|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Do wszystkich użytkowników Canon 50D
lsuliga - Czw 22 Paź, 2009 Temat postu: Do wszystkich użytkowników Canon 50D Proszę wszystkich użytkowników C50d o wypowiedź w następującej sprawie. Od kilku miesięcy posiadam Canona 50D i dopiero niedawno zauważyłem że miedzy obiektywem a korpusem są minimalne luzy mniejsze zdecydowanie niż milimetr ale strasznie mi to przeszkadza no i dało mi do myślenia czy wszystko jest ok z body bo jaki by obiektyw nie podpiąć to luzy są wszędzie. Wcześniej miałem 30D i chyba tego problemu nie było albo go nie zauważyłem. Czy to normalne? Proszę o wszelkie spostrzeżenia w tym zakresie. Będę bardzo wdzięczny.
pawel23 - Czw 22 Paź, 2009
Po co zakładasz nowy temat? Tak, to normalne. Ja mam taki luz przy 400D i obiektywach 17-55 2.8 i 100-300 4-5.6, mogę Cie zapewnić że, w niczym to nie przeszkadza.
lsuliga - Czw 22 Paź, 2009
Chciałem tylko poszerzyć grono ludzi którzy mają 50 żeby się więcej ludzików wypowiedziało w tym temacie czy mają podobne objawy w swoich aparatach. Napisałem też do Canona ale oni póki co milczą i forum jest jedynym miejscem gdzie mogę naraz o to samo zapytać tylu użytkowników Canona.
pawel23 - Czw 22 Paź, 2009
Czyli zakładając kilka wątków na jednym forum dotrzesz, do większej ilości ludzi Wątpię...
piotr_u. - Czw 22 Paź, 2009
Te luzy wcale nie są takie minimalne; wkurzająca rzecz
Mortiis - Czw 22 Paź, 2009
Ja tam żadnych luzów nie mam z żadnym swoim szkłem. Z pożyczanym też nie.
Tzn, że masz niestandardowy egzemplarz
Kocur - Czw 22 Paź, 2009
Ustalmy najpierw, co to za luzy. Jeśli drobny luz występuje przy próbie przekręcenia obiektywu po jego zablokowaniu w bagnecie, jest to zjawisko normalne. Luz jest minimalny, ale da się go wyczuć, czasem zobaczyć. Natomiast jeśli jest to luz występujący przy próbie odchylenia obiektywu od osi optycznej, mamy problem, tego być nie powinno, nawet minimalnego. No chyba że ktoś ma plastikowy, mocno wyrobiony bagnet w obiektywie.
Właśnie ten drugi luz występował/uje w 400D i w 40D.
lsuliga - Czw 22 Paź, 2009
to jest minimalny luz w okół własnej osi obiektywy w prawo/lewo
|
|