pon 19 Lip, 2010
buka111, o tych korpusach to mozna sobie podyskutowac ktory komu bardziej pasuje ale jesli mialbys kupic tego 500d z kitem 18-55 to nie bedzie to zestaw lepszy od d90 z 18-105
buka111 - Pon 19 Lip, 2010
Ok dzięki czekam na następne porady. Jedyne co mnie odciąga od D90 to cena, na 500D mnie stać, ale myślę właśnie czy warto dołożyć te kilka stów czy nie.
hijax_pl - Pon 19 Lip, 2010
Warto dołożyć do D90, chodzi przede wszystkim o ergonomię... 2 rolki, górny wyświetlacz itp, itd...
kozidron - Pon 19 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | Warto dołożyć do D90, chodzi przede wszystkim o ergonomię... 2 rolki, górny wyświetlacz itp, itd... |
no i jak wszystkim wiadomo D90+18-105VR to zestaw marzeń
a tak na poważnie to warto dopłacić do tego zestawu
Tutejszyn - Wto 20 Lip, 2010
buka111 napisał/a: | A co powiecie co jest lepsze? D90 czy 500D? Może kupię jednak Canona? D90 droższy ale warto dopłacać, 500d tańszy? Pomóżcie. |
Przy takim podejściu to temat może mieć 100 stron i nie znajdziesz odpowiedzi. Forum nie podetrze nosa i nie nakarmi zupką łyzka po łyżce, za mamusię, za tatusia..
Nikon D90 z obiektywem 18-105 jest dobrym wyborem, bo to świetny aparat i świetny obiektyw (bardzo, bardzo świetny), choć z plastikowym bagnetem.
Yossarian - Sro 21 Lip, 2010
Za 1400-1500 zł znajdziesz na allegro i giełdach internetowych Sigmę 10-20 mm w dobrym stanie.
Za pozostałe 1500 zł można kupić obojętnie jaką puszkę, np z Nikona - D40/D40x/D3000/D80 wraz z kitem. Będziesz miał oba obiektywy z silnikiem AF, więc brak śrubokręta w body Ci nie przeszkodzi.
Nie jest to może najnowocześniejszy zestaw, ale uzyskasz bardzo szeroki kąt widzenia, co w krajobrazach i architekturze ma olbrzymie znaczenie. Większe, niż wspomniany górny wyświetlacz (który zresztą w D80 jest) czy użyteczne wysokie ISO.
Pozdrawiam.
pepe141 - Sro 21 Lip, 2010 Temat postu: pierwsze lustro pomoc Witam,
Chciała bym sie spytać co o tym sadzicie, oraz o ewentualna pomoc w wyborze.
Mianowicie mam zamiar kupić sobie moja pierwsza lustrzankę.
Mój wybór padł pomiędzy Nikonem d5000 a pentaxem k-x.
Po poszperaniu troszkę o tych modelach wybrałam Nikona D5000 z obiektywem standardowym AF-S DX18-55MM F/3.5-5.6G VR.
Lecz niedawno rozmawiałam z kolega i który bez większych uzasadnień powiedział, ze na moim miejscu kupiłby Nikona d3000 lecz z lepszym obiektywem 18-100 lub nawet 18-200.
Moim pytaniem było czy lepszym wyborem jest kupno lepszego body ze standardowym obiektywem na poczatek czy lepiej kupić d3000 lecz z lepszym obiektywem.
Dodam że uwielbim robić zdjęcia natury, architektury oraz ludzi.
Lecz to dla mnie dopiero początek przygody z lustrzankami i nie wykluczone, że po zakupie np d5000 po pewnym czasie nie kupiłabym lepszego obiektywu wiadomo wszystko zależy od kasy.
Z gory dziekuje za opinie i pomoc
dellfurio - Sro 21 Lip, 2010
A ile przeznaczasz na ten zakup? I jeśli już zdecydowana jesteś na D5000 to lepiej w zestawie z obiektywem 18-105VR. Takie jest moje skromne zdanie
hijax_pl - Sro 21 Lip, 2010
Obiektyw 18-105VR to bardzo dobry zakup, jednakże 18-55VR nie jest zły i na pewno Ci wystarczy na długo.. Dostatecznie długo aby poznać swoje potrzeby i wyruszyć na zakupy obiektywu z prawdziwego zdarzenia
Z tego co piszesz wnioskuję że na zakup chcesz przeznaczyć około 2tyś zł.
Pamiętaj że oprócz aparatu przyda się jakaś torba na niego no i przede wszystkim.. karta pamięci.
pepe141 napisał/a: | Dodam że uwielbim robić zdjęcia natury, architektury oraz ludzi. |
Myślę, że lepiej na początek by się sprawdził 18-105 w takim razie
pepe141 - Sro 21 Lip, 2010
chciałabym się zmieścić pomiędzy 2000-2500 jakoś tak ewentualnie jeśli potrzeba to może udałoby mi się coś dołożyć
hijax_pl - Sro 21 Lip, 2010
Zestaw D5000+18-105VR to koszt około 2600zł do tego karta pamięci Sandisk SDHC III 4GB około 70zł i jakaś torba za 50-80zł i na początek wystarczy
FuzBal - Sro 21 Lip, 2010
pomysl jeszcze o pentaxie kx w dual kicie ^^^^^^^^
.Kiyomi. - Czw 29 Lip, 2010 Temat postu: Zakup. Jaki wybrać? No więc, zamierzam na wiosnę, albo wcześniej (tj. styczeń, luty) kupić sobię lustrzankę. Nie wiem tylko jaki model się zdecydować. Interesują mnie modele z firmy Nikon, ale jeżeli macie jakieś inne propozycje to śmiało. Ja jestem amatorem i chciałabym amatorskie aparaty żebyście tu pisali. ;D cena żeby była jakoś 1200-2500 zł. Coś takiego. Narazie jestem zdecydowana na 80 % na lustrzankę Nikon D5000, ale te 20% może zmienić moją decyzję. Także proszę was o pomoc.
MC - Czw 29 Lip, 2010
Jeśli zamierzasz kupić na wiosnę to spytaj w marcu. Teraz gdybanie nie ma sensu.
hijax_pl - Czw 29 Lip, 2010
Do marca D5000 może być już bardzo starym modelem
darekk - Pią 30 Lip, 2010
D90 jest dobry, ale tego modelu pewnie już nie będzie w marcu.
sigmiarz - Pią 30 Lip, 2010
kupuj teraz, chyba że wolisz VAT 23%
[ Dodano: Pią 30 Lip, 2010 15:29 ]
wczyscy musimy zapłacić z odbudowę domów na polderach.
P_M_ - Pią 30 Lip, 2010
sigmiarz napisał/a: | kupuj teraz, chyba że wolisz VAT 23%
[ Dodano: Pią 30 Lip, 2010 15:29 ]
wczyscy musimy zapłacić z odbudowę domów na polderach. |
To sa grosze. Problemem sa 50-letni emeryci.
Z zakupem mozna sie wstrzymac, bo moze cos ciekawego sie pojawi.
sigmiarz - Pią 30 Lip, 2010
licząc na jednej sztuce sprzetu to mało, ale drożeje wszystko wokół tego, więc trudno powiedzieć jak to wpłynie na ceny.
[ Dodano: Pią 30 Lip, 2010 19:20 ]
chociaż chyba miałeś na myśli to że tych zalanych domów nie jest tak dużo.. dokładnych liczb nie znam.
pineska - Sob 31 Lip, 2010
ja troszeczke bliższy termin zakupu niż koleżanka wyżej, mianowicie przyszły tydzień.
Aktualnie moje rozważania sprecyzowały się na 4 modelach i w ramach możliwości proszę o pomoc.
Mianowicie:
1. Pentax k-x + DAL 18-55 + DAL 50-200
2. Nikon D3000 + 18-55 II + 55-200 Kit
3. Nikon D5000 + 18-105 G ED VR DX
4. Canon EOS 500D + 18 - 55 mm IS
bądź bardzo ewentualnie jeśli coś mnie przekona, że rzeczywiście warto dołożyć te pare stów + 18-135 mm IS
będe mega wdzięczna za wszystkie sugestie bo mętlik w głowie a coś trzeba wybrać.
aha co do mnie - amatorstwo, początki, pierwsza lustrzanka (robiłam zdjęcia jedynie aparatami znajomych - nie mam żadnych przywiązań specjalnych do sysytemu) plany fotograficzne to jedynie własna przyjemność, głownie ludzie + architektura i od czasu do czasu krajobrazy
sigmiarz - Sob 31 Lip, 2010
pentax k-x, tanio, nieźle jakościowo (obiektywy) i uniwersalnie.
[ Dodano: Sob 31 Lip, 2010 18:44 ]
jeszcze możesz się przymierzyć do nikon d90 + 18-105...
tzn. ja po moich doświadczeniach na razie bym zrezygnował
z zakresu 100-200 i wziął wygodniejszą puszkę.
Sunders - Sob 31 Lip, 2010
pineska, IMO zestaw nr 3
hijax_pl - Sob 31 Lip, 2010
D5000+18-105VR.
Dlaczego? Bo nie D3000 (kiepska matryca) oraz 18-105VR da Ci więcej swobody niż dual kit Pentaxa.
sigmiarz - Sob 31 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | 18-105VR da Ci więcej swobody niż dual kit Pentaxa. |
oj przydałoby się to szkło ze stałym światłem chociaż 3.
hijax_pl - Nie 01 Sie, 2010
True.. no ale cena (tego szkła) zobowiązuje do "pewnych" ustępstw
FuzBal - Nie 01 Sie, 2010
d5000 + 18-105 niby wygodniej ale w sumie krocej niz w dualu pentaxa co zaweza troche pole popisu;] no i brak srubokreta ble
A do czego śrubokręt potrzebny z 18-105VR, albo 35/1,8 czy 70-300VR?
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Sie, 2010
Ci od Pentaxa potrzebują śrubokręt, ale to taki mały szczegół Już nawet Sony wypuszcza coraz więcej obiektywów z własnym silnikiem
lotofag - Nie 01 Sie, 2010
Nie wyobrażam sobie np. DA 40 Limited i innych szkieł tej serii z wbudowanym napędem...
Warto poznać specyfikę systemu a dopiero potem komentować
Z kolei patrząc na Nikona rzeczywiście nie ma się co podniecać brakiem silnika w korpusie. O ile się nie mylę wszystkie nowe Nikkory posiadają własny napęd AF i są to szkła z różnych półek cenowo-jakościowych.
pineska - Nie 01 Sie, 2010
[ Dodano: Sob 31 Lip, 2010 18:44 ]
jeszcze możesz się przymierzyć do nikon d90 + 18-105...
|
ja wiem, że to zestaw marzeń, myślałam o tym, jednak troche niestety przekracza moje obecne możliwości finansowe...
hmmm czyli zacieśniam sie do obszaru pentax i d5000... ze skłonnością na nikona. dzieki za sugestie. a jak jest później z rozbudową i nowymi szkłami? nikon oferuje więcej?
lotofag - Nie 01 Sie, 2010
pineska napisał/a: | . a jak jest później z rozbudową i nowymi szkłami? nikon oferuje więcej? |
Tak, Nikon oferuje więcej obiektywów. Oczywiście w praktyce nie znaczy to "dużo i tanio"
Najlepiej sprawdź ceny tego co Cię interesuje wśród szkieł systemowych, jak i niezależnych producentów.
sigmiarz - Nie 01 Sie, 2010
jednak te tanie szkła pentaxa są porządniej wykonane, do tego pentax lepiej współpracuje z manualnymi szkłami. Ile możesz przeznaczyć na sprzęt ?
pineska - Nie 01 Sie, 2010
na początku chciałam ok 2000 zł. ale powiedzmy, że moge rozszerzyć budżet na maks 3000 zł.
RB - Nie 01 Sie, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ci od Pentaxa potrzebują śrubokręt, ale to taki mały szczegół |
dopoki nie proboja podpiac szkiel canona albo tych nowych nikonow bez... to chyba im akurat ryba.
osobiście wolałbym pentaxa kx od tego budżetowego nikona.
np. ta migawka 1/6000 s może się przydać.
pineska napisał/a: | na początku chciałam ok 2000 zł. |
Z takim budżetem to lepiej faktycznie wejść w K-x'a.
pineska napisał/a: | ale powiedzmy, że moge rozszerzyć budżet na maks 3000 zł. |
I tak się rozszerzy jak się okaże że warto kupić zestaw porządnych baterii (eneloop) z porządną ładowarką (np BC-700), dodatkowe karty pamięci, jakaś torba na noszenie tego aparatu, może statyw itp itd..
Do tego Kx-a można dostać w zajebiaszczym różowym kolorze
MC - Nie 01 Sie, 2010
Potwierdzam. W toruńskim euro jest w takiej wersji i wygląda słitaśnie.
Sunders - Nie 01 Sie, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Kx-a można dostać w zajebiaszczym różowym kolorze |
Wujku, MC, widzę, że kręci Was ten różowy kolor , ale wybór jest bogatszy:
http://www.cliftoncameras...x_kx_multi2.jpg
Inne lustrzanki takiego nie mają
Sunders, kolorków jest więcej, http://www.camera-pentax.jp/k-x/
to nie jest róż tylko fuksja
musieli dodać srebrny pasek i kolorki żeby na kxa "semiprosi" się nie rzucili, kto by wtedy kupił k7 ??
[ Dodano: Nie 01 Sie, 2010 22:26 ]
masza - Nie 01 Sie, 2010
Wątek niebezpiecznie meandruje ku kolorystyce Wyczuwam ironię, Panowie - i od razu nasuwa mi się pytanie: gdy kupujecie samochody, to też tylko czarne wchodzą w grę? A gdy robicie zdjęcia, to różnobarwność także Was uwiera i skłania do drwin?
pineska, mam k-x'a i jestem całkiem zadowoloną fotoamatorką K-x świetnie współpracuje z manualnymi obiektywami, co dla mnie jest dużym plusem. A to, że mogłam poprzebierać w kolorach, także dało mi wiele radości. Życzę Ci, byś wybrała model, który sprosta Twoim wymaganiom zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyki
oczywiście że kolor samochodu ma znaczenie, musi mi się podobać, każdy samochód ma taki jeden kolor w którym wygląda najlepiej, i tak żółte lambo, czerwone ferrari i .... srebrny focus
masza - Nie 01 Sie, 2010
Nooo, sigmiarz, to się rozumiemy
jaad75 - Nie 01 Sie, 2010
sigmiarz napisał/a: | czerwone ferrari | Akurat Ferrari wygląda znacznie lepiej w czerni...
Nie było w mojej wypowiedzi żadnej ironii, sam chciałbym fioletowego EOSa, ale nie robią
Sunders - Nie 01 Sie, 2010
http://www.youtube.com/watch?v=u1BrWINgomU
A co najlepiej wygląda w takich kolorach
pineska - Pon 02 Sie, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Do tego Kx-a można dostać w zajebiaszczym różowym kolorze |
dzięki ale różowy mnie nie kręci
akurat jeżdze zielonym, może nie prezentuje sie najlepiej, ale jakoś nie narzekam
mimo, że jestem kobietą jakoś kolorki nie mają znaczenia przy wyborze sprzętu... już byłam praktycznie przekonana do d5000 i znowu mi mącicie głowe k-xem... chyba pójde jutro 'pomacać raz jeszcze' i sie zobaczy...
B o g d a n - Pon 02 Sie, 2010
pineska napisał/a: | chyba pójde jutro 'pomacać raz jeszcze' i sie zobaczy... |
Proponuję jednak odwrotnie ...
coby nie było zaskoku.
sigmiarz - Pon 02 Sie, 2010
na macanie wygra nikon
ok a więc rozważając aspekty 'niemacające' - znacie sie na tym troche więc prosze o konrety przemawiające za tym, że pentax wygrywa z nikonem bądź odwrotnie.
Usjwo - Pon 02 Sie, 2010
pineska napisał/a: | prosze o konrety przemawiające za tym, że pentax wygrywa z nikonem bądź odwrotnie. |
Konkrety Zapomnij.
Takie dyskusje tocza sie chyba od momentu powstania optycznych i ciagle nie zostaly rozwiazane. I nie przewiduje szybkiego roztrzygniecia
hijax_pl - Pon 02 Sie, 2010
pineska, rozchodzi się o to że to praktycznie takie same aparaty różniące się niuansami.
A z konkretów... D5000 ma ruchomy ekran, ale o niższej rozdzielczości niż ten w K-x.
D5000 ma też "lepszy" 11-punktowy AF. K-x za to z małymi problemami ale współpracuje ze starymi, manualnymi szkłami (np M42) - pytanie, czy to dla Ciebie jest ważne?
hijax_pl napisał/a: | pineska, rozchodzi się o to że to praktycznie takie same aparaty różniące się niuansami.
A z konkretów... D5000 ma ruchomy ekran, ale o niższej rozdzielczości niż ten w K-x.
D5000 ma też "lepszy" 11-punktowy AF. K-x za to z małymi problemami ale współpracuje ze starymi, manualnymi szkłami (np M42) - pytanie, czy to dla Ciebie jest ważne? |
niebardzo, bo i tak swoja przygote z fotografią zaczynam 'od zera'
do nikona przekonuje mnie to, ze ma zasilanie powiedzmy sobie normalne, odpadaja koszty akumulatorkow w pentaxie.
no ale skoro to sa praktycznie takie same puszki, w takim razie skupmy sie na szkłach, lepszym rozwiazaniem jest wziecie jednego obiektywu 18-105 G ED VR DX czy dwóch DAL 18-55 + DAL 50-200 ?
Jak dla mnie - lepszym jest 18-105VR..
dr11 - Pon 02 Sie, 2010
hijax_pl napisał/a: | Pomiędzy 100 a 200mm nie ma tak dużej różnicy | Ojej, co oni Ci zrobili za granicą
dr11, ojej.. machnąłem się i już to skasowałem - myślałem o czymś innym
dominikaa - Wto 10 Sie, 2010 Temat postu: nikon d3000 witam wszystkich.
jestem amatorką, do tej pory bawiłam się cyfrówką... zamierzam kupić lustrzanke i już wybrałam: nikon d3000. podobno dla poczatkujacych świetna. dylemat jest taki:
kupić kitowy Nikon D3000 + 18-55 + 55-200 czy body i dokupic obiektyw 18- 105, a może jeszcze jakiś inny?
worka kasy nie mam... <przedział do 2,5 tysiaca>
chodzi mi głównie o portrety, zwierzęta, krajobrazy, ale i zwykłe okolicznościowe.
przeraża mnie troche, jak to wy okreslacie "plastikowość" aparatu, ale nawet w przyszlosci z obiektywami szalec nie zamierzam tzn. nie bede ich zmieniac co chwile, wiec moze tak zle nie bedzie.
prosze o porady.
a i jeszcze jakbyscie mi cos o zoomach powiedzieli w tych obiektywach to byloby ekstra
FuzBal - Wto 10 Sie, 2010
za 2.5 tys masz legendarnego przekozackiego przebajeranckiego megawypasionego super extra Pentaxa k-x w dual kicie...
kozidron - Wto 10 Sie, 2010
dominikaa, masz też mega wątek parę tematów niżej - tylko trzeba się wysilić i poczytać
komor - Wto 10 Sie, 2010
…i niniejszym do niego scalam wątek koleżanki dominikaa.
abbeyxroad - Pią 13 Sie, 2010
Witam !
Jestem tu nowa i chciałabym się was poradzić w wyborze mojej pierwszej lustrzanki Raczej jeszcze nie znam się na fotografii, ale na jesień planuję zapisać się na kurs. Koleżanka poleciła mi NIKONA d5000 myślicie, że to dobry wybór?
martwię się o obiektyw bo w sklepie jest on z obiektywem 18-55, który ponoć rozmazuje tło. co o tym myślicie? wiem, że będę mogła dokupić obiektyw ale jak narazie nie mam już kasy a na lustrzankę planuję wydać do 2500zł
Usjwo - Pią 13 Sie, 2010
abbeyxroad napisał/a: | który ponoć rozmazuje tło. |
Ludzie wydaja gore forsy zeby taki efekt uzyskac
Przeczytaj 20 poprzednich stron i odpowiedz sie sama znajdzie
abbeyxroad - Pią 13 Sie, 2010
wiem, że to tło bywa ciekawym efektem lecz jeżeli samo tło jest ważne i ciekawe to już gorzej
SlawGaw - Pią 13 Sie, 2010
abbeyxroad, zapisz się na ten kurs, a dowiesz się jak można uzyskać ostre tło razem z pierwszym planem, takim obiektywem jak 18-55. Zresztą odwrotnie też jest możliwe, w pewnych granicach.
PiotrOs - Pią 13 Sie, 2010
A przed kursem mozesz zajrzec chocby tutaj:
http://www.optyczne.pl/poradniki.html
Albo na Szeroki Kadr u Nikoniarzy.
Usjwo - Pią 13 Sie, 2010
SlawGaw napisał/a: | ostre tło razem z pierwszym planem... Zresztą odwrotnie też jest możliwe |
odwrotnie to jak? nieostry pierwszy plan razem z tlem?
SlawGaw - Pią 13 Sie, 2010
Usjwo, a jak tam sobie życzysz, wszystko da się zrobić/zepsuć.
kevinn - Pią 29 Paź, 2010 Temat postu: Lustrzanka bez bajerów za ok. 2000zł. Witam wszystkich.
Z racji nagłego przypływu gotówki postanowiłem zainwestować w aparat.
Nie jestem mocno obeznany w temacie więc proszę o radę w kwestii wyboru.
Nie wiem czy to co wymienie ma jakiś wpływ na potencjalny wybór lustrzanki ale co tam:
-nie zależy mi na niepotrzebnych dodatkach jak kręcenie filmików, tym bardziej, jeśli są one wstawione do aparatu kosztem tego co ważne,
-fotografować chciałbym przede wszystkim ludzi,
-wolałbym, żeby lustrzanka nie była zbyt 'user friendly' i dała pole do popisu, kompletnie nie interesuje mnie automatyka i samoustawianie się aparatu,
-cena to ok. 2000zł, w porywach dojść może do 2500zł,
-dobrze gdyby w cenie zawarty był od razu sprzęt pozwalający robić przyzwoite zdjęcia bez dokupywania od razu drogich akcesoriów.
Wbrew pozorom, wpadł mi w oko Canon 20d, który nie jest chyba taki zgodny z tym co wyżej pisałem;
z opini na innych forach wynika jednak, że to na czym mi zależy stoi w tym produkcie na wysokim poziomie.
Z góry dzięki za pomoc, ludzie.
deMaus - Pią 29 Paź, 2010
Przyzwoity sprzęt, a w cenie 2500zł zmieścisz jeszcze fajne(przyzwoite) szkło, może dwa.
Jeśli myślisz głównie o portretach to jest jedna ciekawa opcja na allegro.
http://allegro.pl/sigma-s...1294101402.html
Do tego przydałby się jeszcze jakieś szkło typowo portretowe, 50 f1,4 sigmy to rewelacja, ale to wyskoczy poza budżet.
Sigma to rewelacyjny sprzęt jeśli chodzi o portrety, krajobrazy i studio, ale nie nada się do fotografowania reportażowego, i na wysokich iso. Zresztą o zaletach i wadach możesz poczytać przy okazji teraz testu modelu wyżej SD15.
Największą wadą jest niszowość systemu, a co za tym idzie trudność w szukaniu szkieł używanych, ale z drugiej strony, jak nie potrzebujesz aparatu mega uniwersalnego, i masz sprecyzowane potrzeby, to według mnie Sigma jest świetnym wyborem.
kozidron - Pią 29 Paź, 2010
kevinn, generalnie obojętne czy to będzie 20D, 30D, K10 czy A700, skup się na szkiełkach, ja bym próbował szukać nawet staruszka D80 a do tego 35/1.8 +50/1.8, może też K10 +50/1.4 + 18-55/3.5-5.6 WR ale to lekko naciąga budżet.
Canon może odrobinę lepiej wypada pod wzgedem szumów na wysokich iso ale żeby wcelować w jakies porządniejsze szkło musiałbyś przekroczyć budżet, chyba że zadowoli Cie tamron 17-50.
Ciężko coś doradzić, bo pod pojęciem "fotografować chciałbym przede wszystkim ludzi" można podejść do tematu "na wiele ogniskowych" i tu doradzać można Ci coś szerokiego jak i wąskiego, może być stałeczka albo zoom.
carismax - Sro 10 Lis, 2010 Temat postu: Lustrzanka do 2500zł Witam. Jaką lusrzanke polecacie kupić za kwote 2500zł. Może być używana. Przesiadam się z amatorskiego Canona 1000d, przestał mnie już zadowalać. Myślę o Alfie 700. Może zaproponujecie mi inne alternatywy.
Aparat używany amatorsko, protrety, jakieś imprezy, panoramy, natura
Baku - Sro 10 Lis, 2010
Temat w nieodpowiednim dziale.
Po pierwsze to napisz cóż takiego przestało Ci odpowiadać w Canonie. Przesiadka na inny system przynosi rezultaty tylko wtedy gdy jasno zdefiniuje się cele które są nie do osiągnięcia w obecnym systemie. Generalnie zmiany systemu polecane są dość rzadko i w specyficznych sytuacjach.
Po drugie to zmiana na alfę 700? Ja rozumiem, że to jeden z najbardziej udanych (kto wie czy nie najbardziej udany) korpus Sony, ale to już dość "wiekowa" propozycja. Tym bardziej, że A580 zapowiada się ciekawie.
Sunders - Sro 10 Lis, 2010
carismax napisał/a: | Jaką lusrzanke polecacie kupić za kwote 2500zł |
Zacznij od przeczytania tego wątku:
http://forum.optyczne.pl/...?t=8764&start=0
B o g d a n - Sro 10 Lis, 2010
carismax napisał/a: | Witam. Jaką lusrzanke polecacie kupić za kwote 2500zł. Może być używana. Przesiadam się z amatorskiego Canona 1000d, przestał mnie już zadowalać. |
Możesz kupić używane 50D lub troche drożej nowe, choć wątpię abyś jeszcze samo boody kupił. Nie powinno być natomiast problemu kupić go w zestawie z jakimś obiektywem, typu 17-85 lub 18-135. Innych raczej nie spotkasz.
Jesli poczekasz "chwilę" to za ok. 3200 zeta będziesz mógł kupić 60D, który otworzy Ci szereg nowych możliwości foto-video. Teraz są jeszcze drogie i średnio się opłaca.
FuzBal - Sro 10 Lis, 2010
bleee to juz lepiej kupic o 1/3 tanisze 50d niz to nowe cus
jakie szkla masz do tego 1000d obecnie ?
komor - Sro 10 Lis, 2010
Sunders napisał/a: | Zacznij od przeczytania tego wątku |
…do którego niniejszy scalam nowy identyczny temat założony przez carismax. Ponieważ, jak słusznie zauważają forumowicze, te scalane tasiemcowe tematy się stopniowo dezaktualizują, to przyjmijmy, że niedługo zaczną się pojawiać nowe zbiorcze tematy na sezon 2011 ale ten jeszcze scalam, skoro mowa w nim o raczej starszych korpusach, a nie nowościach.
GoOrange - Czw 11 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | carismax napisał/a: | Witam. Jaką lusrzanke polecacie kupić za kwote 2500zł. Może być używana. Przesiadam się z amatorskiego Canona 1000d, przestał mnie już zadowalać. |
Możesz kupić używane 50D lub troche drożej nowe, choć wątpię abyś jeszcze samo boody kupił. Nie powinno być natomiast problemu kupić go w zestawie z jakimś obiektywem, typu 17-85 lub 18-135. Innych raczej nie spotkasz.
Jesli poczekasz "chwilę" to za ok. 3200 zeta będziesz mógł kupić 60D, który otworzy Ci szereg nowych możliwości foto-video. Teraz są jeszcze drogie i średnio się opłaca. |
Ja właśnie wczoraj polowałem na 50D, mieli ostatnie 2 sztuki ale za cholerę nie chcieli sprzedać bez kitowego szkła, tyle że ich szkła to ja w du... nosie miałem. Koniec końców dogadałem się i wziąłem od nich z 24-105L, cena za komplet 5980 zł.
moronica - Czw 11 Lis, 2010
GoOrange, nie ma sie co unosic, czemu w sklepie mieliby specjalnie dla ciebie rozdzielac fabryczny zestaw? jak idziesz do sklepu i jest tylko chleb z makiem to kazesz pani go oskubac?
moronica napisał/a: | GoOrange, nie ma sie co unosic, czemu w sklepie mieliby specjalnie dla ciebie rozdzielac fabryczny zestaw? jak idziesz do sklepu i jest tylko chleb z makiem to kazesz pani go oskubac? |
To nie tak, mieli samo body ale nie chcieli sprzedać poniżej 2999 zł, ja zaproponowałem 2699, na co oni ze za 2700 to mogą ożenić ale w zestawie, ich zestaw mnie nie interesował... Żeby się jakoś dogadać wziąłem do kompletu 24-105L.
Żeby nieco wyklarować sytuację... Ja u nich $ na pół mieszkania zostawiłem
Luke_S - Czw 11 Lis, 2010
GoOrange napisał/a: | Ja właśnie wczoraj polowałem na 50D, mieli ostatnie 2 sztuki ale za cholerę nie chcieli sprzedać bez kitowego szkła, tyle że ich szkła to ja w du... nosie miałem. Koniec końców dogadałem się i wziąłem od nich z 24-105L, cena za komplet 5980 zł. |
No to bardzo zły sklep był. Chciałeś "wysępić" 10% zniżki na i tak tani już produkt, a sklep się na to zgodził, o ile dokupisz jeszcze jeden produkt. Fuj! Co za haniebna praktyka! Koniecznie napisz, jaki to był sklep, a przestaniemy tam kupować.
Luke_S napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Ja właśnie wczoraj polowałem na 50D, mieli ostatnie 2 sztuki ale za cholerę nie chcieli sprzedać bez kitowego szkła, tyle że ich szkła to ja w du... nosie miałem. Koniec końców dogadałem się i wziąłem od nich z 24-105L, cena za komplet 5980 zł. |
No to bardzo zły sklep był. Chciałeś "wysępić" 10% zniżki na i tak tani już produkt, a sklep się na to zgodził, o ile dokupisz jeszcze jeden produkt. Fuj! Co za haniebna praktyka! Koniecznie napisz, jaki to był sklep, a przestaniemy tam kupować. |
To znaczy że cooo.. Że dobrze, czy źle? Bo nie wiem w czym rzecz.
Luke_S - Czw 11 Lis, 2010
No chyba źle. Z Twojego postu nie wynika, abyś był zadowolony z tej zniżki.
ov_Darkness - Czw 11 Lis, 2010
w MM jest zestaw 50D z torbą i gripem za niecałe 3k...
BTW: widzę, że mój Fujik to dobry zakup był
1.5 roku temu zapłaciłem 2900 za body, teraz używki chodzą po 2500 z przebiegmai nieraz wiekszymi niż moja ;P
|
|