|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Jak zlikwidować bliki?
k-bull - Sro 14 Paź, 2009 Temat postu: Jak zlikwidować bliki? witam wszystkich.
mam taka sprawe mam obiektyw 16-85 nikora i musze powiedziec ze jest niezly nawet bardziej niz to w tescie na optyczne wyszlo ale - jedyna wada ktora przeszkadza to blinki ktore sie pojawiaja prawie zawsze w sloneczny dzien. niejest to sympatyczne wiec pytam czy jest jais filtr ktory bedzie mogl to korygowac a jak tak to jaki (moze szary Hoya NDx8 PRO 1 Digital dal by rade) bym mogl bardziej sie z niego cieszyc.
dzieki za informacje
palindrom - Sro 14 Paź, 2009
k-bull,
nie skorygujesz blików filtrem, co najwyżej spadnie ich intensywność. Korzystasz z osłony przeciwsłonecznej?
hijax_pl - Sro 14 Paź, 2009
k-bull, osłona tylko... słuchaj palindroma
k-bull - Sro 14 Paź, 2009
w tym temacie się w ogóle nie znam. niestety nie mam takiej osłony, wiec jak takie cudo dostać i głównie jaką wybrać (powiedzmy że cena nie gra roli).
k-bull, najlepiej dedykowaną do obiektywu, czyli HB-39. Jest dostępna w sklepach internetowych / allegro
k-bull - Sro 14 Paź, 2009
glupi ja oslone to ta ktora dostalem w komplecie to stosuje ale ona nie zdaje egzaminu to mozna jakos wymienic. i nic mi innego nie zostalo nie ma jakiegos inego sposobu
Pokaż jakieś zdjęcie zatem. Zrobione przy założonej osłonie...
Sunders - Sro 14 Paź, 2009
k-bull czy tą osłonę posiadasz: http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9097s
k-bull, ten obiektyw jest znany z ciężkiej pracy pod słonce... ale nie jest to tragedia absolutna.
mavierk - Sro 14 Paź, 2009
palindrom napisał/a: | co najwyżej spadnie ich intensywność. | należy wspomnieć, że na 99% ilość blików wzrośnie k-bull napisał/a: | jedyna wada ktora przeszkadza to blinki ktore sie pojawiaja prawie zawsze w sloneczny dzien. | jeśli nie możesz ich usunąć, to zacznij robić tak, żeby wyglądały na zdjęciach na pożądane, albo nawet na Twój styl, pewnych rzeczy nie przeskoczysz (chyba, że kupisz coś droższego)
Usjwo - Pią 16 Paź, 2009
mavierk napisał/a: | ... albo nawet na Twój styl |
mavierk ty masz zawsze proste i genialne rozwiazanie problemu . Jakby Cie ludzie sluchali to byliby szczesliwsi.
oranżewski - Pon 02 Lis, 2009
heh. mavierk na prezydenta
mavierk - Pon 02 Lis, 2009
ambasadora Polski na Jamajce
walkabout - Wto 17 Lis, 2009
Od filtrów to intensywność występowania blików chyba wzrasta. Lepiej załóż sobie jakiegoś tulipana, który powinien w jakimś tam stopniu pomóc przy wyskakiwaniu tych paskudnych plam słońca na zdjęciach.
AMB - Pon 28 Gru, 2009
Ostatnio robiąc zdjęcie ze słońcem w kadrze zauważyłem że na zdjęciu pojawił się blik, więc powtórzyłem ujęcie ściągając filtr (UV hoya czarny ), i na zdjęciu nie ma śladu żadnych blików, tak więc wnioski nasuwają się same-filtr UV nie pomaga, a wręcz potęguje to zjawisko
|
|