|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Vista + DPP + zewnętrzy dysk - brak zdjęć - ja odpadłem....
krisv740 - Pon 12 Paź, 2009 Temat postu: Vista + DPP + zewnętrzy dysk - brak zdjęć - ja odpadłem.... a więc od początku...
zmieniłem kompa.
na starym miałem xp i vistę. oczywiście dpp zoombrowser i inne programy do obróbki i katalogowania zdjęć - wszystko działało perfekcyjnie...
na nowym mam niestety tylko vistę. do 98 nie mogę wrócić, a xp nie "przyjmuje" mi jednego programu który muszę mieć!
problem wystąpił wczoraj. siadłem w końcu do starych zdjęć i co się okazało?
po kolei:
1.zdjęcia z radomia i ostatnio robione, które były już zgrywane na nowym kompie w dpp mogę otworzyć - są miniatury...
2.zoombrowser canona "widzi" wszystkie zdjęcia i stare i nowe. mogę je przeglądać, ale "przerzucić" do dpp poprzez "edytuj zew. programem" /taka opcja-wybór w programie/ - już nie.
3.vista sama z siebie widzi wszystkie pliki - bez problemu....
4.dpp na inne stare pliki, zdjęcia jest "ślepy" , ale żeby nie było łatwo to scany zdjęć widzi bez problemu...
co zrobiłem.... :
1.przeinstalowałem/wgrałem nową wersję tak dpp jak zoombrowsera...
2.wywaliłem wszystko i zainstalowałem od nowa....
3.nic się nie zmieniło...
aby nie było za łatwo....
mam jeszcze inny program do katalogowania/oglądania zdjęć faststone... cośtam
on zachowuje się podobnie jak dpp
zdjęcia mam na dwóch zewnętrznych dyskach twardych....
na starym komputerze wszystko śmiga /jeszcze go nie sprzedałem/
nie mam już co prawda starego 30d którym robiłem stare zdjęcia, ale zdjęcia z lipca - z 50d też się nie otwierają.
otwierają.... cha cha...
jest widoczny folder, ale nie można po prostu w niego wejść - żadną komendą....
wiem, że to beznadziejne.... ale .... - jakieś sugestie.... ???
lama - Pon 12 Paź, 2009
krisv740 napisał/a: | jest widoczny folder, ale nie można po prostu w niego wejść - żadną komendą.... |
Jaki komunikat? "Odmowa dostępu"? Czy ten folder jest na partycji NTFS?
krisv740 - Pon 12 Paź, 2009
lama napisał/a: | Jaki komunikat? "Odmowa dostępu"? Czy ten folder jest na partycji NTFS? |
żadnego komunikatu - jak głową w ścianę....
po prostu żadnej reakcji gdy klikasz na folder....
system plików -bez różnicy.....
lama - Pon 12 Paź, 2009
Spróbuj Knoppixa.
lama napisał/a: | Spróbuj Knoppixa. |
po co???
oczywiście mam... ale .... po co??? - co mi to ma dać....?!
skasowany - Pon 12 Paź, 2009
Skopiuj jak Ci człowiek radzi!
lama - Pon 12 Paź, 2009
krisv740, jeśli dostaniesz się do tego folderu za pomocą Knoppixa no to chyba będzie oczywiste, że winny jest windows...
Ruslan napisał/a: | Skopiuj jak Ci człowiek radzi! |
co ma skopiować....
lama napisał/a: | krisv740, jeśli dostaniesz się do tego folderu za pomocą Knoppixa no to chyba będzie oczywiste, że winny jest windows... |
najśmieszniejsze jest to , że za pomocą eksplorera ja wszystkie foldery i pliki "widzę"...
tylko dpp nie widzi raw i jpg.
ale chyba znalazłem rozwiązanie...
jeśli przegrywam za pomocą eksplorera zdjęcia na inny dysk i nie są nowe foldery podfolderami , to mogę już poprzez dpp dojść do zdjęć....
jedyny problem to 200GB zdjęć do przegrania w ten sposóa , z dysku na dysk...
mnich - Pon 12 Paź, 2009
Może to głupie, ale wywal dpp i zoombrowser'a. programem TuneUp Utilities 2009, usuń błędne wpisy w rejestrze ( proces autmatyczny), zrestartuj kompa, i zainstaluj najpier DPP a potem zoombrowser'a.
mnich,
nie wiem dlaczego, ale ani dpp ani inny program nie jest winien...
to chyba vista tak wpływa na to...
przekopiowuję zdjęcia z folderów do nowych na drugim dysku i wszystko zaczyna hulać...
ech! stracę te 4 godziny i będzie ok!
mnich - Pon 12 Paź, 2009
No tak. Vista, jest dziwnym systemem, sam się zamula i psuje ( wczoraj wywaliłem)
Dlatego proponuje potestować sobie Windows 7. Rewelka.
mnich,
nie lubię beta version... - później problem z odinstalowaniem i powrotem do rzeczywistości....
chyba kupie po prostu w7 i po ptokach, ale to w przyszłym roku - pomęczę się...
MM - Pon 12 Paź, 2009
Nawet przez sekundę nie pracowałem na Viście. Wystarczyła mi opinia fachowców o tym "systemie"
MM,
ja ogólnie nie mam do tego większych zastrzeżeń...
xp też czasami potrafi dać popalić...
na starym kompie vista działała stabilnie na sterach od xp i naprawdę nie narzekałem za bardzo...
jeśli chodzi o stabilnośc i teraz jest ok. - kwestia dziwnych "przenosin" plików - tylko....
mnich - Pon 12 Paź, 2009
fakt, chwaliłem "viśte" ale W7 to zupełnie coś innego. Też kupię.
B o g d a n - Pon 12 Paź, 2009
krisv740 napisał/a: | wiem, że to beznadziejne.... ale .... - jakieś sugestie.... ??? |
Z uwagi na to, że inny program też się "pogubił", sądzę że problem jest w tym, że Vista "przejęła" kontrolę nad odtwarzaniem multimediów, co jest w jej zwyczaju'. Zapewne domyślnie wszystkie multimedia są przypisane do MediaPleyer Windows, czy jak to w niej się nazywa i inne programy mają problem z rozpoznaniem odpowiednich plików. Spróbuj we właściwaściach typów plików zmienić aplikację domyslną do ich otwierania, może to coś pomoże. Np RAW z .CR2 przypisz do DPP itd.
|
|