forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - canon 17-85 IS USM do C50D

sami - Pon 19 Paź, 2009
Temat postu: canon 17-85 IS USM do C50D
Witam, jest sens kupowac ten obiektyw (canon 17-85 IS USM) do C50D? Cena obiektywu to 600 zł. Martwi mnie światło ale nie mam porównania czy jest to zdecydowanie za mało.
A różnica F0.5 to duża różnica??

MC - Pon 19 Paź, 2009

Za 600zl, jesli jest sprawny to raczej warto brac. To okolo polowa ceny nowego. Obiektyw nie powala, ale jest lepszy niz kit.
sami - Pon 19 Paź, 2009

obiekyw na 100% sprawny. Jedynym mankamentem jest światlo no ale ma IS, więc trochę straty niweluje.
Sunders - Pon 19 Paź, 2009

sami napisał/a:
Jedynym mankamentem jest światlo

Niestety, nie jedynym.
"Wady:

duża aberracja chromatyczna dla ogniskowej 17 mm,
słaba jakość obrazu na brzegu pola w przypadku ogniskowej 17 mm,
wyraźne winietowanie przy 17 mm,
bardzo duża dystorsja przy 17 mm,
kiepskie światło. "
/test c17-85IS USM optyczne.pl/
Ale sprawny i za 600pln-zdecydowanie warto.

sami - Pon 19 Paź, 2009

Faktycznie wad dla ogniskowej 17mm jest dość sporo. Być może dla dłuższych ogniskowych jest lepiej.
pawel23 - Pon 19 Paź, 2009

Bierz i zacznij robić zdjęcia, nie ma co widziwiać, za taką cenę nic lepszego nie kupisz :razz:
Sunders - Pon 19 Paź, 2009

sami napisał/a:
Być może dla dłuższych ogniskowych jest lepiej.

Od ok.30mm po przymknięciu jest już dobrze-tylko światła nadal brakuje-ale za jasny obiektyw to trzeba zapłacić co najmniej kilka razy więcej :smile:

komor - Pon 19 Paź, 2009

Za 600 zł sam bym wziął, choć jestem jednym z krytyków tego szkła. :)
B o g d a n - Pon 19 Paź, 2009

sami napisał/a:
Witam, jest sens kupowac ten obiektyw (canon 17-85 IS USM) do C50D? Cena obiektywu to 600 zł. Martwi mnie światło ale nie mam porównania czy jest to zdecydowanie za mało.
Zastanawiałem się dość długo, czy w tym wątku coś napisać, bo są tacy, którzy nie cierpią jak sie powtarzam. No ale cóż, jesteś sami w potrzebie uzyskania jakiegoś potwierdzenia, że nie kupisz "szklanego" złomu, a ja mam chwilę więc napiszę tak:

Przez kilka miesięcy byłem szczęśliwym użytkownikiem zestawu 50D + 17-85 IS USM i gdybym miał kupować znowu 50D, to kupiłbym z tym kitem. Jeżeli wyczujesz słabości tego szkła, a każde jakieś tam ma, to możesz cieszyć się jego zaletami, których jest sporo. Jeżeli możesz kupić go za 600 zł. to nie zastanawiaj się wiele, bo ktoś Cie wyprzedzi. Parę fotek z w/w zestawu znajdziesz jeszcze w moim podpisie, choć systematycznie je usuwam. :wink:

ted - Pon 19 Paź, 2009

To szkło jest warte nawet 1000zł można się dużo na nim nauczyć,a jeżeli jest sprawne za 600zł to polecam w ciemno.
sami - Wto 20 Paź, 2009

dzieki za odpowiedzi. Raczej zdecyduję się na to szkło. Z czasem zapewne trzeba będzie kupić coś do tego. No i oby sprzedający jeszcze je miał...