|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nowy czy sprawdzony? Obiektyw do 7D
Driver1 - Wto 13 Paź, 2009 Temat postu: Nowy czy sprawdzony? Obiektyw do 7D Jak w temacie. Zastanawiam sie miedzy 2 obiektywami - nowym 15-85 oraz sprawdzonym 17-55. Nie pytam ktory jest bardziej uniwersalny bo to wiadomo ale przede wszystkim jakosc zdjec!? Ktory byscie koledzy polecili tak aby zestaw aparatu+ obiektyw nie przekroczyl 10 000 zł (body kosztuje 5999zł). Dzieki za rady
MC - Wto 13 Paź, 2009
Tylko i wylacznie ten drugi jesli nie planujesz przesiadki na FF.
goltar - Wto 13 Paź, 2009
Na podobne pytanie udzieliłem sobie odpowiedzi: 17-55.
Jeśli jednak nie potrzebujesz światła f/2.8 to 15-85 powinien być ok, za krótko jednak się nim bawiłem aby powiedzieć na 100% że jego ostrość jest porównywalna z 17-55. Pierwsze wrażenie było jednak bardzo dobre.
Paweł_G - Wto 13 Paź, 2009
Ponoć te nowe ef-s są solidniej wykonane. goltar, jakie masz odczucia?
tkosiada - Wto 13 Paź, 2009
owszem
nawet jak trzymasz 15-85 to czujesz, że jest tam kawałek szkła
na tyle ile sie bawiłem tym szkłem na pokazie obudowa jak najbardziej ok, wstępnie nie mam zastrzeżeń
Driver1 - Wto 13 Paź, 2009
Na zagranicznych stronach sample 15-85 wychodza calkiem ciekawie. Kwestia ceny czy oplaca sie kupowac 2x drozszy obiektyw.
MasterB - Wto 13 Paź, 2009
Driver1, zdajesz sobie sprawę z tego że 17-55 jest o 2 działki jaśniejszy na długim końcu? Za to właśnie się płaci... Jeśli Ciebie stałe światło w całym zakresie nie rusza, to nie warto przepłacać.
B o g d a n - Wto 13 Paź, 2009
Driver1 napisał/a: | Jak w temacie. Zastanawiam sie miedzy 2 obiektywami - nowym 15-85 oraz sprawdzonym 17-55. Nie pytam ktory jest bardziej uniwersalny bo to wiadomo ale przede wszystkim jakosc zdjec!? Ktory byscie koledzy polecili tak aby zestaw aparatu+ obiektyw nie przekroczyl 10 000 zł (body kosztuje 5999zł). Dzieki za rady |
Poczekaj - spokojnie - nie śpiesz się - jeszcze zdążysz kupić. Zamów na razie samo boody. Szkło 17-55 też ma swoje wady, o 15-85 jeszcze mało wiemy.
pawel23 - Wto 13 Paź, 2009
B o g d a n napisał/a: | Szkło 17-55 też ma swoje wady |
Każde ma... Ale jeśli ktoś potrzebuje 2.8 i uniwersalnej ognikowej na aps-c to 17-55 jest chyba najlepszym wyjściem (chyba że kogoś stać na 16-35L )
Sunders - Wto 13 Paź, 2009
Driver1 napisał/a: | przede wszystkim jakosc zdjec!? Ktory byscie koledzy polecili |
Jeśli nie braknie Ci światła to jakość zdjęć może być porównywalna.
Driver1 napisał/a: | Nie pytam ktory jest bardziej uniwersalny bo to wiadomo |
Krótszy zakres ogniskowych mozna często skorygować "zoomem noznym", braku światła zastanego niczym skorygować się nie da, dlatego kwestia "uniwersalności" dla mnie jest dyskusyjna.
B o g d a n napisał/a: | Poczekaj - spokojnie - nie śpiesz się - jeszcze zdążysz kupić. Zamów na razie samo boody. Szkło 17-55 też ma swoje wady, o 15-85 jeszcze mało wiemy |
Z tym się zgodzę jeśli chcesz kupić 15-85 i jesteś cierpliwy. Warto poczekać, bo jeśli poznamy jakieś istotne wady tego obiektywu to jego cena spadnie. 17-85 ponad 2 lata od swojej premiery/mimo wzrostu kursów walut/ staniał o połowę.
Popieram opinię MC, goltara i pawel23=warto kupić 17-55/2,8 IS USM.
kozidron - Wto 13 Paź, 2009
Driver1 napisał/a: | Na zagranicznych stronach sample 15-85 wychodza calkiem ciekawie. Kwestia ceny czy oplaca sie kupowac 2x drozszy obiektyw. |
Driver1,
skoro jest to jeden z lepszych zoomów na aps-c pod canona i na dodatek całkiem jasny w całym zakresie to w niektórych "okolicznościach" się bardzo opłaca i wręcz czasem to konieczność. Pytanie brzmi czy u Ciebie zachodzą te okoliczności.........? Bo po tym jak zadałeś pytanie, można mieć wątpliwości........
Driver1 - Sro 14 Paź, 2009
Napewno zajda takie "okolicznosci" . Nie mam narazie aparatu i dlatego staram sie wybrac miozliwie uniwersalny i dobry obiektyw, taki aby mial fajny zakres (zoom) poniewaz na poczatku nie bede kupowal innego obiektywu ale przde wszystkim zalezy mi na jakosci - taki aby w ciezkich warunkach (slabe swiatlo) wiecej wychodzilo zdjec niz nie wychodzilo .
MC - Sro 14 Paź, 2009
Jak slabe swiatlo, to wybor powinien byc oczywisty.
kozidron - Sro 14 Paź, 2009
Driver1 napisał/a: | taki aby w ciezkich warunkach (slabe swiatlo) wiecej wychodzilo zdjec niz nie wychodzilo . |
no to warto dopłacić, z tym że sporo też zależy od operatora. Polecam zakup do tego lampy, jeżeli jest możliwość błyskania. Bo właściwie nie napisałeś do czego ma być ten zestaw.
goltar - Czw 15 Paź, 2009
Paweł_G napisał/a: | Ponoć te nowe ef-s są solidniej wykonane. goltar, jakie masz odczucia? | Jeśli chodzi o 15-85 to jakość wykonania jest porównywalna z 17-55. Mam nadzieję że będzie tylko bardziej szczelny, bo w przypadku 17-55 nie jest z tym najlepiej.
konczako - Czw 15 Paź, 2009
Ze standardowych "zoomów(nożnych)" to polecam Sigmę 30F1.4 lub jak cie stać C35F1.4L
A tak na poważnie(choć lepiej i tak kupic któryś z wyżej wymienonych ) to z 17-55/2.8 będziesz napewno bardziej zadowolony niż z C15-85 i tyle....
Driver1 - Czw 15 Paź, 2009
No samo mowi za siebie - lepsze swiatlo=szybszy obiektyw=mniej zamazane zdjecia w skrajnie nieodpowiednich warunkach. A jakies makro to ma ten obiektyw?
Baku - Pią 16 Paź, 2009
Makro w tym zakresie ogniskowych jest raczej średnio fajne, chyba że lubi się podjeżdżanie obiektywem pod sam fotografowany obiekt.
Lepsze rezultaty dają obiektywy specjalizowane do makro, o większej ogniskowej, np. 100, 180 mm.
A w sprawie wyboru zooma, to mój głos także na 17-55IS.
Sejthan - Nie 18 Paź, 2009
Też poprę 17-55, bo co to światło dostrzegasz kiedy masz te 2.8. Jak nie potrzebujesz 2.8, to i tak masz o niebo lepiej kiedy przymykasz jasne szkło niż na krańcu ciemniejszego.
Driver1 - Pon 19 Paź, 2009
OK,
Dzieki koledzy za pomoc. Czekam na dostawe do sklepow nowego 7d i kupuje od razu obiektyw 17-55. Zobaczymy jak sprzecik bedzie sie spisywal.
[ Dodano: Sob 24 Paź, 2009 00:22 ]
Co wy na to? :
http://www.the-digital-pi...=0&SampleComp=0
Nowy 15-85 wydaje sie byc ostrzejszy od 17-55.
|
|