forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa błyskowa do Sony, do 1000 zł

Xilomion - Sro 14 Paź, 2009
Temat postu: Lampa błyskowa do Sony, do 1000 zł
Witam!
Szukam lampy błyskowej do Sonego A300, z ob. Sigma 17-70. Zastanawiałem się nad Sunpakiem, Sonym, Sigmą, Metzem. Która z nich jest najlepsza? Najlepszą specyfikację chyba ma Sunpak, jak jeszcze się spojrzy pod kątem ceny. Jakieś propozycje?

Pozdr.
Xilomion

SlawGaw - Sro 14 Paź, 2009

Nie ma co kombinować, Sony HVL-F42AM jest dobra i mieści się w twojej kwocie.
ghost - Sro 14 Paź, 2009

słuchaj SG! mądrze prawi.
komor - Czw 15 Paź, 2009

Xilomion, na dole strony w tym dziale masz wątek Lampa nie dedykowana Sony A300, przeczytałeś przed zadaniem pytania? Może są tam jakieś użyteczne informacje?
Xilomion - Czw 15 Paź, 2009

A ta Sigma? Bo cena jest kusząca...

PS. Komor, widziałem jednak w moim przypadku kwota jest trochę wyższa, oraz chciałem trochę mocniejszą lampę.

SlawGaw - Czw 15 Paź, 2009

Nie miałem do czynienia z żadną nieoryginalną lampą podpiętą do aparatu Sony, zawsze to były lampy Sony lub Minolty. Sony HVL-F42AM używałem jej i jest ona spoko, ma ją paru moich znajomych, z czystym sumieniem polecam.
Co do nieoryginalnych to może jedynie metz, parę razy dane mi było użyć tego z Canonem i było ok, ale raczej drogi, parę razy używałem także nieoryginalnych lamp na Pentaxie, typu Sunpak Tumax czy tam jeszcze coś innego, ich główną bolączką było nierówne oświetlenie kadru, dodatkowa winieta, jedyną radą było użycie dyfuzora lub wbudowanego rozpraszacza, do tego dochodziło tandetne wykonanie.

Xilomion - Czw 15 Paź, 2009

A jakie akcesoria byście polecili do tej lampy?
ussi - Nie 25 Paź, 2009
Temat postu: Exakta lub Tumax
Ja mam Exaktę i jestem zadowolony: http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/258998

Można jeszcze Tumaxa, który wygląda tak samo: http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/91229

HVL-F42M jest też OK, ale 2 razy droższa.

WalterW - Pon 26 Paź, 2009

Polecam metza 48 !
daimon79 - Czw 12 Lis, 2009

w takim razie jaka polecacie od 7stow do 1000(niekonieczenie za maxymalna kwote) do sony a 350. Nikoniarze,Kanoniarze (choc darze ich szacunkiem glownie canonowcow) nie zabieraja glosu w tym pytaniu chyba ze maja doswidczenie z sony i lampami:)Konkretnie jaki model i jesli ma wady podac?
ghost - Czw 12 Lis, 2009

co pytanie ma wspólnego z tym wątkiem?
a odpowiedź - HVL42.

ghost napisał/a:
co pytanie ma wspólnego z tym wątkiem?
a odpowiedź - HVL42.

Dziekuje i rzeczowo .
Co do wątku nie chce smiecic forum kolejnym watkiem.Dlatego go kontynuje.

Dziekuje duchu.

Jakie jeszcze czekam na propozycje bo jednak wy macie tajemna wiedze...ktora czesto wdrazam w zycie z wasza mala pomoca.

SlawGaw - Czw 12 Lis, 2009

daimon79 napisał/a:
Jakie jeszcze czekam na propozycje

inne niż HVL42, nie mieszczą się w założonych widełkach albo nie warto, bo ta jest lepsza.

SlawGaw napisał/a:
daimon79 napisał/a:
Jakie jeszcze czekam na propozycje

inne niż HVL42, nie mieszczą się w założonych widełkach albo nie warto, bo ta jest lepsza.

Ok dzieki czyli dalej nie mam co szukac:)a macie moze taka na sprzedaz sie dopytam?na serwisie aukcyjnym(znanym wszystkim) chodzi oo 8 stow.Owszem moge tyle wydac..ale moze ktos ma taniej:)

SlawGaw - Czw 12 Lis, 2009

daimon79, olej allegro, najniższa cena wg ceneo czy skąpca to 839 zł i to w paru sklepach, w tym w fotobasia.pl (należy do fotojokera), kupowałem u nich na początku roku HVL-58, naprawdę szybko i sprawnie.
komor - Czw 12 Lis, 2009

daimon79 napisał/a:
Co do wątku nie chce smiecic forum kolejnym watkiem.Dlatego go kontynuje.

daimon79, przeniosłem te posty, które dotyczą w sumie tylko wyboru lampy do Sony, do odpowiedniego wątku. Wątek o błyskaniu w trybie seryjnym nie dotyczy tylko Sony ale jest ogólny, dlatego zostanie osobnym bytem.

daimon79 - Pią 13 Lis, 2009

SlawGaw napisał/a:
daimon79, olej allegro, najniższa cena wg ceneo czy skąpca to 839 zł i to w paru sklepach, w tym w fotobasia.pl (należy do fotojokera), kupowałem u nich na początku roku HVL-58, naprawdę szybko i sprawnie.

sklep widzialem na ceneo ale sie balem kupowac.Tyle sie slyszy o "oszukistach internetowych w tym cale portale",ale skoro poleceasz moze sie skusze:)

Cameo - Pon 30 Lis, 2009
Temat postu: Czym się kierować przy zakupie lampy?
Jak w temacie. Jeśli chodzi o lampy, to wiem tylko że są, i że można do nich dołączyć dyfuzor :lol: czyli praktycznie nic. A nie chcę popełnić błędu przy zakupie. Na co patrzeć przy zakupie?

Lustrzanka to Sony alfa 100 albo 200 ze stałeczką. Na lampę chcę wydać tak do 1,000zł.

SlawGaw - Pon 30 Lis, 2009

Do tysiąca to jedynie Sony f42 , średnia moc, dobre wykonanie i sprawna w działaniu, w pełni kompatybilna.
Cameo - Pon 30 Lis, 2009

A można gdzieś obejrzeć przykładowe fotki, zrobione właśnie tą lampą?
SlawGaw - Wto 01 Gru, 2009

Nigdy pod tym kątem nie szukałem zdjęć. Zwykle widać na nich, że jest użyta lampa i tyle. Poszukaj na http://www.klubkm.pl/forum/, możne coś się tam trafi.
Na tym forum jest także paru użytkowników tej lampy więc może się odezwą i coś pokażą.
Ostatnio było coś o niej tu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9309

ghost - Wto 01 Gru, 2009

lampa jak lampa. jak napisał SG klasyczny przedstawiciel średniej klasy. jeżeli masz do 1000 to mz najlepszy wybór.

co do zdjęć - lampa jak każdy aparat to proste narzędzie. w rękach zdolnego fotografa da świetne efekty, w rękach marnego nie pokaże nic ciekawego.

hvl42 z soniaczami obsługuje tryb wyzwalania zdalnego, więc można się bawić do woli.

komor - Wto 01 Gru, 2009

Cameo, scaliłem Twój temat do starszego o identycznej treści i znacznie lepiej dobranym tytule (!). Na następny raz poczytaj jakieś starsze tematy w interesującym Cię dziale zanim zadasz pytanie, żeby nie duplikować niepotrzebnie tematów.
Cameo - Wto 01 Gru, 2009

SlawGaw napisał/a:
Nigdy pod tym kątem nie szukałem zdjęć. Zwykle widać na nich, że jest użyta lampa i tyle. Poszukaj na http://www.klubkm.pl/forum/, możne coś się tam trafi.
Na tym forum jest także paru użytkowników tej lampy więc może się odezwą i coś pokażą.
Ostatnio było coś o niej tu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9309

Dzięki, myślałam że można gdzieś obejrzeć, jak na pixel-peeper (body i obiektywy). Na allegro znalazłam jeszcze coś takiego:

:arrow: SONY HVL - F36

Czym się różni od tej 42-jki?

Do aparatów Sony można dołączyć tylko lampy z Sony?

ghost - Wto 01 Gru, 2009

sprawnie z pomiarem i z wirelessem zadziałają:
Konica Minolta 3600, 5600, odpowiedniki ze zmienionym logo Sony 36 i 56 oraz nowe konstrukcje Sony hvl 42 i hvl 58. bez wirelessa (ale z pomiarem) zadziała Konica Minolta 2500 i Sony hvl20.

36/3600 jest tańsza ale i słabsza. po pierwsze palnik ruszą się tylko góra-dół (czyli przy kadrach pionowych nie da się komfortowo odbić od sufitu), brakuje porządnego sterowania ręcznego i panuje opinia o gorszej powtarzalności błysku.

jeżeli masz fundusze - hvl42.

MC - Wto 01 Gru, 2009

Przylaczam sie. 36tke bym sobie darowal.
SlawGaw - Wto 01 Gru, 2009

Ja także odradzam 36, a jeśli już na siłę coś kombinować z używanymi lampami to chyba jedynie z Sony 56/Minoltą 5600 HSS D, dobre sterowanie, ładna, zwarta, mocna, ale to już klasa wyżej.
posciu - Nie 03 Sty, 2010
Temat postu: Jaka lampa zewnętrzna do Sony Alfa 200
Witam
Mam budżet 1000zł i chciałbym sprawić sobie zewnętrzną lampę do mojej A200. Zależy mi na regulacji kąta padania światła, automatycznym pomiarze światła, które dostosowuje moc błysku do natężenia światła i jak najszybszym ładowaniu.
Na oku mam http://www.e-cyfrowe.pl/s...2am-p-7883.html
z uwagi na fakt iż nie mam doświadczenia z tego typu akcesoriami zdaje się na wasze zdanie.

komor - Nie 03 Sty, 2010

posciu, podłączyłem Twój post do identycznego wątku, który już istniał. Proszę o nieduplikowanie wątków. Odpowiedź na Twoje pytanie zasadniczo znajduje się w poprzednich postach.
ghost - Nie 03 Sty, 2010

jak zwykle: jeżeli Cię stać - 42.
janeczek - Pią 08 Sty, 2010

Warto "walczyć" o Minolte 5600 HSD do mojej A200?? :wink:
SlawGaw - Pią 08 Sty, 2010

Minolta 5600D HSS to dobra lampa, jeśli jest z nią wszystko ok a cena przystępna to tak.
Mam, cenię sobie i gdyby nie to że z moją A700 gubi styk przy zdjęciach w pionie (wyrobine mocowanie) to nie kupowałbym Sony 58.

Cameo - Pią 22 Sty, 2010

Zakupiłam lampę, tylko potrzebuje pomocy. Nie ma Pl instrukcji, więc nie wiem co i jak, narazie strzelam na automacie, ale efekt nie jest taki, jaki chciałam.

Pomożecie?

Są cztery opcje...

SlawGaw - Pią 22 Sty, 2010

Cameo, a z czym masz problem? Na automacie powinny być zadowalające efekty.
ghost - Pią 22 Sty, 2010

no co to za lampa :-)
Cameo - Pią 22 Sty, 2010

Lampa to F42AM.

Zastanawia mnie jedna rzecz.

Ja mam 9 albo 16... gdzie to można ustawić?

ghost - Pią 22 Sty, 2010

a co oznacza ten wpis? moc lampy, rodzaj, tryb pracy?
Cameo - Pią 22 Sty, 2010

Też chciałabym wiedzieć...
ghost - Pią 22 Sty, 2010

no w czym problem? ja bym się nie przejmował takimi bzdurami.
hijax_pl - Sob 23 Sty, 2010

Cameo napisał/a:
Też chciałabym wiedzieć...

Skoro nie wiesz co to jest to czym się przejmować? Może jest dobrze? ;)

BTW jak chcesz oglądać EXIFy skorzystaj z programu Opanda IExif

Cameo - Pią 29 Sty, 2010

ghost napisał/a:
no w czym problem? ja bym się nie przejmował takimi bzdurami.

Tym, że to zdjęcie jest naprawdę dobrej jakości.

SlawGaw - Sob 30 Sty, 2010

Cameo napisał/a:
to zdjęcie jest naprawdę dobrej jakości

To chyba dobrze?

dżony - Sob 30 Sty, 2010

jak kupowałem lampę w fotojokerze to pani sprytnie wyjęła pl instrukcję z pudełka.
Musiałem się drugi raz przejść i powiedzieć że mam tylko po angielsku to dała mi instrukcję po PL.
także jeżeli kupowałaś w sklepie to może trzeba się upomnieć. :)

janeczek - Pon 22 Mar, 2010

Przepraszam za głupie pytanie, ale czy to normalne, że lampa podczas zoomowania bzyczy? :roll: Mowa o S hvl42am
MC - Pon 22 Mar, 2010

Tak, przecież lampa też ma zuma.
janeczek - Pon 22 Mar, 2010

Wiem, wiem. Moje obawy wzięły się stąd, że uderzyłem delikatnie o stół palnikiem i jakoś tak ;) no sami wiecie - szuka się dziury w całym, a dla mnie to był to dość duży wydatek i się przejąłem :roll:
Cameo - Czw 25 Mar, 2010

Z której strony obrócić lampę, żeby uzyskać lepszy efekt? jak obracam do tyłu, to efekt jest jako/taki.

Ta 42, ma kilka opcji, wyjaśnicie mi do czego one znaczą?

MODE - tu lepiej tryb bezprzewodowy?
HSS - ?
LEVEL - tu jest 1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/6 i 1/32
ZOOM - od 105 do 24

Aparat ma w ustawieniach TTL, nie wiem gdzie się ustawia korekcję błysku... tam jest co prawda jakaś korekcja, ale myślę że to do tej wbudowanej, nie wiem czy w tej 42'jce można coś ustawić.

ghost - Czw 25 Mar, 2010

oj.
punkt 1 instrukcja!

tryb WL służy do wyzwalania zdalnego lampy niezapiętej (nie zapiętej?) na body.

hss to synchronizacja z czasami poniżej ~1/160s (zależnie od body, włączenia Steady Shot) - z tego co kojarzę włączy się automatycznie jeżeli ustawisz taki krótki czas, a palnik jest na wprost. W WL po prostu się włączy w razie konieczności.

level - to moc w trybie manualnym.

zoom, to szerokość świecenia - w auto dopasowuje się do ogniskowej obiektywu zapiętego na body.

korekta błysku jak najbardziej dotyczy także zapiętej lampy zewn, ew wyzwalanej bezprzewodowo.

wpierw instrukcja. potem temat rzeka - czyli jak używać lampy żeby było ok.
nie jest to trudne, ale wymaga wprawy.

najkrótsza instrukcja to lampa w TTL, body w M. naświetlenie dobierasz jak się da - tak żeby łapać zastane światło, ale jako że go brakuje (bo po cóż innego lampa) wyjdzie Ci niedoświetlenie - najlepiej 1-3 EV.
ew body w tryb A, korekta naświetlania w zależności od warunków na -1 - 3EV. lampa w slow sync. duża przesłona.

teraz body niedoświetli zdjęcie z zastanego, a brakujące światło doda lampa.

lampę obracasz i odbijasz od tego co masz pod ręką. prawie nigdy walenie na wprost nie daje dobrych efektów.

a najpierw instrukcja ;-)

bez zrozumienia naświetlenia, przesłony, czasu itp ciężko zapanować nad błyskiem.

jeszcze zerknij na poradniki optycznych - sony

bluebird - Pią 18 Cze, 2010

Zgadzam się z przedmówcami, jeśli masz kasę to bierz HVL-42. Osobiście jestem z tej lampy bardzo zadowolony. Z moją A500 współpracuje bez zarzutu.
zug - Pią 18 Cze, 2010

bluebird, fajnie że odświeżasz wszystkie wątki dotyczące sony ;) :roll:
bluebird - Sob 19 Cze, 2010

bo jakoś inne systemy mają lekką przewagę na forum :wink:
po za tym dzięlę sie moimi wrażeniami z użytkownia sony i wg mnie wiele osób jest bardzo krytycznie nastawionych czy wręcz uprzedzonych do tej marki, moim zdaniem niesłusznie.