forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Jak zlikwidować bliki?

k-bull - Sro 14 Paź, 2009
Temat postu: Jak zlikwidować bliki?
witam wszystkich.
mam taka sprawe mam obiektyw 16-85 nikora i musze powiedziec ze jest niezly nawet bardziej niz to w tescie na optyczne wyszlo ale - jedyna wada ktora przeszkadza to blinki ktore sie pojawiaja prawie zawsze w sloneczny dzien. niejest to sympatyczne wiec pytam czy jest jais filtr ktory bedzie mogl to korygowac a jak tak to jaki (moze szary Hoya NDx8 PRO 1 Digital dal by rade) bym mogl bardziej sie z niego cieszyc.
dzieki za informacje

palindrom - Sro 14 Paź, 2009

k-bull,
nie skorygujesz blików filtrem, co najwyżej spadnie ich intensywność. Korzystasz z osłony przeciwsłonecznej?

hijax_pl - Sro 14 Paź, 2009

k-bull, osłona tylko... słuchaj palindroma

w tym temacie się w ogóle nie znam. niestety nie mam takiej osłony, wiec jak takie cudo dostać i głównie jaką wybrać (powiedzmy że cena nie gra roli).

k-bull, najlepiej dedykowaną do obiektywu, czyli HB-39. Jest dostępna w sklepach internetowych / allegro

:mrgreen: glupi ja oslone to ta ktora dostalem w komplecie to stosuje ale ona nie zdaje egzaminu to mozna jakos wymienic. i nic mi innego nie zostalo nie ma jakiegos inego sposobu :sad:

Pokaż jakieś zdjęcie zatem. Zrobione przy założonej osłonie...
Sunders - Sro 14 Paź, 2009

k-bull czy tą osłonę posiadasz: http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9097s :?:

k-bull, ten obiektyw jest znany z ciężkiej pracy pod słonce... ale nie jest to tragedia absolutna.
mavierk - Sro 14 Paź, 2009

palindrom napisał/a:
co najwyżej spadnie ich intensywność.
należy wspomnieć, że na 99% ilość blików wzrośnie :)
k-bull napisał/a:
jedyna wada ktora przeszkadza to blinki ktore sie pojawiaja prawie zawsze w sloneczny dzien.
jeśli nie możesz ich usunąć, to zacznij robić tak, żeby wyglądały na zdjęciach na pożądane, albo nawet na Twój styl, pewnych rzeczy nie przeskoczysz (chyba, że kupisz coś droższego) :)
Usjwo - Pią 16 Paź, 2009

mavierk napisał/a:
... albo nawet na Twój styl

mavierk ty masz zawsze proste i genialne rozwiazanie problemu :mrgreen: . Jakby Cie ludzie sluchali to byliby szczesliwsi.

oranżewski - Pon 02 Lis, 2009

heh. mavierk na prezydenta :mrgreen:
mavierk - Pon 02 Lis, 2009

ambasadora Polski na Jamajce :mrgreen:
walkabout - Wto 17 Lis, 2009

Od filtrów to intensywność występowania blików chyba wzrasta. Lepiej załóż sobie jakiegoś tulipana, który powinien w jakimś tam stopniu pomóc przy wyskakiwaniu tych paskudnych plam słońca na zdjęciach.
AMB - Pon 28 Gru, 2009

Ostatnio robiąc zdjęcie ze słońcem w kadrze zauważyłem że na zdjęciu pojawił się blik, więc powtórzyłem ujęcie ściągając filtr (UV hoya czarny ), i na zdjęciu nie ma śladu żadnych blików, tak więc wnioski nasuwają się same-filtr UV nie pomaga, a wręcz potęguje to zjawisko :evil: