forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon 40D Pytanie dot. kalibracji focusa

lopico - Pon 19 Paź, 2009
Temat postu: Canon 40D Pytanie dot. kalibracji focusa
Witam
Jakiś czas temu kalibrowali mi aparat w Canonie (chodzi mi o focus).
Czy po wgraniu nowego softu te ustawienia giną?, ciekawi mnie to bo wgrałem najnowszy soft. Poprzednio był 1.0.8 a teraz mam 1.1.1

Dzięki za info.
Pozdrawiam

kozidron - Pon 19 Paź, 2009

zmiana softu nie powinna mieć wpływu na kalibrację, natomiast ustawienia "własne" w puszce niestety się "resetują".
lopico - Pon 19 Paź, 2009

Dziwnie się dzieje bo wydaje mi się że mało ostre foty wychodzą. Wieczorem wezmę statyw i kartke testową i będe badać.
sallad - Pon 19 Paź, 2009

Witam
Przepraszam ze tak sie wtracam ale chcialem zapytac a nie mam gzdie co znaczy okreslenie "katastroficzne matówka" Dlaczego matowka moze byc do kitu??? Nie rozumiem w czym matowka jedna jest lepsza od drugiej.
Pozdrawiam.

kubek - Pon 19 Paź, 2009

sallad, to zależy od potrzeb użtkownika
są matówki pomagające w manualnym ostrzeniu, są matówki do makro
ta matówka którą masz w aparacie od razu po kupnie jest najbardziej uniwersalna i to tylko ty możesz powiedzieć czy jest odpowiednia do twoich potrzeb czy nie

seban4 - Sro 21 Paź, 2009

Czołem a z jakim obiektywem najczęściej? Pozdro
anka_szklanka - Pon 15 Lis, 2010

Pomóżcie, zmieniłam mojego cudownego C500D na 40D i ... mydli :( Na przeróżnych ustawieniach, w pochmurny dzień, słoneczny, w domu kilkaset zdjęć na dwóch obiektywach zrobilam i ... mydli. Czy to mozliwe że to moja wina? :razz: Z 500D robiłam podobne zdjęcia i było cacy. 40D używany, podobno miał wymienianą migawkę... Sprawdzany na obiektywach EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM i 70-200 mm f/4L... No i porobiłam troche rawów, ale żadnego pożytku z nich nie ma, aparat wyostrzony na 7, ostrzenie z kompa nie wygląda dość ... naturalnie :???:
Zaraz coś wrzuce....

EDIT:
oto i plik dla niektórych pewnie nawet wyda sie ostre ;)

http://dog-niemiecki.net/gfx/sss.jpg

kufel - Pon 15 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:
No i porobiłam troche rawów, ale żadnego pożytku z nich nie ma, aparat wyostrzony na 7,
tyle ze ustawienie wyostrzania w puszce nie wpływa na RAW. ;) choć nie wiem jak to jest z "wywoływarkami" od producenta...

anka_szklanka napisał/a:
Zaraz coś wrzuce....
wrzuć , łatwiej bedzie ocenic w czym problem.

a zakładam ze lustrzanka to żadne novum dla Ciebie wiec "winę" użytkownika chyba można wykluczyć ? ;)

kufel napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:
No i porobiłam troche rawów, ale żadnego pożytku z nich nie ma, aparat wyostrzony na 7,
tyle ze ustawienie wyostrzania w puszce nie wpływa na RAW. ;) choć nie wiem jak to jest z "wywoływarkami" od producenta...

anka_szklanka napisał/a:
Zaraz coś wrzuce....
wrzuć , łatwiej bedzie ocenic w czym problem.

a zakładam ze lustrzanka to żadne novum dla Ciebie wiec "winę" użytkownika chyba można wykluczyć ? ;)

wiem że wyostrzenie nie wpływa na raw, ale radzono mi wczesniej apropos innego problemu zeby jednak podciagnac w korpusie co by napewno ostro wychodziło...
Tak, wiem co to lustrzanka, ale raczej wszelkie urządzenia mnie nie lubią :mrgreen:

jaad75 - Pon 15 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:

Moim zdaniem wygląda ok. Może delikatnie przestrzelony, ale akurat na miniaturce ciężko to ocenić...

jaad75 napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:

Moim zdaniem wygląda ok. Może delikatnie przestrzelony, ale akurat na miniaturce ciężko to ocenić...

troche zmniejszyłam ale poważnie to jest dla Ciebie ostre? Hmm to jest jedno z najostrzejszych zdjęć na kilkaset :cool:

kufel - Pon 15 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:
Hmm to jest jedno z najostrzejszych zdjęć na kilkaset :cool:
no to wrzuć te najbardziej nieostre. i najlepiej cały plik albo wycinek 100% powiększenia.

kufel napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:
Hmm to jest jedno z najostrzejszych zdjęć na kilkaset :cool:
no to wrzuć te najbardziej nieostre. i najlepiej cały plik albo wycinek 100% powiększenia.

http://dog-niemiecki.net/gfx/szantas.jpg zjadło dane, no ale przy powiekszeniu 100% widać o co chodzi. Większosc robiona na al servo przy punktowym pomiarze...

hydra - Pon 15 Lis, 2010

Mam dziwne odczucie, że ostrzy bardziej na "prawo". Lewa strona zdjęcia jest mniej ostra niż prawa na tej samej odległości ( gałązka tuż przy lewej tylnej nodze i gałązki tuż przy cieniu ).
jaad75 - Pon 15 Lis, 2010

anka_szklanka, wciąż ok.
anka_szklanka - Wto 16 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
anka_szklanka, wciąż ok.

a powiększyłeś do 100%? Może mam umazany monitor :razz:

niewiem, może to standard dla tego modelu a ja sie czepiam? ALe porównuje ze zdjęciami z 500D i jest kolosalna różnica, mogę policzyć rzęsy mojego psa...

kufel - Wto 16 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:
niewiem, może to standard dla tego modelu a ja sie czepiam? ALe porównuje ze zdjęciami z 500D i jest kolosalna różnica, mogę policzyć rzęsy mojego psa...
ale to moze byc kwestia ilości Mpikseli. 40D ma ich mniej. dobrze będzie jak zrobisz test fokusa na jakichś statycznych rzeczach; jeśli będzie jakaś wada w działaniu AF to będzie ją widać. mam na mysli bf/ff.
jaad75 - Wto 16 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:
a powiększyłeś do 100%?
:roll:
Cytat:
ALe porównuje ze zdjęciami z 500D i jest kolosalna różnica, mogę policzyć rzęsy mojego psa...
Na pewno nie ma tu problemu nie trafienia AF, choć AF-C, to nie jest najlepszy tryb do testowania celności układu... Jeśli porównujesz z 500D, to bedzie to przeda wszystkim kwestia wyostrzania. Możliwe też, że porównujesz ze zdjęciami wykonanymi w innym świetle, z innym czasem naświetlania, na innej przysłonie, czy też wręcz innym szkłem... W każdym razie to zdjęcie wygląda ok i dość naturalnie - problemu nie widzę. A na przyszłość, wrzucaj zdjęcia z exifem, to też dużo ułatwi.

jaad75 napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:
a powiększyłeś do 100%?
:roll:
Cytat:
ALe porównuje ze zdjęciami z 500D i jest kolosalna różnica, mogę policzyć rzęsy mojego psa...
Na pewno nie ma tu problemu nie trafienia AF, choć AF-C, to nie jest najlepszy tryb do testowania celności układu... Jeśli porównujesz z 500D, to bedzie to przeda wszystkim kwestia wyostrzania. Możliwe też, że porównujesz ze zdjęciami wykonanymi w innym świetle, z innym czasem naświetlania, na innej przysłonie, czy też wręcz innym szkłem... W każdym razie to zdjęcie wygląda ok i dość naturalnie - problemu nie widzę. A na przyszłość, wrzucaj zdjęcia z exifem, to też dużo ułatwi.

Porównałam wiele zdjęć wykonanych na bardzo różnych ustawieniach, więc to chyba chodzi o ogólne możliwości tej puszki :wink: Nie pozostaje nic innego jak sie przyzwyczaić, choć spodziewałam sie czego innego... W każdym razie dzięki :wink:

Usjwo - Wto 16 Lis, 2010

To pakaz jeszcze to zdejcie z 500D dla porownania. Mnie tez ostarosc wydaje sie w porzadku, ale ja mialem tylko 40D i nic wiecej, wiec nie mam porownania. Czas chyba na przesiadke na 500D :wink:

Usjwo napisał/a:
To pakaz jeszcze to zdejcie z 500D dla porownania. Mnie tez ostarosc wydaje sie w porzadku, ale ja mialem tylko 40D i nic wiecej, wiec nie mam porownania. Czas chyba na przesiadke na 500D :wink:

hej każdy ma jakieś swoje preferencje, niektórzy lubią "miękkie" zdjęcia, ja akurat lubie ostre jak brzytwa i do takich się przyzwyczaiłam stąd moja reakcja :wink: Te zdjecia porównawcze pokasowalam bo komp mi sie zapchał :smile: Zresztą jeszcze popróbuje, wszak to nowa zabawka...

komor - Wto 16 Lis, 2010

Jak dla mnie te zdjęcia są trochę za miękkie. Jeżeli to jest 70-200/4L to moje zdjęcia z kombinacji 40D plus to szkło – są ostrzejsze. Mówię oczywiście o porównywaniu cropów 1:1 przed obróbką, tych trafionych. Ze zdjęć widać, że AF nie do końca trafia gdzie trzeba, ale nawet jak na jakiejś trawie widać najostrzejsze miejsce to nie jest ono jakieś wybitnie ostre.

komor napisał/a:
Jak dla mnie te zdjęcia są trochę za miękkie. Jeżeli to jest 70-200/4L to moje zdjęcia z kombinacji 40D plus to szkło – są ostrzejsze. Mówię oczywiście o porównywaniu cropów 1:1 przed obróbką, tych trafionych. Ze zdjęć widać, że AF nie do końca trafia gdzie trzeba, ale nawet jak na jakiejś trawie widać najostrzejsze miejsce to nie jest ono jakieś wybitnie ostre.

a jednak wszystko ze mną w porządku :wink:
Te akurat są z 17-85 ale z eLki wychodzą też takie zmiękczone, wyostrzanie z kompa czy z korpusu czegoś takiego nie wygląda dobrze... :???:
Komor wiesz, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Możesz mi pokazać Swoje zdjęcia z kombinacji L+40D?

anka_szklanka napisał/a:
Nie, po prostu komor się nie zna... :razz:
Zdjęcia są trafione z ostrością, a "miękkość" wynikać może z poruszenia się obiektu, czy parametrów wyostrzenia, ale absolutnie nie jest źle, a już jak na taki szajs jak 17-85, to nawet bardzo dobrze.

jaad75 napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:
Nie (...)

dzięki :cool:

kurcze, ja lubie ten obiektyw nawet jeśli to szajs :wink: z pięćsetką robił ostre zdjęcia i piekne kolory!

anka_szklanka napisał/a:
dzięki :cool:
Zawsze możesz na mnie liczyć... :razz:
anka_szklanka napisał/a:
z pięćsetką robił ostre zdjęcia i piekne kolory!
Bo 500D, to obrazek jak z kompakta, a 40D daje już naturalne zdjęcia, więc cechy obiektywu nie są aż tak maskowane...
hereyoufindme - Wto 16 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:
kurcze, ja lubie ten obiektyw nawet jeśli to szajs :wink: z pięćsetką robił ostre zdjęcia i piekne kolory!

A mówiłem, żeby kupić 50D - miałabyś AF microadjustment w korpusie...

hereyoufindme, ale tu akurat nie widać problemów z AF-em...

hereyoufindme napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:

A mówiłem, żeby kupić 50D - miałabyś AF microadjustment w korpusie...

tak, tylko naczytałam sie opinii że nie ma znacznej różnicy w jakości obrazu między 40 a 50 i takie tam, i uznałam, że skoro tak to zaoszczędze kase :razz: I dopiero po zakupie 40D znalazlam różne wątki dotyczące jego wad, dziwne nie? :wink: Oglądałam dziś 60D i też mi nie podchodzi, lepiej leży 40 w ręku, czyli masz racje, wypadkowa to 50D.

anka_szklanka, przekonujesz sama siebie, że należy zmienić aparat?

jaad75 napisał/a:
anka_szklanka, przekonujesz sama siebie, że należy zmienić aparat?

nie kryje rozczarowania, ale narazie szukam jakiegoś rozwiązania, wierze że da sie to poprawić szczególnie że zdarzyło się kilka (na kilkaset) ostrych i to w ruchu

anka_szklanka, pokaż przykładowe nieostre - te które pokazałaś nieostre nie są, co najwyżej miękkie...
cybertoman - Sro 17 Lis, 2010

I prosby o EXIF nie zapomnij. Dla mnie wygladaja na ciut poruszone.
Usjwo - Sro 17 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:
że zdarzyło się kilka (na kilkaset) ostrych i to w ruchu

:shock: To faktycznie mozna sie zrazic do 40D. Na pocieszenie dodam ze gdzies jest problem, bo fabrycznie ten model tak nie ma.

[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 12:59 ]
anka_szklanka nie ma co narzekac, trzeba zaczac wykorzystwac cechy sprzetu: http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=4557

komor - Sro 17 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
Nie, po prostu komor się nie zna... :razz:

No nie wiem do jakiego mydła jesteście przyzwyczajeni wy, pentaksjanie :razz: ale jeszcze raz powtarzam, że zdjęcia z 70-200/4L + 40D powinny być o niebo lepsze. Co do 17-85 IS się nie wypowiadam, bo nie miałem tego obiektywu.
Co do tego, że nie ma problemów z AF to nie masz racji, popatrz jeszcze raz na http://dog-niemiecki.net/gfx/szantas.jpg – ostra jest trawa za nogami psa, czyli BF. Pytanie teraz czy jest to stały problem czy akurat jedno nietrafione zdjęcie.

dr11 - Sro 17 Lis, 2010

komor napisał/a:
ostra jest trawa za nogami psa, czyli BF.
Na dodatek tylko po prawej stronie kadru, po lewej już nie ;)
anka_szklanka - Sro 17 Lis, 2010

przeinstalowałam dziada :mrgreen: wydaje sie być lepiej
więc albo
po A: nowy firmware dobrze mu zrobił,
po B: przez 3 dni trzęsły mi się ręce i na szczęście przestały,
po C: od ciągłego testowania ustawień w końcu nauczyłam sie robić nim zdjęcia

W każdym razie dziękuję za uwage :wink:

[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 12:59 ]
dr11 napisał/a:
komor napisał/a:
ostra jest trawa za nogami psa, czyli BF.
Na dodatek tylko po prawej stronie kadru, po lewej już nie ;)

celowałam prosto między oczy
no a teraz jest ostro tam gdzie celowałam

jaad75 - Sro 17 Lis, 2010

komor napisał/a:
Co do tego, że nie ma problemów z AF to nie masz racji, popatrz jeszcze raz na http://dog-niemiecki.net/gfx/szantas.jpg – ostra jest trawa za nogami psa, czyli BF.
Guzik prawda. Ostra jest trawa za i przed nogami psa (zgodnie z prawidłowym rozkładem GO przy większej odległości), perspektywa jest niska, a pysk jest ostrzejszy z przodu niż z tyłu. Tak więc miękkość tą wiązałbym raczej z czasem ekspozycji i cechami obiektywu, niż problemem AF (na tym konkretnym zdjeciu). Nie wykluczam, że koleżanka ma ogólnie problem AF - bo trafianie raz na nawet kilka zdjęć o czymś świadczy, ale tych nietrafionych nie pokazała.

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
Co do tego, że nie ma problemów z AF to nie masz racji, popatrz jeszcze raz na http://dog-niemiecki.net/gfx/szantas.jpg – ostra jest trawa za nogami psa, czyli BF.
Guzik prawda. Ostra jest trawa za i przed nogami psa (zgodnie z prawidłowym rozkładem GO przy większej odległości), perspektywa jest niska, a pysk jest ostrzejszy z przodu niż z tyłu. Tak więc miękkość tą wiązałbym raczej z czasem ekspozycji i cechami obiektywu, niż problemem AF (na tym konkretnym zdjeciu). Nie wykluczam, że koleżanka ma ogólnie problem AF - bo trafianie raz na nawet kilka zdjęć o czymś świadczy, ale tych nietrafionych nie pokazała.

ale dla mnie nietrafione/nieostre/poruszone/za miękkie zwał jak zwał, jest to co pokazałam :cool:
również nie wykluczam że to ja mam problemy :lol:

anka_szklanka napisał/a:
ale dla mnie nietrafione/nieostre/poruszone/za miękkie zwał jak zwał, jest to co pokazałam :cool:
Te się kwalifikują do zupełnie akceptowalnych. A z ciekawości - jakie to były czasy? Bo tu raczej upatrywałbym przyczyny...
komor - Sro 17 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
Guzik prawda. Ostra jest trawa za i przed nogami psa (zgodnie z prawidłowym rozkładem GO przy większej odległości)

Nie wiem jak w Twoim matriksie, Jaadzie, ale w moim to, co zakolorowałem na zielono jest zauważalnie ostrzejsze niż to co zakolorowałem na czerwono. Może dramatycznej różnicy nie ma, bo generalnie jest mydło oraz nie ma papierowej GO, co nie ułatwia oceny, ale takie mam zdanie.

komor, a teraz przyjrzyj się jak duża jest strefa ostrości, czy też "ostrości" przed prawą przednią łapą psa (na tym cropie akurat słabo to widać). I przyjrzyj sie jak rozkłada się ostrość na pysku. Dołóż do tego perspektywę, z jakiej robione jest zdjęcie.
komor - Sro 17 Lis, 2010

Ja zupełnie nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz. :) Przed prawą przednią łapą (przed w sensie odległości od aparatu, a nie w sensie: na prawo od stopy) dla mnie jest mydło. Ale może ono wynika z wad pozaosiowych szkła, a nie z planów.
jaad75 napisał/a:
Dołóż do tego perspektywę, z jakiej robione jest zdjęcie.

Masz na myśli, że aparat był podniesiony do góry i płaszczyzna ostrości przebiega przez nos psa a potem ląduje za nogami, a nie w „płaszczyźnie” psa? To aparat musiałby być ostro podniesiony do góry, co moim zdaniem nie miało miejsca. W ogóle trochę bez sensu dyskusja jak do dyspozycji mamy zdjęcie już wykadrowane i musimy się tylko domyślać, że ucięte jest coś z prawej strony.

http://dog-niemiecki.net/gfx/IMG_0918.JPG cały z exifem, 7mb :???:
moronica - Sro 17 Lis, 2010

widze tu ISO 640, nie masz przypadkiem wlaczonego odszumiania?
GoOrange - Sro 17 Lis, 2010

Generalnie tak na moje oko to ostrość jest za "pieskiem". Mniej więcej w płaszczyźnie, która przechodzi w miejscu cienia zgięcia lewej, przedniej łapy psa.

Mam nadzieję że zrozumiale napisałem.

[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 16:32 ]
Nawet ciut poniżej tego co zaznaczył komor, to tak na moje oko.

moronica masz racje, było włączone odszumianie, wyzerowałam, strzeliłam kilka fotek po ciemku na ISO800 z trzęsącej ręki i jest pięknie :mrgreen: choć mój mąż twierdzi, że dopiero włączył :???: Już nic niewiem, wiem, że zrobiłam dziś ostre zdjecia i nauczyłam sie paru rzeczy :wink:
moronica - Sro 17 Lis, 2010

zacznij robic RAWy to bedzie jeszcze ostrzej

moronica napisał/a:
zacznij robic RAWy to bedzie jeszcze ostrzej

zdjęcie psa jest właśnie z RAWa

B o g d a n - Sro 17 Lis, 2010

Widzę Anka, że walczysz dalej tyle, że w innym wątku i od innej strony. :wink:
Analiza zdjęć, które udostępniłaś tydzień temu (z exif) w Twoim wątku Zdjęcia psich sportów dała już pewne wnioski i sugestie do dopracowania.

Każde ze zdjęć z zestawu 500D + 70-200/4L w inny sposób było źle wykonane:

W pierwszym http://dog-niemiecki.net/gfx/11.11.2010%20015.jpg
czas 1/160s przy ogniskowej 140mm i pewnie ruszającym sie piesku mogło dać poruszenie i stąd też pewnie nieostrość. Nie wspomnę o tym, że AF wybrał punkt na czubku nosa psa.

Drugie http://dog-niemiecki.net/gfx/11.11.2010%20025.jpg
było wykonane przy aktywnych wielu punktach AF'a więc przy f/4 nie dziwi brak prawidłowej ostrości.

Według mnie należało wpierw poprawić technikę z aparatem 500D, a dopiero potem ewentualnie (z innych względów - ergonomii, ...) sprawdzić efekty z duetu 70-200/4L i 40D. Nie można też wykluczyć, że trafił Ci się słabszy egzemplarz obiektywu. :smile:

B o g d a n napisał/a:
Widzę Anka, że walczysz dalej tyle, że w innym wątku i od innej strony. :wink:
Analiza zdjęć, które udostępniłaś tydzień temu (z exif) w Twoim wątku Zdjęcia psich sportów dała już pewne wnioski i sugestie do dopracowania.

Każde ze zdjęć z zestawu 500D + 70-200/4L w inny sposób było źle wykonane:

W pierwszym http://dog-niemiecki.net/gfx/11.11.2010%20015.jpg
czas 1/160s przy ogniskowej 140mm i pewnie ruszającym sie piesku mogło dać poruszenie i stąd też pewnie nieostrość. Nie wspomnę o tym, że AF wybrał punkt na czubku nosa psa.

Drugie http://dog-niemiecki.net/gfx/11.11.2010%20025.jpg
było wykonane przy aktywnych wielu punktach AF'a więc przy f/4 nie dziwi brak prawidłowej ostrości.

Według mnie należało wpierw poprawić technikę z aparatem 500D, a dopiero potem ewentualnie (z innych względów - ergonomii, ...) sprawdzić efekty z duetu 70-200/4L i 40D. Nie można też wykluczyć, że trafił Ci się słabszy egzemplarz obiektywu. :smile:

A widzisz, zdjęcia z 40D robiłam już wg Twoich wskazówek :wink: A 40D tak cudownie leży w ręku, że można śmiało zamieniać tylko dla komfortu pracy z nim. Mam zamiar zostać z nim dłużej, wiec im wcześniej zaczne z nim współpracować tym lepiej!