forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Archiwizacja zdjęć obrabianych w Photoshopie

Andriej - Sob 10 Paź, 2009
Temat postu: Archiwizacja zdjęć obrabianych w Photoshopie
Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia z archiwizacją zdjęć obrabianych w Photoshopie.
Z reguły pierwszą fazę obróbki zdjęcia wykonuję w Lightroomie. Do LR zdjęcie importuję w postaci dng. Wszystko byłoby ok gdyby cała obróbka kończyła się w LR. Wtedy zachowałbym zdjęcie wraz z wszystkimi korektami wykonanymi w LR zaszytymi w pliku. Jednak często (najczęściej w przypadku portretów) po wstępnej obróbce w LR drugą fazę obróbki wykonuję w PS. Ponieważ z reguły na koniec znowu wracam do LR mam dylemat w jakim formacie wyeksportować plik z PS do obróbki w LR i w jakim go finalnie zarchiwizować ? Z tego co się zdążyłem zorientować nie ma opcji żeby zachować w takim procesie (LR -> PS -> LR) dane na temat obróbki w jednym pliku.
W ogóle jestem ciekaw w jakich formatach archiwizujecie już obrobione zdjęcia. Z góry dziękuję za sugestie.

jaad75 - Nie 11 Paź, 2009

Eksportuj RAW-a z LR do PS jako Smart Object, całą obróbkę robisz na warstwach dopasowania i filtrach inteligentnych, a jeśli chcesz wrócić do RAW-a, to podwójne kliknięcie odpala ACR-a i masz wszystkie opcję edycji oryginału. Taki plik zapisujesz jako PSD i masz całość obróbki zarchiwizowaną wraz z oryginalnym RAW-em.