|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - fotocela i canon
ttoffi - Wto 20 Paź, 2009 Temat postu: fotocela i canon witajcie koledzy. mam pytanie, po podłaczeniu fotoceli do lampy spidlight 580exII canon, i wyzwoleniu flesza aparatu, lampa z fotocela odpala palnik tylko jeden raz i przestaje reagowac na wszelkie inne ustawienia. wyglada to tak jakby sie zawiesiła . po odlaczeniu fotoceli i ponownym podłączeniu znowu palnik dziala tlko raz. czy musze zmienic ustawienia w lampie czy to ma tak byc . czy znaczy to ze po pkazdym zdjeciu musze ja "zresetowac"?
komor - Czw 22 Paź, 2009
Fotoceli nie stosowałem, ale 580 EX II odpalany przy pomocy kabla PC działa mi prawidłowo, więc albo masz zepsutą lampę albo coś nie tak z fotocelą. Żeby wykluczyć zepsucie lampy zrób test polegający na kilkurotnym zwieraniu styków w złączu PC lampy. Nie bój się, wyzwolenie błysku następuje właśnie poprzez zwarcie styków na tym złączu lub gorącej stopce. Kabelek PC jest chyba niezbędny, żeby wygodnie i bezpiecznie zrobić to zwarcie bez rozwalenia gniazdka w lampie.
Zakładam, że lampę masz ustawioną w tryb manualny, nie TTL. Ustaw jakąś niską moc (1/128). Jeśli przy każdym zwarciu lampa błyska to wszystko jest OK. Aha, no i normalnym objawem słabych akumulatorów w tej lampie jest właśnie to, że raz błyśnie i zdycha.
rybkowski73 - Pią 23 Paź, 2009
ttoffi, Właśnie kupuję taką fotocelę:
http://allegro.pl/item791...pc_fripers.html
Dzwoniłem do sprzedawcy , a ten powiedział, że z lampą canona nie działa prawidłowo lub wogóle, ponieważ lampy canona przynajmniej 580ex II ma za małe napięcie. Fotocela potrzebuję 6v.
Ja potrzebuję fotoceli do starej lampy.
FotoTomek - Pią 23 Paź, 2009
Problem zbyt małego napięcia na lampach opisałem wcześniej tutaj:
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
Natomiast zastanawiam się, czy nie można zrobić takiej kombinacji:
Chodzi mi o tę baterię włączoną w obwód - powiedzmy 4 ogniwa 1,5V, co daje 6V. Może trzeba lampę zabezpieczyć jakąś diodą?
A może taki układ
ma większy sens?
Oczywiście to są pytania do osób znających się na elektronice.
hijax_pl - Pią 23 Paź, 2009
FotoTomek, w sumie to żaden nie mam sensu..
Konstrukcja fotoceli w uproszczeniu wygląda jak niżej. Jak widać fotocela zasialana jest z lampy, mostek graetza gwarantuje nam poprawną polaryzację. Tyrystor załącza obwód - czyli zwiera styki gdy zostanie zaktywowany przez fotodiodę. Problem to parametry tyrystora. Przy zbyt niskim napięciu ze stopki, fotodiody nie będą w stanie załączyć nam tyrystora.
ttoffi - Sob 24 Paź, 2009
no i wszystko jasne . w takim razie dokupie jakas lampa de fotoceli i powinno dzialac. moze jakis pomysl na dodatkowa lampe zeby nie przplacic a zeby to razem dzialalo?
a moze jakas lampa z wbudowana fotocelą?
hijax_pl - Sob 24 Paź, 2009
Najtańsze umożliwiające manualną kontrole. Vivitary, sunpaki itd Poszukaj na alledrogo...
ttoffi - Sob 24 Paź, 2009
OK wielkie dzieki
FotoTomek - Nie 25 Paź, 2009
hijax_pl napisał/a: | Przy zbyt niskim napięciu ze stopki, fotodiody nie będą w stanie załączyć nam tyrystora. |
No tak, to jest jasne. Ale właśnie o to mi chodzi, żeby do stopki podłączyć dodatkowe napięcie, żeby było wystarczające.
hijax_pl - Nie 25 Paź, 2009
Wg mnie lepiej włączyć dodatkowe zasilanie po stronie fotodiod, niestety to wymaga gruntownej przeróbki fotoceli. Choć jestem zdania że za taką cene (circa 40zł) to raczej w obudowie jest pajączek
Coś takiego:
http://www.flickr.com/photos/mcveja/2279980403/
No właśnie o coś takiego mi chodziło. Wydaje mi się, że w moim poprzednim pomyśle jest jest jedna mała pułapka: kiedy fotocela zadziała, wtedy bieguny baterii zostaną zwarte - bateria może tego nie przeżyć. W schemacie, który załączyłeś nie ma takiego niebezpieczeństwa. Tylko faktycznie nie wiadomo, czy da się tak podłączyć zasilanie.
Zawsze możesz wstawić ogranicznik prądowy szeregowo z baterią. Ale ja jednak upierałbym się przy przerzuceniu baterii na drugą stronę triaka. Będzie uniwersalniej.
Koszt elementów to parę złotych.. Zawsze można przebudować od zera fotocelę.
No może skuszę się na taką modyfikację. Chyba że znajdzie się fotocela w rozsądnej cenie, która będzie pracowała z Canonem.
To jak chcesz się bawić - to może coś takiego do razu sobie zrób: http://www.diyphotography...e_flash_trigger
Sam się przymierzam, bo intryguje mnie wyzwalanie dźwiękiem lampy
FotoTomek - Wto 27 Paź, 2009
No, niezły gadżet. Nawet nie mocno skomplikowany i nadaje się do samodzielnego wykonania.
Przy okazji przyszedł mi do głowy pomysł, żeby do wyzwalania wykorzystać komputer. Oczywiście nie chodzi o samą lampę, a aparat. Przecież programy do sterowania aparatem z komputera są. Do komputera można podłączyć mikrofon, albo nawet kamerę jako czujnik ruchu. Tylko jakoś ładnie trzeba to wszystko oporogramować
hijax_pl - Wto 27 Paź, 2009
Nie trzeba za bardzo oprogramowywać, wężyki to po porstu zwierenie sekwencyjne dwóch kabli. Wystarczy kupić na ebayu jakoś podróbę (dla kabelka/wtyczki) i podłączyć do tego wyzwalacza powyżej...
Zapewne, ale mając aparat podpięty do kompa wystarczyłoby podłączyć mikrofon (albo nawet nie, jeśli komputer ma wbudowany mikrofon) i już. Poza tym z tego wyzwalacza raczej nie da się zbudować czujnika ruchu
komor - Wto 27 Paź, 2009
Tomek, przy użyciu mikrofonu → komputera → softu do aparatu → USB → aparatu opóźnienia będą zbyt duże, żeby sfotografować np. pękający balon. Prosty układ o którym dyskutujecie powyżej będzie raczej sporo skuteczniejszy.
Sądzę tak bo z doświadczenia wiem, że opóźnienia przy nagrywaniu dźwięku wbudowanym w komputer złączem audio są spore, co słychać przy korzystaniu z opcji monitorowania.
No tak, mam świadomość, że opóźnienie może być całkiem spore, ale wyzwalanie dźwiękiem, albo czujnikiem ruchu nie musi być wykorzystywane tylko do szybkich fotek.
zwykle takie foty powstaja przy czasie B, z wyzwalaniem w odpowiednim momencie lampy/lamp
FotoTomek, o jakim czujniku ruch mowisz?
lama - Wto 27 Paź, 2009
Moim zdaniem szkoda zachodu z czujnikiem ruchu (domyślam się, że chodzi o przecinanie wiązki np. lasera). Ten wyzwalacz dźwiękowy działa naprawdę dobrze (wczoraj go zlutowałem na jakimś kawałku płytki uniwersalnej). Jedynym problemem jest synchronizacja - dźwięk wystrzału (jeśli strzelamy) musi dotrzeć do mikrofonu minimalnie po chwili spotkania pocisku z celem (by uchwycić efekty zniszczeń). W przypadku wiatrówek pocisk jest wolniejszy od dźwięku więc mikrofon musi być dalej od wiatrówki niż wiatrówka od celu.
lama, to dostaw 555 przed optotriakiem i po sprawie 4,7u + 10k da jakieś 20ms
lama - Wto 27 Paź, 2009
Raczej myślę o jakimś zatrzasku, by po wyzwoleniu błysku następny można było wyzwolić dopiero po kilku sekundach. Czasem cel się po kontakcie z pociskiem przewróci i ponownie wyzwoli lampę...
Ten układ polecam każdemu, świetna zabawa
hijax_pl napisał/a: | FotoTomek, o jakim czujniku ruch mowisz? |
Np. o czymś takim:
http://www.simplehelp.net...ecurity-camera/
FotoTomek - Wto 03 Lis, 2009
Rozebrałem fotocelę, przeprowadziłem śledztwo i wyszło, że wygląda ona tak jak na brazku czarnym kolorem. Czerwonym narysowałem dodatkowe zasilanie. Tak może być? Nie wybuchnie coś
mnich - Wto 03 Lis, 2009
Zazdroszczę wam że chcecie się tak bawić.
komor - Wto 03 Lis, 2009
mnich, czy to była delikatna aluzja do tego, że w Canonie optyczny slave obsysa?
mnich - Wto 03 Lis, 2009
Wszędzie wyczuwasz jakiś podtekst z mojej strony.
komor - Wto 03 Lis, 2009
To podświadomość. Bo wiem, że Canon obsysa w tym temacie, więc wszystko mi się kojarzy.
hijax_pl - Wto 03 Lis, 2009
FotoTomek, ja bym odwrócił diode żeby nie pracowała zaporowo i podłączył baterię niezależnie
FotoTomek - Wto 03 Lis, 2009
Właśnie, zastanawiałem się, gdzie przerwać obwód, żeby bateria nie była tak bezpośrednio połączona z mostkiem. Jak znajdę trochę czasu, to będę robił próby.
hijax_pl - Wto 03 Lis, 2009
FotoTomek, możesz też wywalić mostek, zostawić tylko 2 diody lub ostatecznie całkowicie z niego zrezygnować - wtedy napięcie w układzie będzie o 0,7/1,4V wyższe - pewnie to wystarczy żeby wyzwolić triaka?
Jedyny problem będzie brak zabezpieczenie przed błęną polaryzacją...
FotoTomek - Pią 13 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | FotoTomek, możesz też wywalić mostek, zostawić tylko 2 diody lub ostatecznie całkowicie z niego zrezygnować - wtedy napięcie w układzie będzie o 0,7/1,4V wyższe - pewnie to wystarczy żeby wyzwolić triaka? |
No niestety, wywalenie mostka nic nie daje. Schemat, który podałeś wcześniej też nie daje rady. Widzę, że przeróbka nie będzie taka prosta, ale w wolnych chwilach będę się tym jeszcze bawił, bo ma 3 lampy Canona i chciałbym je jakoś wykorzystać.
hijax_pl - Pią 13 Lis, 2009
FotoTomek, podaj wartości elementów do tego schematu co podesłałeś. I sprawdź czy fotodioda jest naprawdę w kierunku zaporowym
lama - Pią 13 Lis, 2009
FotoTomek, a może kup optotriaka MOC3020 (ok 2-3zł) i zobacz czy za jego pomocą da się wyzwolić te lampy (dioda w tym optotriaku potrzebuje kilkanaście mA). Jeśli się uda to już praktycznie jesteś w domu
FotoTomek - Sro 18 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | FotoTomek, podaj wartości elementów do tego schematu co podesłałeś. I sprawdź czy fotodioda jest naprawdę w kierunku zaporowym |
Fotodiodę odwracałem w obie strony.
Schemat z wartościami elementów:
Nie wiem, co to za fotodioda. Nic nie ma na niej napisane.
Przy okazji okazało się, że w poprzednim schemacie zrobiłem błąd.
bass98 - Pią 20 Lis, 2009
jak narazie innej tj. tańszej działającej fotoceli do canonów nie znalazłem:/
http://funsports.pl/p,pl,247,fotocela+ds1.html
candy - Pią 20 Lis, 2009
najprostszy taki uklad mozna zrobic bez mostka,z dwoch fotodiod i triaka,u mnie dziala...
hijax_pl - Pią 20 Lis, 2009
FotoTomek, no jak odwróciłeś ten jeden kondesator to teraz to ma sens
(w sensie fotodiody, która jest zasilana z ukła różniczkującego)
W sumie to powinno działać. Jakie masz napięcie na stopce?
Jeśli miałbym sugerować przeróbkę to nie dokładanie baterii ale wyrzucenie mostka.
lama - Sob 05 Gru, 2009
FotoTomek, idź na całość, podłącz samą fotodiodę bezpośrednio do lampy. Zrobiłem tak z fotorezystorem i SB-28 - działa z ok. 1m. Fotodioda pewno będzie wrażliwa na polaryzację, ale spróbować warto
FotoTomek - Nie 06 Gru, 2009
hijax_pl napisał/a: | W sumie to powinno działać. Jakie masz napięcie na stopce?
Jeśli miałbym sugerować przeróbkę to nie dokładanie baterii ale wyrzucenie mostka. |
Na stopce są 4V.
Właśnie przeprowadziłem eksperyment z wyrzucaniem mostka. Niestety porażka. Już wcześniej robiłem takie próby i pisałem, że to nie działa, ale dla pewności zrobiłem powtórkę. Chyba się poddam, bo szkoda czasu i zainwestuję w jakiś niedrogi wyzwalacz radiowy. Ostatnio z kolegą tu obecnym Komorem przeprowadzaliśmy próby i było OK.
bboy4 - Pon 09 Kwi, 2012
Słuchajcie mam mały problem , wiem że wątek dotyczy fotoceli + Canon ale nie chciałem zakładac nowego wątku...
Otóż pożyczyłem sobie lampę Sb600 - Niestety nie idzie mi zbyt dobrze w kwestii wyzwolenia jej poprzez fotocelę...|
Przeczytałem instrukcję obsługi , ale chyba mam pecha w złej interpretacji tej instrukcji.
Czy ktoś mógłby napisac w skrócie jak ustawić Sabinę 600 aby wyzwalała się z fotoceli??
Po wciśnieciu dwóch przycisków aby wejśc w menu dodatkowe (zoom i -) przechodzę do podmenu oznaczonego wyzwalanie zdalnym i załączam na ON. Następnie na ekranie głównym lampa informuj eże jest w trybie Manual zoom ,domyślnie ustawiona na 24mm , Chanel 1 , Grupa A.
Lampę ustawiam tak aby fotocela była skierowana w strone lampy wbudowanej , ale niestety nie wyzwala się...
Będę wdzięczny za pomoc....
komor - Pon 09 Kwi, 2012
SB-600 zdaje się nie jest wyposażone w zwykłą prostą fotocelę. Zdalne wyzwalanie w systemie Nikona to co innego niż zwykła fotocela. Twój aparat D3100 o ile pamiętam nie może być sterownikiem zdalnego wyzwalania w systemie CLS, musiałbyś założyć jedną lampę na aparat. Szczegóły opisze pewnie jakiś nikonista za chwilę.
bboy4 - Pon 09 Kwi, 2012
Wiem że D3100 nie może wyzwalać lamp poprzez AWL , ale zdziwiłes mnie że SB-600 może nie miec zwykłej fotoceli...
Przy klapce zamykającej baterie jest małe ciemne okragłe okienko oznaczone zdalnym wyzwalaniem.
jaad75 - Pon 09 Kwi, 2012
bboy4 napisał/a: | ale zdziwiłes mnie że SB-600 może nie miec zwykłej fotoceli... | Nie ma trybu SU-4, czyli klasyczny dumb slave będzie tylko z dodatkową fotocelą.
hijax_pl - Pon 09 Kwi, 2012
bboy4 napisał/a: | Przy klapce zamykającej baterie jest małe ciemne okragłe okienko oznaczone zdalnym wyzwalaniem. | Tak - to jest zdalne wyzwalanie CLS. Wyzwalanie zwykłym błyskiem ma n.p. SB-900
|
|