forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - teleskop z montażem paralaktycznym i prowadzeniem do astrofo

sławek_38 - Nie 11 Paź, 2009
Temat postu: teleskop z montażem paralaktycznym i prowadzeniem do astrofo
Właśnie zauważyłem coś takiego:

http://deltaoptical.pl/te...n-gt,d1394.html

i zastanawiam się czy zastosowany tu montaż (chyba CG-5 GT jak w bliźniaczym wyższym modelu C8-N GT) nada się do zamocowania mojego 30D z podpiętym 70-200 L. Czy będzie wystarczająco stabilny i czy zastosowany napęd nie wprowadza zestawu w drgania tak, aby można było podpiąć aparat nie tylko "na barana" ale i w ognisko główne? Cena nie zwala z nóg, ale czy wystarczy na początek do mgławic, gromad czy prób foto planet?

Arek - Pon 12 Paź, 2009

Myślę, że do współpracy z 70-200 mm ten sprzęt spokojnie się nadaje. Jeśli zaś chodzi o ognisko główne, to mogą być już problemy, bo robi Ci się ekwiwalent ogniskowej 1200 mm, a to naprawdę dużo.
sławek_38 - Pon 12 Paź, 2009

1200 - fakt dużo, ale i tak za mało gdybyśmy chcieli złapać planetę...? (np. Jowisz czy Saturn). Trochę mnie denerwuje robienie sekwencji powiedzmy 100 zdjęć np 2-3 sekundowych i składania, wolałbym za pomocą takiego montażu wydłużyć czas zmniejszając rozsądnie czułość i popróbować z mgławicami,
Arek - Pon 12 Paź, 2009

Ale planet się nie robi lustrzanką. Do tego kamerka i avikowanie. Wtedy ogniskowe ustawia się na poziomie kilku metrów, do tego sprzętu co podałeś np. dokładając barlowa 3x.