forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Co to za techniczka

Markus1985 - Pon 19 Paź, 2009
Temat postu: Co to za techniczka
Cześć - na wstępie napiszę iż wiem - wiem że to też zależy od światła ale nie mam pojecia jak zrobic w PS aż takiej "PORTRETOWEJ" obróbki

:-(

Ktoś wie?

FotoTomek - Pon 19 Paź, 2009

Raczej nie w PS tylko w studiu. Na taką fotkę składa się makijaż, światło, obiektyw i aparat. Jak to wszystko umiejętnie się połączy, to wychodzą takie foty. A w PS raczej tylko delikatna obróbka - jakieś wygładzanie, może balans bieli.

A ja usłyszałem cośinnego od fotografa ktory zrobił to zdjęcie :-)

Że to połączenie techniki Malowania światłem w PS Scotta kelby'ego plus coś jeszcze z jego wiedzy ale niestety tego drugiego nie zdradził ;-)

Markus1985 napisał/a:
A ja usłyszałem cośinnego od fotografa ktory zrobił to zdjęcie :-)
Że to połączenie techniki Malowania światłem w PS Scotta kelby'ego plus coś jeszcze z jego wiedzy ale niestety tego drugiego nie zdradził ;-)

Można i tak. Sprowadza się to do rozjaśniania albo przyciemniania poszczególnych części zdjęcia. Podobne efekty można uzyskać odpowiednio ustawiając światło.

B o g d a n - Pon 19 Paź, 2009

FotoTomek napisał/a:
Raczej nie w PS tylko w studiu.
W żadnym studiu takiego efektu nie osiągniesz. Niestety nie wystarczy posiadać farby i pędzle, aby namalować obraz. Trzeba być jeszcze malarzem.

Ogólnie to wykonania zdjecia został użyty: D300 + Samyang 85mm f1,4 + SB 900 z dyfuzorem zamontowany na statywie z parasolką

B o g d a n napisał/a:
Niestety nie wystarczy posiadać farby i pędzle, aby namalować obraz. Trzeba być jeszcze malarzem.

Chyba nie rozumiem. Żeby robić zdjęcia trzeba mieć fotoszopa?

Szninkiel - Pon 19 Paź, 2009

Można np Gimpa :grin:
hijax_pl - Pon 19 Paź, 2009

B o g d a n napisał/a:
FotoTomek napisał/a:
Raczej nie w PS tylko w studiu.
W żadnym studiu takiego efektu nie osiągniesz. Niestety nie wystarczy posiadać farby i pędzle, aby namalować obraz. Trzeba być jeszcze malarzem.

Hm.. myślę że ten malarz światła spokojnie zrobiłby takie zdjęcie w studiu, oczywiście potrzebuje pędzli i farb :-)

skasowany - Pon 19 Paź, 2009

A po co w ogóle komu takie zdjęcia? :razz:
B o g d a n - Pon 19 Paź, 2009

FotoTomek napisał/a:
Chyba nie rozumiem. Żeby robić zdjęcia trzeba mieć fotoszopa?
To co pokazał Markus 1985, to już nie jest zdjęcie. To już jest obraz. Zdjęcie było pewnie w tym wypadku tylko jedną z warstw na cyfrowym stole. Możesz mieć nawet dwa Photoshopy, ale jak nie masz wiedzy o malowaniu, to takiego obrazka nie namalujesz. To miałem na myśli.
Wiele osób instaluje sobie (rzadziej pewnie kupuje) PS, a wykonuje w nim tylko podstawową obróbkę, taką jak napisałeś: delikatna obróbka, jakieś wygładzanie, może balans bieli. To samo można zrobić w programach dołączonych do aparatów, innych darmowych programach domowych lub nawet w Picasa. :wink:
Photoshopa (farba, pędzle) jest sens kupować wtedy, gdy ktoś wie co można z nim zrobić, a można bardzo wiele. Fotografia może być tu tylko podkładem, na którym malujesz obraz.

kozidron - Pon 19 Paź, 2009

Markus1985 a można zobaczyć tą fotografię w jakimś większym formacie ?

niestety :-(

B o g d a n napisał/a:
To co pokazał Markus 1985, to już nie jest zdjęcie. To już jest obraz. Zdjęcie było pewnie w tym wypadku tylko jedną z warstw na cyfrowym stole. Możesz mieć nawet dwa Photoshopy, ale jak nie masz wiedzy o malowaniu, to takiego obrazka nie namalujesz. To miałem na myśli.
Wiele osób instaluje sobie (rzadziej pewnie kupuje) PS, a wykonuje w nim tylko podstawową obróbkę, taką jak napisałeś: delikatna obróbka, jakieś wygładzanie, może balans bieli. To samo można zrobić w programach dołączonych do aparatów, innych darmowych programach domowych lub nawet w Picasa. :wink:
Photoshopa (farba, pędzle) jest sens kupować wtedy, gdy ktoś wie co można z nim zrobić, a można bardzo wiele. Fotografia może być tu tylko podkładem, na którym malujesz obraz.

A z tym to się zgodzę. Można pewnie rozpętać dyskusję co jest fotografią, a co już nie, ale może lepiej tego nie robić, bo temat może się dłuuuuugo nie skończyć :lol:
A w wolnej chwili można sobie poczytać to:
http://wiadomosci.wp.pl/k...mosc_prasa.html

Allan - Pon 19 Paź, 2009

Nie widze w tym zdjeciu nic rewelacyjnego ani trudnego do uzyskania,
rownie dobrze ustawieniem swiatla ale i bardzo latwe do zrobienia na edytorze
Tak mozna ustawic pracujac glownie nad; saturacja i balansem kolorow, nawet bez bawienia sie krzywymi

Allan napisał/a:
Nie widze w tym zdjeciu nic rewelacyjnego ani trudnego do uzyskania,
rownie dobrze ustawieniem swiatla ale i bardzo latwe do zrobienia na edytorze

To wytłumacz :-)

Allan - Pon 19 Paź, 2009

Co mam wytlumaczyc? Przeciez napisalem :smile:
Wystarczy pobawic sie;
Color balance
brightness/contrast
Hue, Saturation

i w wiekszosci prostych portretow uzyskasz taki efekt
Jak ci moge wytlumaczyc jak sie masz bawic?, to zalezy od zdjecia, sam musisz poeksperymentowac

maziek - Pon 19 Paź, 2009

Najsampierw, to trzeba mieć taką dziewczynę ;-) .

Już myślałem, że ślepy jestem, ale albo Allan też, albo my dwaj nie ;-) . Ja też nie widzę czegoś, co tylko PS dać może.

Zaraz wyjdzie na to że tylko krzywymi się ktoś pobawił ;)

Nie no, tu już przesadziłeś! Przecież na pierwszy rzut oka widać, że winieta jest strzelona!

Ogólnie więcej zdjęć fotografa: http://www.fotomagik.pl/
Allan - Pon 19 Paź, 2009

Poza tym ja wspomnialem tylko o obrobce jpg
Przy raw to mozesz 100 razy bardziej poczarowac :???:
winieta dodana, jasne

[ Dodano: Pon 19 Paź, 2009 14:41 ]
Markus1985 napisał/a:

Albo ja rzeczywiscie osleplem albo w sekcji portrety
brightness jest ciagnieta na chama do gory po jpegach

maziek napisał/a:
Nie no, tu już przesadziłeś! Przecież na pierwszy rzut oka widać, że winieta jest strzelona!

Po czym wnosisz....?

Po czarnych rogach!

I nie można czegoś takiego uzyskać w LR/PS? :shock:

Chyba mnie źle zrozumiałeś ... :-) TAKĄ można tylko w LR/PS itd. :-) .

maziek, a to tu się zgodzę :)

"strzelona" zrozumiałem jako "pstryknięta" - no i nie zgadzało mi się to z D300+Sa85/1.4 ;)

Wracając do tematu wydaje mi się że to zdjęcie to efekt troszkę bardziej zaawansowanej (ale tylko) korekty w LR.

maziek - Wto 20 Paź, 2009

Tak, chyba niejasno się wysłowiłem w gwarze malarsko-rysunkowej. Strzelić w znaczeniu rzucić. Strzelić szlaczek na ścianie np.
tomek__ - Sro 21 Paź, 2009

zaraz kolega marcus1985 powie, że sam to obrobił i sprawdzał czy nam się spodoba :twisted:
Markus1985 - Sro 21 Paź, 2009

tomek__ napisał/a:
zaraz kolega marcus1985 powie, że sam to obrobił i sprawdzał czy nam się spodoba :twisted:

Muszę Ciebie zmartwić :) Nie ja tylko inny fotograf - Remik Śpiewak z Poznania

tomek__ - Sro 21 Paź, 2009

Markus1985 napisał/a:
tomek__ napisał/a:

Muszę Ciebie zmartwić :) Nie ja tylko inny fotograf - Remik Śpiewak z Poznania

nie no spoko, po prostu sam tak kiedyś zrobiłem :mrgreen:

fotomagik - Pią 06 Lis, 2009
Temat postu: Re: Co to za techniczka
Markus1985 napisał/a:
Cześć - na wstępie napiszę iż wiem - wiem że to też zależy od światła ale nie mam pojecia jak zrobic w PS aż takiej "PORTRETOWEJ" obróbki

Obrazek :-(

Ktoś wie?

Zacznę może od tego, że to ja zrobiłem to zdjęcie. Nie widze w nim nic rewelacyjnego ani trudnego do uzyskania czy to obróbką czy ustawianiem światła. Ponadto autor postu wprowadza w błąd twierdząc, że zdjęcie wykonano z SB-900 z nałożoną parasolką. Zdjęcie wykonano D300 + Samyang 85/1.4 + SB-900 na aparacie (światło odbite od sufitu) bez wykorzystania dyfuzora i/lub parasolki.
Kolejna rzecz: wydaje mi się, że wypadałoby zapytać o zgodę modelkę i fotografa na posługiwanie się tym zdjęciem, albo przynajmniej ich powiadomić o takowym fakcie? Może prawa to nie narusza, ale dobre obyczaje już na całej linii.

Usjwo - Pon 09 Lis, 2009
Temat postu: Re: Co to za techniczka
fotomagik napisał/a:

Kolejna rzecz: wydaje mi się, że wypadałoby zapytać o zgodę modelkę i fotografa na posługiwanie się tym zdjęciem, albo przynajmniej ich powiadomić o takowym fakcie? Może prawa to nie narusza, ale dobre obyczaje już na całej linii.

Domyslam sie ze zdjecie kolega znalazl w sieci, a nie swisnal Ciz kompa. Jakby dal linka to wyszloby to samo, wiec chyba nie ma sie o co unosic. Poza tym nie umiescil tego w swoiej galerii tylko napisal ze to nie jego zdjecie. Po trzecie pokazane jako dobry przyklad do nasladowania, wiec raczej traktuj to jako reklame :wink:

Cyganski - Wto 24 Lis, 2009

To ps. wystarczy zwykła 350D, i pojęcie o photoshopie, i gotowe. a dokładniej to jest guassian -> shadow&highlights -> i mieszanie kolorów. To wszystko.
ophiuchus - Czw 10 Gru, 2009

Hm... pomijając winietę i wygładzanie, to zdjęcie wygląda jak zwykły cross processing... plus regulacja nasycenia i kontrastu :roll: ale ja się nie znam :oops:
belkot77 - Czw 10 Gru, 2009

Usjwo napisał/a:
otomagik napisał/a:

Domyslam sie ze zdjecie kolega znalazl w sieci, a nie swisnal Ciz kompa. Jakby dal linka to wyszloby to samo, wiec chyba nie ma sie o co unosic. Poza tym nie umiescil tego w swoiej galerii tylko napisal ze to nie jego zdjecie. Po trzecie pokazane jako dobry przyklad do nasladowania, wiec raczej traktuj to jako reklame :wink:

Dokladnie. Sczegolnie ze pare postow dalej stoi jak byk:
Markus1985 napisał/a:

Jacek(Baton) - Pon 04 Sty, 2010

Usjwo racja :D
A zdjecie hmmm...
Color Efex Pro 3 w PS + zabawa suwaczkami i tyle.
Nie widze w tym jakis malarskich umiejetności. :twisted: