|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Sony A380 - test cyfrowej lustrzanki
sz.starczewski - Sro 14 Paź, 2009 Temat postu: Sony A380 - test cyfrowej lustrzanki zapraszamy do lektury testu i dyskusji na jego temat
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=111
MM - Sro 14 Paź, 2009
Cienizna panie... - cienizna....
Wujek_Pstrykacz - Sro 14 Paź, 2009
Że cienizna to można było przewidzieć, ale nie ma co dyskutować, nie nasz świat.
MC - Sro 14 Paź, 2009
MM, rozczaruje Cie. Jest slabym aparatem, ale spodziewalem sie gorszego wyniku.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | nie ma co dyskutować, nie nasz świat |
O wlasnie!
mavierk - Sro 14 Paź, 2009
a w wadach mi brakuje: 'w ogóle słaby aparat'
hijax_pl - Sro 14 Paź, 2009
W tej cenie - to naprawdę cieniutko...
KaleSonyMaRację - Sro 14 Paź, 2009
Słaby ten Sony jak wszystkie pozostałe modele tej marki, obecnie producent ten nie ma żadnej konkurencyjnej puszki na rynku, nie wiem jak można używać świadomie Sony, rozumiem pod wpływem reklamy, ale inaczej?
KaleSonyMaRację, no skoro tak mówisz to Ci wierzę na słowo
hijax_pl, ale to najprawdziwsza prawda i KaleSonyMaRację wreszcie spojrzał na to obiektywnie i doszedł do wniosku, że Sony to wyblakły cień Konici-Minolty
Konica-Minolta to tylko epizod. Sony to cień mojej ukochanej Minolty
moim zdaniem Konica też robiła dobre aparaty
ale masz rację, bacząc na bagnet, powinienem ograniczyć się do Minolty.
Nie przeczę, ze Konica robiła dobre rzeczy, ale Minolta i jej bagnet to dla mnie większe cudo. A Sony wypuszczając takie A380 nie zwiększa swojego prestiżu
mavierk napisał/a: | hijax_pl, ale to najprawdziwsza prawda i KaleSonyMaRację wreszcie spojrzał na to obiektywnie i doszedł do wniosku, że Sony to wyblakły cień Konici-Minolty |
no wiesz.. skoro testy potwierdzają potoczne opinie o sprzęcie, skoro "przedstawiciele" korporacji zaczynają z bólem serca przyznawać rację... cóż można więcej powiedzieć
A tak szczerze, to uważam, że a380 zarąbiście się sprzeda, ocena 4,6 jest mimo wszystko wysoka.
RB - Sro 14 Paź, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Nie przeczę, ze Konica robiła dobre rzeczy, ale Minolta i jej bagnet to dla mnie większe cudo. A Sony wypuszczając takie A380 nie zwiększa swojego prestiżu |
Nie zwiększa. Mozna sie domyślac, że zwiększa sprzedaż (o zgrozo...).
Niestety S to jest blady cień Minolty. Ale to jest takie normalne:
Zawsze jest bowiem tak, że wiek złoty juz kiedys był
buzz - Sro 14 Paź, 2009
uuuuuaaaaaa!!!
Ale slabiutki ten aparat. Jak go wzialem do reki, to juz wiedzialem, ze Sony wyprodukowalo cos dla gimnazjalistow, co podniecaja sie PlayStation.
Podobno nastepcami A300 i A350 sa modele A500 i A550... ktore takze nie maja zbyt wiele do zaoferowania. A330 i A380 to niby ulepszone A200...
Dla mnie ten aparat to niestety krok w tyl. Mowie to jako osoba, ktora ma aparat Sony i obiektywnie patrzy na swiat.
Sony mialo calkiem udany debiut (A100, A700 -> czytaj Minolta, A200, pozniej seria A300/350, flagowa, choc nie idealna A900), a nastepnie zrobilo gnioty (A330/380) i nic nie wnoszace modele (A850, A500/550).
Osobiscie mam A300 i... nie mam na razie na co innego, sensownego go zmienic... a szkla Zeissa nie kosztowaly kilku groszy.
buzz - Sro 14 Paź, 2009
Oby KaleSonyMaRacje nie mial racji... mam nadzieje, ze Sony jedynie tym gniotem ma chec powalczyc o ludzi przeskakujacych z idiotcamera na "cos" lepszego, a o bardziej wymagajacych Klientow powalczy nastepca A700 i moze czyms lepszym niz A900...
Każdy wymagający klient Sony siedzi już od dawna w Canonie albo Nikonie , zostali tylko maruderzy sprzętowi, którzy nie potrafią robić zdjęć a mają manię posiadania. , a mówiąc bardziej dosadnie nie mają jaj na zmianę systemu
snpaulina - Sro 14 Paź, 2009
Posiadając Sony po raz, faktycznie nie mam jaj, ale i budżetu chwilowo na zmianę systemu. Nie mam manii posiadania, a czy potrafię robić zdjęcia, nie mnie oceniać. Jednak wpakowałam się w system Sony, bo wtedy gdy kupowałam aparat, jak dla mnie, w takiej cenie nie było nic co by mnie zainteresowało. Mam nadzieję, że Sony wreszcie zrobi porządny korpus. Denerwujące są niedociągnięcia wpływające znacząco na jakość zdjęć. Choć to fotograf robi zdjęcia...to jednak dobry sprzęt zdecydowanie ułatwia sprawę.
SlawGaw - Sro 14 Paź, 2009
KaleSonyMaRację napisał/a: | Każdy wymagający klient Sony siedzi już od dawna w Canonie albo Nikonie , zostali tylko maruderzy sprzętowi, którzy nie potrafią robić zdjęć a mają manię posiadania. , a mówiąc bardziej dosadnie nie mają jaj na zmianę systemu |
Jestem wymagający, mam A700 i co nie co potrafię, siedzę w Sony bo wcześniej siedziałem w Minolcie, mam swoje przyzwyczajenia oraz trochę szkiełek z różnymi napisami.
A380 mi nie pasuje i nie zamierzam jej bronić, jednak zdjęcia robi.
snpaulina - Sro 14 Paź, 2009
Mi 380 również nie pasuje, zdjęcia fakt, robi, ale podejrzewam, że może zniechęcić niektórych użytkowników-przesiadkowiczów.
buzz - Sro 14 Paź, 2009
KaleSonyMaRację napisał/a: | Każdy wymagający klient Sony siedzi już od dawna w Canonie albo Nikonie , zostali tylko maruderzy sprzętowi, którzy nie potrafią robić zdjęć a mają manię posiadania. , a mówiąc bardziej dosadnie nie mają jaj na zmianę systemu |
Oj, to uogolnienie jest nie tylko krzywdzace, ale i chamskie (pomijam juz zerowy aspekt merytoryczny).
Nie bronie Sony, tak jak nie rozluzniam posladkow na widok Canona, Nikona i innych. Kurde, to sa jedynie korporacje, ktore maja jeden cel: zarabiac pieniadze. Maniacy sprzetowi to nic innego jak dojne krowy.
Jak widzisz, mam Sony (nie najwyzszy model) i dosc dobre szkla (raczej przemyslane wybory). Obiektywnie analizuje mozliwosci tego systemu i od roku wstrzymuje sie z jakimkolwiek zakupem innego body.
Czy jestem maniakiem sprzetowym? Nie wydaje mi sie.
Czy "nie mam jaj"? Zona twierdzi, ze sa na swoim miejscu.
Z tymi jajami to przesadziłem, bo widzę że zostało to potraktowane poważnie, najpierw dziewczyna sprawdzała, a teraz kolega sięgnął po poradę żony, chodziło mi o coś innego no nic...
buzz raczej kiepskie te twoje szkła, co jedynie drogie, 24-70 na aps-c to cholernie wąsko, bezsensu ogniskowa - masz tak szeroko jak w kompakcie, ale szpan niezły, szczególnie jak się używa live view. Sony wyciera sobie gębe zeissem, zresztą bardziej zorientowani wiedzą w jakiej sytuacji był zeiss przed podjęciem współpracy z Sony.
Zastanawia mnie tak fatalnie działający AF. W teście tylko 7 na 40 trafień... Takie wyniki to dobre dla kompaktów. Dlaczego w S wypuścili takiego gniota? A może trzeba się spodziewać szybkiej aktualizacji firmware'a?
SlawGaw - Sro 14 Paź, 2009
hijax_pl, myślę że AF to ewidentna wpadka, wcześniejsza seria miała znacznie lepszą sprawność, albo egzemplarz nie wysterowany prawidłowo albo konstruktorzy przekombinowali z poprawianiem dobrego. Obie wersje to wtopa.
KaleSonyMaRację - Czw 15 Paź, 2009
Nikogo nie obrażam, co najwyżej punktuje słabości Sony, zapewniam będzie jeszcze gorzej, proszę na mnie nie wyładowywać swoich frustracji systemowych.
MasterB - Czw 15 Paź, 2009
hijax_pl napisał/a: |
Zastanawia mnie tak fatalnie działający AF. W teście tylko 7 na 40 trafień... Takie wyniki to dobre dla kompaktów. Dlaczego w S wypuścili takiego gniota? A może trzeba się spodziewać szybkiej aktualizacji firmware'a? |
Nie obrażaj porządnych kompaktów
Też mnie to dziwi, zdziwiło mnie bardziej że Optyczni rozdzielczość układu jako całości mierzyli z włączonym AF (przez to wyszedł babok na f/2.0). Może warto by jednak ustawić ostrość ręcznie w tym teście?
buzz - Czw 15 Paź, 2009
Aparat wypadl baaaaaaaaaaardzo slabo. Nie jest wart zastanawiania sie nad nim zbyt dlugo. Obiektywnie - gniot.
Na forum firmowym Sony wyrazilem podobna opinie i jak na razie reakcje sa dosc agresywne... ale to chyba taka uroda wszystkich forow firmowych.
Co do moich szkiel. Takie wybralem. 24-70 kupilem przed pojawieniem sie Zeissa 16-35, ale i tak bym sie zdecydowal na to co, kupilem wczesniej. Pomijam fakt, ze byl to przy okazji najlepszy obiektyw 2008 roku... ale co tam...
hijax_pl - Czw 15 Paź, 2009
MasterB, nie obrażam - przy głębi ostrości w kompaktach w sumie nie ma znaczenia dokładność AF
A tak swoją drogą to jakoś nie słychać na internecie larum że AF to kicha. Może ten model testowany po prostu był gorszy? A jeśli tak jest to źle to świadczy o kontroli produkcji.
KaleSonyMaRację - Czw 15 Paź, 2009
hijax_pl ciekawe który nabywca a380 wie co to AF, w ogóle czy użytkownicy Sony wiedzą na czym polega praca AF, jakby wiedzieli to by pewnie używali Nikona
kozidron - Czw 15 Paź, 2009
Po co tyle emocji....? Który z was kupiłby tą puszkę.....(oczywiście jeszcze przed testem) ?
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Że cienizna to można było przewidzieć, ale nie ma co dyskutować, nie nasz świat. |
i to krótko i dość jasno podsumowuje sytuacje o ile w teście nie został popełniony jakiś błąd, bo zaraz znajdą się tacy co bedą udowadniać że coś było nie tak z aparatem, że testujący miał grypę a zupa była słona .
....i tak wydaje mi się, że aparat będzie hitem i odniesie sukces marketingowy.
MC - Czw 15 Paź, 2009
Po drugie - "wpadka z AF" bardzo mi przypomina fatalny AF z Canona 5DII.
Ale czy ta "wpadka" - bo nadal uważam że pojawi się nowy firmware porpawiający AF - oznacza że jest nowy detektor (w sensie konstrukcji - nie rozłożenia punktów), czyli też nowe oprogramowanie detektora? Przecież nie zmienia się czegoś co działa...
Choć może to oznacza że ten korpus będzie idealnie współpracował z Sigmami bez kalibracji
MC - Czw 15 Paź, 2009
Uklad AF jest ten sam. Zmieniono oprogramowanie. Uwazam, ze to nie firmware trzeba poprawic, bo ten egzemplarz, ktory mialem w reku trafial dobrze.
Sunders - Czw 15 Paź, 2009
MC napisał/a: | "wpadka z AF" bardzo mi przypomina fatalny AF z Canona 5DII. |
MC, czy miałeś okazję sprawdzić jak działa AF w 5d mkII?Bo, to porównanie AF w 5d mkII i a380 moim zdaniem nijak ma się do tego jak naprawdę działają/w canonie AF jest mimo swojej słabości wyraźnie lepszy-a słaby tylko jak na oczekiwania użytkowników puszki za ponad 9000pln /.
MC - Czw 15 Paź, 2009
Tego testowanego - owszem. Byla zenujaca. U kolegi - szalu nie bylo, ale nieporownywalnie lepiej. Porownujac te aparaty pod wzgledem AFa mialem na mysli wlasnie "wpadki". Byc moze ten konkretny egzemplarz Alfy byl uszkodzony.
goltar - Czw 15 Paź, 2009
Za kozidronem - po co tyle emocji ?
Skasowałem kilka postów i wypowiedzi nie na temat. Proszę o merytoryczną dyskusję i unikanie osobistych animozji.
zentaurus - Czw 15 Paź, 2009
Ja też podejrzewam jak MC że może to być "uwalony" egzemplarz A380. Robiłem próbne strzały i nie zauwarzyłem aż takiej wpadki. Ogólnie uważam test za rzetelny. To nie jest aparat dla mnie czy zaawansowanego amatora ale coś tam można nim sfocić .
RB - Czw 15 Paź, 2009
zentaurus napisał/a: | Ja też podejrzewam jak MC że może to być "uwalony" egzemplarz A380. Robiłem próbne strzały i nie zauwarzyłem aż takiej wpadki. Ogólnie uważam test za rzetelny. To nie jest aparat dla mnie czy zaawansowanego amatora ale coś tam można nim sfocić . |
Ja tez podobnie sądzę. Po prostu skala porażki tego AF była na tyle wielka, że nie sadze aby taki układ jako standard był wypuszczany z fabryki. Nie żeby Sony miał wyjatkowo celne AF, ale nie az tak dennie...
WalterW - Czw 15 Paź, 2009
Powinniście być bardzo wdzięczni sony za możliwość narzekania bo jak nie sony to byście musieli narzekać na inne aparaty (własne )
WalterW napisał/a: | Powinniście być bardzo wdzięczni sony za możliwość narzekania bo jak nie sony to byście musieli narzekać na inne aparaty (własne ) |
Dokładnie! Ponazekaliśmy sobie że to beznadziejny i denny wyrób po czym Sony znowu zwiększy sprzedaż i swój udział na rynku
I wiele zawiedzonych osób wroci do kompaktów, które to robią ostrzejsze zdjęcia
W ten sposob deprecjacja lustrzanek stanie się faktem dokonanym
hijax_pl napisał/a: | I wiele zawiedzonych osób wroci do kompaktów, które to robią ostrzejsze zdjęcia
W ten sposob deprecjacja lustrzanek stanie się faktem dokonanym |
Do kompaktów nie wrócą, kupią tylko jeszcze lepsze lustrzanki
lotr15 - Czw 15 Paź, 2009
Moim zdaniem a380 to krok wstecz Sony. Z tego co widać Sony jakoś bardziej celuje w amatorką półkę niż w coś bardziej wymagającego. Na APS-C z Sony to jedynie a700. Ja na system nie narzekam i powoli go kompletuje. Jestem bardzo ciekaw następcy a700 A wracając do a380 to tragedia. W sklepie chwilkę się nim bawiłem. AF nie najgorszy, może model testowy miał coś skopane, jednak wygoda użytkowania to kompletna klapa. Ja mam dość duże ręce i nie ma jak ją złapać. Jednak uważam, że a380 kupi wiele osób-amatorów. Aparat ten jest stworzony chyba tylko w celach marketingowych.
Pozdrawiam
WalterW - Czw 15 Paź, 2009
lotr15 napisał/a: | Moim zdaniem a380 to krok wstecz Sony. | Nie, to jakby nowa półka ponieważ
lotr15 napisał/a: | Z tego co widać Sony jakoś bardziej celuje w amatorką półkę niż w coś bardziej wymagającego. | Bo a380 jest mocno wyspecjalizowanym aparatem skierowanym do konkretnego odbiorcy.
Po prostu sony ma misję niesie lustrzankowy kaganek i wprowadza go pod strzechy
Z tą tragedią tobym nie przesadzał . To że Sony inwesuje także w mocno amatorską półkę to wcale nie ujmuje prestiżu, wręcz przeciwnie, system buduje się od podstaw. Dla "świeżaka taka A380 mimo wad i tak jest istną rewolucją i krok do przodu.
A swoją drogą też się nie mogę doczekać następcy A700.
|
|