|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - dylemat z d5000 i d90 w roli glownej
Voldo - Pon 19 Paź, 2009 Temat postu: dylemat z d5000 i d90 w roli glownej sprawa wygląda tak, mam okazje sprzedać nikona d5000 z całym sortymentem który mam czyli karta 4gb i dodatkowym aku, no i filtrem uv i polar....za 2500zl....
i czy lepiej sprzedać i dołożyć i kupić d90 z 18-105 vr czy zostawić d5000 i zamiast zmieniać na d90 kupic taki sam obiektyw i może lampę albo inny obiektyw jeszcze....
jakieś propozycje? pomysły? co myślicie?
mavierk - Pon 19 Paź, 2009
różnica między d5000 a d90 nie jest wielka, ale większości osób chce się dopłacić do:
- troszke większego, przez co wygodniejszego aparatu,
- śrubokręta, dzięki któremu mozna korzystać bezproblemowo z starszych obiektywów.
Mnie znowu przekonuje do siebie obrotowy wyświetlacz (patrząc na aparat jako aparat rodzinny).
W celach zarobkowych, wielugodzinnych wędrówkach z aparatem dużo lepiej kupić d90
lotofag - Pon 19 Paź, 2009
mavierk napisał/a: | różnica między d5000 a d90 nie jest wielka, ale większości osób chce się dopłacić do:
- troszke większego, przez co wygodniejszego aparatu,
- śrubokręta, dzięki któremu mozna korzystać bezproblemowo z starszych obiektywów.
|
Jak dla mnie to wyższość D90 leży głównie w jego ergonomii (dwa pokrętła i takie tam), bo jakość obrazowania pewnie uzyskam taką samą/bardzo podobną
hijax_pl - Pon 19 Paź, 2009
Voldo, pytanie czy przeszkadza Ci puszka. Bo jak nie - nie widzę wielkiego sensu zmiany na D90. No chyba, że:
- Planujesz korzystać ze szkieł bez napędu
- Tęsknisz za górnym wyświetlaczem
- Nie używasz odchylanego ekranu
Sunders - Pon 19 Paź, 2009
Voldo napisał/a: | zamiast zmieniać na d90 kupic taki sam obiektyw i może lampę albo inny obiektyw jeszcze.... |
Tak myślę
Voldo - Pon 19 Paź, 2009
w sumie to nie uzywam ruchomego lcd...jakos tak lepiej mi jest sie gimnastykowac ;p na tyle opanowalem budowe i funkcje ze brakuje mi szybkich dostepow do niektorych funkcji i w sumie fakt lepiej sie trzyma d90 ;]
Sunders - Wto 20 Paź, 2009
Voldo napisał/a: | na tyle opanowalem budowe i funkcje ze brakuje mi szybkich dostepow do niektorych funkcji i w sumie fakt lepiej sie trzyma d90 ;] |
Voldo, chyba sam najlepiej zdecydujesz czy brakuje Ci bardziej "szybkich dostępów do niektórych funkcji" i lepszego "uchwytu", czy lampy i dodatkowego obiektywu
Voldo - Wto 20 Paź, 2009
dlatego o sie nazywa dylemat bo chciało by się wszystko ;] hehe ale padło na zmianę na d90...
D90 jest oczywiście lepszy od d5000, ale moim zdaniem więcej byś zyskał dokupując lampę i obiektyw. Puszkę bym zmieniał tylko na lepszą od d90
ghost - Wto 20 Paź, 2009
ale przecież d90 kręci filmy...
czy się mylę?
ghost, już się poprawiam-kręci
Voldo - Wto 20 Paź, 2009
d5000 tez kręci... jakością fotek się nie różnią z tego co wiem za bardzo, jedynie budowa no i górny wyświetlacz.....pyzatym jak sprzedam d5k to dostane za to co mam z nim 2500zl a sam 18-105 vr kosztuje w mm powiedzmy 1100zl... a d90+18-105vr 3800... jedynie co to bym dokupił drugi aku do d90 wiec 2300 czyli 3800-2300 daje 1500zl czyli defakto dokładam 200-300zl ale padło wole d90 i później inwestować w obiektywy lepszej klasy
Wojteo - Wto 20 Paź, 2009
Ja mam "dziadka" d60 i też myślałem o wymianie aparatu ale jednak postanowiłem za te pieniądze dokupic nową lampę, trzydziestkę piątkę i pare niezbędnych drobiazgów jak większa torba, filtr polaryzacyjny, dodatkowe baterie do lampy.
Niewiem czy dobrze zrobiłem, ale napewno nie zrobiłem źle
Pozdrawiam.
Voldo - Wto 20 Paź, 2009
no ja tez ale w sumie oba wyjścia są dobre to zależy już od gustu tak mi się wydaje ;]
Tak. I od tego co potrzebujesz w danej chwili
Voldo - Wto 20 Paź, 2009
i jeszcze zależy od grubosci portfela ;] , ale nie ma co gdybać każdy ma swoją mózgownice i robi jak uważa ;] niedługo będą już fotki z d90....
Czekamy z niecierpliwością!
Voldo - Czw 22 Paź, 2009
d90 już w domku pierwsze wrażenie super ;] różnice do d5000 ogromne.... szkiełko 18-105 super, w weekend będzie okazja do fotek to już coś będzie do wrzucenia na forum ;]
dzięki wszystkim za rady i pomysły ;] te wykorzystane i te nie wykorzystane ;p
|
|