forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nowy czy sprawdzony? Obiektyw do 7D

Driver1 - Wto 13 Paź, 2009
Temat postu: Nowy czy sprawdzony? Obiektyw do 7D
Jak w temacie. Zastanawiam sie miedzy 2 obiektywami - nowym 15-85 oraz sprawdzonym 17-55. Nie pytam ktory jest bardziej uniwersalny bo to wiadomo ;) ale przede wszystkim jakosc zdjec!? Ktory byscie koledzy polecili tak aby zestaw aparatu+ obiektyw nie przekroczyl 10 000 zł (body kosztuje 5999zł). Dzieki za rady
MC - Wto 13 Paź, 2009

Tylko i wylacznie ten drugi jesli nie planujesz przesiadki na FF.
goltar - Wto 13 Paź, 2009

Na podobne pytanie udzieliłem sobie odpowiedzi: 17-55.
Jeśli jednak nie potrzebujesz światła f/2.8 to 15-85 powinien być ok, za krótko jednak się nim bawiłem aby powiedzieć na 100% że jego ostrość jest porównywalna z 17-55. Pierwsze wrażenie było jednak bardzo dobre.

Paweł_G - Wto 13 Paź, 2009

Ponoć te nowe ef-s są solidniej wykonane. goltar, jakie masz odczucia?
tkosiada - Wto 13 Paź, 2009

owszem
nawet jak trzymasz 15-85 to czujesz, że jest tam kawałek szkła
na tyle ile sie bawiłem tym szkłem na pokazie obudowa jak najbardziej ok, wstępnie nie mam zastrzeżeń

Driver1 - Wto 13 Paź, 2009

Na zagranicznych stronach sample 15-85 wychodza calkiem ciekawie. Kwestia ceny czy oplaca sie kupowac 2x drozszy obiektyw.
MasterB - Wto 13 Paź, 2009

Driver1, zdajesz sobie sprawę z tego że 17-55 jest o 2 działki jaśniejszy na długim końcu? Za to właśnie się płaci... Jeśli Ciebie stałe światło w całym zakresie nie rusza, to nie warto przepłacać.
B o g d a n - Wto 13 Paź, 2009

Driver1 napisał/a:
Jak w temacie. Zastanawiam sie miedzy 2 obiektywami - nowym 15-85 oraz sprawdzonym 17-55. Nie pytam ktory jest bardziej uniwersalny bo to wiadomo ale przede wszystkim jakosc zdjec!? Ktory byscie koledzy polecili tak aby zestaw aparatu+ obiektyw nie przekroczyl 10 000 zł (body kosztuje 5999zł). Dzieki za rady

Poczekaj - spokojnie - nie śpiesz się - jeszcze zdążysz kupić. Zamów na razie samo boody. Szkło 17-55 też ma swoje wady, o 15-85 jeszcze mało wiemy.

pawel23 - Wto 13 Paź, 2009

B o g d a n napisał/a:
Szkło 17-55 też ma swoje wady

Każde ma... Ale jeśli ktoś potrzebuje 2.8 i uniwersalnej ognikowej na aps-c to 17-55 jest chyba najlepszym wyjściem (chyba że kogoś stać na 16-35L :smile: )

Sunders - Wto 13 Paź, 2009

Driver1 napisał/a:
przede wszystkim jakosc zdjec!? Ktory byscie koledzy polecili

Jeśli nie braknie Ci światła to jakość zdjęć może być porównywalna.
Driver1 napisał/a:
Nie pytam ktory jest bardziej uniwersalny bo to wiadomo

Krótszy zakres ogniskowych mozna często skorygować "zoomem noznym", braku światła zastanego niczym skorygować się nie da, dlatego kwestia "uniwersalności" dla mnie jest dyskusyjna.
B o g d a n napisał/a:
Poczekaj - spokojnie - nie śpiesz się - jeszcze zdążysz kupić. Zamów na razie samo boody. Szkło 17-55 też ma swoje wady, o 15-85 jeszcze mało wiemy

Z tym się zgodzę jeśli chcesz kupić 15-85 i jesteś cierpliwy. Warto poczekać, bo jeśli poznamy jakieś istotne wady tego obiektywu to jego cena spadnie. 17-85 ponad 2 lata od swojej premiery/mimo wzrostu kursów walut/ staniał o połowę.
Popieram opinię MC, goltara i pawel23=warto kupić 17-55/2,8 IS USM.

kozidron - Wto 13 Paź, 2009

Driver1 napisał/a:
Na zagranicznych stronach sample 15-85 wychodza calkiem ciekawie. Kwestia ceny czy oplaca sie kupowac 2x drozszy obiektyw.

Driver1,
skoro jest to jeden z lepszych zoomów na aps-c pod canona i na dodatek całkiem jasny w całym zakresie to w niektórych "okolicznościach" się bardzo opłaca i wręcz czasem to konieczność. Pytanie brzmi czy u Ciebie zachodzą te okoliczności.........? Bo po tym jak zadałeś pytanie, można mieć wątpliwości........

Driver1 - Sro 14 Paź, 2009

Napewno zajda takie "okolicznosci" ;) . Nie mam narazie aparatu i dlatego staram sie wybrac miozliwie uniwersalny i dobry obiektyw, taki aby mial fajny zakres (zoom) poniewaz na poczatku nie bede kupowal innego obiektywu ale przde wszystkim zalezy mi na jakosci - taki aby w ciezkich warunkach (slabe swiatlo) wiecej wychodzilo zdjec niz nie wychodzilo ;) .
MC - Sro 14 Paź, 2009

Jak slabe swiatlo, to wybor powinien byc oczywisty.
kozidron - Sro 14 Paź, 2009

Driver1 napisał/a:
taki aby w ciezkich warunkach (slabe swiatlo) wiecej wychodzilo zdjec niz nie wychodzilo ;) .

no to warto dopłacić, z tym że sporo też zależy od operatora. Polecam zakup do tego lampy, jeżeli jest możliwość błyskania. Bo właściwie nie napisałeś do czego ma być ten zestaw.

goltar - Czw 15 Paź, 2009

Paweł_G napisał/a:
Ponoć te nowe ef-s są solidniej wykonane. goltar, jakie masz odczucia?
Jeśli chodzi o 15-85 to jakość wykonania jest porównywalna z 17-55. Mam nadzieję że będzie tylko bardziej szczelny, bo w przypadku 17-55 nie jest z tym najlepiej.
konczako - Czw 15 Paź, 2009

Ze standardowych "zoomów(nożnych)" to polecam Sigmę 30F1.4 lub jak cie stać C35F1.4L :mrgreen:

A tak na poważnie(choć lepiej i tak kupic któryś z wyżej wymienonych :mrgreen: ) to z 17-55/2.8 będziesz napewno bardziej zadowolony niż z C15-85 i tyle....

Driver1 - Czw 15 Paź, 2009

No samo mowi za siebie - lepsze swiatlo=szybszy obiektyw=mniej zamazane zdjecia w skrajnie nieodpowiednich warunkach. A jakies makro to ma ten obiektyw?
Baku - Pią 16 Paź, 2009

Makro w tym zakresie ogniskowych jest raczej średnio fajne, chyba że lubi się podjeżdżanie obiektywem pod sam fotografowany obiekt.
Lepsze rezultaty dają obiektywy specjalizowane do makro, o większej ogniskowej, np. 100, 180 mm.

A w sprawie wyboru zooma, to mój głos także na 17-55IS.

Sejthan - Nie 18 Paź, 2009

Też poprę 17-55, bo co to światło dostrzegasz kiedy masz te 2.8. Jak nie potrzebujesz 2.8, to i tak masz o niebo lepiej kiedy przymykasz jasne szkło niż na krańcu ciemniejszego.
Driver1 - Pon 19 Paź, 2009

OK,

Dzieki koledzy za pomoc. Czekam na dostawe do sklepow nowego 7d i kupuje od razu obiektyw 17-55. Zobaczymy jak sprzecik bedzie sie spisywal. ;)

[ Dodano: Sob 24 Paź, 2009 00:22 ]
Co wy na to? :

http://www.the-digital-pi...=0&SampleComp=0

Nowy 15-85 wydaje sie byc ostrzejszy od 17-55.