forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - dwa objektywy

vorti - Wto 03 Kwi, 2007
Temat postu: dwa objektywy
Na kilku forach czytałem iż najpierw powinno sie kupować optykę a dopiero potem do niej korpus. W związku z tym, pomijając fakt że oba objektywy są do różnych aparatów, mam pytanie

który z tych objektywów jest lepszy :?:
- Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED
- Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM

MM - Wto 03 Kwi, 2007

Bezapelacyjnie Nikkor. Robiłem zdjęcia każdym z nich. W tej klasie przeważa N. Tylko jest dylemat. W klasie oczko wyższej przeważa C. 100-400L jest moim zdaniem lepsza niż Nikkor 80-400 VR. No to masz teraz zagwozdkę 8)
vorti - Wto 03 Kwi, 2007

Niekoniecznie, wkońcu prawie napewno obie 400 są znacznie droższe od tych 300. Dzięki za odpowiedz.

Mam jeszcze jedno pytanko.
Skoro wszystkie ogniskowe przelicza się na ekwiwalent klatki to czy nie jest podobnie z kątem widzenia który zwykle jest podawany w parametrach objektywu? Bo sam nie wiem czy jak jest napisane że ma kąt widzenia 87 stopni to tak jest w rzeczywistości czy po podpięciu do cyfrówki coś się zmienia.

MM - Wto 03 Kwi, 2007

Ogniskowa obiektywu się nie zmienia. Na lustrzankach cyfrowych z niepełną klatką zmienia się kąt widzenia. A to przeliczanie ogniskowej to tak dla ułatwienia, żeby skalę zmian uzmysłowić.
vorti - Wto 03 Kwi, 2007

A jest jakiś wzór na obliczenie jak się ten kąt widzenia zmienia? Czy jest dużo mniejszy od tego podawanego przez producenta?
qooba - Wto 03 Kwi, 2007

vorti napisał/a:
A jest jakiś wzór na obliczenie jak się ten kąt widzenia zmienia? Czy jest dużo mniejszy od tego podawanego przez producenta?

prawdziwa ogniskowa x1,5 w Nikonie, x1,6 w Canonie, x1,7 w SigmieSD, x2 w Olympusie

adp007 - Wto 03 Kwi, 2007

Koledzy, są odpowiednie artykuły na optycznych. Można poszukać :)
Adalbercik - Wto 03 Kwi, 2007

vorti napisał/a:

Nie wiem, czy jest jakiś wzór, ale łatwo możesz to sprawdzić porównawczo. Jeśli taki na 70-300 odpowiada cyfrówce Nikona 105-450, szukasz obiektywu 105mm i masz wynik w stopniach. Dla Canona to będzie ok.110mm, czyli minimalnie mniejszy kąt. Dla 300 analogicznie.
Pamietaj, ze przelicznik ogniskowej na stopnie jest ZAWSZE stały, niezależnie od firmy, czyli, jeżeli
- dla matrycy FF 300mm = 300mm
- dla matrycy 1,5x(np.Nikon) 200mm = 300mm
- dla matrycy 2x (np.Olympus) 150mm = 300mm
to kąt widzenia dla 300 mm zawsze jest ten sam

Arek - Wto 03 Kwi, 2007

http://www.optyczne.pl/index.php?art=27
http://www.optyczne.pl/index.php?art=9

Dla tych co nie lubią szukać...

vorti - Sro 04 Kwi, 2007

Dzięki.
A może mi ktoś powiedzeć czym się różnią dwa objektywy od siebie, jeden ma w nazwie dpoisek makro a drugi nie. Oba są tej samej firmy i o tym zamym zakresie ogniskowej i tej samej jasności. Cena pomiędzy nimi to ten z makro droższy o 300 zeta.

A oto i one:
- Sigma 18-50mm f/2,8 EX DC MACRO
- Sigma 18-50mm f/2,8 EX DC

MM - Sro 04 Kwi, 2007

Ten droższy jest zmodernizowaną wersją tańszego. Oprócz "macro", które jest tylko lekko zwiększoną skalą odwzorowania ma bodajże zwiększoną średnicę przedniej soczewki i trochę poprawioną jakość obrazowania. Tak naprawdę to są prawie te same obiektywy. Ale prawie niektórym czyni dużą różnicę.
jaad75 - Sob 07 Kwi, 2007

Akurat w przypadku tych dwóch Sigm różnica jest zauważalna... Tyle, że odwzorowanie 1:3, to żadne makro...